Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Müzeler kayıt altına alınıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, 185 müzedeki 3 milyona yakın tarihî eserin yıl sonuna kadar kayıt altına alınacağını bildirdi.

Düzgün, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, 81 ildeki toplam 96 müze müdürlüğü ve bunlara bağlı 185 müze ile 140 civarındaki ören yerinin, ''Türkiye'nin hazinesi'' niteliği taşıdığını belirtti.

Tarihî eserleri kayıt altına alma çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Düzgün, ''yaklaşık 2 yıl önce başlatılan çalışmanın yüzde 80'e yakınını tamamladık. Ülke genelindeki 185 müzede yer alan 3 milyona yakın tarihî eser yıl sonuna kadar kayıt altına alınacak'' dedi.

Düzgün, bu yıl ayrıca müzelerdeki güvenlik ve alarm sistemlerini yenilemek istediklerini, koruma sistemlerini gelişmiş ülkelerin standartlarına getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, ''çünkü, artık tek bir tarihî eserimizin bile yurt dışına çıkmasını istemiyoruz'' dedi.

Çeşitli tarihlerde değişik yollarla kaçırılmış pek çok tarihî eserin yurt dışında olmasından büyük rahatsızlık duyduklarını vurgulayan Düzgün, bu sebeple bir yandan yurt dışına kaçırılan tarihî eserlerin peşine düşerken, öte yandan tarihî eser kaçakçılığını engellemek için yoğun çaba harcadıklarına işaret etti. Düzgün, şunları söyledi:

''Yüzlerce tarihî eserimizi Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya ve İngiltere gibi başta olmak üzere çeşitli ülkelerden alarak Türkiye'ye geri kazandırdık. Bu yıl da aynı çalışmalarımız sürecek. Yurt dışındaki tarihî eserlerimizi geri getirmek için öncelikle karşılıklı anlaşmalar yoluyla bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Eğer anlaşma sağlanamazsa o ülkelerin mahkemelerine dâvâ açarak bize ait olduğunu ispat edip, eserlerimize kavuşuyoruz.''

MÜZELERE TANITIM

Düzgün, müzelere ilgiyi artırabilmek için tanıtım çalışmaları da yaptıklarını belirterek, ''önümüzdeki günlerde Türk halkı müzelere daha fazla sahip çıkacak'' diye konuştu.

Müzeleri önceki yıl 18 milyon turistin ziyaret ettiğini hatırlatan Düzgün, 2007 yılı rakamlarının ise henüz belirlenmediğini 2006'ya göre yüzde 20 civarında artış kaydedildiğini söyledi.

Düzgün, bu yıl müzeleri daha çok yabancı turistin ziyaret etmesini sağlamaya yönelik çalışma başlattıklarını, müze ve ören yerlerine 20 milyondan fazla ziyaretçi beklediklerini sözlerine ekledi.

16.01.2008


 

Mehmet Âkif Vakfından Gül'e mektup

Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Cemal Çiftcigüzeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mektup göndererek, Ersoy'un Kahire'deki evinin satın alınarak Türk Kültür Merkezi haline getirilmesini istedi.

Çiftcigüzeli, mektubunda, Cumhurbaşkanı Gül'ün Mısır'ı ziyaret edeceğini hatırlatarak, Mehmet Akif Ersoy'un Kahire'nin banliyö semti Hilvan'daki evinin satın alınarak Türk Kültür Merkezi haline getirilmesini istediklerini, bu sayede Mısır'da okuyan Türk öğrenciler ile Türkçe eğitimi veren fakültelerdeki öğrenciler için bir cazibe merkezi oluşturulabileceğini ifade etti. Çiftcigüzeli, Mısır'daki değişik üniversitelerde okuyan ve 13 fakültede Türkçe eğitim veren okul öğrencilerine Türkiye'de staj yapma imkânlarının arttırılmasını ve Türk müteşebbislerin iş yerinde, bu öğrencilere Türkçe pratiklerini arttırmak için imkân sağlanmasını da talep etti.

16.01.2008


 

Dergilerde bu ay

Somuncu Baba 2008'i

"Medeniyet" dosyasıyla karşıladı

Somuncu Baba Dergisi, 2008 yılını "Medeniyet" dosyasıyla karşıladı. 87. kez okuyucusuyla buluşan dergi, yeni yılda bazı tasarım ve muhteva değişikliklerini de ihmal etmedi. Dosya konusuna değinen başyazısında "İslâm medeniyeti, Kur'ân ve sünnet merkezli bir hayat tarzını insanlığa sunan İlâhî nizamdır" vurgusunu yapan Genel Yayın Yönetmeni İsmail Palakoğlu, medeniyetin, her bakımdan ilkelliği terk etme, ilerleme istikametinde inkişaf etme olduğunu vurguluyor.

Devletin milletinden, milletin devletine

Aylık düşünce, siyaset ve kültür dergisi Umran, 2008 yılının ilk sayısında yenilenen iç dizaynı ve elbette her zamanki gibi zengin muhtevasıyla okuyucuya merhaba dedi. Cevat Özkaya, Burhanettin Can, Mustafa Aydın ve Haşmet Demirel gibi isimlerin pekçok farklı gösterge üzerinden tartıştıkları devletin mahiyeti ve millet iradesinin rolü konuları derginin Ocak sayısında kapağı işgal ediyor.

0 (212) 640 0122

Tasavvufa "güncel" bir bakış

10. yaşına giren "aylık tasavvufî dergi" Semerkand, Ocak sayısını "Tasavvufa bakışta güncel sorunlar"a ayırmış. Dergide "İslâmsız tasavvuf modası" eleştirilirken, "Hz. Mevlânâ istismarı"na da dikkat çekiliyor. Kapak dosyası dışında ise,

Ahmet Alemdar, "Doğruluktan yansıyan hakikat"i, Kürşad Salih Yaman, "Ölümü hatırlamak"ı, Elvida Ünlü, "İzlere basarak yolda olmak"ı anlatıyor. "Kapıyı kapat dünyanın tozu giriyor" diyen Ruhan Umut, "Aşıklar ölmez, nura çevrilir" diye yazan ise T. Ziya Ergünel.

0 (216) 311 13 35

2007'ye "Genç"çe bakış

Aylık gençlik dergilerinden Genç'in Ocak gündemi 2007. "2007'yi nasıl bilirdiniz?" diye soran Genç'te, yılın olaylarından kilometre taşları sıralanarak, okuyucuların gözünün önünden film şeridi gibi geçiriliyor. Dergide Amerikalı siyah lider Dhroruba ile bir röportaja da yer veriliyor. Dhoruba, "Haksızlıkla mücadele etmedikçe geleceğiniz olmayacak" diyor. Genç'in bir de genç mizah eki var: Cafcaf.

0 (212) 671 07 00

Geçen yılın sermayesi

2008'i "Sermayesi eriyen adama acıyın" kapağıyla karşılayan Altınoluk, geçmiş yılın muhasebesini yapmaya çağırıyor. Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, "Müslümanın dünya ile imtihanı"nı anlatırken, Cafer Durmuş, "Niçin asra yemin ediliyor?" sorusuna cevap arıyor.

0 (212) 671 07 00

"Sözü güle dolayan" dergi

Yedi İklim'in son sayısı okuyucularıyla buluştu. Ali Haydar Aksal, "Editörden"de şunları ifade ediyor: "Hayatın doğasında söz vardır. Söz vardır.. söz vardır.. Bir sözün birincil olanından kararlıyız. İnsan sözünün özgün, güzel, iyi ve bilinç taşıyanından yanayız. Sözün asilinden ve ruhu olanından. Sözün gül ve ruh taşıyanından. Kıpkırmızı, kan kırmızı, yani gül kırmızı olanından yana."

0 (216) 399 19 94

"Kent dindalığı"na dair

"Moral Dünyası"nın bu ayki kapak dosyası "Modern zamanların yeni kavramı kent dindarlığı"na dair. Konuyla ilgili iki röportaja yer verilmiş dergide. Birinde gazeteci yazar Mehmet Altan "Dinin kültürel boyutlarının ihmal edilmesiyle kent dindarlığı kayboldu" derken, diğerinde sosyolog Dr. Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, "Kent, insanları daha fazla 'dindarlaşma'ya zorluyor" değerlendirmesinde bulunuyor.

0 (212) 652 76 66

Yeni bir soluk: Elif

Edebiyat kültür ve san'at dergisi Elif, ilk sayısıyla okuyucularına merhaba dedi. İlk sayısında Sezai Karakoç dosyasını sunan dergide, Nejat Aday imzalı "Diriliş ve Sezai Karakoç" makalenin yanı sıra, "Sezai Karakoç Bediüzzaman'ı anlatıyor" başlıklı bir yazı yer alıyor. Elif'te ayrıca Kanadalı gazeteci yazar Fred A. Reed ile yapılmış bir röportaj da var. Reed, röportajda, "Bediüzzaman bilinmeyen Türkiye'yi temsil ediyor" değerlendirmesinde bulunuyor.

0 (212) 465 69 66

16.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri