Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Saakaşvili kazandı, Gürcistan sıkıntılı

Gürcistan'da önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, oyların yüzde 57,58'ini alırken, rakibi Levan Gatçeçiladze yüzde 22,56'sını aldı. Gürcistan'da Birleşik Muhalefet Hareketinin adayı Gaçeçiladze'nin sandık başı anket sonuçlarının hileli olduğunu ileri sürerek, halka kitlesel eylemlere katılmaları çağrısı, muhalefet yanlılarını Tiflis'te sokağa döktü.

Gürcistan'da önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk sonuçlara göre, yüzde 57,58 oranında oy alan Mihail Saakaşvili, zaferini kutlamaya hazırlanıyor. Ülkedeki ağır kış koşulları ve yoğun kar yağışı nedeniyle çalışmalarını güçlükle yürüten Merkez Seçim Komisyonunun, sandıkların kapanmasından yaklaşık 12 saat sonra verdiği kısmi sonuçlara göre, oyların yüzde 10'una yakın bir kısmı sayıldı ve buna göre Saakaşvili oyların yüzde 57,58'ini, rakibi Levan Gatçeçiladze ise yüzde 22,56'sını aldı.

Muhalefet tarafından yine karşı çıkılan sandık başı anketlerine göre de, Mihail Saakaşvili yine ilk turda seçilmesine yetecek yüzde 53,8 oranında oy aldı.

Bu kısmi sonuçlara göre, yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi muhtemel Mihail Saakaşvili, seçim zaferini kutlamaya hazırlanırken, muhalefet hala seçimi kazandığını ileri sürüyor ve ülkede istikrarın bozulması tehlikesine rağmen, gösteri düzenlenmesi çağrısı yapıyor.

Gösterinin düzenlenip düzenlenmeyeceği konusunda belirsizlik sürerken, seçimlerle ilgili değerlendirme yapması beklenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) açıklaması merakla bekleniyor.

Gürcü muhalefetinden protesto çağrısı

Gürcistan'da, yetkilileri seçime hile karıştırmaya çalışmakla suçlayan muhalefet, kitlesel protesto çağrısında bulundu.

Muhalif aday Levan Gaçeçiladze'ye göre sonuçlara hile karıştırıldı

Gürcistan'da, yetkilileri Cumartesi günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştırmaya çalışmakla suçlayan muhalefet, kitlesel sokak protestoları çağrısında bulundu.

Sandık çıkış anketleri Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin seçimleri muhtemelen yüzde 50'den biraz fazla bir oranla kazandığını gösteriyordu.

Ancak muhalefet lideri Levan Gaçeçiladze, sandık çıkış anketlerinin kasıtlı olarak yanlış gösterildiğini söyledi.

Eski Sovyet cumhuriyeti için bu seçim, son protestoların şiddetle bastırılmasının ardından bir demokrasi sınavı olarak görülüyordu.

Yetkililerin oyların yüzde 28'ini aldığını açıkladığı, dokuz partiden oluşan muhalif koalisyonun lideri Gaçeçiladze, hükümeti seçim sonuçlarına hile karıştırmakla suçladı.

Amerika'dan soğukkanlılık çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili göstergelerin Saakaşvili'nin cumhurbaşkanlığı yarışını kazanmış olabileceğini ama yüzde 50 oranını aşıp aşmadığının belli olmadığını söyledi.

Adaylardan biri tarafından ilk turda yüzde elli oranı aşılamazsa iki hafta sonra ikinci tur seçimin yapılması gerekiyor.

Saakaşvili, 7 Kasım'da muhalefetin olaylı bir şekilde bastırılan gösterileri ardından erken seçim ilan etmişti

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, Gürcü protestoculardan, seçim sonuçları netleşinceye ve uluslararası gözlemcilerce özgür ve adil olup olmadığı açıklanıncaya kadar soğukkanlılıkla sabretmelerini istedi.

Gaçeçiladze ise yandaşlarını Tiflis'te "kendi zaferini" kutlama yürüyüşüne katılmaya davet etti. Cumhurbaşkanı Saakaşvili ise seçim zaferinden emin olduğunu söylüyor. Saakaşvili seçimlerde altı adaya karşı yarışmıştı.

Saakaşvili cumhurbaşkanlığının ilk döneminde ülkesinin NATO ve AB'yle ilişkilerini geliştirirken, Rusya'yla arası açılmıştı.

/ TİFLİS

07.01.2008


 

'Ladin için Pakistan'dan izin almaya lüzum yok'

ABD'deki başkanlık yarışında Demokrat Partinin aday adayları, ''Usame Bin Ladin'in Pakistan'da olduğunun tespit edilmesi gibi bir durumda, ABD güçlerinin, bu ülkeden ön izin almaksızın gidip teröristi yakalama hakkı bulunduğu'' görüşü üzerinde fikir birliği içerisinde.

Partinin aday adayları, New Hampshire eyaletindeki kritik ön seçimden üç gün önce, Manchester şehrinde dün gece düzenlenen tartışmada görüşlerini dile getirdi. Barack Obama, tartışmanın başlangıç dakikalarında yaptığı konuşmada, ''Bin Ladin'in yeri hakkında harekete geçmeyi sağlayacak yeterli istihbarat olması halinde, Pakistan hükümeti onaylasın veya onaylamasın, bu ülke topraklarında harekete geçme emri verirdim'' şeklinde yazın yaptığı açıklamanın arkasında olduğunu belirtti.

Obama, Pakistan yönetiminin ''mümkün olduğunca'' mutabakatını aramayı yeterli gördüğünü ifade etti.

John Edwards da bu fikre katıldığını belirterek, ''Eğer ABD Başkanı olsaydım ve Bin Ladin'in nerede olduğunu bilseydim, onu almak üzere oraya giderdim'' dedi.

Bill Richardson da konuşmasında, ''diplomasi başarısız kalsaydı, Pakistan hükümeti de terörist lidere karşı harekete geçemeseydi, o zaman bizim harekete geçme hakkımız olurdu'' dedi.

Hillary Rodham Clinton da bu görüşü onayladı ve ''bir aşamada, muhtemelen füzeler ateşlendiğinde, Pakistan hükümeti bizim yola çıktığımızı bilmeli'' dedi. Clinton, ''Çünkü Pakistanlılar hemen Hindistan'ın kendilerine saldırdığı sonucunu çıkarabilirler'' diye konuştu.

/ MANCHESTER

07.01.2008


 

Sibel yine konuştu yine suçladı

ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI'da bir süre Türkçe-Farsça çevirmen olarak görev yapan Sibel Edmonds, ABD'de bazı üst düzey devlet görevlilerinin Pakistan'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin nükleer silah sırlarını elde etmesine yardımcı olduklarını iddia etti.

İngiltere'de yayınlanan The Times gazetesine konuşan Türk asıllı Amerikalı çevirmen Sibel Edmonds, bazı Amerikalı yöneticilerin, ''istikrarsız yönetimlerin elinde olan bazı ülkelerin'' casuslarının ABD'nin elindeki ''anahtar önemi haiz'' teknolojileri ele geçirmelerine yardımcı olduğunu öne sürerek, bu bilgilere Washington'da FBI ofisindeki görevi sırasında çözdüğü binlerce saatlik ''telefon kayıtları'' sırasında ulaştığını savundu.Gazete, Edmonds'ın 11 Eylül saldırılarında rol alan teröristleri Türkiye'de eğittiğini belirten bir teröristin itiraflarını okuduktan sonra kendilerini bizzat aradığını da yazdı.

Sibel Edmonds'ın yabancı ajanların ABD'deki askeri ve nükleer tesislerde köstebekler ağı oluşturmak için üst düzey Amerikalı devlet görevlilerinden nasıl yardım aldıklarını detaylarıyla anlattığına dikkati çeken Times, Edmonds'ın bir teyp kaydını dinlediği sırada ABD Dışişleri Bakanlığından bir üst düzey görevlinin Washington'da faaliyet gösteren bazı ajanlar tarafından ''nasıl satın alındığına'' ilişkin delillere ulaştığına dair iddialarına da yer verdi.

The Sunday Times, ABD'de son derece ciddi hükümet koltuklarını işgal eden ve yolsuzluk iddialarına konu olan kişilerden birinin adının kendilerince bilindiğini, ancak bu ABD'li yetkilinin Edmonds'ın iddialarını şiddetle reddettiğini de bildirdi.

Times, Edmonds'ın ise bu kişinin ABD'ye karşı faaliyet içinde bulunan yabancı ajanlara para, pozisyon ve politik hedeflerine ulaşmak adına sadece Dışişleri Bakanlığına ait değil, aynı zamanda Pentagon'a de ait pek çok son derece gizli bilgiyi verdiğinde ısrar ettiğini yazdı.

Sibel Edmonds'ın FBI'ın da durumun farkında olduğunu ve yabancı ajanlara yardım eden üst düzey bir Pentagon yetkilisi hakkında soruşturma yaptığına dair iddialarına da yer veren Times, eski FBI çalışanı Edmonds'ın bu konuda FBI'ın elindeki bilgilerin tümünün ortaya dökülmesi halinde, ABD'de pek çok üst düzey ismin yargıç karşısına çıkmasının kaçınılmaz olacağını söylediğini de bildirdi.

/ LONDRA

07.01.2008


 

Kenya normale dönüyor

Kenya Emniyet Genel Müdürü, ülkede seçimler sonrası 360 kişinin ölümüne ve 250 bin kişinin evinden olmasına yol açan şiddet olaylarının ardından asayiş durumunun normale dönmekte olduğunu bildirdi.

Emniyet Genel Müdürü Ali Muhammed Hüseyin, ülkede durumun normale dönmesi için emniyet güçlerinin elinden geleni yaptığını belirterek, olayların ardından gözaltına alınan 1068 kişiden 451'inin cezaevine gönderildiğini, 70 kişinin halen tutuklu olduğunu kaydetti.

Cezaevine gönderilenlerin haklarında yangın çıkartmak, yasa dışı gösteri düzenlemek, çalıntı eşya bulundurmak, şiddet olaylarına karışmak, hırsızlık, yağma ve cinayet suçlamaları bulunduğunu belirten Ali

Muhammed Hüseyin, karışıklıkların siyasi nedenli olmaktan çok kriminal olduğunu ifade etti.

Polis, insani yardım kuruluşları ve hastane kaynaklarının verilerine göre de, 27 aralıktaki genel seçimlerin ardından çıkan şiddet olaylarında şimdiye dek 360 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler de, çatışmaların 250 bin kişinin evinden olmasına yol açtığını ve bunların büyük bölümünün evlerinin tahrip edilmesinin ardından polis karakollarına, okullara ve kiliselere sığındığını açıkladı.

/ NAİROBİ

07.01.2008


 

Kenya'da 'ulusal birlik' formülü

Kenya'da geçen hafta yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaşanan siyasi krize çözüm bulma çabaları sürerken, Cumhurbaşkanı Mwai Kbaki bir ulusal birlik hükümeti kurmaya hazır olduğunu açıkladı.

Muhalefet Kibaki'nin seçimlere hile karıştırdığını savunuyor. Kwai'nin açıklaması, ABD'nin en üst düzey Afrika Temsilcisi Jendayi Frazer ile başkent Nairobi'de yaptığı görüşmenin ardından geldi.

Açıklamada "Kibaki'nin hem Kenyalılar'ı birleştirecek hem de uzlaşma sürecine yardımcı olacak bir ulusal birlik hükümeti kurmaya hazır olduğu" belirtildi.

Açıklamada ayrıca ABD'li temsilci Frazer'in Kibaki'ye şiddetin durması için muhalefetle görüşmesi ve tüm partilere de bir çıkış yolu bulunması için diyaloga girilmesi çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Frazer'la Kibaki'den önce görüşen muhalif lider Raila Odinga ise, konuyu müzakere etmek istediğini, ancak tercih ettiği çözümün Kibaki'nin görevi bırakması ve seçimlerin tekrarlanması olduğunu söyledi.

Muhalefet, Kibaki'nin 27 Aralık'ta yapılan seçimlerden galip çıkmak için hile yaptığını savunuyor. Kenya'da seçim sonrası çıkan şiddet olaylarında 350 kişi hayatını kaybetmişti.

Birleşmiş Milletler'e göre de 250 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bu kişilerden bazıları kamplarda yaşamaya başlarken, bazıları da kiliselere veya polis karakollarına sığındı.

/ NAİROBİ

07.01.2008


 

Yunanistan sallandı

Yunanistan'da dün sabah ülkenin büyük bölümünde hissedilen 6,5 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, ciddî maddî hasara yol açmadı.

Yunanistan'da, başkent Atina'nın 150 kilometre güneybatısında Mora Yarımadasındaki Leonidio kenti yakınlarında meydana gelen Richter ölçeğine göre 6,5 büyüklüğündeki deprem, ilk verilere göre ciddi maddi hasara yol açmadı.

Yunan basın-yayın organları, saat 07.14'te meydana gelen ve özellikle orta, batı ve güney Yunanistan'da hissedilen depremden sonra çeşitli

bölge valiliklerinden ulaşan bilgiler çerçevesinde, şu ana kadar önemli bir hasar meydana gelmediğini duyuruldu.

Sarsıntı hakkında değerlendirmede bulunan Yunan deprembiliciler, bunun ana deprem olduğunu ve artçı depremler kaydedilmediğini açıkladı.

/ ATİNA

07.01.2008


 

Irak askeri 'ABD askerlerini öldürdü'

Amerikalı ve Iraklı yetkililer, Irak'ın Musul kentinde ölen iki Amerikan askerinin bir Irak askerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Musul'daki olayın bir ilk olduğuna inanılıyor. Irak ve Amerikan askerlerinin ortak devriye görevi sırasındaki olay 26 Aralık'ta yaşanmıştı.

Ancak bu ölümlerle ilgili ayrıntılar yeni açıklandı. Iraklı Generel Muta El Hazraci "Ortak devriye bazı silahlı kişilerin saldırısına uğradı ve Iraklı asker bu durumu kullanıp iki Amerikan askerini öldürdü" dedi. El Hazraci ayrıca, Iraklı askeri "orduya sızan bir isyancı" olarak tanımlarken, söz konusu askerin tutuklandığını ve sorgusunun devam ettiğini açıkladı. Iraklı askerin neden Amerikalı askerleri neden öldürdüğü bilinmezken, Iraklı yetkililer bu askerin Sünni isyancı gruplarla ilişkili olduğunu belirtti. Bunun, 2003'teki işgalden bu yana, bir Irak askerinin bilerek Amerikan askerlerini öldürdüğü ilk olay olduğuna inanılıyor.

Amerikan ordusu olayın hemen ardından, 37 yaşındaki Yüzbaşı Rowdy Inman ve 27 yaşındaki Çavuş Benjamin Portell'in "düşman ateşi"yle öldüğünü açıklamıştı. Olayda üç asker ve sivil bir tercümanın da yaralandığı kaydedildi.

Çeşitli Müslüman ve Hristiyan topluluklarının karışık bir şekilde yaşadığı Musul'da gerilim yüksek.

/ BAĞDAT

07.01.2008


 

İran'dan PKK operasyonu

İran, Irak sınırı yakınlarında dış güçlerden yardım almakla suçladığı bir grup teröristi öldürdüğünü açıkladı.

Fars ajansının bildirdiğine göre, İran'ın Kürdistan eyaleti Vali Yardımcısı Hocatullah Dimyad, yabancı istihbarat servisleri tarafından desteklenen bir sabotaj çetesinin önceki gece etkisiz hale getirildiğini belirterek, "Bu devrim karşıtı unsurların bazıları çatışmada öldürüldü" dedi.

Öldürülen terörist sayısını açıklamayan İranlı yetkili, çatışmaların Irak sınırına yaklaşık 100 km uzaklıktaki Kürt nüfusun çoğunlukta bulunduğu Ravansar ve Kamyaran kentleri arasındaki bir bölgede meydana geldiğini belirtti.

İranlı yetkili, teröristlerin amacının bölgede güvensizlik ve hoşnutsuzluk ortamı yaratmak ve halka devlet hizmetlerini engellemek olduğunu söyledi.

İran'ın Kürdistan, Kermanşah ve Batı Azerbaycan eyaletleri, sık sık güvenlik güçleriyle terör örgütü Pejak militanları arasında meydana gelen çatışmalara sahne oluyor.

/ TAHRAN

07.01.2008


 

İsveç'te hacı karşılama coşkusu

Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuna bağlı olarak İsveç-Stockholm Din Hizmetleri Müşavirliği organizesi ile kutsal beldelere giden hacılar Stockholm'e döndüler. 219 İsveçli hacıyı karşılamaya gelenlerin sevinciyle havaalanı tam bir bayram yerine döndü.

Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuna bağlı olarak İsveç-Stockholm Din Hizmetleri Müşavirliği organizesi ile mukaddes beldelere giden hacılar dün akşam saatlerinde Stockholm'ün Arlanda Havaalanına indiler. İsveç Diyanet Vakfı Organizasyonu ile İsveç ve Norveç'ten hacılar 1 Aralık'ta yola çıkmışlardı. 219 İsveçli hacıyı karşılamaya gelenlerin sevinciyle havaalanı tam bir bayram yerine döndü. Yediden yetmişe herkesin elinde çiçeklerle beklerken, Din İşleri Müşavirliği de bir heyet şeklinde hacıları karşılama merasiminde hazır bulundu.

Stockholm Din Hizmetli Müşavir Vekili Dr. Yaşar Yiğit, organizasyon hakkında bilgi verdikten sonra hac düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Bundan 1 ay önce hacılarımızı törenle buradan uğurlamıştık. Onlar rahmet Peygamberinin beldesindelerdi. Hacca gitmek aynı zamanda Hz. Muhammed aleyhisselamın ahlâkıyla ahlaklanmayı, onun nefesiyle nefeslenmeyi beraberinde getirir. Umarız hacılarımız bu niyetlerle bu sıcak düşünceleri buranın soğuk iklimlerine de getireceklerdir. Ahlakı, dürüstlüğü, örnek Müslüman olmayı getireceklerdir. Bizim beklentimiz bu. Umarım iyi bir organizasyon olmuştur, hacılarımız memnun kalmışlardır." Hacıları bekleyenler arasında eli çiçekli çocukların görüntüsü dikkat çekti. Aşırı izdihamdan dolayı yer yer havaalanı güvenliği müdahale ve ikaz etme gereği duydu. Zira uçağın inişinde bazı hacıların valizlerini bulunamaması yüzünden çıkış gecikti ve bu da bekleyenlerin merak ve sabırsızlığına yol açtı.

Hacılar gelmeye başlayınca bekleyenlerde büyük bir sevgi ve heyecan dalgası oluştu, alkış sesleri duyuldu. İlk duygularını ifade eden hacılar; yolculuktan ve hac döneminden memnun kaldıklarını söylerken, kendilerini bekleyen aile ve yakınlarını da özlediklerini ifade ettiler.

/ STOCKHOLM

07.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri