Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kudüs'te gergin Cuma

Kudüs’te din okulu Yeşiva’ya yapılan saldırıda 8 öğrencinin öldürülmesi, Kudüs’te gerilimi arttırdı. Şehirde büyük ölçüde polis ve asker yığılırken, Batı Şeria’da da İsrail ordusu tam abluka uygulamasına geçti.

Kudüs’e büyük ölçüde polis ve asker yığılırken, Batı Şeria’da da İsrail ordusu tam abluka uygulamasına geçti. Filistin şehirlerinin girişlerinde ve Kudüs’ün çevresinde yeni askeri kontrol noktaları oluşturuldu.

İsrail, önceki gece din okuluna (Yeşiva) yapılan silâhlı saldırıda ölen öğrencilerin sayısını 8 olarak açıkladı. Bu sayıya, olay yerinde vurularak öldürülen saldırgan dahil değil. Saldırıda yaralananların sayısı da 11 olarak verildi. Verilen bilgiye göre, yeşiva baskınında ölenlerin birisi 26, ikisi 15, ikisi 16 yaşında. Diğerlerinin yaşları 18 ve 19. Yeşivaya girdikten sonra okulun kütüphane ve çalışma salonunun bulunduğu alandakileri yaylım ateşine tutan silâhlı saldırganın 600’e yakın mermi attığı da kaydediliyor. Saldırı sırasında okulda 80 dolayında öğrenci bulunduğu belirtildi.

HAHAMLAR OLMERT’İ SORUMLU TUTTU

Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki Yahudi yerleşimlerinin üst kuruluşu Yeşa’nın Hamamlar Konseyi ise saldırıdan Başbakan Ehud Olmert’i sorumlu tuttu. Yeşa hahamları tarafından yapılan açıklamada, hükümetin hem teröre karşı acizlik gösterdiği, hem de ‘’düşmanı silâhlandırmaya devam ettiği’’ belirtildi ve ‘’Hükümet hâlâ Gazze Şeridi’ne elektrik ve yakıt vermeyi, soykırım inkârcıları ile İsrail’in ve kutsal Kudüs’ün bölünmesi için görüşmeleri sürdürüyor’’ denildi.

GAZZE’DE BİR FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan, sabah saatlerinde Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir Filistinli öldürüldü. Filistinliler, öldürülenin bir çiftçi olduğunu belirtti.

/ GAZZE/KUDÜS

08.03.2008


 

Saldırgan okulun eski çalışanı

Kudüs’te 8 öğrencinin öldüğü silâhlı saldırıyı düzenleyen Filistinlinin, Yeşiva’da daha önce şoförlük yaptığı bildirildi.

Ala Ebu Deyn adlı Filistinlinin, Kudüs’ün Beytüllahim’e yakın mahallelerinden, Filistinlilerin Ebu Gneym Tepesi, İsraillilerinse Har Homa olarak adlandırdıkları kesime yakın olan Cebeli Mukabber bölgesinden olduğu ifade edildi. Ebu Deyn’in, saldırıdan önce Yeşiva’ya geldiği, bir koliyle Yeşiva’nın kapısında durduğu ve koliden Kalaşnikov çıkararak, ateş açtığı belirtildi.

/ KUDÜS

08.03.2008


 

Her iki olay da kınanmalı

BM Güvenlik Konseyi Kudüs’te din okuluna yapılan ve saldırgan dahil 9 kişinin öldüğü saldırıyı kınayamadı.

Konsey, Kudüs’teki saldırının ardından ABD’nin çağrısıyla acil olarak toplandı. Ancak Libya’nın, Konseyin sadece Kudüs saldırısını değil Gazze’de sivillerin ölümünü de kınaması gerektiğini belirterek saldırının tek başına kınanmasına karşı çıkması üzerine Konsey kınama bildirisi yayınlayamadı. İsrail’in BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Dan Gillerman yaptığı açıklamada ‘’Libya’nın terörün ne olduğunu iyi bilen bir ülke olarak bütün dünyanın kınadığı terör saldırısını kınayamaması nasıl bir ülke olduğunu gösteriyor. Libya terör ülkesi olarak bu terör saldırısını kınayamadı. Libya’nın BM ve Güvenlik Konseyi üyesi olarak meşrûluğu nerede?’’ dedi.

“İsrail terör rejimidir”

Libya’nın BM Daimî Temsilci Yardımcısı Atilla Ömer Mübarek ise, Libya’nın BM Güvenlik Konseyine BM üyelerinin neredeyse tamamının oyunu alarak seçildiğini belirterek ‘’asıl İsrail’in rejimi terör rejimidir’’ diye konuştu. Mübarek ‘’Konsey üyeleri olarak hepimiz saldırıyı kınadık, ama Konsey bu konuda bir bildiri yayınlayacaksa bu dengeli olmalı ve Konsey hem Gazze’deki hem de Kudüs’teki ölümleri kınamalıdır’’ dedi. Konsey geçen haftalarda Libya’nın Gazze’deki insani durumu ve İsrail ordusunun operasyonlarını kınamasını isteyen bir bildiri taslağı üzerinde de anlaşmaya varamamıştı.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

08.03.2008


 

Amerikan askerlerinin akıl sağlığı tehlikede

rak ve Afganistan’da görev yapan Amerikan askerlerinin üst üste rotasyona gönderilmesinin akıl sağlıkları üzerinde olumsuz bir etki yaptığı ortaya çıktı.

Amerikan ordusu tarafından 2007 yılında Irak ve Afganistan’da akıl sağılı konusunda uzman askerî ekiplerce yürütülen araştırmanın sonuçları, üç ya da dört rotasyondan sonra askerlerin akıl sağlığının olumsuz etkilendiğini ve strese bağlı sorunlar yaşadıklarını gösteriyor.

Bu durumdaki askerlerin, arkadaşlarının etik bakımdan bazı eksikliklerine daha az aldırış ettiğini gösteren araştırmayla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan ordunun başhekim yardımcısı General Gale Pollock, bu sonuçların “uzun bir savaşın etkilerini” ortaya koyduğunu söyledi.

General Pollock, “birçok kez konuşlandırılan askerlerde moral bozukluğu, giderek daha fazla akıl sağlığına bağlı sorunlar, stres yüzünden işlerine bağlı daha fazla sorunlar görülüyor. Üç ya da dördüncü kez görevlendirilen askerler ise özellikle akıl sağlığı sorunları riski altında bulunuyor” dedi. Ailesel sorunların stresin başlıca sebeplerinden olduğu belirtilen raporda, hem Irak hem de Afganistan’da orduda geçmişte kaydedilenlere nazaran intihar oranlarında da artış görüldüğü belirtildi.

/ WASHİNGTON

08.03.2008


 

Bağdat’ta bombanın bilânçosu 68 ölü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta önceki gece bir alış veriş bölgesinde meydana gelen iki bombalı saldırıda ölü sayısının 68’e yükseldiği açıklandı.

Irak polisi, Bağdat’ın önemli alış veriş mekânlarından Kerrada mahallesinde gece saatlerinde birkaç dakika arayla düzenlenen bombalı saldırıda 68 kişinin öldüğünü, yaralı sayısının 120 civarında olduğunu bildirdi. Kerrada mahallesinde önce yol kenarına yerleştirilen, birkaç dakika sonra da yakınlardaki bir çöp tenekesine koyulan bombanın infilâk ettiği, ikinci patlamanın, ilk patlamadan sonra Iraklı güvenlik güçlerinin ve çevredekilerin olay yerine toplanmasının ardından meydana geldiği belirtilmişti.

/ BAĞDAT

08.03.2008


 

Şiî lider Mukteda Sadr: Hayattayım

Irak’ın radikal Şiî lideri Mukteda Sadr, yandaşlarına bir mesaj yayımlayarak, neden aylardır kamuoyu önüne çıkmadığı konusuna açıklık getirdi.

Sadr’ın iki sayfalık yazılı mesajında, “Yemin ederim ki sizinleyim ve aranızda yaşıyorum. Sizin bir parçanızım. Ölüm bizi ayırana kadar bu değişmeyecek” dedi.

Amerikan ordusunun İran’da olduğuna inandığı Sadr, çalışmalarında yoğunlaşmak ve hareketinden ayrılan gruplarla araya mesafe koymak için biraz yalnız kalmayı tercih ettiğini belirtti. Kendisine bağlı milislerin Amerikan ordusuyla ateşkesi 6 ay uzattığı Sadr, son olarak 25 Mayıs 2007’de Kufe’deki bir dinî törene katıldığı sırada kamuoyunun önüne çıkmıştı.

/ NECEF

08.03.2008


 

Sırbistan’da kabine krizi

Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, koalisyon hükümetinde Kosova sorunu yüzünden çıkan sorunu derinleştirecek ‘’hükümetindeki AB yanlısı bakanlara artık güvenmediği’’ açıklaması yaptı.

Koştunitsa, resmî Tanjug ajansına yaptığı açıklamada, hükümetin kriz içinde olduğunu belirtti. Kabinedeki AB yanlısı bakanları, kendisinin Kosova’yı Sırbistan’ın bir parçası olarak koruma çabalarını desteklememekle suçlayan Koştunitsa, AB üyesi ülkelerin Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilânını tanıma kararını iptal etmemesi durumunda Sırbistan’ın birliğe üye olmaması gerektiği görüşünü yineledi. AB yanlısı koalisyon ortakları ise Sırbistan’ın AB içindeki geleceğinin Kosova sorununa bağlı olmaması gerektiğini savunuyor.

/ BELGRAD

08.03.2008


 

Müşerref hükümete destek verecek

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, barış sürdükçe, istifasını isteyen partilerin oluşturacağı yeni koalisyon hükümetini destekleyeceğini söyledi.

Sindh eyaletinde konuşan Müşerref, beş yıl için merkezde ve eyaletlerde istikrarlı hükümetler oluşturulması gerektiğini kaydetti. Müşerref, oluşturulacak yeni koalisyon hükümetini, barışın sürmesi durumunda destekleyeceği garantisini verdi. Pakistan’da 18 Şubatta yapılan genel seçimleri, 1999 yılında kansız bir askerî darbeyle iktidara gelen Müşerref’in muhalifleri kazanmıştı. Yeni kurulacak hükümetin, Müşerref’i devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırmaya çalışacağı sanılıyor.

/ İSLAMABAD

08.03.2008


 

Finlandiya ve İzlanda Kosova’yı tanıdı

Finlandiya ve İzlanda da Kosova’yı tanıyan ülkelerin arasına katıldı. Finlandiya Devlet Başkanı Tarja Halonen, merkez sağ hükümetin önceki gün tanıma yönünde imzaladığı metni dün onayladı.

İzlanda Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise “Hükümet Kosova’yı bağımsız ve egemen bir devlet olarak resmen tanıdı” dedi. Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerin sayısı 20’yi geçti. AB ülkelerinin çoğu ve ABD’nin de tanıdığı Kosova’nın bağımsızlığına en büyük itiraz Sırbistan ve Rusya’dan geliyor.

/ HELSİNKİ

08.03.2008


 

İdam etmek hapsetmekten pahalı

ABD’de yapılan bir araştırma, bir idam mahkûmunun cezasını infaz etmeye çalışmanın, onu ömür boyu hapis yatırmaktan çok daha pahalıya mal olduğunu ortaya koydu.

Doğudaki Maryland eyaletinde bir suçluyu hapsetme maliyeti ile mahkeme masraflarının hesaba katılmasıyla yapılan araştırma, hayat kalitesini savunan yerel bir dernek tarafından finanse edildi ve 1978 ile 1999 arasında mahkûm edilen yüzlerce suçlunun dosyası esas alınarak hazırlandı. İdam cezasını pek nadir uygulayan ve yıllardır bu cezayı kaldırmaya çalışan Maryland eyaletindeki bu araştırma, ömür boyu hapse mahkûm edilen bir katilin mahkeme masraflarının ve hapis yatmasının toplamının 1,1 milyon dolar olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu katil için idam cezası istenmesi halinde ise buna 670 bin dolar daha eklemek gerekiyor, çünkü çoğunlukla dava çok daha karmaşık oluyor ve çok daha uzun sürüyor. İdam cezasının onanması halinde ise, sonu gelmek bilmeyen temyiz başvuruları sebebiyle, bu tutara bir de 1,2 milyon dolar eklemek gerektiğini ortaya koyan araştırmada, toplam maliyetin ise 3 milyon dolara yükseldiğine işaret ediliyor. Söz konusu dâvâlarda iddia makamı ömür boyu hapis cezası istemiş ve bu ceza onanmış olsa, vergi mükelleflerinin cebinden 186 milyon dolar daha az para çıkması anlamına geliyor.

/ WASHİNGTON

08.03.2008


 

Almanya’da camiye Nazi saldırısı

Almanya’nın Hamburg şehrine 65 kilometre uzaklıkta bulunan Neumünster şehrindeki Fatih Camiine önceki gece saldırı düzenlendi.

Görgü şahitlerine göre kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi, tuğlayla caminin penceresini kırdı ve yabancı düşmanı sloganlar attıktan sonra aynı cadde üzerinde bulunan Neonazilerin buluştuğu "Titanic’’ adlı lokale girdi. Cami yakınlarındaki bir büfede çalışan Tufan Kaya, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Olay, dün gece yarısına doğru oldu. Babamla birlikte camiye bağlı büfeyi işletiyoruz. Dükkânı yeni kapatmıştım ki, orta yaşlarda bir Almanın camiye doğru yaklaştığını gördüm. Elinde tuğla parçasıyla bir saldırıda bulunacağını düşünemedim hiç. Sonra tuğlayı camiye doğru fırlattığını gördüm. O anda müdahale edemedim. Bu kişinin, slogan attıktan sonra caminin hemen karşısında bulunan Titanic adlı lokale girdiğini gördüm. O lokal de Neonazilerin uğrak yeri’’ dedi.

Olay yerine gelen Neumünster emniyet görevlilerinin tuğlayı delil olarak aldıklarını belirten Kaya, olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü öğrendiğini kaydetti.

/ HAMBURG

08.03.2008


 

Savaş Lordu yakalandı

Amerikalı yetkililer, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (Farc), Afganistan’da Taliban ve El Kaide ile Liberya’nın insanlık suçu işlemekle itham edilen eski Devlet Başkanı Charles Taylor’a silâh satmakla suçlanan Rus silâh kaçakçısı Viktor Bout’un, Tayland’ın başşehri Bangkok’ta bir otelde yakalandığını ve tutuklandığını bildirdi.

ABD’nin New York şehri başsavcılığı, Kolombiya’daki Farc gerillalarına milyonlarca dolar değerinde silâh sattığı suçlamasıyla Viktor Bout hakkında dâvâ açıldığını açıkladı. Savcılık açıklamasında, ABD’nin Bout’un, Tayland’dan iadesinin isteyeceğini belirtti.

İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranmakta olan 41 yaşındaki Tacikistan doğumlu Sovyet Hava Kuvvetleri’nin eski bir subayı olan Viktor Bout’un hayatı Amerikalı aktör Nicolas Cage tarafından canlandırılan “Lord of War” adlı filme de esin kaynağı olmuştu.

/ NEW YORK

08.03.2008


 

80 yıldır kayıp kuş geri döndü

Papua Yeni Gine açıklarında, yaklaşık 80 yıldır ortalarda görülmeyen nadir bir kuş yeniden ortaya çıktı.

Bir gemi seyahati sırasında Papua Yeni Gine’nin kuzeydoğusunda yelkovangiller ailesine ait “kayıp” kuş türünden 30 kadarının fotoğrafının çekildiği belirtildi. Söz konusu kuş türünün son olarak 1920’li yılların sonunda 2 kez görüldüğü kaydedildi.

/ LONDRA

08.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri