Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Zam otomatiğe bağlanıyor

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, ‘’elektrikte otomatik fiyat ayarlamasının, otomatik zam anlamına geldiğini’’ savundu. Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetimi Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de elektrik üretiminin yarıya yakınının doğalgaz kullanılarak elde edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ‘’Elektrikte otomatik fiyat ayarlaması, otomatik zam anlamına gelmektedir. Elektriğe konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 zam yapan hükümet, doğalgaza da yüzde 14 civarında zam yapmaya hazırlanıyor. Elektriğin önemli bir bölümü doğalgazdan üretildiği için doğalgaza yapılan zam dolaylı olarak elektriğe de yansıyacak. Dolayısıyla, tüketicilerin sırtına binen elektrik faturası daha da kabaracaktır.

Kamuyu gittikçe göz ardı eden ve vatandaşı müşterileştiren bu yaklaşıma derhal son verilmeli, enerji yönetimi bütünlüklü olarak yeniden yapılandırılmalı, acil olarak kendi kaynaklarımızın, özellikle yenilenebilir kaynaklarımızın birinci plana alındığı enerji politikaları planlanmalıdır.’’

/ ANKARA

28.12.2007


 

“Yapmak zorunda olduğumuz bir zamdı”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik zammı ile ilgili olarak, “Bu yapmak zorunda olduğumuz bir zamdı. Yapmasak yine cepten çıkacaktı” dedi.

Güler, uzun tartışmaların sonunda zam oranına karar verdiklerini belirterek, “Biz vatandaşımızı düşünen bir hükümetiz. Sanayicimizi, turizmcimizi, ihracatçımızı, dar gelirli vatandaşımızı düşünen bir hükümet olarak zam oranında azami özen gösterdik” şeklinde konuştu.

/ İSTANBUL

28.12.2007


 

Elektrik zammını haklı bulan da var

Gaziantepli bazı sanayiciler elektriğe yapılan zamdan şikayetçi olurken, bazıları da hükümeti haklı buldu.

Elektrik fiyatlarına sanayide yüzde 10 ve konutta yüzde 15 zammı, çoğu sanayici eleştirirken bazı sanayiciler ise petrol fiyatlarındaki yükselişten dolayı hükümeti zam yapmakta haklı buldu. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meclis Başkanı Zeki Yağcı, bu kadar yüksek oranda zam beklemediklerini ifade ederek, ‘’Bırakın zammı, biz bölgeye özel teşvik bekliyorduk. Zammın telaffuzu bile hoş değil’’ dedi.

Yağcı, girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Bu ortamda sanayicinin, üreticinin işi gerçekten çok zor. Piyasalarda yaprak kıpırdamıyor. Elektriğe yapılan zam da üzerine tuz biber oldu. Böyle bir zammın hükümet açısından bir gerekçesi mutlaka vardır; ama üretimin önünü açacak, işletmeyiciye kolaylık sağlayacak tedbirler süratle alınmalı. Yoksa, Türkiye’de sanayici diye bir şey kalmayacak.’’

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu da ‘’Zammı hiç hoş karşılamadık. Güneydoğu bölgesinde teşvik almayan tek il olarak bize, büyük bir yük getirecek. Üretimde durgunluk getirecek. Teşvik alan iller ile rekabetimiz daha da kızışacak’’ dedi.

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Küsbeoğlu ise, “Elektrik fiyatı eskisi gibi kalsın diye beklerken, zam doğru değil. Bu kadar yüksek oranda da beklemiyorduk. Zam oranı 3,5-4’ü geçmez diye beklerken 10 puan olması çok ağır oldu” diye konuştu.

/ GAZİANTEP

28.12.2007


 

MB: Enerji zamları temel risk

Merkez Bankası, sigara ve alkollü içkilerdeki ÖTV artışının enflasyonu olumsuz etkilediğini belirledi. Kurul, elektrik zammı ve doğalgaz fiyatlarında planlanan artışın da önümüzdeki döneme ilişkin temel risk olduğunu belirtti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun Aralık ayı toplantısına ilişkin özet rapor açıklandı. Kasım ayında yüzde 6.78 oranındaki enerji fiyatları artışının, akaryakıt ve tüpgazdaki ÖTV kaynaklı artışlarla İstanbul’daki su zammı sebebiyle oluştuğunu belirleyen kurul, elektrik ve doğalgaza yapılması planlanan zamların da bu grupta önümüzdeki dönem için temel risk olduğunu bildirdi. Kurul, sigara ve alkollü içkilerdeki ÖTV artışının yıllık TÜFE’yi yüzde 0.85 artırdığını da tesbit etti.

Enflasyondaki yükselişin kalıcı nitelikte olmadığı görüşünü tekrarlayan kurul, bundan sonraki faiz indirimlerinin zamanlama ve oranının küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümüne bağlı olduğunu ve ihtiyatlı olacaklarını vurguladı.

Kurul, gıda fiyatlarının da risk oluşturmaya devam ettiğini belirterek, bunun sadece kuraklıktan kaynaklanmadığını, buğday ve mısırın alternatif yakıt üretiminde kullanılmaya başlanmasının da etkili olduğunu belirtti.

/ ANKARA

28.12.2007


 

Çağlayan: Enerji fiyatları yüksek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de enerji fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi.

NTV’de canlı yayına katılan Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de enerji fiyatlarının yüksekliğinde, geçmiş dönemlerde bu konuda bir politika ve strateji belirlenmemiş olmamasının rol oynadığını kaydetti. Çağlayan, enerji fiyatlarının yüksekliğinde, elektrik üretiminin yüzde 52’sinin doğal gazdan sağlanmasının da etkili olduğunu bildirdi.Çağlayan şöyle devam etti: Bugün yapılan zam, 5 yıl sonra yapılan yüzde 10’luk bir zamdır. Buna rağmen diyorum ki, bakın Türkiye’de enerji fiyatları yüksektir. Ama enerji fiyatlarının niye yüksek olduğu konusunda geçmiş dönemlerle ilgili tahlili hepimizin çok iyi yapması lazım.’’

İKİ OTOMOTİV DEVİ

TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPACAK

Bakan Çağlayan, canlı yayında iki de müjde verdi. Çağlayan, bu müjdeleri açıklarken, ‘’Türkiye’ye dünya otomotiv devlerinden gelmek isteyen iki firma şu anda hazırlıklarını sürdürüyor. Bu işletmelerden bir tanesinin yapacağı yatırım yaklaşık 1 milyar avroluk bir yatırım olacak. Bir diğer işletme de yaklaşık 400 milyon avro civarında yatırım yapma noktasında Türkiye’ye gelmeyle ilgili plan ve hesaplarını gözden geçiriyor’’ dedi.

/ ANKARA

28.12.2007


 

2008 reform yılı olsun

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ‘’Eğer ekonomide değişim ve reformlar yapılmazsa, 2008 ekonomisi 2007’den kötü olabilir” dedi.

İZTO’nun Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, cari açık, işsizlik ve yüksek faizin 2007 yılı sonundaki sorunlar olduğunu belirtti. ‘’Düşük kur ve yüksek faizin’’ bu yıla damgasını vurduğunu söyleyen Demirtaş, ‘’Dış dünyada ekonomimize güven devam ediyor. 2007’yi kayıp yıl olarak görmüyoruz’’ diye konuştu. 2008 ekonomisinin 2007’den farklı olmayacağını ifade eden Demirtaş, ‘’Eğer ekonomide değişim ve reformlar yapılmazsa, 2008 ekonomisi 2007’den kötü olabilir’’ şeklinde konuştu.

Demirtaş, ‘’En kısa sürede, yüksek faiz ve düşük kura bağlı enflasyonu hedefleyen ekonomi politikasından, istihdam ve büyüme hedefli, iç talebi ve üretimi hedefleyen yeni bir ekonomi politikasına geçilmelidir. İstihdam üzerindeki ağır yükler kaldırılmalı, kayıt dışının üzerine acımasızca gidilmelidir’’ görüşünü belirtti. Ekrem Demirtaş, EXPO 2015 projesinin çalışma programında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, 2008’in ilk 3 ayında EXPO 2015 çalışmalarına ağırlık verileceğini söyledi.

/ İZMİR

28.12.2007


 

IMF’ye, 9 yılda 5.6 milyar dolar faiz ödendi

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonuna (IMF) son 9 yılda 5.6 milyar dolar faiz ödendiğini belirterek, 2012 yılına kadar borcun biteceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Şimşek ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ‘’Kamu Borç Yönetimi’’ konulu sunum yaptı. Basına kapalı olarak yaklaşık 4 saat süren sunumda Şimşek, milletvekillerinin sorularını da cevapladı.

Alınan bilgiye göre Şimşek, IMF’ye 1999 yılından 2007 yılı dahil olmak üzere toplam 3 milyar 779 milyar SDR (5.6 milyar dolar) faiz ödendiğini bildirdi. Şimşek, 2012 yılına kadar IMF’ye olan borcun bitirileceğini öngördüklerini kaydetti. Büyümede 4. çeyrekte artış beklendiğini, oranın yüzde 5 olacağına işaret eden Şimşek, yılın geneli itibarıyla büyümenin yüzde 4-4.5 arasında gerçekleşeceğini ifade etti.

Cari açıkla ilgili eleştiri ve soruları da cevaplayan Şimşek, ‘’Cari açıkla ilgili kırılganlığı biliyoruz. Muhalefetin önerilerini dikkate alıyoruz. Bunu düşürmek için çalışıyoruz. Ancak bunun kısa vadede olması zor’’ dedi. Yabancı sermaye girişinin arttığını belirten Şimşek, cari işlemler açığının finansmanında sağlıklı bir düzelmenin olduğunu vurguladı.

/ ANKARA

28.12.2007


 

KEY ödemesi başka bahara

Bakanlar Kurulu, konut edindirme yardımı hak sahiplerinin isimleri ile yardım tutarlarının yer aldığı listelerin Emlak Bankası’na teslimine ilişkin sürenin 30 Kasım’dan itibaren üç ay uzatılmasına karar verdi.

Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, konut edindirme yardımı hak sahiplerinin isimleri ile yardım tutarlarının yer aldığı listelerin Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine teslimine ilişkin süre uzatıldı. Anılan işlem için mevcut altı aylık süre, 30 Kasım 2007 tarihinden itibaren üç ay daha uzatıldı.

/ ANKARA

28.12.2007


 

Cari açık ciddî tehlike

Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran, yüksek iç ve dış borcun, sıcak para ve cari açığın Türkiye için ciddî tehlike olduğunu vurguladı.

Düzenlediği basın toplatısı ile iş dünyası olarak 2008 beklentilerini açıklayan ASİAD Genel Başkanı Başaran, yüz günü geride bırakan hükümetin ilk beklentilere cevap veremediğini söyledi. Hükümetten ilk beklentilerinin Sosyal Güvenlik Reformu’nun tamamlaması olduğunu ifade eden Başaran, “Sürekli ertelenen bu reform acil eylem planı ile gündeme getirilmelidir” dedi.

2008 yılında ciddî anlamda bir kriz beklemediklerini ancak kontrolün elden çıktığı, iç ve dış etkenlere bağlı olarak gelişebilecek türbülansların yaşanabileceğine işaret eden Başaran, yüksek iç ve dış borcun, sıcak para ve cari açığın Türkiye için ciddî tehlike olduğunu vurguladı.

Başaran, İstanbul’da KOBİ Menkul Kıymetler Borsası kurulması gerektiğini de belirterek, bu borsa sayesinde binlerce sanayi kuruluşunun halka açılabileceğini ve böylece finansal sorunların çözülebileceğini kaydetti.

Orta öğretimde mesleklerin tanıtıldığı derslerin konulması ve kalifiye eleman yetiştirilmesine önem verilmesini de isteyen Başaran, meslek lisesi mezunlarının kısa dönem askere alınmalarının ülke yararına olacağını dile getirdi. Başaran, belediye sayısının azaltılarak kaynak israfının önlenebilaceğini, bünyelerindeki müdürlükler ve personel sayıları da azaltılarak daha işlevsel hale getirilebileceğini söyledi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

28.12.2007


 

Asgarî ücret belli oldu

Asgari ücret Ocak ayında 16 YTL artışla 435 YTL olarak uygulanacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yaptığı toplantı sonrasında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücretin 2008’in ilk altı ayında yüzde 4, ikinci altı ayında yüzde 5 artırılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Zamla birlikte asgari ücret 2008’in ilk yarısında brüt 608, net 435 YTL; ikinci altı ayda ise brüt 638, net 457 YTL’ye yükselecek.

Zam kararının 1999’dan bu yana ilk defa sosyal taraflar arasında bir mutabakatla alındığını belirten Bakan Çelik, bütün yıl için asgari ücretteki artış oranının yüzde 9.2 olacağını söyledi.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİYLE

ÜCRET NE OLACAK?

Asgari geçim indirimiyle birlikte asgari ücretlinin cebine 2008’in ilk altı ayında bekarsa 481, evliyse 491, bir çocukluysa 497, iki çocukluysa 504, üç çocukluysa 509, dört çocukluysa 513 YTL girecek.

Yılın ikinci yarısında ise bekar olanlar 505, evliler 515, bir çocuklu 522, iki çocuklu 530, üç çocuklu 534, dört çocuklu 539 YTL asgari ücret alacak.

/ ANKARA

28.12.2007


 

Taşıt ihracatında yeni rekor

İhracatçı birlikleri günlük ihracat kayıtlarından yaptığı belirlemeye göre, Türkiye 1 Ocak25 Aralık arasında toplam 104 milyar 4.6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Toplam ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış gösterdi. İhracatta sektörler içinde birinciliğini sürdüren taşıt araçları ve yan sanayii anılan dönemde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38.3 artırarak 20 milyar 884.3 milyon dolara çıkardı. Sektör geçen yıl 25 Aralık’a kadar olan dönemde 15 milyar 97.9 milyar, 2006’nın tümünde ise 15 milyar 482.1 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişti. Taşıt araçları ve yan sanayiinin bu yılın tümündeki ihracat hacminin 2122 milyar dolar arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu da bir sektör bazında gerçekleştirilen ihracat tutarında şu ana kadar erişilen en yüksük düzeyi ifade ediyor.

/ ANKARA

28.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri