Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İstihdam azaldı, işsizlik arttı

TÜİK'in Hanehalkı İşgücü Anketine göre, geçen yılın Ekim döneminde Türkiye'de işsiz sayısı, 2006'nın aynı dönemine göre 114 bin artışla 2 milyon 458 bin kişi olarak belirlendi. Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı ise 2006'nın aynı dönemine kıyasla 55 bin kişi azalarak 22 milyon 750 bin kişiye geriledi.

Türkiye'de Ekim 2007 dönemi itibarıyla işsizlik oranı, yüzde 9,7 olarak hesaplandı. Geçen yılın aynı döneminde işsizlik oranı yüzde 9,3 düzeyinde bulunuyordu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) üçer aylık dönemler itibarıyla her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Anketinin, ''Eylül-Ekim-Kasım 2007'' dönemini kapsayan ''Ekim 2007'' sonuçlarına göre, bu dönemde işgücüne katılım oranı ise yüzde 47,7 olarak hesaplandı. İşsizlik oranı şehirlerde yüzde 11,8, kırsal kesimde yüzde 6,6 olarak belirlendi.

Geçen yılın Ekim döneminde Türkiye'de işsiz sayısı, 2006'nın aynı dönemine göre 114 bin kişi artarak 2 milyon 458 bin kişi olarak belirlendi. Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı ise 2006'nın aynı dönemine kıyasla 55 bin kişi azalarak 22 milyon 750 bin kişiye geriledi.

İşgücü Anketine göre, Ekim 2007 döneminde Türkiye'de kurumsal olmayan sivil nüfus, 2006'nın aynı dönemine göre 913 bin kişi artarak 73 milyon 792 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus da 874 bin kişi artarak 52 milyon 796 bin kişiye çıktı.

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 225 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 170 bin kişi arttı. Söz konusu dönemde, istihdam edilenlerin yüzde 25,9'u tarım, yüzde 20,2'si sanayi, yüzde 6,2'si inşaat, yüzde 47,7'si ise hizmetler sektöründe bulunuyor.

/ ANKARA

16.01.2008


 

Altına dolar engeli

Bursa Kuyumcular Saatçiler ve Benzerleri Odası Başkanı Recep Esgin, dünya piyasalarında onsu 900 doları geçen altının Türkiye'deki fiyatlarının adeta yerinde saydığını söyledi. Recep Esgin, Türk parasının dolar karşısında değer kazanmasının, altın fiyatlarında artış yaşanmamasında önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Esgin, ülkede altın fiyatının çok arttığı yönündeki değerlendirmelerin doğruyu yansıtmadığını, son dönemlerdeki artışın ancak 1-2 puan seviyesinde olabildiğini kaydetti.

Esgin, dünya piyasalarında altının ons fiyatının bin doları aşması durumunda Türkiye'de de belli bir artışın olabileceğini dile getirerek, ''Geçen yıl da altının gramı 30-32 YTL civarındaydı, bugün de aynı durumda. Söylenildiği gibi büyük bir artış yok. Ama petrol fiyatlarındaki yükselme devam eder, altının ons fiyatı da bin doları aşarsa, o zaman Türkiye'de de altın fiyatlarında hissedilir bir artış olur'' dedi.

Geçmiş yıllarda Türkiye'de altının en iyi yatırım araçlarından biri olduğuna işaret eden Esgin, günümüzde bu durumun artık ortadan kalkmaya başladığını, başka enstrümanların altının yerini aldığını kaydetti.

/ BURSA

16.01.2008


 

Türk-İş'ten sosyal güvenlik uyarısı

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarı ile ilgili hassasiyetlerinin doruk noktada olduğunu belirterek, "Tasarı ile ilgili gelişmeler an be an takip edilmektedir. Önerimizin dikkate alınmaması durumunda yetkili organlarımızın vereceği kararlar doğrultusunda etkinliklerimiz ve eylemlerimiz devam edecektir'' dedi.

Kumlu, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı'nın, sosyal güvenlik hakları bakımından çalışanlar arasında var olan farklılıkların daha da büyümesine sebep olduğunu, çoğu hakları daha da geriye götürdüğünü söyledi.

Sigortalılar arasında hak ve yükümlülüklerde birliktelik sağlanmamasının adalet duygusunu zedelediği gibi sigortalıların sisteme olan güvenini de azalttığını dile getiren Kumlu, buna karşın söz konusu tasarının, çalışanların sosyal sigorta hakları arasındaki farklılıkları daha da artırdığını kaydetti.

Çözüm önerilerinin yer almadığı tasarının, sistemin sorunlarını çözemeyeceği gibi işçi kesimi açısından önemli mağduriyetler getireceğini düşündüklerini savunan Kumlu, Türk-İş olarak bunun huzursuzluğunu yaşadıklarını ifade etti. Kumlu, görüşlerinin değerlendirilmesi ve dikkate alınmasının toplumsal huzur ve barış açısından zarurî olduğunu söyledi.

/ ANKARA

16.01.2008


 

İran: Doğalgazı kesen Türkmenistan

İran Petrol Bakan Yardımcısı Akbar Torkan, Türkmenistan'ın yılın en soğuk günlerinde gaz akışını kesmesini "ahlâk dışı'' bulduklarını belirtti. Torkan, Türkmenistan'ın iki ülke arasındaki doğalgaz arzına ilişkin anlaşmayı değiştirmek istediğini öne sürdü.

İran Petrol Bakan Yardımcısı Akbar Torkan, Türkmenistan'ın yılın en soğuk günlerinde gaz akışını kesmesini "ahlâk dışı'' bulduklarını belirtti.

Torkan, İran devlet radyosuna yaptığı açıklamada, Türkmenistan'ın olağan dışı soğuk günlerde doğal gaz ihracatını kesmesini ahlâk dışı bulduğunu belirterek, Türkmenistan'ın iki ülke arasındaki doğal gaz arzına ilişkin anlaşmayı değiştirmek istediğini öne sürdü.

İran Petrol Bakan Yardımcısı Torkan, iki ülke arasındaki anlaşmanın şeffaf olduğunu, ancak Türkmenistan'ın bu anlaşmayı fesh ederek, yeni istekler getirmek istediğini söyledi.

Türkmenistan, İran'a doğal gaz sevkıyatını, 1 Ocak itibariyle boru hattının bakıma ihtiyacı olduğu gerekçesiyle kesmiş, İran'ın doğal gaz ödemelerini aksatmasının boru hattındaki tamiratı yavaşlattığını duyurmuştu.

İran ise Türkmenistan'ın aslında doğal gazın fiyatını artırmak istediğini öne sürmüştü.

/ TAHRAN

16.01.2008


 

Akaryakıtta indirim

Bazı akaryakıt ürünlerinin fiyatlarında dünden geçerli indirime gidildi.

Buna göre, 95 oktan kurşunsuz benzin ile kırsal motorinin litre fiyatları 5'er kuruş düşürüldü. Eurodizel olarak bilinen düşük kükürtlü motorinin litre fiyatında 4 kuruş, fuel oil 5 ve fuel oil 6'da 2-3 kuruş, gazyağında 3-4 kuruş indirim yapıldı.

/ ANKARA

16.01.2008


 

Eski araçlar tarih oluyor

Ulaştırma Bakanlığı, model yılları 1958 ile 1972 arasında değişen yaklaşık 59 bin 442 kamyon, otobüs, tanker ve çekiciyi bugünden itibaren trafikten çekmeye başlıyor.

Bu uygulama ile karayolunda güvenliği sağlamayı amaçlayan Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, araç başına bin YTL ile 10 bin YTL arasında ödeme yapacak.

Taşımacılığın yüzde 98'inin yapıldığı karayolunda güvenliği sağlamak ve çevreyi korumak amacıyla söz konusu araçlar trafikten çekilecek. Dünden itibaren başlayan çalışma Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü ile Makine Kimya Endüstrisi tarafından yürütülecek. Toplanacak araçlar MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğüne Bağlı, Kırıkkale Hurda Müdürlüğü, İzmir-Aliağa Hurda Müdürlüğü ve Kocaeli-Seymen Hurda Müdürlükleri tarafından hurdaya dönüştürülecek.

25-50 yaş arasındaki 59 bin 442 araca ağırlıklarına bağlı olarak bin 650 ile 7 bin 500 YTL arasında ödeme yapılacak. Trafikten çekilecek taşıtlara ödenecek tutarın belirlenmesinde 9 Kasım 2007 itibariyle Karayolu taşıma Yönetmeliği kapsamında verilmiş yetki belgesine sahip taşıtlar için bin 500 YTL ile taşıt ağırlığının yüzde 60'ının toplamı esas alınacak. Diğer taşıtlara ise taşıt ağırlığının yüzde 60 ile 750'nin toplamı kadar ödeme yapılacak.

/ ANKARA

16.01.2008


 

Enerji sıkıntısına ÖTV tedbiri

Yaşanan son doğalgaz krizi, hükümeti farklı alanlarda tedbir almaya itti. Fuel oil, motorin gibi sıvı yakıtlarla çalışan elektrik santrallerini teşvik etmek amacıyla ÖTV oranlarının aşağı çekilmesi için çalışma başlatıldı.

Hükümet enerjide yaşanan sıkıntıları aşmak için yeni tedbir arıyor. İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazı kesmesinin ardından gaz ile elektrik üreten santrallerden sıvı yakıta geçmeleri istendi. Ancak bu durumda maliyetler yükseldiği için elektrik faturası kabarıyor. Bu sebeple Enerji Bakanlığı doğalgaza alternatif yakıtların maliyetini düşürmek üzere harekete geçti. Bakanlar düzeyinde ele alınan karar, Hazine ile yapılacak görüşmeler sonrasında netleşecek. Elektrik üreten santrallerde yakıt olarak kullanılan fuel oil ve motorin gibi ürünlerden litre başına alınan maktu ÖTV düşürülecek.

İNDİRİM ORANI BELLİ DEĞİL

Meselâ şu anda 100 YTL'lik motorin bedelinin 37 YTL'si ÖTV'den geliyor. ÖTV tutarının ne kadar indirileceği henüz kesinleşmedi. Hazine onay verirse sıfırlanması da gündeme gelebilecek.

ÖTV oranları düşürüldüğünde sıvı yakıtla çalışan santrallerin ürettiği elektriğin maliyeti de düşecek. Enerji Bakanlığı yetkilileri bu karar sonrasında ÖTV gelirlerindeki kaybın elektrik üretimindeki maliyete göre çok daha hafif kalacağını düşünüyor.

/ ANKARA

16.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri