Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Avrupa Sosyalistleri başörtüsüne CHP'den daha sıcak!

Aslında, dünyada benzeri olmayan bu yasağın anlamsızlığı konusunda geniş bir toplumsal uzlaşma var. Şimdiye kadar yapılan anketler de bunu gösteriyor. Milliyet'in Tarhan Erdem'e yaptırdığı araştırma da dahil, bu anketlerin hiçbirinde "yasak kalkmalı" diyenlerin oranı yüzde 70'in altına düşmedi. AK Parti, MHP, ANAP, BBP, Saadet ve DP gibi siyasi partilerin çoğunun yaklaşımı da toplumla paralel. Yasağa karşı çıkıyor, çözüm bulunmasını destekliyorlar.

Yargı ve bürokrasinin bazı kesimlerindeki eğilimin toplumla paralel olmadığı aşikâr. Ancak bu yasakçılığın sürmesinde ve buna az da olsa bir toplumsal destek temininde en kritik rolü CHP oynuyor. Şayet CHP gerçek bir sol parti gibi davranarak özgürlükten yana tavır alsa, kimse kolay kolay bu ucube yasağı savunamaz.

Türkiye'de solun ve özellikle de CHP'nin bu konudaki tavrının ne kadar tuhaf olduğunu görmek için bu hafta süper bir fırsat doğdu. Türkiye'de başörtüsü tartışmasının zirveye çıktığı saatlerde, Avrupa Parlamentosu da aynı konuyu tartışıyordu. Çağdaşlığı temsil ettiğini iddia eden çevreler ve CHP yöneticileri, antenlerini biraz dünyaya açabilse, Strasbourg'ta yaşananlardan önemli dersler çıkarabilirlerdi. Parlamento, çocuk haklarıyla ilgili bir raporu ele alıyordu. Raporu hazırlayan isim, merkez sağda yer alan Avrupa Devletleri İçin Birlik (UEN) grubu üyesi İtalyan parlamenter Roberta Angelilli idi. "Çocuk Haklarında AB Stratejisine Doğru" başlıklı rapor, internette çocuk istismarından eğitim haklarına, çocuk işçilerden ayrımcılığa birçok konuyu kapsayan 194 maddelik bir çalışmaydı.

Ancak komite aşamalarını geçtikten sonra çarşamba günü oylanmak üzere Genel Kurul'a sunulan raporun 127'nci maddesinde yasakçı bir çağrı bulunuyordu. 'Mülteci ve göçmenlerin çocukları' başlığı altında yer alan bu maddede, AB ülkelerinden "ilkokullarda başörtüsünü yasaklamaları" isteniyordu. Gerekçe olarak ise bu yasağın "daha ileri bir yaşta özgür tercih yapma hakkını güvence altına alacağı" ifade ediliyordu.

Ancak Avrupa sağından gelen bu yasakçı teklife, 215 üyesiyle Avrupa Parlamentosu'nun ikinci büyük siyasi grubu olan Sosyalistler, evet yanlış duymadınız, Sosyalistler geçit vermedi. Dikkat edin, konu, dünyada örneği olmayan üniversitede kıyafet yasağıyla ilgili değildi. Öneri, ilkokul veya ortaokul seviyesindeki başörtüsü yasağıyla ilgiliydi. Sosyalist üyelerin verdiği önerge 200'e karşı 367 oyla kabul edildi ve madde rapordan tamamen çıkarıldı. Ajanslar, haberi dünyaya şu başlıkla duyurdu: "AB başörtüsüne yasak çağrısının kökünü kazıdı". Oylamada çıkan sonuç, Sosyalistlerin öncülük ettiği değişiklik talebine, Yeşil ve Liberal üyelerin de destek verdiğini gösteriyordu.

Çarşamba günü, Avrupa solu başörtüsü yasağına karşı böyle mücadele verirken, aynı saatlere rastlayan grup toplantısında konuşan Türk solunun en güçlü temsilcisi Deniz Baykal, Türkiye'de başörtüsü sorunu olmadığını savunuyordu. İdeolojik akrabaları gibi özgürlükçü bir tavır almak yerine, bariz bir insan hakkı ihlalini başörtüsü/türban semantik tartışmasına indirgiyordu. 'Türkiye'de herkesin kılık kıyafetini istediği gibi düzenlediğini' belirten Baykal şöyle diyordu: "Üniversitede de hiçbir yerde de başörtüsü sorunu yok. Türkiye'deki başörtüsü değil, türban sorunudur."

Avrupa solunun hürriyetler konusundaki duyarlılığı sadece bu olayla sınırlı değil. Avrupa çapında aktif 33 partiyi bünyesinde bulunduran PES (Avrupalı Sosyalistler Partisi) 2007'de İslamofobi'yle mücadele için bir komite kurdu. İslam'ın artık bir Avrupa dini olduğu gerçeğinden hareketle Müslümanları dinlemeye karar verdi.

Bu arada, bir süredir Avrupa'nın da başörtüsünü tartıştığı sır değil. Ama bu konuda yasakçı öneriler, aşırı sağcı ya da faşist partilerden geliyor. Mesela, Belçika'da Müslümanların ülkelerine dönmesini savunan ırkçı Flaman Menfaatleri (Velams Belang) ya da Avusturya'daki Jorg Haider'in partisi FPÖ gibi.

Çizgisini gözden geçirmeyen CHP'nin PES üyeliğini ne kadar sürdüreceği tartışma konusu. Geçen yaz medyaya yansıyan, Sosyalist Enternasyonal etik kurulunun CHP'yi incelemeye aldığı haberleri boşuna değildi. İster misiniz, şimdi de PES'in İslamofobi Komitesi, başörtüsüne karşı tutumu için CHP hakkında inceleme başlatsın.

Zaman, 19.1.2008

Abdülhamit Bilici

20.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hükümet Hrant dersini geçemedi

  Bir yıl uzun bir süre

  28 Şubat'çı Emniyetçiler ve AKP'nin paradoksları

  Yayın yasağı tam bir saçmalık

  Avrupa Sosyalistleri başörtüsüne CHP'den daha sıcak!


 Son Dakika Haberleri