Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kosova bağımsızlığa gidiyor

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, yerel ve uluslararası kaynakların, Kosova’da bağımsızlık ilânının bugün yapılacağı yolundaki söylemlerini doğrulayarak, tek yanlı bağımsızlık ilân edeceklerini teyit etti. Taçi, “Kosova vatandaşlarının isteği yerine getirilecek” diye konuştu.

Öte yandan Kosova’da gazeteler, parlamentonun saat 14.00’te toplanarak, 15.00’te bağımsızlığı ilân edeceği manşetini attı. Kosovalı yetkililer, bağımsızlık ilanı konusunda sessizliklerini korurken, yerel ve uluslararası kaynaklar, bağımsızlık ilânının bugün yapılmasını bekliyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen hükümete yakın bir kaynak, “Herkes bağımsızlık ilanının yarın (bugün) yapılacağı inancını taşıyor” derken, Express gazetesi “Yarın 15.00’te” manşetinin altına, “Bu Kosova tarihinin en önemli günü olacak. 10.00’da başlayacak, 23.00’te havai fişeklerle son bulacak. Mutlu Pazarlar” yazdı.

Kosova’nın bağımsızlık mücadelesi

Sırbistan’dan bağımsızlığını ilân edeceğini bildiren Kosovalı Arnavutların bağımsızlık mücadelesi yeni değil. Kosova 1968’de Yugoslavya Federasyonu’nun eyaletlerden biriyken Kosovalı Arnavutlar, ilk kez bağımsızlık yanlısı gösteriler yaptı. Gösterilerde bazı kişiler tutuklandı.

Kosovalı Arnavut ayrılıkçılar ilk gösterilerin üzerinden uzun süre geçtikten sonra Yugoslavya Federasyonu’nun dağılma sürecine girmesiyle birlikte 1991 yılında ayrı bir cumhuriyet olarak bağımsızlığını ilân etti, ancak sadece komşusu soydaş Arnavutluk tarafından tanındı.

1996 yılında bağımsızlık yanlısı Kosova Kurtuluş Ordusu (KLA) ortaya çıktı ve bazı polis hedeflerinin bombalanması eylemlerini üstlendi. Sırp polisinin 1998 yılının mart ve nisan aylarında ayrılıkçı Kosovalı Arnavutlara yönelik operasyonlarında onlarca kişi öldü. Sırplar yapılan referandumla Kosova konusunda uluslararası arabulucuğu büyük çoğunlukla reddetti. Uluslararası toplum Yugoslavya’ya yeni yaptırımlar uygulamaya başladı.

KLA, 1998 yılının temmuz-eylül ayları arasında, Sırpların bozgununa uğramadan önce, Kosova’nın yüzde 40’ında denetimi ele geçirdi. Sırp güçleri köylere saldırdı, Kosova’nın merkezinde 22 Kosovalı Arnavutu öldürdü. 1998 Ekiminde NATO müttefiklerine Sırp askerî hedeflerine karşı saldırı yetkisi verildi.

15 Ocak 1999’da Racak bölgesinin dışında 45 Kosovalı Arnavut Sırp güçlerince katledildi. Uluslararası yetkililer, sorumlular hakkında savaş suçu soruşturması başlatılmasını istedi. Mart ayında Belgrad yetkilileri, uluslararası toplumun üzerinde mutabakata vardığı barış anlaşmasını reddetti, Arnavutlar ise imzaladı.

24 Mart 1999’da NATO, Yugoslavya’ya karşı 78 gün sürecek hava saldırılarına başladı. Mart-Haziran ayları arasında Sırp güçleri, 800 bin Kosovalı Arnavut’u Makedonya ve Arnavutluk’a sürdü.

10 Haziran 1999’da Yugoslavya lideri Slobodan Miloşeviç, hava harekatının durdurulması karşılığında NATO’nun Kosova’da asker konuşlandırması ve bölgenin BM misyonu tarafından yönetilmesini öngören teklifi kabul etti ve askerlerini Kosova’dan çekmeyi onayladı. NATO önderliğindeki 50 bin kadar barış gücü askeri Kosova’da konuşlanmaya, Sırplardan kaçan Kosovalı Arnavutlar da evlerine dönmeye başladı.

6 Ekim 2000’de seçim yenilgisini kabul etmeyi reddeden Miloşeviç, kitlesel gösterilerin ardından istifa etti. 28 Haziran 2001’de Miloşeviç, savaş suçlarından yargılanmak üzere Hollanda’nın Lahey şehrindeki uluslararası savaş suçları mahkemesine teslim edildi, ancak mahkemesi tamamlanamadan öldü. 2002 yılı şubatında Kosova parlamentosunu seçti, İbrahim Rugova başkan oldu. Ekim 2003’te Sırplar ve Kosovalı Arnavutlar 1999 yılından bu yana ilk kez doğrudan görüşmelere başladı. 2004 Martında Kosovalı Arnavutlar Sırplara saldırdı.

Ocak 2006’da başkan Rugova başşehir Priştine’de akciğer kanserinden öldü. Kosova’nın gelecekteki statüsüyle ilgili görüşmeler BM’nin öncülüğünde şubat ayında başladı. Sırbistan’da yapılan referandumda Kosova’nın Sırbistan’ın bölünmez bir parçası olduğu ilân edildi.

26 Ocak 2007’de BM’nin Kosova temsilcisi Martti Ahtisaari, Kosova’ya gözetim altında bağımsızlık verilmesini öngören planını açıkladı. Rusya, Ahtisaari’nin teklifini 2007 Nisanında yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısında reddetti. ABD Başkanı George Bush, haziranda Kosova’nın daha fazla gecikmeden bağımsız olması gerektiğini söyledi. Temmuzda Kosova, BM’nin yürüttüğü Kosova sürecinin başarısız olduğunu belirterek, yıl sonuna kadar bağımsızlığın ilân edilmesi çağrısında bulundu.

Nihayetinde Kosova Başbakanı Haşim Taçi, 17 Şubat 2008’de bağımsızlık ilân edeceklerini açıkladı.

/ PRİŞTİNE

17.02.2008


 

Cumhuriyetçiler karar verdi, demokratlar kararsız

Amerika’da Kasım 2008’deki başkanlık seçimleri öngörülen takvim hızla işliyor. 5 Ocak’ta Iowa ile başlayan önseçim maratonunda Cumhuriyetçi Parti’de John McCain, rakiplerine büyük üstünlük sağlayarak ipi göğüslemeye en yakın aday olurken, Demokrat Parti’de ne 22 eyalette birden yapılan “Süper Salı”, ne de Virginia, Maryland ve Washington DC önseçimleri, Clinton ve Obama’dan birini yarışın favorisi haline getiremedi.

Cumhuriyetçilerde, Virginia ve Maryland eyaletleri ile Washington DC’yi kazanan McCain’ın delege sayısı 821, Mike Huckabee’nin ise 241 oldu. Önceki gün, yarışta onu en çok zorlayan Mitt Romney’in de desteğini alan McCain artık Cumhuriyetçilerin adayı gibi görünüyor. Demokratlarda ise Clinton ve Obama arasındaki yarış bütün hızı ve heyecanı ile sürüyor. 35 önseçim sonucuna göre; oylar ve delegeler iki adaya eşit olarak dağıldı; Demokrat Parti resmen ikiye bölündü. Obama veya Clinton’ın adaylığı kazanabilmesi için salt çoğunluk olan 2025 delegenin desteğini almaları gerekiyor. Görüşünü açıklayan süper delegeler hesaba katıldığında, Obama’nın 1232, Clinton’un 1205 delegesi bulunuyor. 23 önseçimi kazanan Barack Obama, Hillary Clinton’u delege sayısında geçmeyi başardı, ancak aradaki farkın küçük olması, gözleri bir sonraki önseçimlere çevirdi.

/ NEWYORK

17.02.2008


 

Azeri-Ermeni cephesinde ateşkes ihlâli

Ermenistan’a bağlı silâhlı güçlerin, Azeri-Ermeni cephe hattındaki ateşkes ihlâlinde bir Azeri askeri daha öldü.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ermeni güçlerinin cephe hattının Ağdam bölgesi Yusifcanlı köyü yakınlarındaki kesimde konuşlanan Azeri güçlerine ateş açması sonucu 20 yaşındaki er Arzuman Gurbanov yaralandı. Açıklamada, olaydan sonra hastaneye kaldırılan Gurbanov’un kurtarılmadığı ve şehit olduğu belirtildi.

Azeri-Ermeni cephe hattındaki ateşkes ihlâlleri 2007’nin ikinci yarısından itibaren gündelik gelişmeler hâline gelirken, Azerbaycan Savunma Bakanlığı verilerine göre, sadece 2007 yılındaki ateşkes ihlâllerinde 17 Azeri askeri öldü.

/ BAKÜ

17.02.2008


 

Almanya’da yangınlar bitmiyor

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Gelsenkirchen şehrinde önceki gece bir binada çıkan yangında 7 Türk vatandaşı yaralandı.

Gelsenkirchen polisi, Türk ve Almanların oturduğu binanın bodrum katında çıkan yangında yaralanan 5’i çocuk 7 Türk vatandaşının, duman zehirlenmesinden dolayı ilk yardım ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldığını belirtti. Polis, yangın sebebinin henüz belli olmadığını soruşturmanın başlatıldığını kaydetti.

Binada oturan yaklaşık 30 Türk ve Alman vatandaşı da yangın sırasında itfaiye ekipleri tarafından merdivenle tahliye edildi.

/ GELSENKIRCHEN

17.02.2008


 

İslâmî Cihad lideri öldürüldü

Gazze’nin orta kesimindeki patlamanın meydana geldiği Bureyj mülteci kampındaki evin sahibi İslâmî Cihad lideri Eyman Atallah Fayed’in de öldüğü bildirildi.

Patlamada İslâmî Cihad’ın askerî kanadının lideri Fayed’in eşi ve çocukları ile birlikte 7 kişinin öldüğü 80 kişinin yaralandığı belirtildi. Yerel kaynaklar, bir İsrail F-16’sından atılan füzenin Fayid’in evini vurduğunu ileri sürmelerine karşın İsrail ordusu, patlamayla bir ilgisinin olmadığını ve bölgede bir yeri vurmadığını savundu. İslâmî Cihad’dan yapılan açıklamada, İsrail, misilleme saldırıları düzenleneceği yolunda tehdit edildi.

/ GAZZE

17.02.2008


 

Kan dökülüyor, BM meditasyon yapıyor

Filistin, Kenya, Darfur, Irak gibi yerlerde kan dökülmeye devam ederken, BM’de dünya barışı için sessiz meditasyon yapıldı.

BM’nin Dag Hammarskjöld kütüphane salonunda Genel Kurul Başkanı Srgjan Kerim himayesinde düzenlenen toplu meditasyona Dr. Alfredo Sfeir-Younis başkanlık etti. New York dışında 15 ülkede çeşitli gruplar da internet aracılığıyla toplantıyı izledi ve toplu meditasyona katıldı. BM Genel Kurul Başkanı Kerim’in sivil toplum örgütlerinden sorumlu özel danışmanı ve toplantıyı düzenleyen Shamina de Gonzaga, Kerim’in hasta olduğu için katılamadığı törende, böyle bir meditasyonun BM Genel Kurulu başkanının himayesinde BM’de ilk kez düzenlendiğini vurguladı.

/ BM

17.02.2008


 

AB’den Kosova’ya polis ve yargı misyonu

Avrupa Birliği, (AB) tek yanlı bağımsızlığını ilân etmesi beklenen Kosova’ya polis ve yargı misyonu görevlendirdi.

AB büyükelçilerince hafta içinde onaylanan, EULEX adı verilen yaklaşık 2 bin kişilik polis ve yargı misyonu görevlendirilmesi kararı, bugüne dek hiçbir üye ülkenin itiraz hakkını kullanmaması üzerine kesinlik kazandı. Bölgede iç savaşın ardından faaliyete geçirilen geçici BM yönetiminden (UNMIK) 120 gün içinde görevi devralması öngörülen AB misyonu, Kosova polisi, yargısı ve gümrük görevlilerini eğitecek.

Kosova polis ve yargı misyonuna, Malta dışında, bütün AB üyelerinin yanında NATO’yla koordinasyon kapsamında Türkiye ve ABD’nin de katılması öngörülüyor. 27 üyeli AB’de Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi büyük ülkeler dahil olmak üzere en az 20 ülkenin, Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilânını hemen tanıyacağı belirtiliyor.

/ BRÜKSEL

17.02.2008


 

Rotterdam’da Said Nursî konuşuldu

Hollanda’nın liman şehri Rotterdam’da iki günlük Nursî ve Schilder Konferansı düzenlendi.

İslâm Üniversitesi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ve Simonstraat Kilisesi’nin katkıları ile düzenlenen konferansın birinci bölümü, Rotterdam İslâm Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Organizasyon adına açılış konuşmasını, Hıristiyan Din Adamı Marten de Vries yaptı. Ardından Risâle-i Nur Külliyatının İngilizce’ye tercümesini yapan Şükran Vahide, Nursî’nin hayatını konu alan tebliğini sundu. Konferansın ikinci bölümünün konusu, Nursî’ye ve Schilder’e göre “vahiy kavramı” idi. Konferansın, konusu “Nursî’ye ve Schilder’e göre Haşir Kavramı” olan üçüncü bölümüne, Simonstraat Kilisesi’nde başlandı. Konusu “siyaset” olan konferansın dördüncü bölümüne İngiltere Durham Üniversitesi’nden Prof. Dr. Colin Turner tebliğ sundu.

/ ROTTERDAM

17.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri