Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enerji faturası büyüyor

Altın Madencileri Derneği (AMD) Başkanı Ümit Akdur, “Dünyadaki fiyat artışlarına paralel olarak Türkiye’nin metal ve enerji faturası durmadan büyüyor. Çünkü Türkiye dünya enerji ve metal ithalatında önemli bir oyuncu” dedi.

Altın Madencileri Derneği (AMD) üyesi şirketlerde çalışan yaklaşık 200 jeoloji ve maden mühendisi, Ankara’da bir araya gelerek sektörün Türkiye ve bütün dünyada içinde bulunduğu durum hakkında görüş alış verişinde bulundu. Toplantıda konuşan AMD Başkanı Ümit Akdur, tüm dünyada yaşanan fiyat artışlarının maden arama faaliyetlerinin artışına da sebep olduğunu vurgulayarak, 2007 yılında dünyada altın madeni aramalarına 4 milyar 200 milyon dolarlık risk sermayesi harcandığını belirtti. Türkiye’de ise altın madeni aramalarına 50 milyon dolarlık risk sermayesi yatırıldığını hatırlatan Akdur, “Maden bulmak için sürekli cebinizden para harcamak zorundasınız. İstatistiklere göre ancak 100 yerin 1 veya 2’sinde işletilebilecek bir maden yatağı bulabilirsiniz” dedi. Bu maliyetler sebebiyle Türkiye’de maden sektöründe çok az oyuncunun yer aldığına dikkat çeken Akdur, maden arama faaliyetlerinin Türkiye’de gelişemediğini ifade etti.

“SICAK PARA GİRİŞİ AZALMALI”

Akdur, mevcut şartlarda Türkiye’nin ithalatta önemli bir oyuncu haline geldiği söyledi. “Dünyadaki fiyat artışlarına paralel olarak Türkiye’nin metal ve enerji faturası durmadan büyüyor. Çünkü Türkiye dünya enerji ve metal ithalatında önemli bir oyuncu” diye konuşan Akdur, Kanada, Amerika, Avustralya ve İngiltere gibi ülkeler başta olmak üzere pek çok ülkede yer alan ve madencilikte kullanılan risk sermayesini karşılayan sermaye borsalarının, Türkiye için de kaynak olabileceğini belirtti. Akdur, “Bu kaynakları kullanabilmek için ülkemizdeki ekonomik istikrar sürdürülmeli ve madencilikte arama ve yatırım ortamı dünya standartlarına çekilmeli” dedi. Türkiye’nin dünyada her yıl harcanan ve yaklaşık 1.2 trilyon dolar seviyesindeki doğrudan yatırım pastasından aldığı payı artırması gerektiğini vurgulayan Akdur, “Türkiye sıcak para girişini azaltmak zorundadır. Doğrudan yatırım pastasından aldığımız payı artırmak için çalışmalıyız” diye konuştu.

“MADEN POTANSİYELİMİZİN FARKINDA DEĞİLİZ”

AMD Başkanı Akdur, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olarak işsizliği gördüklerini söyledi. İşsizliğin çözümü için yatırım sermayesi ve üretimin artırılması gerektiğine vurgu yapan Akdur, “Üniversitelerimizin jeoloji, jeofizik ve maden bölümlerine her yıl yaklaşık 3 bin yeni öğrenci alınmaktadır. Peki bu öğrenciler mezun olunca nerelerde iş bulacak” diye sordu. Akdur, petrol, doğalgaz, altın, kömür, demir, alüminyum, bakır, kurşun, çinko, fosfat gibi önemli hammaddelerin alımları için 50 milyar dolardan fazla para ödendiğini hatırlatarak, “Türkiye her şeyi dışardan almayı sürdüremez. Kabaran faturalar karşısında madencilik faaliyetlerimizi geliştirmek yerine ne yazık ki yasaklanmasına çalışılıyor” dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de madencilik arama ve çıkarma faaliyetleri için harcanan risk sermayesinin artırılması gerektiğini ifade eden Akdur, “Yılda en az 300 milyar dolar seviyesinde risk sermayesi kullanmalıyız. Aksi takdirde, 2003 yılından bu yana 3–4 kat artan metal fiyatları karşısında, dışardan alımlarla cari açığımızı kapatamayız” diye konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

11.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Enerji faturası büyüyor

  Millî gelir 500 milyar doları geçebilir

  Gübre desteği arttırılmalı

  Türkiye’nin kredi notuna OECD katkısı

  Kocaeli, yatırımda öncü oldu

  Muğla, tanıtım atağında

  Tarım dışı kullanılan arazilere yeni düzenleme

  Ünlü iktisatçılar Türkiye’ye gelecek


 Son Dakika Haberleri