Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Butto’nun partisi seçim kampanyasını askıya aldı

Pakistan’da iktidar partisi, seçim kampanyasını durdurduğunu açıkladı. Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i destekleyen Pakistan Müslüman Birliği’nin (PMB) sözcüsü Tarık Azim, ülkedeki durumu göz önüne alarak seçim kampanyasını askıya aldıklarını bildirdi.

AFP’ye açıklama yapan sözcü, Benazir Butto’nun öldürülmesinden sonra ortaya çıkan durum karşısında 8 Ocak se çimlerinin 10-12 hafta ertelenmesinin “gerçekçi” seçenek olduğunu söyledi. Pakistan’da iktidardaki Pakistan Müslüman Birliği-Q partisi, 8 Ocakta yapılması planlanan genel seçimlerin 3-4 ay ertelenebileceğini bildirdi.

Partinin basın sözcüsü Tarık Azim, hemen yapılması halinde, eski Başbakan Benazir Butto’ya düzenlenen suikast sebebiyle Butto’nun partisinin yasta olması ve bazı diğer muhalefet partilerinin seçimi boykot etmesi yüzünden seçimin güvenilirliğini kaybedeceğini söyledi.

Birkaç hafta sonra yapılmasını istedikleri seçimin 3-4 ay da ertelenebileceğini belirten Azim, yetkililerin erteleme duyurusunu 24 saat içinde yapmasının beklendiğini kaydetti.

Butto’nun yerine oğlu getirildi

Pakistan’ın suikasta kurban giden eski Başbakanı Benazir Butto’nun Pakistan Halk Partisi, liderliğe Butto’nun oğlunu getirdi. Partinin üst düzey yetkililerinin bir araya geldiği Naudero’dan açıklama yapan bir parti yetkilisi, 19 yaşındaki Bilavel’in partinin liderliğine, Butto’nun eşi Asıf Ali Zerdari’nin de eş başkanlığa getirildiğini belirtti.

/ İSLAMABAD - NAUDERO

31.12.2007


 

Pelosi: Butto suikastı sorgulanmalı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Pakistan’a daha fazla yardımda bulunmadan önce, Benazir Butto’nun öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı ve Pakistan’ın terörizmle mücadeledeki iş birliğini sorgulamaları gerektiğini kaydetti.

Benazir Butto suikastıyla ilgili uluslararası bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyleyen Pelosi, Amerikan yönetiminin de Pakistan’a ‘’terörle mücadelede iş birliği yapması’’ koşuluyla yardım ettiğini hatırlattı. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref hükümetinin, uluslararası bir soruşturma yapılması teklifini reddettiğini kaydeden Pelosi, son verilerin Amerikan yardımının Pakistan tarafından yanlış kullanıldığını gösterdiğini belirterek, yardımın ‘’terörle mücadele’’ şartının yerine getirilip getirilmediği konusunda önemli sorular sorulması gerektiğini söyledi.

Pelosi, Pakistan’a yeni yardımlar yapılmadan önce bu rahatsız edici soruların George Bush yönetimi tarafından dile getirilmesi gerektiğini kaydetti. Nancy Pelosi, Bush yönetiminin Pakistan hükümetine, ‘’seçimin adil ve özgür bir ortamda yapılmasını garantilemesi’’ için baskı yapması gerektiğini de söyledi.

/ WASHINGTON

31.12.2007


 

Saddam’ın mezarına ziyaretçi akını

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in asılmasının birinci yıldönümünde yüzlerce kişi devrik liderin mezarını ziyaret ediyor. Aralarında öğrencilerin de bulunduğu yüzlerce kişi, Saddam’ın doğum yeri Tikrit’in Avca köyündeki mezarını ziyaret ederek çiçekler bırakıyor.

Çocuklar, “Canımız kanımız sana feda olsun” sloganları atarken, bazı kişiler öfkeli konuşmalar yaptı. Bir Iraklı, “Saddam’ın ölümünün çözümün bir parçası olmasını dilemiştik ama sorunun bir parçası oldu” dedi.

Bu arada Irak’ta güvenlik güçleri, Saddam Hüseyin’in asılmasının birinci yıldönümü sebebiyle muhtemel olaylara karşı alarm durumuna geçti. ABD’nin Irak’ı işgal ettiği 2003’te iktidardan uzaklaştırılan Saddam Hüseyin, 1982’de 148 Şiî’nin öldürüldüğü Duceyl katliamı dâvâsında insanlığa karşı suç ve savaş suçundan idama mahkûm edilmiş, cezası 30 Aralık 2006’da asılarak infaz edilmişti.

/ BAĞDAT

31.12.2007


 

İran, ilk yerli santralini kurmaya başladı

İran’ın, yerel teknolojiyle yapmayı planladığı ilk nükleer santralın inşasına başladığı bildirildi. Devlet televizyonuna konuşan İran Enerji Bakanı Perviz Fettah, yeni bir nükleer santral için geçen yıl hükümete yetki verildiğini, gerekli ödeneğin de bütçeye konduğunu hatırlattı.

Fettah, daha önce alınan karar doğrultusunda, yerel teknolojiyle ilk nükleer santral çalışmalarının İran Atom Enerjisi Kurumu’nca başlatıldığını bildirdi.

Yapımına başlanan nükleer santralın Irak sınırında yer alan Huzistan eyaletinin Darhovin bölgesinde bulunduğunu kaydeden Fettah, İran’ın teknik açıdan nükleer santral yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu, yeni santralın da tamamen İranlı mühendislerce yapılacağını belirtti. İran’ın ilk nükleer santralı olan Buşehr’in yapım çalışmaları Rusya tarafından sürdürülüyor. Rusya, faaliyete başlama tarihini defalarca ertelediği Buşehr nükleer santralı için ilk yakıtı bu ayın 17’sinde, ikinci partiyi de geçen Cuma günü göndermişti. Büyük oranda tamamlanan Buşehr nükleer santralının 2008’in sonuna doğru faaliyete geçmesi planlanıyor. Dünyanın en büyük dördüncü petrol üreticisi durumundaki İran, elektrik ihtiyacını karşılamak için 2020 yılına kadar 20 nükleer santral kurmayı planlıyor. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, kendi imkânlarıyla kuracakları ilk nükleer santralın 360 megavatlık güçte olacağını söylemişti.

/ TAHRAN

31.12.2007


 

Yemen’in denge adamı vefat etti

Yemen’in Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’ten sonraki en güçlü adamı olarak görülen Meclis Başkanı Abdullah Bin Hüseyin El Ahmar’ın öldüğü bildirildi.

Muhalefetteki en büyük İslâmî parti Yemen Reform İttifakı’nın lideri El Ahmar’ın, kanser tedavisi gördüğü Suudi Arabistan’daki Kral Faysal Hastanesinde vefat ettiği belirtildi. Aynı zamanda Kuzey Yemen’in nüfuzlu Haşid aşiret konfederasyonunun da başkanı olan 74 yaşındaki El Ahmar, ilk olarak 1993’te seçildiği meclis başkanlığına, 1997, 2003 ve 2007’de yeniden atanmıştı. El Ahmar, kuzey ve güney Yemen’in birleştiği 1990’dan önce ve sonra ülke politikasında önemli rol oynamıştı. El Ahmar’ın yarın başkent Sana’da defnedileceği kaydedildi.

/ ANKARA

31.12.2007


 

Sudan’da çatışmada onlarca kişi öldü

Sudan’da kuzey ve güney eyaletlerini ayıran hatta güney ordusuyla kuzeyli bir Arap kabilesi arasında çıkan çatışmalarda onlarca kişinin öldüğü bildirildi.

Güneyli yerel yetkililerin ifadesine göre, Mesiriye kabilesine mensup silâhlı adamlar Guirinti bölgesinde güneyli askerlere saldırdı. Kuzey tarafı ise çatışmaların güneylilerin bombardımanıyla başladığını iddia etti. Çıkan çatışmada ölen ve yaralananların kesin sayısı bilinmiyor. Bazı kaynaklar 30 ölü, 40 yaralıdan söz ediyor. Mesiriye kabilesi de güney ordusu da petrol bakımından zengin bölgede hak iddia ediyor. Bölge bu yüzden sık sık çatışmalara sahne oluyor.

/ HARTUM

31.12.2007


 

Taliban, özel güvenlikçilere saldırdı

Afganistan’da Taliban militanları özel güvenlik konvoyuna roketatar saldırısı düzenledi.

Saldırıda 6’sı muhafız, 2’si polis 8 kişi öldü. Polis, saldırının önceki gün öğleden sonra Vardak vilayetinde, başşehir Kabil’in 30 kilometre kadar güneybatısındaki Maydon Şahr’da düzenlendiğini bildirdi. Özel güvenlikçilerin, saldırı sırasında Gazni’den Kabil’e taşınan malzemeleri koruduğu belirtildi.

/ KABİL

31.12.2007


 

Taliban komutanı azl emrini reddetti

Afganistan’ın güneyindeki Taliban komutanı Mansur Dadullah, görevden alınması yönünde kendisine ulaştırılan emre uymayı reddetti.

Dadullah’ın sözcüsü dün yaptığı açıklamada, emrin Taliban komutanı Molla Ömer’den gelmediğini, diğer bazı Taliban komutanların Dadullah’a karşı bir tertip içerisinde olduklarını söyledi. Sözcü AP’ye yaptığı açıklamada, “Molla Ömer’den gelecek bütün emirlere uyarız. Ancak bu emir Molla Ömer’den değil” dedi. Dadullah’ın, “Taliban’ın düzenine ve kurallarına aykırı faaliyetlerde bulunduğu” gerekçesiyle görevinden alındığı açıklanmıştı.

/ KANDAHAR

31.12.2007


 

Amerika’ya göçmen yağıyor

Amerikan Nüfus Dairesi resmî sitesinde yer alan bilgiye göre, 1 Ocak 2008 günü ülke nüfusu, 303 milyon 146 bin 284 olacak.

Bu sayı, ülkenin 1 Ocak 2007 günkü nüfusundan 2,8 milyon daha fazla. Nüfus Dairesi hesaplarına göre Ocak ayında ABD'de her 8 saniyede bir bebek dünyaya gelecek ve her 11 saniyede ise bir kişi ölecek. ABD'ye her 30 saniyede bir göçmen yaşamak için gelecek. Buna göre ülke nüfusu Ocak ayı boyunca her 13 saniyede bir kişi artmış olacak.

31.12.2007


 

NASA, arızayı hâlâ gideremedi

Mekik programı müdürü Wayne Hale, “yakıt sensörlerindeki arıza ihtimalinin sıfıra indirilmesi için Atlantis uzay mekiğinin 10 Ocak’taki fırlatma işleminin birkaç gün ya da bir-iki hafta daha ertelenebileceğini söyledi.

Uluslar-arası Uzay İstasyonu’na (UUİ) Avrupa Uzay Kurumu’nun (ESA) “Columbus” adlı modülünü götürecek ve ikmal yapacak Atlantis uzay mekiğinin, sıvı hidrojenle dolu dış yakıt tankındaki sensörlerin arızalanması yüzünden ilk fırlatma girişiminin yapıldığı 6 Aralık’tan sonra fırlatma işlemi dört kez ertelendi. NASA, son olarak teknik aksaklık çıkmazsa Atlantis’i 10 Ocak’ta uzaya göndermeyi planladığını açıklamıştı.

/ CAPE CANAVERAL

31.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri