Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müşerref: İstifa etmem

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, seçimde muhaliflerin galibiyetine rağmen istifa etmeyi düşünmediğini açıkladı. Müşerref, Wall Street Journal için verdiği demeçte, iktidarda kalmayı düşündüğünü belirtti ve istifa edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, “hayır henüz değil. Pakistan’a istikrarlı demokratik bir hükümet verecek biçimde ileriye gitmeliyiz” cevabını verdi.

Devlet Başkanının iktidarı Başbakan ile paylaşması gibi bir durumu olmadığını belirten Müşerref, “Başbakan ile Devlet Başkanı birbirinden kurtulmaya çalışırsa bir çatışma çıkar. Bu türden tehlikeleri bertaraf edebileceğimizi umuyorum. Bütün parti ve bütün koalisyonlarla çalışmayı isterim, çünkü bu Pakistan’ın yararına” dedi.

Muhaliflerinin kendisinden iktidardan ayrılmasını isteme ihtimalinden endişe edip etmediği yönündeki bir soruyu ise cevapsız bırakan Müşerref, “hükümet bünyesinde, farklı partiler arasında ve Başbakan ile hükümet arasında uyumlu ve uzlaşmacı siyasetleri hedeflemeliyiz. Ben bu yönde çaba harcayacağım” ifadesini kullandı.

ABD’DEN MÜŞERREF’E TAM DESTEK

Bu arada, Beyaz Saray, Pakistan’da yapılan seçimin “adil gibi göründüğünü” açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, “sanırım, seçimin geniş ölçüde adil olduğunu, insanların kendilerini ifade edebildiklerini ve oylarının geçerli olduğuna güvenebileceğini söyleyebiliriz. Nihaî sonuçları henüz almadık, dolasıyla sürece biraz zaman vermeliyiz. Ancak kurulduğunda yeni Pakistan hükümetinin Bush yönetimiyle terörle mücadeleye devam etmesini ve iki ülkenin terörle mücadele ortak kalmasını umuyoruz” dedi. Muhaliflerin istifa çağrıları karşısında Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in konumuyla ilgili olarak “göreceğiz” ifadesini kullanmakla yetinen Perino, Bush’un Cumhuriyetçi Partisinin 2006’daki seçim hezimetine atıfta bulunarak, “bir demokraside, Başkan Bush’un da iyi bildiği gibi, parlamento ya da kongre seçimlerinde partinizin kaybettiği durumlar oluyor. Bu başarısızlığı rağmen, bir hükümet olarak çalışmaya devam ediyoruz. Ve sanırım, Pakistan gibi bir ülke de bu yolu izleyecektir” dedi.

Seçimin adil ve özgür olmasını gözetmesinden dolayı Müşerref’in rolünü öven Perino, “Biz kendisinden ülkeyi demokrasi yoluna oturtmasını istedik, bu, son seçimde yapılmış gibi görünüyor” ifadesini kullandı.

/ WASHINGTON

21.02.2008


 

Nejad’dan İsrail’e veryansın: Siyonizm, pis mikrop

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran’ın nükleer çalışmalarını sürdürme kararlılığının büyük güçleri dize getirdiğini söyledi.

Ahmedinejad’ın Bender Abbas’ta yaptığı ve televizyonda yayımlanan konuşmasında, “İran ulusunun nükleer çalışmaları sürdürme iradesinin büyük güçlerin iradesine galip geldiğini ve onlara diz çöktürdüğünü” belirtti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun yayımlanması beklenen İran raporundan önce konuşan Ahmedinejad, İran ulusunun direnişinin iradelerinin daha güçlü olmasını sağladığını ifade etti. Ahmedinejad, İran ulusunun iradesinin, en küçük millî haklarını bile çiğnenmesine izin vermeyeceğini kaydetti.

Ahmedinejad, ayrıca UAEK’nın hazırladığı raporunda İran’ın faaliyetlerinin yasal olduğunu söylediğini belirterek, “Büyük güçler UAEK’ya ve bulgularına saygı göstermeli” diye konuştu.

Ahmedinejad, İsrail’i de eleştirdiği konuşmasında, İsrail için “pis mikrop” ve “vahşi hayvan” ifadelerini kullandı. Mahmud Ahmedinejad, “Dünya güçleri, siyonist rejim adı verilen pis bir mikrop çıkarttı ve bunu bölge ülkelerinin üzerine vahşi bir hayvan gibi saldı” dedi. Büyük güçleri İsrail’e milyarlarca dolarlık silâh vermekle de suçlayan Ahmedinejad, bunun amacının bölge ülkelerine korku salacak ve bölgeyi egemenliği altına alacak bir “korkuluk” ihdas etmek olduğunu savundu.

/ TAHRAN

21.02.2008


 

Irak gazetecilere mezar oldu

Irak’ta savaşın başladığı 19 Mart 2003’ten bu yana ölen basın mensuplarının sayısı 290’a ulaştı.

Gazeteciler için dünyanın en tehlikeli çalışma alanı olan Irak’ta ölen gazetecilerin 270’i Iraklı. Irak Gazeteciler Sendikası Başkanı Şihab El Timimi yaptığı açıklamada, Amerikan askerlerinin ateşinde, çatışmalarda, patlamalarda ve kaçırılma olaylarında ölen gazeteciler arasında 14 kadının da bulunduğunu söyledi.

El Timimi, ayrıca Amerikan ordusunun denetiminde bulunan Basra’daki Puka hapishanesinde 12 basın mensubunun tutulduğunu bildirdi. “9 Nisan 2003’ten itibaren basın özgürlüğünün tadını çıkarmaya başlamıştık” diyen El Timimi, bu dönemde çok sayıda gazete, dergi, radyo ve televizyonun yayın hayatına başladığını hatırlattı. El Timimi, “Ancak ne yazık ki sırtımızdan vurulduk. Gazeteciler kaçırılıp öldürülmeye başlandı” diye konuştu.

Irak’taki gazetecilerin adeta bir mayın tarlasında görev yaptığını anlatan El Timimi, “basın mensubunun kurşunun nereden geleceğini, kendisini kaçıracak arabanın ne zaman yanında duracağını ya da ölümüne sebep olacak patlamanın ne zaman nerede olacağını bilemediğini” ifade etti. Bu arada Iraklı Gazetecilerin Haklarını Savunma Derneği Başkanı İbrahim El Serrac, 2006 yılında öldürülen Iraklı gazetecilerin sayısının 75’i aştığını, 2007’de 54 Iraklı gazetecinin, 2008’de de 2 Iraklı gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi.

4 gazetecinin kayıp olduğunu söyleyen El Serrac, “Irak’ta çalışan her gazeteci, dünyanın en tehlikeli bölgesinde çalışmayı seçtiği için cesurdur ve savaşın kahramanıdır. Her tür saygıyı ve teşekkürü hakkediyordur” dedi.

/ BAĞDAT

21.02.2008


 

Obama’nın 10’uncu zaferi

ABD’de partilerin başkan adaylarının belirlenmesi için yapılan ön seçimlerde Demokrat Parti’de Barack Obama, Hawaii eyaletinde de rakibi Hillary Clinton’ı yenerek art arda 10. zaferini kazandı.

Hawaii’de yapılan ön seçime büyük katılım olurken, Obama’nın Clinton karşısındaki konumunu daha da güçlendirdiği ve Cumhuriyetçi partide adaylığı hemen hemen kesinleşen John McCain ile yarışmasının büyük ihtimal olduğu yorumları yapılıyor. Barack Obama, önceki gece de önemli eyaletlerden Wisconsin’de Hillary Clinton’ı yenmişti. Wisconsin’ın nüfusunun ezici çoğunluğunu beyazların oluşturduğuna dikkati çeken uzmanlar, Obama’nın bu ortamda da Clinton’a bariz üstünlük sağlamasının Hillary için kötü bir işaret olduğunu belirtmişti. Bu yenilgilerin ardından delege sayısında da Obama’nın çok gerisine düşen Hillary Clinton’ın bütün umudunu 4 Martta yapılacak ve delege sayıları bakımından büyük önem taşıyan Texas ve Ohio eyaletlerindeki ön seçimlere bağladığı bildiriliyor.

/ WASHINGTON

21.02.2008


 

Kosova’yı tanıyan tanıyana

Almanya, pazar günü bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı resmen tanıdı. Başbakan Angela Merkel başkanlığında toplanan federal kabine, Kosova’nın tanımasını kararlaştırdı.

Bu arada, Avusturya hükümetinin Kosova’nın bağımsızlığını “diğer AB ülkelerine paralel olarak tanıyacağını” açıklaması, Belgrad ile Viyana arasında siyasî gerginliğe sebep oldu. Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilanının “yasa dışı” olduğunu ifade eden Jeremic, “Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerle öncelikle ikili ilişkileri gözden geçireceklerini, bu ülkelerle var olan siyasî ve ekonomik ilişkilerin de olumsuz sonuçları olacağını” bildirdi. Öte yandan, Macaristan Dışişleri Bakanı Kinga Göncz, “Macaristan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağını” söyledi.

/ BERLİN

21.02.2008


 

Dostum görevinden alındı

Afganistan’da Özbek General Raşid Dostum’un görevinden alındığı bildirildi.

Afganistan Başsavcısı Abdülcabbar Sabet, Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin silâhlı kuvvetlerden sorumlu yardımcılığını yürüten Dostum’un, bir muhalifini kaçırtarak dövdürdüğü iddialarıyla ilgili olarak görevden alındığını belirtti. Sabet, polisin olayla ilgili soruşturmasında yardımcı olmadığı için Dostum’u görevden aldığını söyledi.

/ ANKARA

21.02.2008


 

3 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta, yol kenarına yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda 3 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

ABD ordusu adına yapılan açıklamada, Amerikan askeri aracının önceki gece Bağdat’ın kuzeybatı kesimininde yol kenarına yerleştirilen bombayla vurulduğu kaydedildi. Irak’ta direnişçilere ve militanlara yönelik sıkı önlemler sebebiyle son aylarda saldırıların azaldığı yolundaki açıklamalara karşın, şubatın başından bu yana Amerikalı komutanlara göre 22 ABD askeri öldürüldü. Irak’ta savaşının başladığı 2003’ten bu yana öldürülen Amerikan askeri sayısı da 3 bin 966’ya yükseldi.

/ BAĞDAT

21.02.2008


 

Dünyanın en büyük uçağı arızalandı

Dünyanın en büyük 1 yolcu uçağı Airbus A 380’in ilk müşterisi Singapur Hava Yolları, uçağın yakıt pompası arızasından dolayı bir uçuşun iptal edildiğini duyurdu.

Olay, A 380’in ilk teknik arızası olarak kayıtlara geçti. Firma, yakıt pompası probleminin önceki gece Singapur’dan Sydney’e gidecek olan A 380 tipi uçağın motorlarını çalıştırması sonucu ortaya çıktığını bildirdi.

/ SİNGAPUR

21.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri