Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Şener: Ekonomi yabancılaştı

Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisadî İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdüllatif Şener, cari açık sebebiyle büyük bir dalgalanma olmamasının ekonominin yabancılaştığının göstergesi olduğunu vurguladı.

Şener, Adana Ticaret Odası’nın Şubat ayı meclis toplantısındaki konuşmasında, paranın en fazla para kazandırdığı ülkenin Türkiye olduğunu cari açığın da büyüyerek devasa boyuta ulaştığını söyledi. Cari açığın 2006’da 32 milyar dolar, 2007’de ise 38 milyar dolara yükseldiğini ifade ederen Şener, şöyle konuştu: ‘’Bu açık nedeniyle büyük bir dalgalanma ortaya çıkmıyorsa, iyiye işaret değildir. Bu ekonominin gittikçe yabancılaştığını, yabancılaşmanın derinleştiğini gösterir. Son 3-4 aydır işsizlik trendi, işsizlik eğrisi, başını yukarı kaldırmış, artmaya başlamıştır. Enflasyon tek haneli rakama getirilmiştir. Ancak, enflasyon artık nedense bir daha aşağıya inmiyor. Her türlü baskı yapılmasına rağmen, indirmek için kemer sıkma yöntemleri uygulanmasına rağmen enflasyonda artık aşağıya inmez hale gelmiştir.’’

Şener, düşük gelir gruplarının büyük çoğunlukla gelirinin tamamını harcadığı ürünlerde enflasyon miktarının resmî enflasyon miktarının üstünde olduğunu söyledi. Geçim sıkıntısı açısından bunun son derece önemli olduğunu ifade eden Şener, ‘’Yıllık yüzde 8 enflasyon var diyorsunuz, ancak, gıda ürünlerinde enflasyon oranı yüzde 12.5’dir. Bu gözden kaçırılmamalı. Toplumun harcama düzeyinde düşüşler var bu nedenle piyasada sıkıntılar yaşanıyor’’ dedi. Şener, ‘’hükümet politikalarının kendi girişimcisini güçlendirmesi, özellikle özelleştirme konusunda dikkatli davranılması gerektiğini’’ vurgulayarak, “Özelleştirmeye tarafım, ancak, her şey sınırsız yabancı sermayeye açılmamalıdır’’ dedi.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINI DOĞRU BULMUYORUM

Şener, başörtüsüyle ilgili anayasal değişiklik hakkında bir soru yöneltilmesi üzerine de ‘’1991’e kadar üniversitede hocaydım, üniversite çağına gelmiş gençlerin kıyafeti sebebiyle içeri alınmamasını doğru bulmuyorum. 16 yıllık siyaset görevindeyken de bunu savundum, şuanda aynı görüşteyim. Ancak, her ülkenin öncelik sıralaması vardır. Bu ülkenin en temel önceliği birlik, beraberlik, kurumlar arası dayanışmayı sağlamaktır. Bunu sağlayamadığınız takdirde, bu ülkenin sorunları çözme kabiliyeti ortadan kalkar, ülke, sorunlar yumağı haline gelir’’ diye konuştu.

/ ADANA

02.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şener: Ekonomi yabancılaştı

  Şubat ihracatı 10.7 milyar dolar

  Riskler ve belirsizlik moral bozmasın

  İstanbul’da, Şubat enflasyonu yüzde 0,13

  'Altın'a yatırım kazandırdı

  “Esnaf mağdur ediliyor”

  İhracatın, ithalatı karşılama oranı yükseliyor

  Serbest Bölgelere KDV müjdesi

  Irak, petrol şirketlerini açıklıyor

  Hazine, Mart’ta 3,8 milyar YTL borçlanacak


 Son Dakika Haberleri