Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

“Nefese de vergi konacak”

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, hükümetin belediye gelirlerini önemli ölçüde artırmayı hedefleyerek yeniden TBMM gündemine taşıdığı “İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı”na sert tepki gösterdi. Bu düzenlemeyle çok sayıda yeni vergi ve harç getirildiğine işaret eden Aygün, “Vatandaşa neredeyse nefes alış vergisi de konacak” dedi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Temmuz ayına kadar yasalaşacağını açıkladığı tasarıyla, konaklama vergisi, eğlence vergisi, otopark harcı adı altında çok sayıda yeni vergi ve harç geleceğini belirtti.

Tasarıda, belediyeler ve özel idareler için 8 çeşit vergi, 8 farklı harç ile yol, su ve kanalizasyonla ilgili harcamalara katılma payı yer aldığını kaydeden Aygün, bu tasarının yasalaşması durumunda yurttaşlar için hayatın daha da çekilmez hale geleceğini ifade etti.

EMLAK VERGİSİNE ZAM ÜSTÜNE ZAM

İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı’na göre emlak vergisi oranlarının yüzde 50 oranında artacağına dikkat çeken Aygün, “Enflasyon yüzde 4 hedeflenip yüzde 8’lerde seyrederken emlak vergisinin yüzde 50 artması hangi mantığa sığacak, anlamak mümkün değil. Olay sadece emlak vergisiyle de bitmiyor. Emlak vergisinin yüzde 10’u oranında da ‘Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı’ adı altında ayrıca bir pay isteniyor. Bu kadar yük vatandaşı çileden çıkarır” dedi.

TAŞITLAR İÇİN PARK HARCI

Tasarıda, taşıtların geçici olarak sokağa ya da caddeye park edilmesi halinde, her taşıt için saatte 2 YTL, günlük 7 YTL vergi benzeri “geçici kullanım harcı” ödenmesini getirdiğini belirten Aygün, 1991’de çıkartılan yönetmeliğe göre 80 metrekareden büyük inşaatlarda otopark yapımının zorunlu olmasına rağmen belediyelerin bunu uygulatmadıklarını vurguladı. Otopark yapılmayacak inşaatlar için alınacak harçların otopark yapımında kullanılması gerekirken otopark da yapılmadığını anlatan Aygün, “Bu karar 13 milyonun üzerindeki araç sahibinin tepkisine neden olacaktır” dedi.

KONAKLAMA VERGİSİ

Tasarıyla “konaklama vergisi” adı altında yeni bir vergi getirildiğine de dikkat çeken Aygün, “Hükümet, turizm sektöründe KDV indirimi yaparak turizm sektörünü sevindirirken, ciro üzerinden yüzde 3 oranında alınacak konaklama vergisiyle bu sevinçlerini kursaklarında bırakacak” dedi.

İLÂN VE REKLÂM VERGİLERİ

Tasarıyla, daha önce alt ve üst limit belirlenen ilân ve reklâm vergilerindeki alt limitlerin kaldırıldığını, üst limitlerin vergi tutarı olarak sabitlendiğini kaydeden Aygün, ayrıca ilân ve reklâmın mükellefin kendisi tarafından yapılması halinde kendisi, meslek olarak ifa edenler tarafından yapılması halinde ise reklâmcılar tarafından ödenmesinin tasarıda yer aldığını söyledi.

ELEKTRİK VE GAZ TÜKETİM VERGİSİ

Tasarıyla elektrik ve hava gazı vergisinin yanına daha önce olmayan doğal gaz ve likit petrol gazın eklendiğini belirten Aygün, metro ve park gibi hizmetler götürülmesi nedeniyle değer kazanan bina, arsa ve arazilerden “rant vergisi”, kanalizasyon ve su tesislerinin yapılması ve kapasitelerinin artırılması halinde ise “katılım payı” alınacağını ifade etti. Aygün, “Belediye hizmetleri için zaten vergi veren vatandaş, aynı hizmetler için farklı isimler altında ikinci kez vergi vermeye mecbur bırakılıyor” dedi.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ ARTIYOR

Aygün, tasarıyla su tüketimi üzerinden hesaplanan çevre temizlik vergisi tutarının konutlar için yüzde 2 oranında arttığını, buna göre, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde su tüketimi esas alınarak 20 YKR, diğer belediyelerde 15 YKR olarak uygulanacağını da kaydetti.

“VATANDAŞ AÇIK KASA,

BELEDİYELER KAPALI KUTU”

Tasarının vergi adaleti ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu belirten Aygün, vergi oranları gelir düzeyiyle ilgili ölçütler getirmeden büyükşehirlerde yaşayan herkese yüksek oranda uygulanmasını öngördüğünü kaydetti. Tasarının geri çekilmesi gerektiğini belirten Aygün şöyle dedi:

“Vatandaş, istendiğinde hemen parayı ödeyecek açık kasa gibi görülüyor ancak belediyelerse kapalı kutu durumunda. Belediyeler şu andaki gelirlerinin hesabını bile vermezken yeni gelirler oluşturuluyor. Seçimden önce belediyelere har vurup harman savurmaları için finansman imkânı sağlanıyor.”

/ ANKARA

08.03.2008


 

Sosyal güvenlik’te yeni dönem

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından yürürlüğü ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören 76 maddelik tasarı kabul edildi.

TBMM plan ve Bütçe Komisyonunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasında değişiklik öngören tasarı kabul edildi. Tartışma başlatan tasarı, haftaya Genel Kurul’da görüşülecek. Tasarıya göre, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın Aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30’unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak. Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanacak. Sigortalılara, çocuğun yaşaması kaydıyla bir defaya mahsus asgari ücretin 3’te 1’i tutarında emzirme ödeneği verilecek.

Gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında fiili hizmet zammı kaldırılacak. Özel hastaneler, sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20’sine kadar ilave ücret talep edebilecek. Devlet ve vakıf hastaneleri; otelcilik, öğretim üyeleri tarafından sunulan sağlık hizmeti ile istisnai sağlık hizmetleri için fark alabilecek. Hastaneler, fiyatlandırmaya esas olmak üzere sınıflandırabilecek.

Çalışanlardan alınacak genel sağlık sigortası primlerine kademe getirilecek. Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların genel sağlık sigortası primleri, devlet tarafından ödenecek.

Sigortalıların gelir, aylık ve ödenekleri, prim ve nafaka borçları dışında haczedilemeyecek.

Hiçbir sosyal güvenlik güvencesi olmayan kişilere verilen yeşil kart, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra kaldırılacak. İşverenler, çalışanların maaş, ikramiye ve bu nitelikteki ödemelerini özel olarak açılan bankaya yatıracak.

/ ANKARA

08.03.2008


 

Sendikalar tepkili

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, sosyal güvenlik konusunda kendilerine verilen sözler bulunduğunu belirterek, ‘’Sayın Başbakan bizlere hitaben yaptığı konuşmalarda söz konusu kanunun yeniden düzenlenmesinde işçilerin mağdur edilmeyeceği sözünü vermiştir’’ dedi.

Kumlu, genel merkezdeki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, sıcak paradan kaynaklanan büyümenin sadece kağıt üzerinde kaldığının her geçen gün daha çok farkedildiğini ifade ederek, Türkiye’nin iç tasarruflara ve yatırımlara dayanan büyümenin özlemini çektiğini, tüten bacaların özelleştirmelerle söndürülmesini hazmedemediğini dile getirdi.

Sosyal Güvenlik yasa tasarısının halkın ihtiyaçları gözetilerek değil, IMF’ye verilen taahhütlere göre hazırlandığını öne süren Kumlu, şunları kaydetti: ‘’ Bize verilen sözler vardır. Sayın Başbakan bizlere hitaben yaptığı konuşmalarda, söz konusu Kanun’un yeniden düzenlenmesinde işçilerin mağdur edilmeyeceği sözünü vermiştir. Türk-İş Genel Kurulu’nda ‘İşçi Dostu’ olduğunu söyleyen Sayın Başbakan, daha geçen hafta, tasarı ile ilgili olmazsa olmazları dinlediğinde, taleplerin dikkate alınacağını söylemiştir. İlgili Bakan’a yanımızda talimat vermiştir. Ancak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmaları, taleplerimizin bizi tatmin edecek ölçüde dikkate alınmadığını göstermiştir. Gelinen noktada Başkanlar Kurulumuzun tasarı ile ilgili tek gündemli olarak toplantıya çağrılması gerekmiştir. Bundan sonraki rotamız, Başkanlar Kurulumuzun iradesini yansıtmak doğrultusunda olacaktır.”

Kıdem tazminatına yönelik düzenleme hazırlıklarını da eleştiren Kumlu, “Türk-İş topluluğu, kıdem tazminatı hakkını vazgeçilmez görmekte ve bu konuda yapılacak tartışmaların tarafı olmayacağını her fırsatta dile getirmektedir’’ diye konuştu.

/ ANKARA

08.03.2008


 

IMF: Malî disiplin şart

IMF Dış İlişkiler Direktörü Mesud Ahmed Türkiye’nin önceliğinin “Mali disiplinin yeniden oluşturulması başarısını ve ölçülü para politikasını birlikte sürdürüp enflasyonu zaman içinde yeniden yüzde 4 düzeyine çekmek” olduğunu bildirdi.

IMF Dış İlişkiler Direktörü Mesud Ahmed, Washington’da düzenlediği basın toplantısında Türkiye’deki enflasyonun öngörülen sınırları aşmasıyla ilgili bir soruyu cevapladı. Ahmed şunları söyledi: “Türkiye’deki makro politikanın genel öncelikleri üzerine görüşümüz, son yıllarda sağlanan güçlü performans gerçeğine dayanmaya devam etmektedir. Şimdiki öncelikler mali disiplinin yeniden oluşturulması başarısını ve ölçülü para politikasını birlikte sürdürüp enflasyonu zaman içinde yeniden yüzde 4 düzeyine çekmektir. Aynı zamanda diğer yükselen piyasalarda görülen sürekli büyümeyi sağlamak için yapısal reformların canlandırılması çabalarını desteklemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.”

IMF arasındaki mevcut Stand-by düzenlemesinin 7. Gözden Geçirmesine ilişkin niyet mektubunun, bu ay içinde IMF’ye gönderileceği öğrenildi. Niyet mektubunun yazımı tamamlanırken, mektubun gönderilmesi için IMF tarafından aranan en önemli kriterlerden biri olan sosyal güvenlik reformundaki ilerlemeler bekleniyor.

/ WASHINGTON

08.03.2008


 

Doktor ve avukata kayıtdışı takibi

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2007 yılında KDV beyannamelerinde bildirdiği hasılat tutarı, aynı yıl içinde banka hesaplarına yatan paralar ile aldıkları araba ve gayrimenkullerin en az 100 bin YTL altında olan 40 bin serbest meslek erbabına tek tek uyarı mektubu göndermeye başladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, büyük bölümünü doktor ve avukatların oluşturduğu serbest meslek erbabına yönelik genel bir tarama çalışması gerçekleştirdi. Çalışmada, hasılat tutarı, aynı yıl içinde banka hesaplarına yatan paralar ile aldıkları araba ve gayrimenkullerin en az 100 bin YTL fark bulunan 40 bin kişi tespit edildi ve bunlar riskli mükellefler listesine dahil edildi. 40 bin kişiye ilişkin listeler de ‘’Mükelleflere uyarı mektubu talimatı’’ ile birlikte her mükellefin kayıtlı olduğu ilin Vergi Dairesi Başkanlığı ya da İl Defterdarlığına gönderilmeye başlandı. Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklar da talimat çerçevesinde, listede ismi bulunan mükellefleri mektupla uyarma işlemini başlattı.

/ ANKARA

08.03.2008


 

İstanbul’daki işsiz sayısı 4 milyonu geçti

İstanbul İstihdam Raporu’nda, İstanbul ölçeğinde iş gücüne dahil olmayan nüfusun 4 milyon 380 bin kişi olduğu, bu rakamın ülkede iş gücüne dahil olmayanların yüzde 16,7’sini oluşturduğu belirtildi.

Rapor, İstanbul Valiliği, İstanbul İşkur İl Müdürlüğü, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası ile işçi ve işveren kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla oluşturulan komisyon tarafından hazırlandı.

Rapora göre, Türkiye ölçeğinde iş gücüne dahil olmayanların sayısı 26 milyon 260 bin kişiyle önemli bir büyüklüğe ulaşırken, İstanbul ölçeğinde iş gücüne dahil olmayan nüfus 4 milyon 380 bin kişi olup, bu rakam ülkede iş gücüne dahil olmayanların yüzde 16,7’sini oluşturuyor.

İstanbul’un iş gücüne katılımı, Türkiye’de iş gücüne katılımın düşük kalması gibi genel bir sorunu ortaya koyarken, 15 yaş ve üstündeki nüfus 8 milyon 396 bin olurken, bu nüfusun yarısından daha azı yani 4 milyon 15 bini iş gücüne dahil oluyor ve iş gücüne katılım oranı yüzde 47,8 dolayında kalıyor. İstanbul’a ait atıl iş gücü oranı yüzde 12,6, atıl iş gücü sayısı 507 bin kişi düzeyinde bulunuyor. En yüksek işsizlik yüzde 18,2 ile okuma yazma bilmeyenler arasında ortaya çıkıyor. Yüksekokul veya fakülte mezunlarında işsizlik oranı yüzde 9,2 düzeyinde.

/ İSTANBUL

08.03.2008


 

Marmaray’da son ihale 12 Martta

Asya ile Avrupa’yı denizin altından birleştirecek fikri 1860 yılına uzanan ve ‘’Yüzyılın Projesi’’ olarak nitelendirilen Marmaray Projesinde kullanılacak 440 adet demiryolu aracının temini için açılan ihale 12 Mart Çarşamba günü yapılacak.

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünün (DLH) Gebze-Halkalı arasında sefer yapacak 440 adet demiryolu aracının temini için yapılacak ihale en son 12 Mart 2008 tarihine ertelemişti.

Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile yapılan kredi anlaşmasıyla sağlanan finansmanla gerçekleştirilen projede, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonları yer altında, Kazlıçeşme istasyonu ise yüzeyde inşa edilecek. Toplam uzunluğu 13,5 kilometre olarak öngörülen hatta, tünelin su yüzeyinden derinliği 60 metre olacak. Marmaray, dünyanın en derin batırma tüneli unvanını da alacak. Projede, inşa edilen tüp tünellerin denizin altına batırma işlemleri ise sürüyor.

/ ANKARA

08.03.2008


 

Çok uluslu şirketler Türkiye’yi kuşattı

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus, ‘’Hipermarketler Yasası’nın bizimle uzaktan yakından ilgisi yoktur’’ dedi.

ESDER Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Çelikus, taslağın kendilerinden görüş alınmadan hazırlandığını belirterek, esnaf ve sanatkarlar olarak hazırlanan taslağı kabul etmeceyeklerini kaydetti. Batıdaki ülkelerde hazırlanan benzer yasalarda esnaf ve sanatkarların nasıl korunduğunu anlatan Çelikus, söz konusu taslağın yasalaşması halinde Türkiye’de oligopol bir piyasanın oluşacağını ve böylece esnaf ve sanatkarın yanı sıra tüketicilerinde 3-5 çok uluslu şirketin eline düşeceğini bildirdi. Bu şirketlerin piyasada hakim konuma gelmeye başlamalarıyla birlikte sattıkları ürünlere istedikleri fiyatları koyacaklarını kaydeden Çelikus, böylece esnaf, sanatkar ve tüketicilerin bu firmaların ellerine düşeceğini söyledi. Çelikus, taslağa ilişkin eleştirilerini dile getirirken, ‘’Bu taslak çok uluslu şirketlerin Türkiye’yi kuşatmasıdır’’ dedi.

/ ANKARA

08.03.2008


 

Kâğıt üzerinde zenginleşeceğiz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), milli gelir güncelleme çalışmalarını tamamladı. Güncelleme çalışmaları sonucunda milli gelirde yüzde 30 artış bekleniyor.

Artışla kişi başına milli gelir iki gün sonra bin 750 dolar birden artacak yani kağıt üzerinde zenginleşeceğiz. Güncelleşme çalışmalarının sonuçları 8 Mart Cumartesi günü açıklanacak.

JP Morgan, yapılacak revizyonun ardından milli gelirde yüzde 20-30 arası bir yükseliş yaşanabileceğini öngördü. Milli gelir bu kadar artınca birçok ekonomik göstergede de yukarı yönlü revize olacak. Milli gelirin yüzde 25 yükselmesi halinde kişi başına düşen gelir 6 bin 750 dolardan 8 bin 500 dolara çıkacak. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 6’ya, bütçe açığı da milli gelirin yüzde 1.7’sine inecek. Kamu borcunun milli gelire oranı ise yüzde 55’ten yüzde 45’e gerileyecek.

/ ANKARA

08.03.2008


 

TC Kimlik Numarası artık zorunlu

İçişleri Bakanlığı, bir genelgeyle 29 Nisan 2008 tarihinden itibaren vatandaşların yapacakları bütün işlemlerinde TC Kimlik Numarasının esas alınması gerektiğini bildirdi.

Bakanlık Müsteşarı Osman Güneş imzasıyla yayınlanan genelgede, 29 Nisan 2006 tarihinde yürürlüğe giren Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 2 yıl içinde kurum ve tüzel kişilerin mevzuatını kanun hükümlerine uygun hale getirerek, işlemlerinde kimlik numarası kullanılmasının zorunlu kılındığı belirtilerek, Başbakanlığın da konuyla ilgili bir genelge yayımladığı hatırlatıldı.

Başbakanlık genelgesinde ‘’kişiler adına düzenlenecek olan her türlü form, beyanname, kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi bütün tanıtıcı belgelerde TC Kimlik Numarasına yer verilir’’ hükmü bulunduğu belirtilen genelgede, 29 Nisan 2008 tarihinden itibaren kanunda belirtilen sürenin sona ereceği ve bütün işlemlerde TC Kimlik Numarası kullanılmasının zorunlu olacağı kaydedildi.

/ ANKARA

08.03.2008


 

Karşılıksız çek sayısı 135 bin

Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı, Ocak ayında 135 bin 59 olarak belirlendi.

Merkez Bankası verileri uyarınca mahkemeler tarafından yapılan bildirimlere göre, Merkez Bankasınca duyurulan yasaklanan birikimli çek sayısı da Ocak ayında 7 bin 113 adet oldu. Bankalarca Merkez Bankasına yapılan bildirimlere göre, karşılıksız kaldıktan sonra ödenmiş çek sayısı ise Ocak ayında 92 bin 694 adet olarak saptandı. Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı geçen yıl 5 milyon 302 bin 994 olmuştu.

/ ANKARA

08.03.2008


 

67 bin 337 kişi kart borçlusu

Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı Ocak ayında 67 bin 337 olarak belirlendi.

Merkez Bankası verilerine göre, aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödememiş kişi sayısı 13 bin 941, kredi kartları borcunu ödememiş kişi sayısı 53 bin 396 oldu. Bir kişinin yıl içinde bir kez sayılması durumuna göre 2003 yılından bu yana ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 735 bin 975 olurken, bunun 112 bin 231’i ‘kredi borcunu’, 623 bin 744’ü da ‘kredi kartları borcunu’ ödemeyenlerden oluşuyor.

/ ANKARA

08.03.2008


 

Ülker’in hedefi 10 milyar dolar

Ülker şirketlerini de bünyesinde barındıran Yıldız Holding, 2008’de 10 milyar dolar ciroyu aşmayı hedefliyor.

Ülker Grubu şirketlerini bünyesinde barındıran Yıldız Holding düzenlediği basın toplantısında Ülker’in Godiva hariç 2007 satışlarının 10.9 milyar YTL , vergi sonrası karının ise 635 milyon YTL olduğu belirtildi. Toplantıda Ülker’in 2007’de dolar bazında satışlarda yüzde 21, vergi sonrası karda yüzde 51 büyüdüğü kaydedildi. Ülker’in 2008 hedefi satışlarda 10 milyar doları aşmak olarak açıklandı. Yurtdışı Yatırımlar, İş Geliştirme ve Ar-Ge Grubu Başkanı Zeki Sözen, 2008’in ilk yarısında Ülker Çikolata’nın halka arz edilebileceği yönündeki planlarında değişiklik olmadığını kaydetti. Sözen “Ülker Grubu’nda gelecekte halka arzlar olabilir. Şirketlerimiz hazır oldukça acele etmeden halka arzlar olacak” dedi.

/ İSTANBUL

08.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri