Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Hat san’atına yoğun ilgi var

Ümraniye Belediyesi’nin düzenlediği Hat Sanatı konulu seminerde konuşan Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, hat san’atının birçok san’atı besleyen önemli bir sanat dalı olduğunu söyledi. Subaşı, gençlerin bu san’ata yönlendirilmesi konusunda bir çağrıda bulundu.

Ümraniye Belediyesi tarafından her ayın son çarşambasında düzenlenen ‘İnsan ve Sanat’ konulu seminerlerin bu ayki konusu Hat Sanatıydı. Seminere konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, dinleyicilere Hat sanatı ile ilgili bilgiler verdi. Hat san’atının çok önemli bir san’at olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, son yıllarda bu alana yönelik ilginin artmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Prof. Subaşı, şunları söyledi:

‘Bu san’ata emeğini, yıllarını verenlerin en büyük korkusu, hat san’atına ilginin azalmasıdır. Ancak Allah’a şükür ki, ‘İstanbul San’atı’ olarak da anılan bu san’ata ilgi her geçen gün artıyor. Rahmetli Sakıp Sabancı v.b işadamlarının destek vermeleri, özel koleksiyonlar yapmaları, bu koleksiyonları yurtiçi ve yurtdışında tanıtmaları hat sanatına olan ilgiyi büyük ölçüde etkiledi. Hat san’atı o kadar geniş bir yelpazeye sahiptir ki, mimariden mezar taşlarına, şiirden edebi metinlere, ebru san’atından ahşap ve tezhip san’atına kadar sayısız sanat dalı bu san’atın alanı içindedir.’

Katkıları için Başkan Can’a teşekkür

Konuşmasında Hat san’atının tarihi, gelişimi ve teknik yönleriyle ilgili önemli bilgiler veren Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Ümraniye Belediyesi’nin hat v.b san’atlara büyük destek verdiğini söyleyerek ‘San’ata gösterdiği alâka ve yaptığı katkılardan dolayı Ümraniye Belediye Başkanı Sayın Hasan Can’a huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum’ dedi. San’atın insana değer kattığını söyleyen Prof. Dr. Subaşı, ‘san’at insanın hayatını, alışkanlıklarını ve hatta yürümesini bile değiştirir’ ifadesini kullandı. Subaşı, çocuk ve gençlerin bu alana yönlendirilmesi konusunda ailelere bir de çağrıda bulundu.

30.12.2007


 

Büyükşehir’den “İhaleyle san’atçı” açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, “Yakın zamanda medyada yer alan bazı değerlendirmelerde konu edilen ‘ihale ile san’atçı alma’ yorumları, haksız ve maksadı aşan bir bağlamda değerlendirilmiştir’’ denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan açıklamada, ‘’Yakın zamanda medyada yer alan bazı değerlendirmelerde konu edilen ‘ihale ile san’atçı alma’ yorumları, haksız ve maksadı aşan bir bağlamda değerlendirilmiştir’’ denildi.

Yazılı açıklamada, İBB Şehir Tiyatrolarının, bugün nüfusu 12 milyonu bulan İstanbul’da tiyatronun yetkin örneklerini İstanbullularla paylaşan bir san’at kurumu olduğu belirtilerek, Şehir Tiyatrolarının, san’atsal ve yönetsel anlamda ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde san’at çalışmalarını yürüttüğü ifade edildi.

Yakın zamanda medyada yer alan bazı değerlendirmelerde konu edilen ‘’ihale ile san’atçı alma’’ yorumlarının, haksız ve maksadı aşan bir bağlamda değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

‘’Bir san’at kurumu olan İBB Şehir Tiyatroları, genişleyen yapısı ve gelişen repertuvarı istikametinde kuruma yeni san’atçı ve teknik eleman alımlarının gerçekleştirilmesi maksadıyla ‘hizmet satın alma’ ihalesi talebini İBB’nin ilgili birimlerine iletmiştir. Burada bahsi geçen konu, san’atçıların ya da teknik personelin ihaleye çıkmak suretiyle alımı değildir. Bu yanlış değerlendirme, ne yazık ki burada yapılan işin önemini gölgelemiştir.’’

Açıklamada, basında yer aldığı gibi söz konusu durumun, İBB’den ‘’san’ata darbe’’ ya da ‘’san’atçıya saygısızlık’’ gibi bir çerçevede anlaşılabilecek türden bir çalışma olmadığı ifade edilerek, aksine bu çözüm teklifinin Şehir Tiyatrolarınca İBB’ye götürüldüğü ve kabul gördükten sonra gerekli çalışmaların başlatıldığı vurgulandı.

Burada talebin adet olarak öngörülmesinin, her bir san’atçı ya da teknik eleman alımı için aynı işlemlerin yeniden yapılması gibi kırtasiyecilik anlayışını engellemek ve bu sürecin zorluklarını yaşamama hassasiyetinden kaynaklandığına dikkat çekildi.

‘’Kamuoyunun bilmesi gereken şey, yapılan yorumların aksine, ihaleye girmesi muhtemel şirketlerin san’atçı önermesi gibi bir uygulamanın olacağı yanılsamasıdır’’ denilen açıklamada, İBB Şehir Tiyatrolarının, bünyesine katmak istediği oyuncu ve teknik elemanlarla ilgili belirleyici kurum olduğu vurgulandı.

Bu çalışma neticesinde İBB Şehir Tiyatrolarına katılacak yeni san’atçı ve teknik personel ile yine İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın direktifleri doğrultusunda açılan yeni sahneler için gerekli prodüksiyon ve personel ihtiyacının rahatlıkla karşılanacağı bildirilen açıklamada, Kâğıthane Sadabad Sahnesi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi gibi yeni sahnelerin yanı sıra Vatan Caddesinde inşa edilen Reşat Nuri Sahnesi ve Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesinin yeniden inşası sayesinde tiyatro mekânlarının sayısında artış olacağı belirtildi.

Açıklamada, ‘’İstanbul’un tiyatrosuz semti kalmasın’’ düşüncesiyle gerek ilçe belediyeleri, gerekse İBB nezdinde olumlu çalışmalar yapıldığı ifade edilerek, İstanbul Şehir Tiyatrosunun da bu san’atsal yapılanma ve büyüme doğrultusunda, her türden yasal çözümleri üretmenin ve lojistik desteği sağlamanın çabasında olduğu bildirildi.

30.12.2007


 

Akşehir, 10 yıllığına dünyanın tam ortası

Nasreddin Hoca ve Turizm Derneğinin, ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca’nın fıkrasından yola çıkarak yaptığı başvuru üzerine, Konya’nın Akşehir ilçesi ‘’Dünyanın ortası Akşehir’’ olarak 10 yıllığına tescillendi.

Alınan bilgiye göre, Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği, Nasreddin Hoca’nın ‘’Dünyanın Ortası Akşehir’’ fıkrasından yola çıkarak Türk Patent Enstitüsüne (TPE) tescil başvurusunda bulundu.

Başvuru üzerine, Markaların Korunması Hakkında 556 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’ye göre, ‘’Dünyanın Ortası Akşehir’’ şeklinde tescil belgesi alındı.

/ AKŞEHİR

30.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri