Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sarkozy’nin yıldızı çabuk söndü

Fransız basını, yerel seçimin ikinci turunda elde edilen sonuçları, “Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy için ağır yenilgi” olarak yorumladı. Le Parisien, “Fransızlar Sarkozy’yi cezalandırdı” başlığıyla verdiği haberde, iktidardaki Halk Hareketi Birliğinin, muhalefet karşısında ağır yenilgi aldığını yazdı.

Fransız basını, önceki gün yapılan yerel seçimin ikinci turunda elde edilen sonuçları, “Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy için ağır yenilgi” olarak yorumladı.

Le Parisien, “Fransızlar Sarkozy’yi cezalandırdı” başlığıyla verdiği haberde, iktidardaki Halk Hareketi Birliğinin (UMP), muhalefet karşısında ağır yenilgi aldığını yazdı.

Gazete, daha önce UMP’nin yönetiminde olan Toulouse, Strasbourg, Reims, Amiens, Caen, Perigueux gibi kentlerin Sosyalist Partiye geçmesini ön plana çıkardı.

Liberation, “üzerinden silindir geçmiş Sarkozy” karikatürüne tam sayfa yer verdi. Sol eğilimli gazete, “Fransız seçmeninin, Sarkozy ve politikalarına hoşnutsuzluğunu sandıkta dile getirdiği” yorumunu yaptı.

Le Figaro ise, Sosyalist Partinin ilk turda aldığı sonuçları, ikinci turda pekiştirdiğini yazdı.

Gazete, seçim yenilgisine rağmen, hükümetin reformları çabuk ve etkili biçimde uygulaması gerektiğini savundu.

Le Figaro, seçimlere katılım oranının düşük olmasının, iktidar partisinin oy kaybetmesinde etkili olduğunu ileri sürdü. İlk turda yüzde 70’e varan seçime katılım oranı, ikinci turda yüzde 65’e düşmüştü.

L’Humanite gazetesi de, “Seçmenin Sarkozy’ye uyarısı açık ve net oldu”yorumunu yaptı.

İkinci turda sol partilerin listesi yüzde 49,5, sağ partilerin listesi yüzde 47,5 oranında oy aldı.

/ PARİS

18.03.2008


 

Tibet'te katliam

Sürgündeki Tibet hükümeti, Çin yönetimine karşı protestoların düzenlendiği Tibet’teki şiddet olaylarında yüzlerce kişinin öldüğünü açıkladı ve BM ile uluslararası toplumun dikkatini çekti.

Rusya, Çin’den, Tibet’te hukuk dışı uygulamaları sona ermesini sağlayacak gerekli önlemleri alacağını umduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan kısa açıklamada, “Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerinin, hukuk dışı eylemleri sona erdirecek ve bu özerk bölgede durumun hızla normale dönmesini sağlayacak gerekli tüm önlemleri alacağını ümit ediyoruz” denildi.

‘YÜZLERCE TİBETLİ ÖLDÜRÜLDÜ’

Bu arada, Sürgündeki Tibet hükümeti, Çin yönetimine karşı protestoların düzenlendiği Tibet’teki şiddet olaylarında yüzlerce kişinin öldüğünü öne sürdü. Sürgündeki hükümet, Hindistan’ın kuzeyindeki Daramsala kentinde yaptığı açıklamada, başkent Lasa’da ve Tibet’in başka bölgelerinde 10 martta başlayan büyük çaplı gösterilerde yüzlerce Tibetlinin öldüğünü iddia etti ve BM ile uluslararası toplumun dikkatini çekti. Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet’teki protestoların bastırılmasıyla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulunmuştu. Çin makamları, Lasa’da cuma günü meydana gelen olaylarda, 13 kişinin yanarak veya bıçaklanarak öldüğünü açıklamıştı.

/ MOSKOVA

18.03.2008


 

İngiltere’de Irak işgal kararı soruşturuluyor

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Irak savaşının beşinci yılında, Irak’ın işgali kararıyla ilgili kapsamlı soruşturma başlatılacağını açıkladı.

“Soruşturma açmak ve bu askeri operasyondan ve sonrasında yaşananlardan gerekli bütün dersleri çıkarmak zorundayız” diyen Brown, böylece kendisinden önce başbakanlık görevini yürüten Tony Blair’den farklı adım atmış oldu. Blair’in defalarca reddettiği soruşturma açma taleplerini kabul eden Brown, Irak’ta durumun hala hassas olduğunu ve bu nedenle soruşturmanın bir an önce açılmasının büyük önem taşıdığını da bildirdi. Brown, “Hükümetimiz ve silahlı kuvvetlerimizin Irak halkı ve hükümetine demokrasi, barış, refah ve güvenlik yolunda yardım için çabaladığı bu dönem, böyle bir soruşturmanın yapılmasının tam zamanıdır” dedi.

Brown, “Hükümetimizin bu dönemde dikkatini Irak’tan çekmesi son derece hatalı olur. Irak’taki gelişmeleri her yolla desteklemek hayati önem taşıyor” uyarısında bulundu.

/ LONDRA

18.03.2008


 

Cheney ve McCain Irak’ta

Irak’a sürpriz ziyarette bulunan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığını garantileyen senatör John McCain, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ayrı ayrı görüştü.

Siyasi geleceğini ABD’nin Irak’taki askeri başarısına bağlayan McCain, El Maliki ile görüşmesinde, ABD’nin Irak’ta verdiği sözleri yerine getirmesinin önemine vurgu yaptı. Irak’a önceki gün gelen McCain, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, El Maliki ile, Irak’ta siyasi reformlarda ilerleme kaydedilmesi gerekliliğiyle ilgili müzakerelerde bulunduğunu da ifade etti.

McCain ile görüşmesinden sonra Cheney ile bir araya gelen El Maliki de gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede, yıl sonunda ülkedeki yabancı güçlerin BM himayesindeki süresinin dolmasından sonra, bunun yerini alacak uzun süreli güvenlik anlaşmasıyla ilgili olarak iki ülke arasında devam eden müzakerelerin ele alındığını belirtti.

El Maliki, “Bu ziyaret çok önemli. Bu (ziyaret) iki ülke arasındaki ilişkilerin yapısıyla, ilişkilerin geleceğiyle ve bu çerçevede iki ülke arasındaki anlaşmayla ilgili” dedi.

/ BAĞDAT

18.03.2008


 

İsrail basını Netanyahu’dan hesap soruyor

İsrail muhalefetinin lideri ve Likud Başkanı Binyamin Netanyahu’nun 2006 ağustosunda İngiltere’nin başkenti Londra’ya yaptığı ziyaret, İsrail kamuoyunun gündemine oturdu.

Netanyahu’nun eşiyle birlikte çıktığı gezinin masraflarının, İngiltere’deki Yahudi iş adamı Yoşua Rowe tarafından ödenmesi bir tarafa, savaşta askerlerin öldüğü bir sırada tiyatroya gitmesi ve aldığı hediyelerle de eleştiriliyor. Likud lideri Netanyahu, konuyu gündeme taşıyan ve İsrail-Hizbullah savaşı sırasında Londra’ya yaptığı 6 günlük gezide 131 bin şekel (37.800 dolar) tutarında harcama yaptığını bildiren Kanal 10 Televizyonu hakkında, kendisine karşı bir karalama kampanyası düzenledikleri gerekçesiyle dâvâ açtı ve 2 milyon şekel tazminat istedi.

/ KUDÜS

18.03.2008


 

Afganistan’da 4 NATO askeri öldürüldü

Afganistan’da düzenlenen intihar saldırısında 3 sivilin yanı sıra 4 NATO askerinin öldüğü bildirildi.

Kabil’deki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (İSAF) sözcüsü, Helmand vilayetinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 4 NATO askerinin öldüğünü, 4’ünün yaralandığını belirtti. Bu arada Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi, saldırının sorumluluğunu üstlendi. Ahmedi, “Gareşk’te NATO güçlerini hedef alan intihar saldırısının sorumluluğunu üstleniyoruz. Saldırıyı Helmandlı Abdurrahman adlı bir arkadaşımız düzenledi” dedi.

/ KAHDAHAR

18.03.2008


 

Annapolis çöküşe doğru gidiyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, geçen yıl kasım ayında ABD’deki Annapolis Konferansı ile başlayan barış sürecinde yaşanan olumsuzluklardan dolayı oldukça karamsar olduğu ve yakında, Annapolis’in başarısız olduğunu ilan edebileceği öne sürüldü.

Kudüs’te yayımlanan bölge gazetelerinden El Manar’ın internet sitesi, adını vermediği diplomatik bir kaynağa dayanarak, Mahmud Abbas’ın ‘’bir Arap liderine’’, barış süreci için karamsar olduğunu açıkça ilan etmeyi düşündüğünü söylediğini aktardı. Habere göre Abbas, sonbaharda başlayan Annapolis süreciyle, 2008 yılı sonuna dek kapsamlı bir barış anlaşmasına varılmasının tasarlandığını, ancak sürecin sonuna yaklaşıldığı halde ortada hiçbir somut sonucun olmadığını söyledi

/ KUDÜS

18.03.2008


 

Kardavi rehinelerin salıverilmesini istedi

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Tunus’ta rehin alınan 2 Avusturyalı turistin salıverilmesi için tanınan sürenin uzatıldığı yönünde mesaj aldıklarını bildirdi.

Bakanlık sözcüsü, 2 rehinenin serbest bırakılması çabaları için kendilerine tanınan sürenin uzatıldığı yolunda bir mesaj aldıklarını kaydetti. Sözcü, mesajın nereden geldiği ve rehinelerin salıverilmesi için yeni bir süre verilip verilmediği konusunda açıklama yapmadı.

/ VİYANA/DUBAİ

18.03.2008


 

Birleşmiş Milletler, Mitroviça’dan çekildi

BM polisinin, Kosova’daki Mitroviça şehrinin kuzeyinden çekilmek üzere talimat aldığı bildirildi.

NATO sözcüsü, BM Kosova Geçici Misyonu’na (UNMİK) bağlı polis gücüne, Mitroviça’daki şiddet olaylarının artması üzerine şehrin kuzeyinden çekilmesi talimatı verildiğini söyledi.

Sözcü, Sırpların, bölgedeki NATO askerlerine otomatik silahlarla ateş açtıklarını belirtti, daha fazla ayrıntı vermedi. Görgü tanıkları da Sırpların NATO ve BM gücüyle çatıştığı bölgeden silah sesleri yükseldiğini söyledi.

/ PRİŞTİNE

18.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri