Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kimse kendisini kandırmasın

301 tartışmalarında hukuk biliminin demagojiye kurban edilmemesi gerektiğini belirten Sami Selçuk, "Bu metin Türkiye'de 82 yıldır yürürlüktedir. Kimse kendisini kandırmasın. Eski 159. madde bugün sadece numarası değişmiş ve 301 olmuştur. Onun için bugüne kadarki bütün uygulamaları da gözetmek suretiyle yeniden gözden geçirilmesi zorunludur" dedi. 301'in düşünceyi açıklama özgürlüğünü sürekli çiğnediğini belirten Selçuk, maddenin "ulusal duyguları kışkırtarak" tartışılmasını eleştirdi.

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, 301. madde tartışmalarında hukuk biliminin demagojiye kurban edilmemesi gerektiğini belirtti.

Selçuk, Eğitim-Bir-Sen Eskişehir Şubesi tarafından Yimpaş Otel'de düzenlenen ''Türkiye'de Demokrasi ve Sivil Anayasa'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, bir ülkede her gün demokrasiden söz ediliyorsa o ülkede demokrasinin olmadığı anlamına geldiğini ifade ederek, 2. Dünya Savaşı'nda Hitler'in her gün demokrasiden söz ettiğini, ancak Churchill'in hiç bahsetmediğini söyledi.

DEMOKRASİ SORUNU VAR

Türkiye'de bir demokrasi sorunu olduğunu ifade eden Selçuk, şöyle konuştu:

''Bir ülkede demokrasinin kurulabilmesi için önce ulus devletin kurulması gerekir. Türkiye ulus devletini kurabildi mi? Kurduysa bu nasıl bir devlet oldu? Bugün bu devleti niçin yeterli görmüyoruz? Neden bu devlet ile vatandaş kucaklaşamıyor? Bu sorunu her gün tartışıyorsak demek ki devletimizde de bir eksiklik var. Türkiye 301. maddeyi tartışıyor. Bazıları maddede yapılacak değişik ile Türklüğe hakaretin

önünün açılmak istendiğini söyleyerek işi milliyetçiliğe döküyor. 301. madde salt hukuksal sorundur. Bilim içerisinde çözüm aramak zorundasınız. Bunun ulusal duygularla işi yok. Bu maddede eğer yeni bir düzenleme yapılırsa 8. defa değişmiş olacak. 301. maddenin değişmesi şart, zorunlu. Zaten AB bunu durmadan söylüyor.

Söylemese bile değişmesi zorunlu. Çünkü bugünkü uygulamasıyla sonuçlar parlak değil. Bu madde düşünceyi açıklama özgürlüğünü sürekli çiğnemektedir. Ulusal duyguları kışkırtarak madde üzerinde tartışma yapılmasını doğru bulmuyorum.''

BU METİN 82 YILDIR YÜRÜRLÜKTE

Selçuk, 301. madde tartışmalarında hukuk biliminin demagojiye kurban edilmemesi gerektiğini, söz konusu değişikliğin ardından uygulamada bazı sorunların çıkabileceğini, ancak muhtemel sorunların yargıçlar ve savcılar tarafından zaman içerisinde aşılacağını belirtti. Metin düzeltilmeden yola çıkılmasının yanlış olacağını ifade eden Selçuk, şöyle devam etti:

''Sık sık söylenen bir şey var. Bu metin yeni yürürlüğe girdi deniyor. Hayır. Bu metin Türkiye'de 82 yıldır yürürlüktedir. Kimse kendisini kandırmasın. Eski 159. madde bugün sadece numarası değişmiştir ve 301 olmuştur. Onun için bugüne kadar yapılan bütün uygulamaları da gözetmek suretiyle yeniden gözden geçirilmesi zorunludur.''

dından uygulamada bazı sorunların çıkabileceğini, ancak muhtemel sorunların yargıçlar ve savcılar tarafından zaman içerisinde aşılacağını belirtti. Metin düzeltilmeden yola çıkılmasının yanlış olacağını ifade eden Selçuk, şöyle devam etti:

''Sık sık söylenen bir şey var. Bu metin yeni yürürlüğe girdi deniyor. Hayır. Bu metin Türkiye'de 82 yıldır yürürlüktedir. Kimse kendisini kandırmasın. Eski 159. madde bugün sadece numarası değişmiştir ve 301 olmuştur. Onun için bugüne kadar yapılan bütün uygulamaları da gözetmek suretiyle yeniden gözden geçirilmesi zorunludur.''

"BİZE SADECE SUSMAK DÜŞER''

Türkiye'de bir Cumhurbaşkanı tarafından söylenen 'Anayasa bir kez delinebilir' ifadesinin batı toplumunda asla kabul görmeyeceğini ifade eden Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye, devleti hukuk içerisinde düşünmediği için hâlâ bir baba gibi düşünüyor. Devlete baba derseniz kulağınızı çeker. Çünkü çekme hakkını veriyorsunuz. Devlet neden baba olsun ki. Devlet sizin hizmetinizde olan bir cihazdır. Devlet, halk içindir. Halk, devlet için değildir. Vergi veren insanın devleti sorgulama hakkı vardır. Yargı bir olaya el koyduğu zaman herkesin susması ve sonucu beklemesi gerekir.

"ANAYASANIN SİVİLİ ASKERİ OLMAZ"

Anayasa Mahkemesi bir olaya el koyuyor herkes fetva veriyor. Herhangi bir yargı organı soruşturma açıyor. Herkes yazıyor, çiziyor. Bize sadece susmak düşer.

İşin garip tarafı, yasamadan, yürütmeden konuşanlar var. Yargıçlar arasında da konuşan var. Ben en çok onlara şaşıyorum. Bakıyorum, durmadan yorum yapıyorlar. Böyle bir ülke, hukuk bilinci açısından zaafı olan bir ülkedir. Hukuk bilincinin olmadığı bir ülkede bazı şeyleri yapmak için çırpınıp duruyoruz. İşte sivil Anayasa deniyor. Anayasa'nın sivili, askerisi olmaz. Anayasa'nın doğrusu olur. Anayasa yapmak zor değildir.''

/ ESKİŞEHİR

20.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB'den bir reform hatırlatması daha

  Kimse kendisini kandırmasın

  Dink cinayeti karanlıkta kalmasın

  Dink katledildiği yerde anıldı

  Yargı, yasamaya müdahale edemez

  Laikliği burjuvazi savunuyor

  CHP'li aday: Başörtüsü özgür bırakılmalı

  MHP'nin çözüm teklifi uzak

  Gündoğdu: Özgürlükleri esas alan bir anayasa istiyoruz

  Soylu: Türkiye hak ettiği yere gelecek

  Genelkurmay: Dağlıca'da yıpratılmak isteniyoruz

  Öğrencilere AB eğitimi

  Yasak her alanda kaldırılmalı

  15 bin aşure dağıtıldı

  Hıncal Uluç'a hapis cezası

  Sınırda 59 kaçak yakalandı

  Yoksul öğrenciler için geri dönüşüm projesi

  Engelliler engel tanımıyor

  Köy heyeti yasakladı: Düğünlerde silâh yok

  Sis uyarısı

  Meslekî ve teknik eğitim yeterli değil

  Bodrum-Samos seferleri başlıyor


 Son Dakika Haberleri