Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Benazir gitti, partisi bitti

enazir Butto'nun öldürülmesi, ömür boyu lideri olduğu Pakistan'ın en köklü ve en büyük partisi Pakistan Halkın Partisi (PPP) için de sonun başlangıcı anlamına geliyor.

Alelacele 19 yaşındaki oğul Bilavel Butto Zerdari'nin parti liderliğine getirilmesi ve seçimlerin iptal edilmesine karşı çıkılması hızlı sonun biraz daha ertelenmesi çabası olarak değerlendirilebilir. Partiyi Butto'nun kocası Asif Ali Zerdari'nin perde arkasında kalarak yönetmeyi tercih etmesi, partinin geleceğinin nasıl olacağı konusundaki asıl ipuçlarını veriyor. Eşinin öldürülmesinden iki gün sonra kameralar karşısına çıkarak, oğlunu Bilavel Zerdari olarak değil de, Bilavel Butto Zerdari olarak tanıtan Zerdari, kendi isminden çok eşinin ünüyle partiyi idare etmek istediğinin işaretlerini sergiliyor.

Pakistan Halkın Partisi, partiden çok Benazir Butto'nun kişiliğiyle anılıyordu. Kocası Zerdari ise hiçbir şekilde eşinin önünde görünmeye çalışmıyordu. Fakat perde arkasından eşinin politik nüfuzunu kullanarak servetine servet kattığı yönündeki iddialar Zerdari'yi hem sevenleri ve hem de sevmeyenleri tarafından şaibeli bir kişilik haline getiriyor. Zerdari'nin bu yönünün hem parti içinde ve hem de diğer siyasi partiler tarafından sık sık gündeme getirileceği şüphe götürmez bir gerçek.

/ KAHİRE

02.01.2008


 

Pakistan kadını Butto için ağlıyor

İslâm dünyasının ilk kadın Başbakanı olan Benazir Butto'nun 4 gün önce uğradığı suikast, kendisini seven Pakistanlı kadınları da hüzne boğdu.

Öldürüldüğü yerde toplanan onlarca kadın, eski başbakanları için gözyaşı döktü. Acılarını birbirlerine sarılarak hafifletmeye çalışan kadınlar, Butto'nun resimlerine bakarak ağladılar.

Başşehir İslamabad'a 20 kilometre uzaklıktaki Ravalpindi'de, saldırının gerçekleştiği Liyakat Bağ meydanında Benazir Butto için anma töreni gerçekleşti. Butto'nun öldürülmeden önce miting düzenlediği platformun altında, suikaste kurban giden eski başbakan için mumlar yakıldı ve çiçekler konuldu.

Platformun üstüne asılan büyük Benazir Butto posterinin önünde ise duygulu anlar yaşandı. Asmatullah isimli bir kadın, Butto'nun resmine bakarak uzun süre ağladı. Gözyaşlarını tutamayan kadın, "Sen canımızdın, sen hayatımızdın, biz senin anneniziz, sen bizim yavrumuzdun, nereye gittin, bizleri bırakıp nereye gittin, sana nasıl kıydılar Benazirim, yavrum" diyerek ağıt yaktı.

Törene katılan çok sayıdaki Ravalpindili, Butto'nun ruhu için Kur'ân-ı Kerim okudu ve duâ etti. Liyakat Bağ'a gelenlere pilav ve su ikram edildi.

/ İSLAMABAD

02.01.2008


 

Pakistan'da seçimler erteleniyor

Pakistan Seçim Komisyonu, 8 Ocak için planlanan seçimlerin erteleneceğini, yeni tarih konusunda siyasî partilerle görüş alış verişi yapılacağını açıkladı.

Komisyon yetkilisi Kanvar Dilşad, bugün yaptığı açıklamada, ertelemeyle ilgili kararı yarın alacaklarını kaydetti. "Seçim, ilke olarak erteleniyor" diyen Dilşad, "Siyasî partilerin temsilcileriyle danışma görüşmelerinin ardından yarın, seçimin tarihine ilişkin bir karar alacağız. Seçimin 8 Ocak'ta yapılması imkânsız gibi gözüküyor" dedi. Hükümet ve Seçim Komisyonu, eski başbakan ve Pakistan Halk Partisi lideri Benazir Butto'ya suikastın ardından çıkan olaylarda birçok seçim merkezinin ve evrakın tahrip olduğunu, bu sebeple seçim hazırlıklarının 8 Ocak'a yetişemeyeceğini savunuyor. Pakistan Halk Partisi ertelemeye karşı çıkıyor.

/ İSLAMABAD

02.01.2008


 

İsrail'in keyfi geldi sınırdakilere izin verdi

İsrail yönetimi, Mısır'a geçtikten sonra Gazze'ye geri dönemeyerek yaklaşık 4 aydan beri Gazze kapısında bekleyen 550 Filistinlinin geçişine izin verdi.

Mısır tarafından güvenlik kaynakları, Filistinlilerin Rafah sınır kapısında seyahat belgeleri kontrol edildikten sonra otobüslerle İsrail kontrolündeki Kerem Şalom sınır noktasına götürüleceklerini belirtti. Filistinlilerin, Erez geçişinden de Gazze'ye giriş yapacakları kaydedildi. Ancak Gazze'den giriş yapamayan diğer bin 500 kadar Filistinli için bir açıklama yapılmadı. Sınırda bekleyen bu kişilerin bin 100 kadarını Suudi Arabistan'dan dönen hacılar oluşturuyor. Mısırlı yetkililer, İsrail'in geçtiğimiz Pazartesi günü de aralarında Gazze'ye İsrail üzerinden girmeyi reddettiklerinden dolayı El Ariş Havaalanı'nda ve bazı karakollarda bekleyen kişilerin de bulunduğu 132 kişinin geçişine izin verdiğini aktardı.

/ RAFAH

02.01.2008


 

Gazze'de iktidar hesaplaşması

Hamas'ın El Fetih'in 43'üncü kuruluş yıl dönümü faaliyetlerini yasaklamasına rağmen, Gazze Şeridinde itibaren El Fetihlilerin sokaklara dökülmesi, Gazzelilerin yeni yıla da kanlı girmesine yol açtı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki bölgelerde ve Gazze şehrinin bazı semtlerinde Hamaslı güvenlik güçleriyle El Fetih taraftarları arasında çıkan çatışmalarda, 12 saat içinde toplam 8 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı. Gece yarısı çatışmalar devam ederken, Gazze şehrinin sahil kesimindeki bazı otellerdeyse yeni yıl partilerle karşıladı.

/ GAZZE

02.01.2008


 

Hartum'da, Amerikan diplomatlarına saldırı

Sudan'ın başşehri Hartum'da ABD Büyükelçiliğinin aracına ateş açılması sonucu aracın Sudanlı sürücüsü öldü, bir Amerikalı diplomat ağır yaralandı.

Bir diplomatik kaynak, yaralanan diplomatın gece yarısından sonra evine gitmekte olduğu sırada saldırıya uğradığını ve göğsünden vurulduğunu belirtti. El Arabiya televizyonu saldırının şehrin ana caddesi üzerinde düzenlendiğini ve henüz üstlenen olmadığını bildirdi.

Bu arada, ABD Başkanı George Bush, Sudan'ın sorunlu bölgesi Darfur'da süren şiddet olayları sebebiyle Sudan'la ekonomik bağların kesilmesini öngören yasayı imzaladı.

Yasa, eyalet ve yerel yönetim yetkililerinin, petrol, enerji, madencilik ve askerî sektörlerde, Sudan'la işbirliğinde bulunan şirketlere sağlanan hükümet yatırımlarına son vermek için gerekli düzenlemeleri yapmasını öngörüyor. Bush, "Kongre'nin, Darfur'da Sudan hükümeti ve isyancı gruplar arasında süren şiddet olaylarıyla ilgili derin kaygısını paylaşıyorum" diye konuştu.

Yasanın, Sudan hükümetine Darfur'daki insanî krizi çözmek için baskı yapmayı amaçladığı belirtiliyor.

/ HARTUM

02.01.2008


 

2007'de Afganistan'da 110 Coni öldürüldü

Afganistan'da, 2007 yılında rekor sayıda düzenlenen saldırılarda, 110 Amerikan askeri ve 925 polis öldü. Amerika'nın askeri müdahalesinden 6 yıl sonra, ülkenin özellikle Helmand, Uruzgan ve Kandahar eyaletlerinde şiddet olaylarında azalma olmadığı, aksine saldırıların yayılarak arttığı kaydediliyor.

AP ajansının verilerine göre, 2007'de Afganistan'da meydana gelen rekor sayıda şiddet olayında, 110'u Amerikan askeri olmak üzere 6500 kişi öldü. Çatışmalarda, yaklaşık 4500 Taliban militanı da öldürüldü. İngiltere, Afganistan'da 41 askerini kaybederken, 30 Kanadalı asker de çeşitli saldırılarda öldü. Diğer ülkelerin birliklerinden de 40 askerin öldüğü belirtiliyor. Afganistan'da, ABD ve NATO güçlerinin düzenlediği operasyonlarda, çok sayıda sivil Afganın da öldüğü kaydediliyor. Ülkede, afyon üretimine karşı önlemlerin de yetersiz kaldığı, geçtiğimiz yıl Afganistan'ın dünyadaki toplam miktarın yüzde 93'ünü ürettiği belirtiliyor.

/ KABİL

02.01.2008


 

Kenya seçimleri iç savaşa dönüştü

Kenya'da devlet başkanı seçimi sonuçlarının açıklanmasının ardından çıkan şiddet olaylarında ölü sayısının 259'e yükseldiği bildirildi.

Polis ve Kisumu şehri morgu yetkilileri, önceki gece meydana gelen çatışmaların ardından 66 kişinin cesedinin daha bulunduğunu belirtti. Polis yetkilileri, şehrin Kondele bölgesinde 3, Eldoret şehri ve civarındaki çatışmalardaysa 18 kişinin öldüğünü kaydetti. Bu arada AB seçim gözlem heyeti, devlet başkanı seçiminin sonuçlarıyla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması talebinde bulundu.

Heyet başkanı Alexander Graf Lambsdorff, bağımsız soruşturma yapılabilmesi için tüm seçim merkezlerinden elde edilen sonuçların yayımlanmasının gerekli olduğunu düşündüklerini belirterek, seçimin uluslararası ve bölgesel kriterlere uymadığını söyledi.

Kenya'da devlet başkanı seçimini Mwai Kibaki'nin kazandığının açıklanmasından sonra, oyların sayımında hile yapıldığını iddia eden muhalefet yandaşları sokağa dökülmüştü. Muhalefet lideri Raila Odinga ise Kenyalıları barışçı kitlesel eylemler düzenlemeye dâvet etmişti.

/ KİSUMU

02.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri