Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İran, gazı azalttı

Türkmenistan'ın İran'a doğal gaz arzını kesmesi ve soğuk hava sebebiyle İran da Türkiye'ye verdiği doğal gaz miktarını azalttı.

İran, Türkiye'ye sattığı doğal gaz miktarını, Türkmenistan'ın kendisine sattığı doğal gazı kesmesi ve soğuk hava şartları sebebiyle yaklaşık yüzde 75 azaltarak minimum seviye olan günlük ''4-5 milyon metreküpe'' indirdi. İran Ulusal Gaz Şirketinin bir yetkilisi de Türkiye'ye verilen doğal gaz miktarının düşürüldüğünü teyit etti. Yetkili, Türkmenistan'ın İran'a olan doğal gaz arzının hafta sonunda eski haline dönmesini beklediklerini ifade ederek, Türkmenistan ile İran arasındaki konunun çözümlenmesiyle birlikte Türkiye'ye verilen gazın eski miktarına döneceğini kaydetti. İran medyasının bir kısmı, Türkmenistan'ın doğal gazın fiyatını artırmak için arzı kestiği iddiasında bulunuyor.

/ TAHRAN

02.01.2008


 

Doğalgaz da zamlandı

1 Ocak 2008 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatının yüzde 7,4, sanayide kullanılan doğal gaz fiyatının da yüzde 6,5 oranında arttırıldığı kaydedildi.

Doğalgaza dünden geçerli olmak üzere zam yapıldı. Konutta yüzde 7.4, sanayide ise yüzde 6.5 artış yapılacak. BOTAŞ, Salı gününden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatını yüzde 7.4, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatını da yüzde 6.5 oranında artırdı.

Uluslararası ham petrol ve petrol ürünleri fiyatlarındaki artışlara bağlı olarak doğalgaz satış fiyatlarında düzenleme yapılmasının zorunlu hale geldiği bildirildi.

Akaryakıt ta zamlandı

Petrol ürünlerinde yapılan fiyat ayarlamaları sonucu dağıtım şirketleri, 95 oktan kurşunsuz benzine yüzde 1,94 zam yaptılar. Yeni ayarlamayla yarından itibaren Ankara ve İzmir'de 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,09 YTL'den 3,15 YTL'ye, İstanbul'da ise 3,10 YTL'den 3,16 YTL'ye yükseldi.

/ ANKARA

02.01.2008


 

Öde öde bitmiyor

Hazine, gelecek 11 ayda 117,5 milyar YTL iç borç servisi, 11,460 milyar dolar da merkezî yönetim dış borç ödemesi yapacak. Hazine ayrıca, önümüzdeki 4 yıl içinde toplam 41,2 milyar dolarlık dış borç ödemesi gerçekleştirecek.

Hazine Müsteşarlığı Aralık ayına ilişkin, ''Kamu Borç Yönetimi Raporu''nu yayınladı.

Rapora göre, Hazine 2008 yılı Ocak ayında 6,4 milyar YTL, Şubat ayında 6,1 milyar YTL, Mart ayında 5,5 milyar YTL, Nisan ayında 12 milyar YTL, Mayıs ayında 8,5 milyar YTL, Haziran ayında 4,2 milyar YTL, Temmuz ayında 25,8 milyar YTL, Ağustos ayında 19 milyar YTL, Eylül ayında 4,1 milyar YTL, Ekim ayında 7,3 milyar YTL, Kasım ayında ise 18,6 milyar YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

Merkezi yönetim dış borç projeksiyonuna göre Hazine, 2008 yılı Ocak'ta 2 milyar 415 milyon dolar, Şubat'ta 1 milyar 192 milyon dolar, Mart'ta 2 milyar 196 milyon dolar, Nisan'da 731 milyon dolar, Mayıs'ta 581 milyon dolar, Haziran'da 863 milyon dolar, Temmuz'da 490 milyon dolar, Ağustos'ta 830 milyon dolar, Eylül'de 862 milyon dolar, Ekim'de 779 milyon dolar, Kasım'da ise 521 milyon dolar dış borç ödemesi gerçekleştirmeyi öngörüyor.

Merkezi yönetim dış borç ödeme projeksiyonlarına göre Hazine, önümüzdeki 4 yıl içinde toplam 41,2 milyar dolarlık dış borç ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

02.01.2008


 

Bor rezervinin yüzde 72'si Türkiye'de

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan rapora göre, dünya bor rezervlerinin yüzde 72'si Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'nin bor madenini rafine olarak ihraç etmek için gerekli yatırımları yapması halinde ihracatı 600 milyon dolara çıkacak.

ATO'dan ''Bor ve Ötesi'' konulu rapora ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, bor rezervi açısından dünya lideri konumunda olan Türkiye, yüksek tenörü, rezerv büyüklüğü, işletme kolaylıkları ile gerek kalite ve çeşitlilik, gerekse üretim maliyetlerindeki rekabet üstünlükleri açısından avantajlı konumda bulunuyor. Rapora göre, Türkiye şu andaki tüketim dikkate alındığında, tek başına dünya bor madeni ihtiyacını 500 yıl karşılayabilecek rezervlere sahip. 1.2 milyar dolarlık dünya bor piyasasında, rezervlerin yüzde 72'sine sahip olmasına karşın Türkiye sadece 400 milyon dolar pay alabiliyor. Türkiye'nin, pazardaki zayıflığının sebebi bor işleyecek tesislerinin yetersiz oluşu ve dünyada borlu ürünlerin henüz yeterli pazara sahip olmayışı.

Türkiye'nin bor madenini rafine olarak ihraç etmek için gerekli yatırımları yapması halinde, ihracatı 600 milyon dolara çıkarması mümkün görünüyor.

Rezervde birinciyiz

Rapora göre, dünyadaki önemli bor yatakları Türkiye, Rusya ve ABD'de bulunuyor. Toplam 1 milyar 176 milyon ton olan dünya bor madeni rezervinin 851 milyon tonu Türkiye'de. Toplam rezervin yüzde 72'si Türkiye'de bulunuyor. Rusya'da ise toplam rezervin 100 milyon tona yaklaştığı belirtiliyor. Rusya'nın rezervdeki toplam payı yüzde 8,50 oranında. 80 milyon ton rezervin olduğu ABD'de, dünya toplam rezervinin yüzde 6,80'i bulunuyor.

/ ANKARA

02.01.2008


 

Enerjide, serbest piyasaya dönemi

Enerji sektörü 2007 yılını bazı önemli yasal düzenlemeleri tamamlayarak kapatırken, yeni yılda sektörün rekabetçi bir serbest piyasa doğrultusunda geçiş dönemi çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.

Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) tarafından Avrupa Birliği'ne (AB) katılım öncesi mali izleme süreci kapsamında her yıl hazırlanan ''Katılım Öncesi Ekonomik Program''da (KEP) enerji sektörünün 2007 yılı durum değerlendirmesi yapılırken, bundan sonraki süreçte yapılması beklenen düzenlemelere yer verildi. AB'ye sunulan programa göre, 2008 yılı fiilî özelleştirmelerin başladığı bir yıl olacak. Özelleştirme sonrasında oluşacak bölgeler arası ani ve yüksek elektrik fiyat farklarının etkisini telafi etmek amacıyla 2010 yılı sonuna kadar bir fiyat eşitleme mekanizması uygulanacak. Nihaî hedef olan tam rekabetçi bir serbest piyasa doğrultusunda geçiş dönemi çalışmalarının sürdüğü sektörde reform sürecinin önümüzdeki birkaç yıl içinde büyük oranda tamamlanması öngörülüyor. Öte yandan Türkiye elektrik sisteminin AB elektrik sistemi (UCTE) ile senkron paralel çalışmasına imkan sağlayacak bağlantının 2008 yılında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

/ ANKARA

02.01.2008


 

MTV'nin ilk taksit ödemesi başladı

Motorlu taşıtlar vergisinin ilk taksiti, bugünden itibaren ödenecek. Dünden geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranına bağlı olarak yüzde 7,2 oranında artan motorlu taşıtlar vergisinde, ilk taksiti yatırma süresi 31 Ocak Perşembe günü mesaî saati bitiminde sona erecek.

Motorlu taşıt sahipleri, bu süre içinde, verginin ilk taksitini vergi tahsil etme yetkisi bulunan banka şubeleri ile motorlu taşıtlar vergi dairelerine yatıracak.

1-3 yaş grubunda otomobili bulunanlar bu ay içinde ilk taksit olarak 175,5 YTL ile 6 bin 348,5 YTL arasında taşıt vergisi ödeyecek. Motor silindir hacmi 1.300 cm3'ün altındaki otomobillerde 175,5 YTL olan vergi tutarı, motor hacmi 1.301 ile 1.600 cm3 arasındaki otomobillerde 280,5 YTL, 1.801 ile 2.000 arasındaki otomobillerde de 775 YTL olacak. Motor silindir hacmi 4 bin cm3'ün üzerindeki otomobiller için de 6 bin 348,5 YTL vergi verilecek.

Motorlu taşıtlar vergisinde ikinci taksit 1 Temmuz ile 31 Temmuz tarihleri arasında ödenecek.

/ ANKARA

02.01.2008


 

Özelleştirmeden 11.8 milyar YTL gelir bekleniyor

2008'de özelleştirme rüzgârı, Tekel Sigaranın ihalesi ile başlayacak. Köprü ve otoyol özelleştirmeleri ile Telekom'un Hazine'ye ait yüzde 15 hissesinin halka arzı da bu yıl içinde sonuçlandırılacak.

Elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerine de 2008'de başlanacak. Ayrıca Halk Bankası, şeker fabrikaları ile TCDD'ye ait kalan limanlar da özelleştirilecek.

Sonuçta 2008'de özelleştirmelerden 11,8 milyar YTL gelir hedefleniyor. Yılın ilk büyük özelleştirmesi olan Tekel Sigara da geri sayım sürüyor.

25 Ocak'ta son tekliflerin alınacağı ihaleye yoğun ilgi bulunurken, JTI, BAT, Imperial Tobacco, Korea Tobacco, Doğan Grubu, European Tobacco'nun yanı sıra Dubai Prensi Şeyh Maktum'a ait Dubai Investment Group, Cinven gibi yatırım fonları ihale ile ilgileniyor.

/ ANKARA

02.01.2008


 

DPT: Hedef, güçlü sosyal güvenlik sistemi

Devletin sosyal güvenliğin finansmanına; sağlık sigortasını da kapsamak üzere, sigortalılar ve işverenlerin yükümlülüğünü azaltacak biçimde ve taraf olarak katılması gerektiği bildirildi.

Devlet Planlama Teşkilâtı Sosyal Güvenlik Özel İhtisas Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, sosyal güvenlik sistemi ve işleyişinin sosyal devlet ilkesi ve gelir dağılımı adaletini sağlayıcı yönde yapılandırılması gerekiyor. Bu öncelik çerçevesinde devletin sosyal güvenliğin finansmanına sağlık sigortasını da kapsamak üzere sigortalıların ve işverenlerin yükümlülüğünü azaltacak biçimde ve taraf olarak katılmasına ihtiyaç duyuluyor. Sosyal güvenliğin finansmanına devletin katılımını primlere katılımın yanında bazı sosyal sigorta yardımlarının devlet tarafından finanse edilmesi şeklinde de olabiliyor. Devletin bir taraf olarak sosyal güvenliğin finansmanına katılması, finansman açıklarının kapatılma ihtiyacının dışında bir yükümlülük olarak kabul edilmeli. Yani devlet taraf olarak sosyal sigortaların finansmanında yer alırken sosyal sigorta kuruluşlarında finansman açıkları doğarsa bu açıkları da kapatmalı.

/ ANKARA

02.01.2008


 

Lojman kiralarına yüzde 5 zam

Kamuya ait lojmanların kira bedelleri, 15 Ocak 2008'den geçerli olmak üzere yüzde 5 oranında artırıldı.

Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin Resmî Gazete'de yayınlanan tebliğine göre, kira tutarı, kaloriferli konutlarda metre kare başına 1,66 YTL, kalorifersiz konutlarda 1,26 YTL, kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda da 0,81 YTL oldu. Ayrıca, kaloriferli konutlarından, yakıtı kurum tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan, her bir metre kare için 0,74 YTL yakıt bedeli tahsil edilecek.

/ ANKARA

02.01.2008


 

İTO, enflasyon rakamlarını açıkladı

İstanbul'da 2007 yılında perakende fiyatlar yüzde 12,46, toptan fiyatlar ise yüzde 7,25 arttı.

İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) hazırlanan 1995 bazlı Geçinme İndeksi'ne göre İstanbul'da perakende fiyatlar 2007 yılında ortalama yüzde 10,97, toptan Eşya Fiyatları İndeksi'ne göre toptan fiyatlar ise ortalama yüzde 8,71 oranında artış gösterdi. Söz konusu indekslerin bir önceki yılın aynı dönemiyle mukayeselerinde perakende fiyatlarda yüzde 12,46, toptan fiyatlarda yüzde 7,25 artış kaydedildi. Aylık değişim oranları itibariyle 2007 Aralık ayında perakende fiyatlarda yüzde 0,95 artış, toptan fiyatlarda ise yüzde 0,12 oranında azalış görüldü.

Yeni Asya / İSTANBUL

02.01.2008


 

İzmir EXPO ile sıçrayacak

İzmir Valisi Cahit Kıraç, ''İzmir için 2008 yılının en önemli olayı EXPO olacaktır, EXPO ile İzmir sıçrama yapacaktır'' dedi.

Vali Kıraç, yaptığı açıklamada, 2007'de İzmir'in eğitim, sağlık, bayındırlık ve şehirdeki huzur anlamında iyi bir yıl geçirdiğini söyledi.

Eğitimde 2007 yılını ''hamle'' yılı ilân ettiklerini anlatan Vali Kıraç, aile hekimliği projesinde İzmir'in önemli aşama kaydettiğini, şehirdeki kapkaç ve cinayet olaylarının da azaldığını ifade etti. İzmir'in EXPO adaylığının 2008 yılı için en önemli olay olduğunu belirten Kıraç, Mart ayında yapılacak oylamada, 2015 yılında EXPO'nun düzenleneceği kentin belirleneceğini hatırlattı.

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerinin İzmir için en iyi kararı vereceğini düşündüğünü söyleyen Cahit Kıraç, şunları kaydetti: ''Umarım İzmir EXPO ipini göğüsler. 2008 yılının en önemli ayağını EXPO oluşturuyor. Çünkü bu organizasyon, eğitimden sağlığa şehirdeki her hizmeti etkiliyor. EXPO medeniyetlerin, kültürlerin yarıştığı bir fuarlar olimpiyatıdır. EXPO ile İzmir sıçrama yapacaktır.''

/ İZMİR

02.01.2008


 

Hatay cazibe merkezi haline geldi

Hatay Valisi Ahmet Kayhan, bir süre öncesinde havaalanının hizmete açılması, Cilvegözü ile Yayladağı Gümrük Kapılarının modernizasyonu, tamamlanan ve planlanan diğer projelerle şehrin ''adeta kaderine terk edilmiş'' konumdan kurtarılarak cazibe merkezi haline getirilmesine çalışıldığını bildirdi.

Vali Kayhan, yaptığı açıklamada, 2008'in şehrin ticaret, sanayi, tarım ve turizm açısından geleceğe hazırlandığı bir yıl olacağını söyledi.

Yıllarca ''adeta kendi kaderine terk edilmiş kentin'' hayata geçirilen projeler sayesinde atılıma geçtiğini ifade eden Kayhan, şöyle devam etti: ''Turizm, sanayi ve ticaret açısından kentimiz için önemli olan ve 12 yıl önce çalışmalarına başlanan, ancak sorunlar yüzünden tamamlanamayan havaalanı, toplam 100 milyon YTL ödenekle hizmete açılabildi. Havaalanı sayesinde kentimizin her anlamda çevresi değişecek. Buraya daha fazla yatırım yapılacak.Türkiye'yi Suriye ve Orta Doğu'ya bağlayan Cilvegözü ve Yayladağı gümrük kapılarının da 2 yıl önce başlayan modernizasyonu tamamlandı, buraları son teknolojiyle donatıldı. Havaalanımız sayesinde bu kapılarımız daha fazla kullanılır hale gelecek. Ayrıca şehriimizde önemli bir eksiklik olan 5 yıldızlı otel açıldı. İnanç turizmi açısından son derece önemli olan mağara kilisesi Sen Piyer yıllarca ulaşım sorunu sebebiyle yeterli turist tarafından ziyaret edilmiyordu, ancak bu olumsuzluk giderildi."

/ HATAY

02.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri