Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Uslu: Piyasalara güven verilmeli

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın AKP hakkında açtığı davanın iddianamesinin kamuoyunda ve piyasalarda bir ‘’panik havası yaşanmasına’’ sebep olduğunu savunarak, “Türkiye’de yaşanan krizlerin en büyük faturasını işçiler ödemiştir. Artık işçi kesiminin değil bir kriz, kriz beklentisine bile tahammülü yoktur” dedi.

Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, ‘’çatışma ve kutuplaşma görüntüsünün uluslararası yatırımcıların göze alamayacağı bir unsur olduğu, son 50 yılın en derin krizini yaşayan uluslararası konjonktürün aleyhe geliştiği bir süreçte Türkiye’nin kendini iç siyasal gerilim ve istikrarsızlığın kollarına bırakmaması gerektiğini’’ ifade etti. Uslu, şunları kaydetti: ‘’Skandal niteliğindeki parti kapatma iddianamesiyle, umutsuz bakışların meşrulaştırılmaya çalışıldığı, bundan da kriz ticareti yapanların karlı; işçi, memur ve esnaf olmak üzere toplumun büyük bir kesiminin zararlı çıkacağı görülmektedir. Çünkü bugüne kadar Türkiye’de yaşanan krizlerin en büyük faturasını işçiler ödemiştir. Artık işçi kesiminin değil bir kriz, kriz beklentisine bile tahammülü yoktur. Bu nedenle durumdan vazife çıkartanların kaos oluşturma girişimlerine karşı sosyal tarafların en geniş temsil platformu olan Ekonomik ve Sosyal Konsey derhal toplanarak, kamuoyuna ve piyasalara güven verme sorumluluğunu yerine getirmelidir. Hükümet ile sosyal tarafların ekonomik istikrarın korunması konusunda ortaya çıkacak bir irade beyanı, piyasaların siyasi risk algısını azaltacağı gibi spekülatif yorumlara endeksli ters tepkilere karşı bir itidal çağrısı olarak da değerlendirilecektir.’’

Fatih Karagöz / ANKARA

18.03.2008


 

Fatura halka çıkacak

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Bu durumun yol açacağı kaos ortamı ekonomiye büyük bir darbe vuracağı gibi bunun bedelini ne yazık ki Türk halkı ödeyecek, ancak kaos ortamından yabancılar nemalanacaktır” dedi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, piyasalarda istikrarın hakim olduğu bir dönemde gündemin yine bir parti kapatma davasıyla sarsılmasının üzücü olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ‘’Türk siyaseti ve demokrasisinin imajını zedeleyen davanın uzun bir sürece yayılacağı, bu süreç boyunca siyasette belirsizliğin etkin olacağı ve bunun bir sonucu olarak da ekonomide belirsizlik ve dalgalanmaların yaşanacağı rahatlıkla ifade edilebilir. Açılan dava, ülke olarak son dönemlerde ulaşılan siyasi istikrar düzeyine ve Türk demokrasisine yıllarca izi silinmeyecek bir gölge düşürmüştür. Bu durumun yol açacağı kaos ortamı ekonomiye büyük bir darbe vuracağı gibi bunun bedelini ne yazık ki Türk halkı ödeyecek, ancak kaos ortamından yabancılar nemalanacaktır. İhracatçılar olarak siyasi ve ekonomik istikrarsızlıktan büyük mağduriyetler yaşadık, bundan sonra da yaşamak istemiyoruz.’’

/ TRABZON

18.03.2008


 

Dâvâ iç piyasayı tetiklemiş oldu

Bursa Sanayiciler ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Özer, ‘’Dünyada tutsat (mortgage) krizinin yol açtığı bir tedirginlik vardı zaten, bu kapatma davası iç piyasayı tetiklemiş oldu’’ dedi.

Özer, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AKP’nin kapatılması istemiyle açtığı davanın ardından, döviz ve faizde yukarı, borsada ise aşağı yöndeki hareketin hızlandığına dikkati çekti. Bu belirsizliğin iş dünyasını doğrudan ilgilendirdiğini, ekonomik göstergelerde son aylarda olumsuza dönen göstergelerin, kapatma davasının açılmasıyla daha da belirginleştiğini öne süren Özer, ‘’Dünyada mortgage krizinin yol açtığı bir tedirginlik vardı zaten, bu kapatma davası iç piyasayı tetiklemiş oldu. Bu bizi, iş adamlarını üzüyor. Çünkü her belirsizlik iş dünyasını olumsuz etkiliyor’’ diye konuştu. Özer, enflasyon hedeflemesinin riske girdiğini ve cari açığın kontrolünün zorlaştığını savunurken, ‘’2002’den sonra borçlarda azalma oldu, ama şu anda özel sektörün açığı çok fazla. 150 milyar doları aşkın bir meblağ. Borçların vadesi geldiği zaman kimse eskisi gibi rahat olmayacak. Çünkü, kur ve faiz yukarı gidiyor.’’

/ BURSA

18.03.2008


 

Dolar 1,27’yi aştı, borsa sert düştü

Global piyasalardaki bozulmanın devam etmesi ve AKP’ye kapatma davası açılması sonrasında dolar ve faiz yükselirken, borsada sert düşüş yaşanıyor. Bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1,27 YTL’yi aştı. Dolar 1,2755 YTL’ye çıkarak 12 Eylül 2007’den bu yana en yüksek düzeyi gördü. Euro da 2,0140 YTL ile Temmuz 2006’dan beri en yüksek seviyeye çıktı.

Piyasalardaki olumsuz hava yurtiçinde faizin de yükselmesine neden oluyor. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 7 Ekim 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 18.52 ile 29 Ağustos 2007’den bu yana en yüksek düzeye çıktı.

EURO YENİ REKORDA

Küresel finans piyasalarındaki krizin derinleşmesinin ardından dün sabah 1,5904 ile rekor kıran Euro/dolar paritesi, kar satışıyla 1,58’e doğru geriledi. Bugün 95,77 ile son 13 yılın en düşük düzeyine inen dolar/yen paritesi ise 97’nin üzerine çıktı.

FED PAZAR TOPLANDI, FAİZİ İNDİRDİ

ABD Merkez Bankası Fed piyasadaki çalkantıyı yatıştırmaya çalışıyor. Fed, önceki gece ani bir kararla iskonto faizi çeyrek puan düşürerek yüzde 3.25’e indirdi. 28 yıl sonra ilk kez Pazar günü toplanan Fed, büyük bankalara iskonto faiz oranı üzerinden yeni bir borçlanma imkanı daha sunacağını kaydetti. Finans sektöründeki darboğazı aşmaya çalışan Fed, bundan böyle yalnızca bankalara değil, alışılmışın dışında aracı kurum ve yatırım bankalarına da kredi verme kararı aldı.

/ İSTANBUL

18.03.2008


 

IMF: Küresel kriz kötüleşiyor

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel mali krizin tehlikeli bir hal aldığını ve kötüleştiğini söyledi.

Dominique Strauss-Kahn, Paris’de OECD’nin düzenlediği bir toplantıda yaptığı konuşmada, küresel piyasa krizinin daha tehlikeli bir hal aldığını belirterek, krizin, bir kaç hafta öncesine göre daha küresel hale geldiğini de ifade etti. IMF Başkanı, ekonomik çevrenin gittikçe kötüleştiğini kaydetti. Kahn, Avrupa hükümetlerinin önceliğinin finans piyasalarındaki krizin etkilerini sınırlamak olması gerektiğini kaydetti. Strauss-Kahn, enflasyonun yükseldiği ve durgunluğun baş gösterdiği ortamda, gerekli politikaları hayata geçirmenin zor olduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinin büyümeyi, enflasyon riskini artırmadan hızlandıran reformlara odaklanması gerektiğini belirten IMF Başkanı, mevcut durumun, yapısal reformlar için fırsat olabileceğini kaydetti.

/ PARİS

18.03.2008


 

İngiltere, piyasaya 10 milyar dolar verecek

İngiltere Merkez Bankası, likidite sıkışıklığını gidermek için piyasaya üç gün vadeli 10 milyar dolar verecek.

Bankanın, piyasa şartları sebebiyle kısa vadeli para piyasasına, üç gün vade ile 10 milyar dolar (5 milyar sterlin) vereceği ifade edildi. İngiltere Merkez Bankası, piyasaya verilecek paranın, kısa vadeli para piyasalarında yaşananlara cevap olarak değerlendirildiği ve piyasa koşullarının yakından takip edilmeye devam edileceği kaydedildi.

/ LONDRA

18.03.2008


 

Greenspan: Kriz daha çok kurban alacak

Piyasalarda dalgalanma sürerken, ABD Merkez Bankası’nın eski Başkanı Alan Greenspan, finans piyasalarındaki krizin daha pek çok kurban alacağı uyarısını yaptı.

Financial Times gazetesine yazdığı yazıda Greenspan, finans sisteminin risk değerleme modellerinin çoğunun kompleks oldukları için değil, “global ekonomi gerçeğini motive eden değişkenler dizisinin tamamını kapsayamayacak kadar basit olduğu için” başarısız kaldığını belirtti. Greenspan, “Kriz ardında birçok kurban bırakacak. En çok zarar gören özellikle, şu anda geçerli olan finansal risk değerleme sistemi olacak” dedi. Greenspan, uluslararası bankacılık kuralları, ilgili yasalar ve risk yönetiminin gözden geçirilerek geniş kapsamlı olarak yeniden düzenleneceğini söyledi.

/ LONDRA

18.03.2008


 

Petrol- altın yükseliyor

Dolardaki düşüşün etkisiyle petrol fiyatları 111.80 dolarla tarihi zirveye çıktı. Altın da 1030.80 dolara çıkarak rekor kırdı.

Dolarda süren düşüş ve ABD ekonomisine ilişkin kaygılar emtia piyasalarında yeni rekor seviyelerin görülmesine neden oluyor. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, 111 doların üzerinde seyrediyor. ABD ham petrolü 111.80 dolara çıkarak yeni bir rekor kırdı. Brent petrolü ise 108.02 dolara kadar çıktı. Petrol fiyatlarının artmasında, ABD Merkez Bankası’nın iskonto faiz oranlarını düşürmesinin yanı sıra doların rekor düşük seviyelerde seyretmesi etkili oluyor.

ALTIN DA REKORDA

Dolardaki düşüş ve ABD ekonomisine ilişkin kaygıların artması altın fiyatlarının da yükselmesine sebep oluyor. Spot altın bugün 1030.80 dolarla yeni bir rekor kırdı.

/ TOKYO

18.03.2008


 

İşsizlik yüzde 10.6

İşsizlik oranı Aralık ayında yüzde 10.6’ya yükselirken, işsiz sayısı 10 bin kişi azalışla 2 milyon 436 bine geriledi.

İşsizlik oranı geçen yılın Aralık ayında yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aralık’ta işsizlik oranı 0.1 puanlık artışla yüzde 10.6 olarak gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.3 puan azalarak yüzde 13 oldu. Kentsel yerlerde işsizlik oranı yüzde 12.2, kırsal yerlerde ise yüzde 8.1 olarak belirlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da yüzde 20.6’ya yükseldi.

Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 10 bin kişi azalarak 2 milyon 436 bin kişiye geriledi. Aralık ayında istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 315 bin kişi azalarak, 20 milyon 443 bin kişiye geriledi. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 508 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 193 bin kişi artış kaydetti.

Aralık döneminde istihdam edilenlerin yüzde 24’ü tarım, yüzde 21’i sanayi, yüzde 5.5’i inşaat, yüzde 49.5’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. İlk kez iş arayanlar yüzde 16,3 oranı ile 396 bin kişi oldu.

/ ANKARA

18.03.2008


 

Ekmekte zam tartışması

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ‘’buğday ve unun, ekmek fiyatlarını artırmak için günah keçisi olarak kullanıldığını’’ kaydetti.

Yetkin, yazılı açıklamasında, ‘’İstanbul Fırıncılar Odası adına önceki gün yapılan bir açıklamada, bir haftaya kadar ekmeğe yüzde 10 gibi bir zam geleceği ve ekmeğin kilogram fiyatının 2,5 YTL’den 2,75 YTL’ye çıkacağının belirtildiğini’’ hatırlattı. Ekmek zammına buğday ve un fiyatlarındaki artışın gerekçe gösterildiğini belirten Yetkin, TZD adına yapılmış açıklamalarda un fiyatlarındaki artışın ekmeğe en azami yüzde 5 civarında olmasının belirtildiğini dile getirdi. Yetkin, Oda Başkanının, ekmek zammının gerekçelerini ‘’(ekmek israfının başlıca nedenleri) kalitesiz oluşundan dolayı çabuk bayatlaması, ambalajda olmayışı, bakkal ve bayilerin satış doyumsuzluğundan dolayı satamayacakları kadar çok ekmek almaları ve daha sonra bunları iade etmeleri’’ olarak sıraladığını belirtti.

/ ANKARA

18.03.2008


 

Tekstil Teknoloji Merkezi kuruluyor

Uludağ İhracatçı Birlikleri’ne (UİB) bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Tekstil ve Teknolojileri Çalışma Grubu, Tekstil Teknoloji Merkezi’ni Bursa’da hayata geçiriyor.

Projenin duyurulması amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan UİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Tekstil Teknoloji Merkezi’nin kamu, özel sektör ve üniversite temsilcilerinden oluşacağını ve eğitimden Ar-Ge’ye, sektördeki yeniliklerden, tanıtım ve pazarlamaya, tasarım ve markalaşmaya varan farklı birimleri bulunacağını söyledi. Burkay, kurulacak Teknoloji Merkezi’nin ilk hedefinin ise yıl sonuna kadar “tekstil ve konfeksiyon envanteri” çıkarmak olacağını dile getirdi. Bölgesel çalışmalar yürüterek, ar-ge’ye de odaklanacaklarına işaret eden Burkay, çalışmalarının bu yıl sonuna kadar tam anlamıyla şekilleneceğini bildirdi. Burkay, “Tekstil Teknoloji Merkezi, tüm tekstil işletmelerini belirli konulara odaklamayı amaçlamaktadır. Bu ekip ‘eski köye yeni adet getirmek’ için var gücüyle çalışacaktır ve ‘bir elin nesi var, iki elin sesi var’ ilkesine sarılarak ortak aklı hayata geçirecektir” dedi.

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

18.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri