Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Rice'dan Maliki'ye teşekkür ve talimat ziyareti

Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Irak'ın başşehri Bağdat'a ABD'li yetkililerin "siyasî uzlaşma çabalarını teşvik" amacıyla yapıldığını söylediği bir ziyarette bulunuyor.

Rice, Orta Doğu turunda Bush'a eşlik ediyordu

ABD Başkanı George W Bush'a bir haftalık Orta Doğu ziyaretinde eşlik eden Rice, Irak'a gezinin son durağı Suudi Arabistan'ın başşehri Riyad'dan geçti.

Rice'ın ziyareti aynı zamanda Kürt ve Arap siyasetçiler arasındaki gerilimin arttığı bir zamana denk geldi.

Geçen Pazar günü, farklı siyasî gruplardan gelen Arap politikacılar, Kerkük'ün statüsünü belirleneceği referandumun iptal edilmesini istemişlerdi.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise gelecek altı ay içinde referandumun yapılması gerektiğini söylemişti.

Bölge uzmanımız Roger Hardy'ye göre, Kerkük sorunu Iraklı liderlerin karşı karşıya kaldığı problemlerin bir özeti. Hardy, petrol ve toprakların kontrolüyle ilgili olduğunu söylediği Kerkük sorununun, bölünmüş bir ülkede iktidar paylaşımının zorluklarını sergilediğini belirtiyor.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Baas partisi mensuplarıyla ilgili yasanın çıkmasından sonra, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den diğer yasaları da hemen çıkarmalarını istediği bildirildi. Rice'ın beklenmedik Bağdat ziyaretinde Maliki ile görüşmesinin 45 dakika sürdüğü ve bunun yarım saatinin başbaşa geçtiği belirtildi.

Maliki'nin sözcüsü Ali El Dabbağ yaptığı açıklamada, Rice'ın görüşmede Maliki'ye ABD Başkanı George W. Bush'un Orta Doğu gezisiyle ilgili bilgi verdiğini söyledi. Irak parlamentosunun geçen Cuma eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in Baas partisinin mensuplarına uygulanan kısıtlamaları kaldıran yasayı kabul etmesinden dolayı Bush'un gönderdiği kutlama mesajını da Maliki'ye ileten Rice'ın görüşmede ayrıca, Maliki'den aralarında anayasal değişiklikler ve petrol ve doğal gaz kaynaklarının paylaştırılmasının bulunduğu diğer yasaları da hemen çıkarmalarını istediği belirtildi.

/ BAĞDAT

16.01.2008


 

İngilizler, İtalya'da darbe planlamış

İngiltere'de açığa çıkan gizli arşiv belgeleri, 1976'da İngiliz hükümetinin NATO'daki müttefikleriyle birlikte İtalya'da Komünistler'in iktidara gelmesini önlemek için bir darbe düzenlemeyi düşündüğünü ortaya koydu.

İngiliz yetkililer konuyu Kissinger'la da görüşmüş İtalyan bir araştırmacı tarafından gün ışığına çıkarılan belgeler arasında, İngiliz Dışişleri Bakanlığı'yla diplomatları arasında konuyla ilgili yapılan görüşmelere dair kayıtlar da var.

Belgelere göre, darbe planı Komünist Parti'nin kazanması beklenen 1976 seçimlerinden aylar önce dönemin ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve Vatikan'la da görüşüldü.

Ancak sonuçta gerçekçi bulunmayan plan reddedildi ve zaten Komünist Parti seçimlerde zafer kazanamadı.

1970'lerde İtalya, yolsuzluk suçlamaları altındaki Hıristiyan Demokrat Parti tarafından yönetiliyordu. Halk değişime hazırdı ve Komünist Parti bu değişimi vaat eden tek siyasî parti olarak görülüyordu.

1976 Haziran'ında parlamento seçimlerinin yapılması planlanıyordu.

'Potansiyel bir felâket'

İtalyan La Republicca gazetesinde yayınlanan belgelere göre Komüsitler'in muhtemel seçim zaferi, İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından "potansiyel bir felâket" olarak görülüyordu.

6 Mayıs 1976 tarihini taşıyan gizli bir Dışişleri Bakanlığı belgesinde izlenebilecek senaryolardan biri askerî darbe olarak tanımlanıyor. Belgede sağcı güçlerin ordu ve polis güçlerinin desteğine güvenebileceği belirtiliyor.

Diğer NATO üyelerinin tamamı da İngiltere'nin kaygılarını paylaşıyor. Amerikan Dışişleri Bakanı Kissinger dönemin Batı Almanya Başbakanı Willy Brandt'a durumdan derin bir kaygı duyduğunu söylüyor.

Batı dünyası o dönem İtalyan Komünistleri'nin bu ideolojinin daha yumuşak bir versiyonunu savunduğunu biliyordu.

/ ROMA

16.01.2008


 

ABD, Afganistan'a yeni bölük gönderiyor

ABD, baharda Taliban saldırılarının çoğalmasının beklendiği Afganistan'daki muharip birlik gücünü arttırmak için 3200 deniz piyadesi daha gönderiyor.

Amerikalı askerî yetkililer, konuşlanma tamamlandığında ABD'nin Afganistan'daki asker sayısının 30 bini aşacağını ve bunun Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a saldırılardan sonra 2001'de başlatılan işgalden bu yana en yüksek rakam olacağını belirttiler.

Askerî makamların Afganistan'a gidecek deniz piyadeleri ve ailelerini durumdan hafta sonunda haberdar ettikleri ifade edilirken, Savunma Bakanı Robert Gates'in ek asker konuşlandırma kararnamesini yakında imzalamasının beklendiği kaydedildi.

Kaynaklar, Afganistan'daki Amerikalı komutanların gelecek aylarda artması beklenen saldırıları ve şiddet olaylarını göğüslemek için 7500 ek asker talebinde bulunmalarına karşın, Savunma Bakanı Gates'in eksikliğin diğer NATO ülkelerinden gönderilecek askerlerle tamamlanmasında ısrarlı olduğunu belirttiler.

ABD'nin şu anda Afganistan'da 27 bin civarında askerî bulunuyor.

Bunların 14 bini NATO komutası altındaki koalisyon güçleri içinde görev yaparken, 13 bini Afgan askeri güçlerini eğitiyor ve El Kaide mensupları ile Taliban militanlarını yakalamak için uğraş veriyor.

/ ANKARA

16.01.2008


 

Müşerref'in zanlılarına ömür boyu hapis

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e 2002 yılında suikast girişiminde bulunan 3 sanığın ömür boyu hapse mahkûm olduğu bildirildi.

Savcı Neymat Randava, Pakistan terörle mücadele mahkemesinin, zanlıları, 2002 yılında Karaçi'de konvoyu geçtiği sırada bir araca yerleştirilen bombayı infilak ettirmeye çalışarak Müşerref'i öldürmeye teşebbüsten suçlu bulduğunu belirtti.

Savcı, yargıcın, araca yerleştirilen patlayıcıların, uzaktan kumanda aleti bozulduğu için infilâk ettirilemediğini hatırlattığını da söyledi.

Polis, yakalandıkları dönemde sanıkların Hareketül Mücahidin El İlmi örgütüne mensup olduğunu belirtmişti.

Örgüt, Karaçi'de, aralarında 2002'de Amerikan konsolosluğuna düzenlenen ve 14 kişinin öldüğü saldırının da bulunduğu bazı saldırılardan sorumlu tutulmuştu.

Müşerref'e, 12 Ekim 1999'da kansız bir darbeyle iktidara gelmesinden bu yana 3 kez suikast girişiminde bulunuldu. Karaçi'dekinin ilk girişim olduğu kaydedildi.

/ KARAÇİ

16.01.2008


 

Müşerref'ten orduya vur emri

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, orduya, gelecek ay yapılacak genel seçimleri engellemeye çalışanları "vur" emri verdi.

Müşerref, bir köprünün açılışında yaptığı konuşmada, seçimlerin bir kez daha ertelenmeyeceğini söyleyerek, askerlerden seçimleri engellemek isteyenleri vurmalarını istediğini belirtti. Eski Başbakan Benazir Butto'nun 27 Aralıkta öldürülmesinden sonra seçimler 6 hafta ertelenmiş, yeni seçim tarihi 18 Şubat olarak açıklanmıştı. Pakistan'ın Afganistan sınırında askerlerle militanlar arasında çıkan çatışmalarda 30 kişi ölmüştü. Ülkenin en büyük kenti Karaçi'de yine düzenlenen bombalı saldırıda ise 9 kişi ölmüş, 52 kişi yaralanmıştı.

/ İSLAMABAD

16.01.2008


 

Sarkozy'nin oğlu ölüm tehditleri alıyor

Fransa İçişleri Bakanı Michele Alliot-Marie, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 10 yaşındaki oğlunun, telefonda ölüm tehditleri aldığını söyledi.

Konu ile ilgili basında çıkan haberleri doğrulayan Alliot-Marie, Sarkzoy'nin geçen yıl boşandığı eşi Cecilia'dan olan Louis'in, birkaç kez telefonda ölüm tehdidi aldığını bildirdi. Europe-1 radyo kanalının sorularını yanıtlayan Alliot-Marie, telefonda yapılan tehditleri "iğrenç" olarak niteledi.

Bu arada, Le Point dergisi, 21 ve 22 yaşlarında olduğu belirlenen iki kişinin, cumhurbaşkanının oğlunu telefonda ölümle tehdit ettikleri suçlamasıyla gelecek ay yargılanacağını yazdı.

/ PARİS

16.01.2008


 

Mahatma Gandi'nin külleri Umman denizine serpilecek

Hindistan'ın İngiltere'den bağımsızlık kazanma mücadelesinin lideri Mohandas Karamçand Mahatma Gandi'nin küllerinin bir kısmı, Umman Denizi'ne serpilecek.

Babası Gandi'nin yakın arkadaşı olan bir iş adamınca geçen sene Mumbai'deki Gandi müzesine bağışlanan çelik bir vazo içindeki küllerin, ailenin isteği üzerine, müzede sergilenmek yerine denize serpilmesine karar verildiği bildirildi.

Gandi'nin külleri, ölüm yıldönümü olan 30 Ocakta Mumbai açıklarında denize serpilecek.

Cenazelerini yakan Hindular genellikle külleri ölümden 13 gün sonra deniz ve nehirlere serpiyor. 60 yıl önce bir suikastte ölen Gandi'nin küllerinin bir bölümü de ölümünün ardından ülkenin çeşitli yerlerine serpilmişti.

/ MUMBAİ

16.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri