Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

BM'den Gazze uyarısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un İnsanî İşlerden Sorumlu Yardımcısı John Holmes, İsrail'in Gazze'ye sınır geçiş noktalarını kapatmasının Gazze'deki insanî durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek, geçiş noktalarının açılması çağrısında bulundu.

Holmes, BM'de düzenlediği basın toplantısında, ''Umarım insanlar ne söylediğimizi dinliyorlardır. Gazze'de durum çok kötü'' dedi. İsrail'e düzenlenen roket saldırıları karşısında İsrail'in Gazze'deki halka ''toplu ceza'' uygulamasının son derece yanlış bulunduğunu belirten Holmes, geçiş noktalarının kapatılmasının uluslararası insanî hukuk kurallarına da aykırı olduğunu vurguladı.

Holmes, Gazze'deki halkın, geçiş noktalarından sağlanan insanî yardıma bağlı yaşadığını belirtti.

İsrail saldırıları devam ediyor

İsrail askerlerinin sabahın erken saatlerinde Gazze şehrine düzenledikleri saldırıda en az 2 Hamas üyesinin öldürüldüğü bildirildi. Filistinli hastane kaynakları, şafak vakti düzenlenen saldırıda 4 kişinin de yaralandığını kaydetti. Görgü şahitleri de İsrail ordusunun doğruladığı saldırıyla ilgili olarak, İsrail askerlerinin Hamas'ın elinde bulunan bölgenin doğusuna 10 kadar tankla girdiklerini aktardı.

2 Hamas üyesinin ölümüyle Eylül 2000'den beri hayatını ölenlerin sayısının 6 bini geçtiği belirtildi. AFP'ye göre, çoğu Filistinli olmak üzere toplam 6 bin 87 kişi öldü.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

20.01.2008


 

Irak'ın güneyi kana bulandı

Irak'ın güneyindeki Basra ve Nasiriye şehirlerinde bir Şiî tarikatı üyeleriyle güvenlik güçleri arasında öğle saatlerinde çıkan ve hâlâ devam eden çatışmalarda ölü sayısının 46'ya yükseldiği bildiriliyor.

Polis, Irak'ın ikinci büyük şehri Basra'daki çatışmalarda yaklaşık 30 militan ile 6 güvenlik görevlisinin öldüğünü kaydetti. Nasiriye şehrinde de 7 polis, 2 sivil ve silâhlı bir kişinin öldüğü açıklandı.

Bölgeden gelen haberlerde çatışmaların gece de sürdüğü Nasiriye'de ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine bağlı savaş uçakları ve helikopterlerinin Şiî militanların eline geçen bir karakola ateş açtığının görüldüğü kaydedildi. ABD askerî sözcüsü Brad Leighton, Irak'ın bölgede hava destek talebinin kabul edildiğini söyledi, ancak hava saldırısını doğrulamadı.

Iraklı güvenlik güçlerinin, İngiliz askerlerinden denetimi geçen yıl sonunda devraldığı Basra'da, çatışmalar üzerine süresiz sokağa çıkma yasağı ilân edildiği bildirilmişti.

/ BAĞDAT

20.01.2008


 

Burns istifa ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bakanlığın üç numaralı yetkilisi olan siyasî işlerden sorumlu Bakan Yardımcısı Nick Burns'un Mart'tan itibaren görevinden ayrılacağını duyurdu.

Burns, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda, İran'ın nükleer programına ilişkin yürütülen uluslararası görüşmelerden sorumluydu. Nick Burns, ayrıca Türkiye ile ilişkilerde Dışişleri Bakanlığı'nın üst noktasındaki kişi konumundaydı. Burns'un görevine, ABD'nin Moskova büyükelçisi ve aynı soyadını taşıyan William Burns'un aday gösterileceği bildirildi. William Burns'un göreve başlaması için Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Rice, gazetecilere açıklamasında, Nick Burns'un, 26 yıllık hizmetinin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrılmaya karar verdiğini belirterek, "Bu tabiî ki bizim için üzüntü verici birşey" dedi. 52 yaşındaki Nick Burns, uzun süreli diplomatlığı sırasında Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü, Atina büyükelçiliği ve ABD'nin NATO'daki daimî temsilciliği görevlerinde bulunmuştu. Nick Burns'ün özel sektöre geçebileceği veya siyasete atılabileceği kaydediliyor. ABD'de bir başkanın görevinin son dönemlerinde, üst düzeydeki bürokratlarının bir çoğunun istifa etmesi normal karşılanıyor. Başkan Bush'un, bir yıllık görev süresi kalmış bulunuyor.

/ WASHİNGTON

20.01.2008


 

Kerbelâ'da 2 milyon kişi toplandı

Hz. Hüseyin'in katledilişini anmak isteyen yüz binlerce kişi Kerbelâ'da toplandı. Kerbelâ Valisi Akil El Hazali, "Şehre 2 milyon kişi geldi" dedi.

Vali, ciddî bir güvenlik meselesi bulunmadığını, törenlerin gayet normal şekilde, herhangi bir olay çıkmadan başladığını bildirdi.

Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Yezid'in adamlarınca Kerbelâ'da öldürüldüğü 680 yılı muharreminin 10. günü (Aşure) matem ayinleri düzenleniyor.

Bu sabah da Kerbelâ'daki Hüseyin ve Abbas camilerinin önünde davullar çalınarak matem töreninin başladığı ilân edildi. Törene siyahlar giymiş yüz binlerce kadın ve erkek katılıyor. Aşure törenlerine, Saddam rejiminin devrilmesinden bu yana izin veriliyor.

/ KERBELA

20.01.2008


 

El Kaide üyelerine ömür boyu hapis

ABD'nin Singapur ile Filipinlerdeki büyükelçiliklerine bombalı saldırı planlayan Kanadalı El Kaide üyesi Muhammed Mansur Cabarah, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Amerikalı federal yargıç Barbara Jones, suçunu kabul ettiği için dâvâsının görülmesine gerek duyulmayan Irak kökenli olan Cabarah'ı, ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Irak kökenli Cabarah, Haziran 2002'de düzenlenmesi planlanan saldırı girişimlerindeki rolünü kabul etti. Cabarah, hüküm verilmeden önce yaptığı açıklamada, El Kaide'nin beynini yıkadığını ve pişman olduğunu söyledi ancak yargıç ikna olmayınca ömür boyu hapis cezası verdi.

/ NEW YORK

20.01.2008


 

İngiltere 'İslâmî terör' demeyecek

İngiltere artık "İslâmî terör" değil, "İslâm karşıtı hareket" diyecek. Ülkede Müslümanların müdahil olduğu terörü görüşen hükümet, yeni stratejisi gereği ilk olarak retoriğini değiştirmeyi kararlaştırdı.

Önceki günkü toplantıdan sonra konuşan İçişleri Bakanı Jacqui Smith, "Radikaller İslâm adına hareket etmekten çok, inançlarının tersini yapıyor" dedi. Hükümetin, İslâm'ı terörle özdeşleştiren ifadeyi terk etme kararını, Müslümanları kazanmak için aldığı belirtiliyor. İngiltere geçen yıl da, 'terörle savaş" ifadesini terk etmişti.

/ LONDRA

20.01.2008


 

"Zorbalara karşı birleşin"

Afganistan lideri Hamit Karzai, Müslümanların, İslâm adına intihar saldırıları düzenleyen "zorbalara" karşı birleşmesini istedi.

Hz. Hüseyin'in 7. yüzyılda Kerbelâ'da katledilişini anmak için Kabil'de camide toplanan yaklaşık 2 bin kişiye hitaben konuşan Karzai, "Müslüman memleketleri, bölgelerini korumak için el ele vermeli" dedi. Karzai, "Vazifemiz, Müslüman memleketlerinin ve özellikle bölgemizdeki halkların vazifesi, İslâm adına kendilerini öldürürken başkalarını da öldüren bu tiranlara karşı ellerimizi birleştirmektir" diye konuştu.

/ KABİL

20.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri