Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Âkif bir medeniyetin yükünü taşıdı

Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 71. yıldönümünde yapılan anma töreninde konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Akif’in sesinin ebediyen kesilmeyeceğini belirterek, “Onun sesi, asırları dolduran bir milletin sesiydi. Bu sebepten dolayı da sesi hiç kesilmeyecektir” dedi.

Türk Edebiyatının ölmez simalarından İstiklâl Marşı Şair’i Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 71. yılı hatırasına, İstiklal Marşı’nın yazıldığı Taceddin Dergâhı önünde anma töreni gerçekleştirildi. Türkiye Yazarlar Birliği öncülüğünde gerçekleştirilen törene bir çok sivil toplum kuruluşu, milletvekilleri ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın katıldı.

Tören ilk olarak Hacı Bayram Veli Camii İmamı Mehmet Göregen’in Kur’ân-ı Kerim tilâvetiyle başladı. Ardından söz alan Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Hicabi Kırlangıç, düzenlenen bu toplantının Asım’ın neslinin teşekkül etmesinde vesile olmasını dileyerek, katılımcılara hitaben kısa bir selâmlama konuşması yaptı.

Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, Taceddin Dergâhı’nın etrafına bina yapılmasını eleştirerek, “İstiklâl Marşı’nın yazıldığı Taceddin Dergâahı’nın etrafındaki betonarme binaların yapılması büyük bir ayıptır. Bu binalar şimdi yıkılmasa bile gelecekte mutlaka yıkılmalıdır” dedi.

Kırlangıç’ın ardından Edebiyat Öğretmeni Tayfun Toprak Ünal Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehidlerine” isimli şiirini okudu.

Şiirin ardından söz alan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nı bütün milletin çilesine kendi ruhu ve inancını katarak yazdığını belirterek şöyle konuştu: “Mehmet Akif tükenmeyen bir kaynaktır. Hâlâ hatırlanmaktadır, ebediyen de rahmetle anılmaya devam edilecektir. Onun sesi, asırları dolduran bir milletin sesiydi. Bu sebepten dolayı da sesi hiç kesilmeyecektir.”

“Akif’in yaşamı maddi sıkıntılarla geçmesine rağmen, İstiklal Marşı’nı yazdığından dolayı hak ettiği parayı kabul etmemiştir. Çünkü bir milletin İstiklal Marşı bedelle yazılmaz diyor Akif. İstiklal Marşında Mehmet Akif, ne söylemişse, ne yaşamışsa, ne olmuşsa onu yazmıştır. Tüm milletin çilesini bünyesinde toplamış, buna kendi ruhu ve inancını katarak İstiklâl Marşı’na hayat vermiştir.”

Aydın, 12 Mart’ın İstiklâl Marşı Günü ilan edildiğini ve bundan sonra bütün yurt genelinde bu tarihte törenler yapılacağını da konuşmasına ekledi.

Anma töreninin sonunda, İstiklâl Marşı’nı En İyi Okuma Yarışmasında birinci olan Sincan İmam-Hatip Lisesi öğrencisi Fatih Safa Kipsöz, İstiklâl Marşı’nı katılımcılara okudu ve Kur’ân-ı Kerim tilâvetiyle program son buldu.

Cemil YÜZER / ANKARA

28.12.2007


 

Toptan: Âkif, ışık tutmaya devam edecek

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Millî Şair Mehmet Akif Ersoy’un; kişiliği, ruh dünyası, millet sevgisi, mücadele azmi ve bağımsızlık aşkının, her zaman Türk milletine ışık tutmaya devam edeceğini belirtti.

Toptan, Ersoy’un ölümünün 71. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajda şunları kaydetti:

‘’Hayatı, millî mücadelemize katkıları ve başta İstiklâl Marşımız olmak üzere eşsiz eserleriyle milletimizin gönlünde taht kuran Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, ebediyete intikalinin yıldönümünde rahmet ve minnetle anıyorum.

Mehmet Akif Ersoy, yaşayarak şahitlik ettiği, onur ve cesaretiyle güç kattığı, engin ruh ve mânâ dünyasıyla destanlaştırdığı kurtuluş mücadelemizi, şiirleriyle tarihe kazıyan bir vatan ve millet şairidir.

O, çekilen sancıların gelecekte unutulmaması, fakat bir daha da yaşanmaması ve yazılmaması düşüncesiyle gelmiş geçmiş en büyük kahramanlık şiirlerimizden bir tanesi olan İstiklâl Marşımızı bizlere sunan bir gönül ve fikir adamıdır.

Osmanlı’nın son döneminden başlayarak, vatanın her karış toprağına ayak basan Mehmet Akif, gittiği her yere, her cepheye heyecan götürüp, ruh katarak milletimizin bağımsızlık ve özgürlüğüne büyük destek vermiştir.’’

Söylemi ile eylemi örtüşen Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kişiliği, ruh dünyası, millet sevgisi, mücadele azmî ve bağımsızlık aşkı, her zaman milletimize ışık tutmaya devam edecektir.’’

28.12.2007


 

Mehmet Âkif mezarı başında anıldı

İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 71’inci yılında Edirnekapı Şehitliği’ndeki kabri başında anıldı.

Bahçelievler’deki Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu öğrencileri ile Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği, Memur-Sen ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) üyelerinden oluşan grup, Ersoy’un kabri başında saygı duruşunda bulunarak, dualar okudu.

Öğrenciler, Ersoy’un kabrine çiçekler bırakırken, Eyüp Sultan İlim Yayma Cemiyeti üyeleri, anma törenine katılanlara helva dağıttı.

28.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri