Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

12 Mart “İstiklâl Marşı Günü” olsun

Eğitim Bir Sen Samsun Bafra İlçe Başkanı Hasan Tanrısever, İstiklâl Marşı’nın Millî Marş olarak kabul edilişinin tarihi olan 12 Mart’ın ‘İstiklâl Marşı Günü’ ilân edilmesi gerektiğini söyledi.

Tanrısever, büyük dâvâ adamı, mütefekkir ve şair Mehmet Âkif Ersoy’un, millete ve onun kahraman ordusuna ithafen yazdığı ve diğer şiirlerini topladığı Safahat’ına da almadığı İstiklâl Marşı’nın milletin malı olduğunu ifade etti. Tanrısever, İstiklâl Marşı’nın gerek muhtevası bakımından, gerek şiiriyetindeki duyuş ve duyarlık bakımından, bilhassa şiirsel anlamının yüklendiği misyon bakımından, o gün olduğu gibi bugün de gerçek bir millî mutabakat metni konumunda olduğunu söyledi. İstiklâl Marşı’nı bu günlerde daha gür, daha içten ve duyarak söylemeyi, çocuklara ve öğrencilere gerekirse tahlil ederek öğretmenin özellikle hatırlanması gerektiğini sözlerine ekleyen Tanrısever, bu sebeple 12 Mart’ın İstiklâl Marşı Günü olarak kutlanması teklifinin değerlendirilmesini istedi.

12.03.2008


 

Albaraka’dan hat yarışması

Albaraka Türk Katılım Bankası geleneksel olarak düzenlediği Hat Yarışmalarından yenisini ilân etti. Yardımseverlik Konulu yarışma için son katılım tarihi 1 Eylül 2008.

Albaraka’nın yaptığı açıklamaya göre yarışmanın şartları şunlar:

“a) Hat san’atı sahasında eser verebilen herkes bu şartnamede belirtilen şartlara uymak kaydıyla yarışmaya katılabilir.

b)Katılımcılar, yarışmaya birden fazla dalda katılabilir. Ancak, bir dalda sadece bir eserle katılım yapılabilecektir. Yarışmaya katılacak eserler taklid, kopya, bir başka yerde daha önce yayınlanmış veya sergilenmiş olmayacaktır. Taklid, kopya, bir başka yerde daha önce yayınlanmış veya sergilenmiş gibi kasaya ve şartnameye aykırı olan eserler ile ilgili her türlü hukukî ve cezaî sorumluluk katılımcı ‘ya aittir.

c) Yarışmaya katılacak eserler Klâsik Hat San’atı kaidelerine uygun olacaktır.

d) Katılımcılar, eserlerinde istediği renk mürekkebi kullanabilirler. Levhalar klâsik renklerde âharlı kağıtlara yazılacaktır. Kuşe, beyaz kağıt ve benzeri âharsız kâğıda yazılan levhalar değerlendirmeye alınmayacaktır.

e) Bariz imlâ hataları bulunan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

f)Yarışmaya gönderilen eserler üzerinde kimlik belirtici hiç bir işaret, unsur ve imza olmayacaktır.

g) Katılımcılar, eserlerini mukavvaya yapıştırmadan, kağıt halinde; kırılmayacak, bükülmeyecek ve ezilmeyecek şekilde çerçevesiz olarak yarışma adresine posta ile gönderecek veya elden teslim edeceklerdir. Posta ile gönderilen eserlerin, kaybolmasından, zedelenmesinden veya gecikmesinden Albaraka Türk mesul değildir.

h) Katılımcılar; kimlik bilgilerini, posta adreslerini, telefon ve faks bilgilerini, varsa e-posta adreslerini, tahsil durumunu ve mesleğini de belirten fotoğraflı özgeçmişlerini (imzası ile beraber) aynı zarfa koyarak levha ile birlikte yarışma adresine göndereceklerdir.

i) Yarışmaya gönderilecek eserler en geç 1 Eylül 2008 tarihinde yarışma sekreterliğine ulaşmış olacaktır.

j) Yarışmaya eser göndererek katılanlar işbu şartname içerisinde yazılı olan bütün hususları kabul etmişlerdir. “

Bilgi için:

Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.

Hat Yarışması Sekreterliği

Büyükdere Cad. No: 78 34394

Mecidiyeköy/İSTANBUL

Tel: 0 (212) 274 78 88

Faks: 0 (212) 354 23 26

12.03.2008


 

Dünden Bugüne Ömer Seyfettin Sempozyumu"

Türk hikâyeciliğinin önde gelen isimlerinden Ömer Seyfettin, doğum yeri olan Gönen’de ‘Dünden Bugüne Ömer Seyfettin Sempozyumu’ ile anılıyor.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, 19. yıldır devam eden Ömer Seyfettin hikâye yarışmasına dünden bu güne Ömer Seyfettin sempozyumunu da ilâve ettiklerini belirtti. Geçen yılki sempozyum 24 bildiriden oluştuğunu dile getiren Başkan Yakar, bu yılki bildiri sayısının 37 olduğunu söyledi.

Bu yılki sempozyuma kardeş ülke Pakistan’dan Abide Haneey’in de katıldığı bildirildi. Haneey Ömer Seyfettin’in 20 hikâyesini Urduca’ya çevirmişti. Önümüzdeki yıllarda Ömer Seyfettin sempozyumlarına bünyelerinde Türk dili ve edebiyatı bulunduran Balkan ve Kafkaslardaki üniversitelerde görevli Türkologları da dâvet edileceği öğrenildi.

Gönen Kaymakamı Saim Eskioğlu da yaptığı konuşmada Ömer Seyfettin’in kültürümüzü yeni nesillere taşıyan çok önemli bir edebiyatçı olduğunu söyledi. Eskioğlu, eserlerinde arkadaşlık, dürüstlük, çalışkanlık ve millî değerlerimize bağlılık gibi konularda daima anılmalı ve anlaşılması gereken bir değer olduğunun altını çizdi.

12.03.2008


 

"Yahya Kemal Deneme ve Şiri Yarışması"

Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, Kültür ve Edebiyat Kulübü ünlü şair Yahya Kemal’in vefatının 50. yıldönümü dolayısıyla ödüllü yazı ve şiir yarışması düzenliyor.

2008 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Yahya Kemal Yılı” ilân edilmişti.

Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatının, san’atının ve edebiyatımızdaki yerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmak için organize edilen yarışmada deneme ve şiir kategorileri bulunuyor.

Denemelerin, konu serbest olmakla beraber, Yahya Kemal’in şiirlerinden veya düşüncelerinden yola çıkılarak yazılması gerekiyor. Şiir yarışmasına katılmak için ise en az 5 şiir gönderilmesi gerekiyor.

“Deneme” ve “Şiir” dalında birincilere, Yahya Kemal’in memleketi Makedonya Üsküp’e gezi var. Ayrıca 250 YTL para ödülü verilecek. İkincilere 750 YTL ve üçüncülere ise 500 YTL ödül verilecek. Şiir dalında Jüri Özel Ödülü ise yine Makedonya Üsküp Gezisi.

Yarışmaya katılım için en son gün ise 2 Mayıs. Yarışma hakkında daha fazla bilgi internet sitesinden alınabilir.

12.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri