Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Röportaj

Umut YAVUZ

Risâle-i Nur, ders kitabı olacak

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelen Filipinler Mindanau Otonom Bölgesi Yüksek Öğretim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nora Şerif ve onun kızı ve yardımcısı olan Dr. Noraliyn Şerif ile görüştük. Prof. Nora Şerif Risâle-i Nur’un Filipinler eğitim sisteminde ders kitabı olarak okutulacağını müjdeledi.

* Sizi ve çalışmalarınızı tanıyabilir miyiz?

Filipinler’de Müslüman Mindanao Otonom Bölgesi’nin Yüksek Öğrenim Komisyonu Başkanlığını yürütüyorum. Benim yetki alanımda bulunan kısımda 6 vilayet ve 2 bölge yer alıyor. Bu bölgelerde Filipinli Müslümanlar yoğunluklu olarak yaşıyorlar. Bu bölgede Filipinler Hükümeti’nin bize verdiği bazı yetkiler bulunuyor. Buna göre kendi eğitim sistemimizi kendimiz özerk olarak oluşturabiliyoruz. Müslüman bir topluluk olduğumuz için de eğitim sistemimiz İslâmî temelde bir eğitim sistemidir. Şimdi biz yüksek öğrenim komisyonu olarak Kur’ân ve Hadis ölçülerinin de yüksek öğrenimde yer alması üzerine bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız oldukça ilerledi. Bu projede Risâle-i Nur eserlerinin de resmî eğitim materyali olarak kullanılacağını müjdelemek isterim. Bunu tercih etmemizin sebebi Said Nursî tarafından kaleme alınan Risâle-i Nur eserlerinin çağın gereklerine uygun bir şekilde İslâmî eğitim vermeye oldukça müsait olmalarıdır. Bu eserlerin Filipinler’deki entelektüel düzeyi oldukça olumlu bir şekilde etkileyeceğine ve seviyeyi yükselteceğine inanıyoruz.

* Risâle-i Nur eserleri hangi dilde okutulacak?

Bu eserleri biz eğitim sistemimizde öncelikle İngilizce olarak okutacağız. İleride Filipin dilinde de olabilir. Ancak şunu söylemekten çok gurur duyuyorum ki, Risâle-i Nur gibi bir eserin Filipinler’e ulaşmış olması bizim için büyük bir nimettir. Buna şükrediyoruz. Bu sayede Allah bize imanımızı Bediüzzaman vasıtasıyla güçlendirme fırsatı sunmuş oluyor.

* Ülkenizde söz konusu eğitimden sadece erkekler mi faydalanacak?

Hayır sadece erkekler değil tabiî ki. Bizim ülkemizde kızlar da erkekler de bu tedristen geçiyorlar. Ülkemiz bu konuda oldukça liberal ve özgürlükçü bir tutuma sahip. Türkiye’de bu konuda yaşanan bazı sorunları biliyorum. Ancak Filipinlerde biz böyle bir problemi hiç yaşamadık. Kızlar da gayet rahat ve özgür bir şekilde yüksek öğrenimden faydalanmaktadır.

Bizim Filipinler’in otonom bölgesinde uygulayacağımız Risâle-i Nur temelli bir eğitim sistemi bence diğer ülkelere de model olabilecek niteliktedir, özellikle Müslüman ülkeler için. Ayrıca bana asistanlık eden kızım Dr. Noraliyn de Risâle-i Nurların Filipin diline çevrilmesi üzerine çalışmaktadır. Kendisi aslen medikal doktordur.

RİSÂLE-İ NUR'U TERCÜME EDİYORUM

* Sizi de tanıyabilir miyiz Dr. Noraliyn?

İsmim Noraliyn Şerif. Aslen tıp doktoruyum. Risâle-i Nur’un bütün eserlerini okudum. Şu anda tercüme üzerine çalışıyorum. Sözler ve Mektubat’ın tercümelerini tamamladım, Lemalar’ın bir kısmı ile bazı küçük Risâleleri de tercüme ettim. Bu konuda çalışmalarım devam ediyor.

Umut YAVUZ

28.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (26.12.2007) - Resulullahsız Mevlânâ düşünülemez

  (25.12.2007) - Mekke’yi yaşamadan Medine’ye varamayız

  (24.12.2007) - SARKOZY ZİL TAKIP OYNAR

  (17.12.2007) - PKK bitince Kürt sorunu başlayacak

  (16.12.2007) - Doğru konuşmayı öğretiyoruz

  (10.12.2007) - Başörtülülere ayrımcılık yapılıyor

  (09.12.2007) - Yeni Asya’dan beklenen çalışma

  (03.12.2007) - ‘Bor’ gerçeği başbakandan saklanıyor

  (02.12.2007) - Atomdan alacağımız dersler var

  (29.11.2007) - Prof. Dr. Mehmet Emin Ay: Gençlere sorumluluk verilmeli

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri