Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Butto başından vuruldu

Pakistan’da suikastta öldürülen eski başbakanlardan Benazir Butto’nun sözcüsü Sherry Rehman, Butto’nun cenazesini yıkayanlar arasında kendisinin de bulunduğunu ifade ederek, “Butto’nun başının arkasında kurşun yarası olduğunu gördüm. Diğer tarafta kurşunun çıktığı yerde de bir yara vardı” açıklaması yaptı.

Rehman, AFP’ye yaptığı açıklamada, Butto’nun cenazesini yıkayanlar arasında bulunduğunu belirterek, ‘’Butto’nun başının arkasında kurşun yarası olduğunu gördüm. Diğer tarafta kurşunun çıktığı yerde de bir yara vardı’’ dedi. Pakistan hükümeti, otopsiye katılan doktorlara dayanarak, Butto’nun kurşunlardan kaçarken başını aracının açılan tavanındaki kola çarptığını, kafatasında kırık olduğunu ve bu sebeple vefat ettiğini açıklamıştı. Kurşunları Butto’ya isabet etmeyen saldırganın daha sonra üzerindeki bombayı infilak ettirdiği belirtilmişti.

Butto’nun kendi aracıyla hastaneye getirildiğini kaydeden Rehman, araçtayken Butto’nun çok kan kaybettiğini söyledi.

Pakistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Cavid İkbal Çima ise saldırganın Butto’ya 3 el ateş açtığını, ancak isabet ettiremediğini söylemişti.

/ İSLAMABAD

30.12.2007


 

Müşerref zora girince...

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Benazir Butto ile, öldürülmesinden 2.5 ay önce telefonda görüştüğü ve eski başbakanın Pakistan’da siyasî hayata geri dönmesine destek verdiği öne sürüldü. The Washington Post gazetesine göre, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in siyasî geleceği bu yıl belirsiz bir yöne doğru gitmeye başlayınca Butto, ABD için önemli bir müttefik olan Müşerref’in ülke yönetiminde kalmasına yardım edecek tek politikacı olarak görülmeye başlandı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, öldürülmesinden 2.5 ay önce, Pakistan’ın eski başbakanı Benazir Butto ile telefonda görüştüğü ve Butto’nun Pakistan’da siyaset hayatına geri dönmesine destek verdiği öne sürüldü. ABD basınında yer alan haberlere göre, Rice’ın telefonundan 1 hafta sonra Benazir Butto, geçen Ekim ayında evine döndü. The Washington Post gazetesine göre ABD, son 1 yıldır bu yönde diplomasi yürütüyordu. Butto, 1996 yılında yolsuzluk suçlamalarıyla iktidardan inmeye zorlanmıştı. ABD’nin Butto’yu destekleme politikasının ardından Benazir Butto’nun kendisini aniden ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Zalmay Halilzad ile yemek yerken, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleriyle konuşurken bulduğu belirtiliyor. Washington Post gazetesine göre, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in siyasal geleceği bu yıl belirsiz bir yöne doğru gitmeye başlayınca Butto, ABD için terörizme karşı savaşta önemli bir müttefik olan Müşerref’i, ülkenin yönetiminde kalmada yardım edecek tek politikacı olarak görülmeye başlandı.

Gazeteye göre Butto’nun öldürülmesi, Pakistan’ın ve Müşerref’in geleceğini ‘’kuşkulu’’ konuma düşürdü. Butto’nun seçimlere katılmasının, Müşerref’in devlet başkanı olarak meşrûiyetini sürdürmesine yardım edeceği düşünülüyordu. ABD’nin Institute of Peace adlı düşünce kuruluşunda uzman Alexander Thier, Taliban, mezhepçilik, etnik milliyetçilik gibi Pakistan’ı istikrarsızlaştırabilecek tehlikeli güçlerin bu aşamada devreye girmesi endişesini bildirdi.

ABD, Pakistan’da seçimlerin ertelenmesini desteklemiyor. Butto’nun öldürülmesinin ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, ‘’Bu trajik olay yüzünden seçimlerin ertelenmesi veya iptal edilmesinin, Butto’nun anısına karşı adil olacağını düşünmüyorum. Bundan tek çıkar sağlayacak, bu saldırıyı gerçekleştirenler olacaktır’’ dedi.

/ WASHINGTON

30.12.2007


 

El-Kaide lideri: Suikastı biz yapmadık

El Kaide liderlerinden Beytullah Mahsud’un sözcüsü, Pakistan eski başbakanlarından Benazir Butto’ya düzenlenen suikastın arkasında Mahsud’un olduğu iddiasını yalanladı.

Butto’nun Pakistan Halk Partisinin sözcülerinden Ferhatullah Babar, “Bunu El Kaide veya Beytullah Mahsud’un yaptığı hikâyesi bize uydurma gibi geliyor. Çünkü dikkati başka yere çekmeye çalışıyorlar” dedi.

Pakistan Halk Partisi yetkilileri, hükümetin Mahsud’u suçlu gibi göstermeye çalıştığını belirterek, Mashud’un daha önce Karaçi’deki saldırıyla ilgisinin bulunmadığını açıkladığını da hatırlattılar. Karaçi’deki Butto’nun yara almadan kurtulduğu saldırıdan sonra Butto, Devlet Başkanı Pervez Müşerref yanlısı unsurların kendisini öldürme planı yaptığını söylemişti. Mahsud’un bir sözcüsü de bugünkü açıklamasında, suçlamaları reddederek bunun “hükümet propagandası” olduğunu söyledi. Sözcü, “Biz sadece Amerika’ya karşıyız. Pakistan’ın siyasî liderlerini düşman olarak görmüyoruz” dedi.

Bu arada, eski başbakanlardan Navaz Şerif diğer muhalefet liderlerinin de bulunduğu 47 kişilik bir heyetle taziyelerini sunmak için Butto ailesinin evine gitti.

SORUŞTURMA VE ŞİDDET OLAYLARI

Hükümet, Butto suikastıyla ilgili biri yüksek mahkeme diğeri de güvenlik güçlerince yürütülecek iki ayrı soruşturma açtığını açıkladı.

Öte yandan Butto’nun öldürülmesinden sonra karışan Pakistan’da, dün sabah silâhlı ve maskeli kişilerin Butto’nun bir yandaşını öldürdüğü bildirildi. Polisin verdiği bilgiye göre, Pakistan Halk Partisinin bayrağını temsil eden bir elbise giyen ve “Büyük Butto” diye slogan atan bir kişi Butto’nun kabrinden dönerken vuruldu, saldırıda aynı partiden eyalet meclisi adayı kardeşi de yaralandı. Bu son saldırıyla birlikte, suikasttan sonraki şiddet olaylarında ölenlerin sayısının 33’e çıktığı bildiriliyor.

Biz kadınları vurmayız

El Kaide liderlerinden Beytullah Mahsud’un sözcüsü, Pakistan eski başbakanlarından Benazir Butto’ya düzenlenen suikastın arkasında Mahsud’un olduğu iddiasını yalanladı. Sözcü Malvi Ömer, bilinmeyen bir yerden telefonla yaptığı açıklamada, “Bunu şiddette reddediyorum. Aşiretimizin kendi gelenekleri vardır. Biz kadınları vurmayız” dedi. Pakistan yönetimi, Butto’ya Ravalpindi’de yapılan saldırının ardında Mahsud’un bulunduğunu bildirmişti. İşleri Bakanlığı Sözcüsü Cavid İkbal Çima, ellerinde suikastın arkasında El Kaide lideri Beytullah Mahsud’un olduğunu gösteren istihbarat mesajları bulunduğunu, Mahsud’un suikast sebebiyle yandaşlarını kutladığını söylemişti.

/ İSLAMABAD- PEŞAVER

30.12.2007


 

Suikastten kurtarılabilirdi

Pakistan İçişleri Bakanlığı, suikaste kurban giden eski başbakan Benazir Butto’nun, aracının içinde kalması durumunda kurtulabileceğini bildirdi.

Pakistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Cavid İkbal Çima, ‘’Araçtan çıkmasaydı kurtulacaktı, çünkü araçta bulunan diğerleri yaralanmadı bile’’ dedi. Sözcü Çima, saldırganın Butto’ya 3 el ateş açtığını, ancak isabet ettiremediğini de kaydetti. İntihar saldırısı olduğu sırada Benazir Butto, aracının üstü açık tavanından yandaşlarını selamlıyordu. Çima, ‘’Butto vurulmadı ya da patlamayla fırlayan bir şarapnel kendisine isabet etmedi. Patlamanın şiddetiyle başını, aracının açılan tavanındaki kola çarpmasıyla vefat etti’’ açıklamasında bulunmuş ve Butto’nun başının sağ tarafını çarptığını ve kafatasında kırık olduğunu belirtmişti.

/ İSLAMABAD

30.12.2007


 

Seçimi erteleme sinyali

Pakistan Seçim Komisyonu, eski başbakanlardan Benazir Butto’nun öldürülmesiyle patlak veren şiddet olaylarının seçim sürecini “olumsuz yönde etkilediği” açıklamasında bulundu. Seçim Komisyonu, seçimlerin 8 Ocak'ta yapılması ya da ertelenmesi kararını yarın verecek.

Şiddet olaylarının, 8 Ocakta yapılması planlanan seçim üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere Pazartesi günü olağanüstü toplantı düzenleyecek komisyonun açıklamasında, “Şiddet olayları, oylamay ı ve seçimde görev yapacak kişilerin eğitimi dahil seçim sürecindeki ve süreçten sonraki tüm faaliyetleri olumsuz etkilemiştir” denildi. Seçim Komisyonunun, 8 Ocaktaki seçimlerin yapılmasına ya da ertelenmesine karar vermesi bekleniyor.

/ LAHOR

30.12.2007


 

Lübnan’da seçim bilmecesi

Lübnan’da, dün yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimi 12 Ocak Cumartesi günü yapılacak. Lübnan Meclis Başkanlığı’ndan yayımlanan bildiride, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri’nin, seçimin 12 Ocak’a ertelenmesine karar verdiği belirtildi.

Son 3 ay içindeki bu 11. erteleme kararının, meclisteki Suriye karşıtı çoğunluk ile Şam ve Tahran’ın desteklediği muhalefetin yeni cumhurbaşbakanının seçilmesi konusunda anlaşma sağlayamamasından dolayı olabileceği kaydedildi. Lübnanlı siyasal liderler, Lübnan Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman’ın devlet başkanlığına aday gösterilmesi konusunda uzlaşmış, ancak güç paylaşımı konusunda fikir birliğine varamamıştı. Devlet başkanlığı görevi, Emil Lahud’un görev süresinin 23 Kasım’da dolmasından bu yana boş bulunuyor.

/ BEYRUT

30.12.2007


 

Kosova’da koalisyon çalışmaları sonuçsuz kaldı

Kosova Demokratik Birliği (LDK) ile Kosova Demokratik Partisi (PDK) yetkilileri arasında yaklaşık iki hafta süren koalisyon çalışmaları sonuçsuz kaldı

LDK Başkan Yardımcısı Eçrem Krüeziu başkanlık divanından sonra yaptığı açıklamada PDK’nın kendilerine koalisyon hükümetinin kurulması için önermiş olduğu öneriyi kabul etmediklerini kamuoyu ile paylaştı. Krüeziu, PDK’nın kendilerine önermiş olduğu 5 bakanlık, bir başbakan yardımcılığı ve Kosova Başkanı önerisini kabul edebileceklerini ama PDK’nın önermiş olduğu sıradan bakanlıkları kabul etmediklerini ifade etti. PDK’nın önerisinde itiraz ettikleri bir diğer noktanın da Agim Çeku hükümetinde bakanlık yapmış bakanların bakan olmalarını istememesinin de etki ettiğini ifade eden Krüzeiu, hükümetin halen kurulamamış olmasının PDK’nın suçu olduğunu söyledi. LDK’nın bu açıklamasından sonra şimdi gözler 17 Kasım seçimlerinden galip çıkan PDK’ya çevrilmiş oldu. PDK’nın LDK’ya yeni bir öneri mi sunacağı yoksa yerel seçimlerde koalisyon yaptığı AKR ile mi koalisyona gireceği belirsizliğini koruyor. PDK’nın LDK ile koalisyon yapması konusunda ABD ve AB’nden baskı gördüğü iddiaları da yapılmaya devam ediyor.

/ PRİZREN

30.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri