Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Yahya Kemal’in hatırasını yaşatmak boynumuzun borcu

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Başkanı İhsan Işık, ölümünün 50. yılı sebebiyle bu yılın “Yahya Kemal Beyatlı Yılı” ilân edildiğini belirterek, “Büyük Türk şairi ve düşünürü Yahya Kemal Beyatlı’nın aziz hatırasını yaşatmak, boynumuzun borcudur” dedi.

Işık, İLESAM’da düzenlediği basın toplantısında, Yahya Kemal’in, Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri olduğunu, Türk ve dünya edebiyatına ölümsüz eserler kazandırdığını ifade etti.

Makedonya’nın başşehri Üsküp’te 2 Aralık 1884’de doğan şairin on sekiz yaşında İstanbul’a göç ettiğini anlatan Işık, “Şiir ve yazılarında hem Türkiye’yi hem de Makedonya’yı yaşatan büyük Türk şairi ve düşünürü Yahya Kemal Beyatlı’nın aziz hatırasını yaşatmak, boynumuzun borcudur” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, Yahya Kemal’in ölümünün 50. yılı sebebiyle bu yılın “Yahya Kemal Beyatlı Yılı” ilân etmesinin “sevindirici” olduğunu belirten Işık, şunları kaydetti:

“Yahya Kemal Beyatlı’nın doğduğu ev yıkılmıştır. Üsküp’te bugün, Yahya Kemal’in dünyaya geldiği evin yerinde sadece bir otopark vardır. Ancak çocukluğunu geçirdiği Kumbaracılar Konağı halen boştur ve yıkılmayı beklemektedir. Yakında bu kültür mirasımızı da kaybedeceğimizin endişesi içindeyiz.”

“Yahya Kemal’e ve onun Üsküp’teki hatırasına sahip çıkmanın her şeyden önce bir insanlık borcu olduğunu” ifade eden Işık, şöyle konuştu:

“Türk edebiyatı ve düşüncesinin bu seçkin temsilcisine reva görülen bu ilgisizliğin artık son bulmasını, bu sorumluluğu şimdi sırtında taşıyan yetkililerin, konuya sahip çıkması gereken sivil toplum kuruluşlarının mutlaka harekete geçmesini istiyoruz. Bu evin, ‘Yahya Kemal Beyatlı Kültür Sanat ve Dostluk Evi’ olarak satın alınıp düzenlenmesi tarihi bir görevdir. Bu tarihi görevin ihmal edilmesi, Yahya Kemal Yılı’nın sadece nutuklarla geçiştirilmesi ise tarihimize tarifi zor bir ihmal olarak geçecektir.”

02.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yahya Kemal’in hatırasını yaşatmak boynumuzun borcu

  “Ruhun renkleri resim sergisi

  “Bozkırda Deniz Kabuğu”

  Karikatürle zabıtanın 100 yılı


 Son Dakika Haberleri