Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yeni vergiler işsizliği arttırır

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘’yeni vergi paketinin enflasyonu azdıracağını, işsizliği artıracağını’’ savundu. Palandöken, yazılı açıklamasında, yazılı ve görsel basında yer alan vergi paketinin yürürlüğe konulması halinde ekonominin alt üst olacağını ifade etti.

Söz konusu vergi paketinin vatandaşların gelir kaybına yol açacağını, enflasyonu azdıracağını, işsizliği artıracağını belirten Palandöken, şunları kaydetti: ‘’Esnafa tabela vergisi, araçlara günlük park ücreti, sokak lambalarından aydınlatma ücreti, tatilcilere vergi, çevre temizlik vergisi oranlarının yükseltilmesi, emlâk vergisi oranlarının iki katına çıkarılması ile eğlence vergisi getirilmesi ekonomiyi alt üst eder. Getirilmek istenen yeni vergi paketi bundan önce 2006 yılında da gündeme gelmişti. Gösterilen tepkiler üzerine gündemden düşen vergi paketinin yeniden gündeme taşınması oldukça yanlış.’’

Bu arada, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in sınır illerinde 10 yıl gelir ve kurumlar vergisi alınmaması teklifine destek veren TESK Genel Başkanı, ayrıca Doğu ve Güneydoğu illerinde, SSK ve Bağ-Kur primlerinin de belirli bir süre alınmamasını istedi. Bölge esnafına faizsiz ve 5 yıl geri ödemesiz kredi verilmesi gerektiğini belirten Palandöken, şu görüşleri ifade etti: ‘’Teşvik kapsamındaki 49 ilde ve özellikle doğu ve güneydoğu illerinde sanayicimize yönelik teşvik uygulamasının kapsamına, esnaf ve sanatkârlar da dahil edilmeli. Bölge esnafına uygulanacak vergi, prim ve kredi teşvikleri önümüzdeki yıllarda bu illere olan tersine göçü hızlandırır. Bölge ekonomisinde çok büyük bir büyüme görülür.’’

/ ANKARA

12.03.2008


 

İTO: Denetim bunalttı

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, sosyal güvenlik ve iş müfettişlerince, “özellikle son günlerde gerçekleştirilen denetimlerde, zaten sıkıntılı bir dönemden geçen ve kayıt içinde çalışmayı tercih etmiş olan iş yerlerine daha anlayışlı olunması gerektiğini” belirterek, “Kayıt içinden çok, kayıt dışı denetlenmeli” dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, sosyal güvenlik ve iş müfettişlerince, özellikle son günlerde gerçekleştirilen denetimlerle ilgili olarak üyelerinden gelen şikâyetleri değerlendiren Yalçıntaş, denetimlerdeki rahatsızlıkların arttığını gördüklerini, “denetimlerde kantarın topuzunun kaçırılmaması gerektiğini” ifade etti.

Türk iş âleminin küresel piyasalarda yaşanan durgunluk, kurdaki dalgalanmalar ve artan ara malı ithalatı sebebiyle sıkıntılı günler geçirmekte olduğuna ve çarkı döndürmenin kaygısını her geçen gün daha derinden hissettiğini aktaran Yalçıntaş, şunları kaydetti: “Enerji girdilerindeki maliyet artışları ve ara mal ithalatının giderek artması sebebiyle büyük sanayicilerin de içinde bulunduğu çok sayıdaki üretici, ciddî sıkıntılar yaşamaktadır. Hatta maliyetlerdeki artış ve kârlılıktaki düşüş nedeniyle birçok sanayici eleman çıkarmaya başlamıştır. Hal böyle iken kayıt dışından ziyade kayıt içindekileri zorlayan kolaycı tedbirler, istihdam üzerindeki yüklerin de etkisiyle işsizliğin daha da artması tehlikesini ortaya koymaktadır. Denetimlerin gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir. Ancak, bu denetimler yapılırken zaten sıkıntılı bir dönemden geçen ve kayıt içinde çalışmayı tercih etmiş olan iş yerlerine yaklaşım ve üslup açısından daha anlayışlı olunması gerektiği kanaatindeyim. Kayıt içinden çok, kayıt dışı denetlenmeli.”

/ İSTANBUL

12.03.2008


 

Belediye gelirlerini arttıran tasarıda revizyon

AKP yönetimi, belediye gelirlerini arttırmayı hedefleyen tasarıda revizyon kararı aldı. Tasarıda vergi oranlarının düşürülmesi beklenirken, uygulama 2009 yılından sonraya bırakılacak.

Belediyeler için vergi oranlarını yükselten ve bazı yeni vergi kalemleri getiren düzenlemeye muhalefetten gelen “yerel seçim yatırımı” eleştirisi etkili oldu. Tasarı, Plan Bütçe Komisyonu’nda alt komisyona sevk edilecek ve vergi oranlarında indirime gidilecek.

Ayrıca tasarının yürürlük tarihi yerel seçimden sonraya bırakılacak. Tasarıda tek konutu olan emeklilerden de artık emlak vergisi alınması öngörülüyordu. Turizmcilere yönelik konaklama vergileri de düzenleniyordu. Yapılacak değişiklik ile yüzde 3’lük konaklama vergisinin kaldırılacağı, tek konutu olan emeklilerden emlak vergisi alınmayacağı öğrenildi. Eğlence, tabelâ vergisi gibi kalemlerde de oranların düşürülmesi bekleniyor.

AKP kurmayları tasarı ile sokağa park eden araçlardan “park ücreti” alınacağını da yalanladı. Ücretin sadece belediyelerin şehir içinde oluşturdukları alanlara park edilen araçlardan alınacağı belirtildi.

/ ANKARA

12.03.2008


 

İkinci elde kıpırdanma

Bursa İkinci El Oto Galericileri Çarşısı (Oto-Koop) Başkanı Sebahattin Seyit, ikinci el otomobillerin eskisi gibi prim yapmaması sebebiyle müşterilerin, ihtiyacı olduğunda otomobil alıp, sonra da elden çıkarmayı tercih ettiklerini söyledi.

Seyit, bu açıdan iç turizmin hareketlenmeye başladığı bahar aylarının ikinci el otomobillerin en fazla satıldığı dönem olduğuna dikkati çekerek, sert geçen kışa rağmen, erken ısınan havaların, şimdiden otomobil talebini az da olsa arttırdığını ifade etti. Nisan-Mayıs döneminde talebin daha da artmasını beklediklerini vurgulayan Seyit, ‘’Ancak, Nisan ayından sonra fiyatlar artabilir. Şu anda kış fiyatları aynen devam ediyor, ikinci el otomobil almanın tam zamanı. Bu yüzden müşterilerimize Mart ayını iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz’’ diye konuştu.

/ BURSA

12.03.2008


 

Euro endişesi

vrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro’nun hızlı ve ani yükselişinin alarm verici olduğunu belirtti.

asel’de dünyanın önde gelen merkez bankalarının rutin toplantısında konuşan Trichet, “Mevcut şartlarda kurlardaki aşırı hareketler bizi endişelendiriyor” diye konuştu. Trichet, aşırı volatilite ve düzensiz hareketlerin ekonomik büyümeye zarar verdiğini vurguladı. Euro/dolar paritesi, Cuma günü 1,5465 ile rekor kırmıştı.

/ BASEL

12.03.2008


 

Kapasite kullanımı geriledi

İmalat sanayinde kapasite kullanımı, Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre 0,8 puan azalarak yüzde 79,3’e indi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı anket sonuçlarına göre, 2007 yılı Şubat ayında yüzde 80,1 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanımı, bu yılın aynı dönemine göre 0,8 puan, bir önceki aya göre de 1 puan azalarak yüzde 79,3 olarak gerçekleşti. İmalat sanayinde ‘’üretim değeri’’ ağırlıklı kapasite kullanımında, Şubat’ta en yüksek kullanım oranı, yüzde 89,9 ile taşıt araçları ve karoseri imalatında görüldü. Şubat’ta imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 84,1, özel sektörde ise yüzde 78,7 oldu.

Bu yıl Şubat ayında tam kapasite çalışamama sebepleri içinde iç pazarda talep yetersizliği, ilk sırada yer aldı. Hammadde yetersizliği, mali imkânsızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer sebepler olarak sıralandı.

/ ANKARA

12.03.2008


 

Köprülerden indirimli geçiş başlıyor

Boğaz köprülerinden indirimli geçişler, hafta sonundan itibaren uygulanmaya başlanacak. Karayolları Genel Müdürlüğü, indirimli tarifeyi, 15 Mart Cumartesi gece yarısından itibaren uygulamaya koyacak.

Yeni tarifeye göre, geçiş ücretleri yüzde 11 ila yüzde 13 arasında değişen oranlarda düşecek. Buna göre, 3.75 YTL olan otomobil, motosiklet, kamyonet ve minibüslerin köprü geçiş ücretleri 50 YKr düşürülecek. Uygulamanın başlamasıyla, iki akslı ve aks aralığı 3 metre 20 santimetreden küçük olan otomobil, motosiklet, kamyonet, küçük ve büyük otobüs ile kamyon geçiş ücreti 3.25 YTL olacak. Geçiş ücretleri, 3 akslı araçlar için 9 YTL’den 8 YTL’ye, 4-5 akslı her türlü araç için 22 YTL’den 20 YTL’ye, 6 ve daha fazla akslı araçlar için 28 YTL’den 25 YTL’ye inecek.

Köprü ve yollarda iş yavaşlayacak

Yapı-Yol Sen üyeleri, bugün Tapu ve Kadastro Müdürlükleri, Bayındırlık İl Müdürlükleri ve İller Bankası’nda iş bırakacak. İstanbul’da Kurtköy ve Mahmutbey gişeleri ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde ikişer saatlik iş yavaşlatma eylemi yapılacak. Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Haydar Arslan’ın verdiği bilgiye göre, sendika üyeleri bugün Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı iş yerleri ile köprü ve otoyollarda iş bırakma ve iş yavaşlatma eylemleri yapacak. İş yavaşlatma eyleminin özellikle İstanbul’da etkili olması bekleniyor. İstanbul’da Kurtköy gişelerinde 10.00-12.00, Mahmutbey gişelerinde 12.00-14.00, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde 14.00-16.00 saatleri arasında iş yavaşlatılacak.

/ ANKARA

12.03.2008


 

Petrol 110 dolardan döndü

Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatı, enflasyon kaygısı, dolar kurunun zayıf olması ve yatırımcıların petrol ile diğer mallara yönelmesi sebebiyle yeni bir rekor kırdı. ABD tipi hafif ham petrolün varili nisan teslimi 85 cent artarak 108.75 dolara yükseldi.

Petrolün fiyatı bir ara varil başına 109.20 doları gördü. Londra Brent tipi ham petrolün varili ise 90 cent artışla 105.06 dolardan işlem örüyor.

Piyasa uzmanları, enflasyon endişelerinin çok güçlü olması ve dolar kurunun zayıflaması sebebiyle yüksek riskli yatırım fonlarının (hedge fon), özellikle petrol ve mal alımına yönelmesinin petrol fiyatlarını arttırdığı görüşünü savunuyor. Petrol fiyatları dün de, ABD ekonomisinin durgunluğa gireceği endişesiyle yeni bir rekor kırmıştı.

Petrol fiyatlarında rahatlama beklenmiyor

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), petrole olan yüksek talebin devam edeceğini, buna paralel olarak fiyatlarda rahatlama beklemediklerini bildirdi.

Endüstrileşmiş ülkelere enerji danışmanlığı hizmeti veren uluslararası ajansın raporunda, Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu canlı talep sebepiyle şu an rekor seviyelerde seyreden yüksek petrol fiyatları konusunda ferahlama yaşanmayacağı tahminine yer verildi.

Raporda, geçmişte zengin ülkelerde yaşanan talep daralmasının yüksek petrol fiyatları konusunda rahatlama getirdiği ifade edilerek, ancak bugün petrol talebindeki artışın, Çin, Hindistan ve diğer hızla büyüyen gelişmekte olan piyasalardan geldiği kaydedildi.

12.03.2008


 

Rize’de çay borsası kurma hazırlığı

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Sancak, Rize’de aksaksız işleyen çay borsasının oluşturulabilmesi halinde bugün yaşanan pek çok sorunun ortadan kalkacağına inandığını söyledi.

Rize’de Ulusal Çay Konseyi kurulma çalışmasının devam ettiğini dile getiren Sancak, konseyin kurulması için gerekli çalışmaları yapıp Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na teklif ettiklerini belirtti. Rize’de aksaksız işleyen çay borsasının oluşturulabilmesi halinde de bugün yaşanan pek çok sorunun ortadan kalkacağı inancında olduklarını vurgulayan Sancak, ‘’Bu sistem sayesinde dünyanın birçok ülkesine ihracat yapabilir, çaydan Rize’ye gelen parayı önemli oranda artırabiliriz. Bu nedenle çay borsasını oluşturabilmek için var gücümüzle çalışacağız’’ diye konuştu.

/ RİZE

12.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri