Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Anayasa Mahkemesi’nde ön inceleme

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, AKP’nin kapatılması talebiyle açılan dâvâda, iddianamenin kabulüyle ilgili ilk incelemenin en kısa zamanda yapılacağını söyledi. İddianamenin üyelere dağıtıldığını bildiren Paksüt, “Zaten içeriği hakkında tüm kamuoyu kadar üyelerimiz de bilgi sahibi olmuştur. Şimdi resmi şekilde incelemeye başlamışlardır” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, AKP’nin kapatılması talebiyle açılan davada, iddianamenin kabulüyle ilgili ilk incelemenin en kısa zamanda yapılacağını söyledi.

Paksüt, Anayasa Mahkemesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin gündemindeki konularla ilgili basının hassasiyetlerini ve kamuoyunun merakını anlayışla karşıladıklarını söyledi. Paksüt, ‘’Ancak mahkeme heyeti olarak bütün basın mensuplarından bir ricamız var; Başkan Haşim Kılıç adına da bunları söylüyorum. Mahkememizin önünde sürekli olarak her saat başı yeni ve önemli bir haber çıkacak gibi bir beklenti içinde olmayınız’’ dedi. Basının sürekli bilgilendirme görevi bulunduğunu, kendilerinin de buna yardımcı olmak istediklerini ifade eden Paksüt, ‘’Şu anda, daha Cuma akşamı itibariyle açılmış olan davanın süreci henüz işlemeye başlamıştır’’ diye konuştu. Gelişme olduğunda kamuoyunu bilgilendireceklerini söyleyen Paksüt, görüşmelerin süreci hakkında gerekli açıklamaları yapacaklarını kaydetti. Paksüt, ‘’Bu bakımdan hem sizler hem de sayın kamuoyumuz lütfen sansasyonel beklentiler içinde olmasın’’ dedi. İddianamenin üyelere dağıtıldığını bildiren Paksüt, şöyle konuştu: ‘’Zaten içeriği hakkında tüm kamuoyu kadar üyelerimiz de bilgi sahibi olmuştur. Şimdi resmi şekilde incelemeye başlamışlardır. Raportör görevlendirilmektedir. En kısa zamanda raporunu hazırlayacaktır. Bu süre zaten ilk inceleme süresi olması itibariyle 10 günü geçmeyecektir. Daha da erken olabilir. En kısa zamanda yapılacaktır. Rapor hazırlandıktan sonra gündeme alınır. Bu konudaki zaman süresi günlerle ifade edilebilir. Yani haftalar sürecek bir mesele değildir. İddianamenin kabulüyle ilgili ilk inceleme en kısa zamanda yapılacak ve basınımıza da bilgi verilecektir.’’

Bir gazetecinin, ‘’Bu iddianamenin hukuki anlamda reddedilebileceği tartışılıyor’’ demesi üzerine Paksüt, heyetin bu konuları görüşmeden herhangi bir açıklama yapamayacağını söyledi.

Paksüt, ‘’Teknik olarak mümkün olup olmadığı zaten hukuki bir tartışmadır. Öyle bir iddia varsa ve bir görüş varsa görüşmeler esnasında ele alınır’’ dedi.

‘’İddianame, üyelere dağıtılmadan davalı partiye sızdırıldığı yönünde iddialar var bu konuda araştırma yapılıyor mu?’’ sorusuna Paksüt, ‘’Biz bunu tahkik etme durumunda bir kurum değiliz. Böyle bir imkanımız da yok. Tabii ki iddianameyi, ilk muhatabı olan yargı organının incelemesi esastır. Onun öncesine tekaddüm eden açıklamalar ve yayımlanmış olan metinler bize göre resmiyet taşımaz. Biz şimdi resmi incelememizi yapıyoruz’’ karşılığını verdi. Üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren Anayasa değişikliğiyle ilgili açılan davada sürece ilişkin bir soruya Paksüt, ‘’10 ve 42. maddelerle ilgili iptal davasının esasa ilişkin raporu henüz hazırlanmadı. O da yakın bir sürede hazırlanır. O da gündeme kısa sürede alınacak’’ cevabını verdi.

Süreç nasıl işleyecek

Anayasa Mahkemesi, iddianameyle ilgili ön incelemeyi yapacak, herhangi bir eksiklik tesbit edilmez ve ‘’iddianamenin kabulüne’’ karar verilirse ön savunmasını yapması için iddianame AKP’ye gönderilecek. AKP yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını verecek.

Ön savunmanın Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü AKP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, AKP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar.

Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AKP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma talebini esastan görüşmeye başlayacaklar. AKP’nin savunma aşamalarında yasal sürenin dışında ek süre talebinde bulunması halinde Anayasa Mahkemesi bu talepleri de değerlendirecek.

AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek. Anayasa’nın 69. maddesinin 7. fıkrasına göre, Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına da karar verebilecek.

/ ANKARA

18.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Anayasa Mahkemesi’nde ön inceleme

  Parti kapatmanın faydası yok

  45 yılda 24 parti kapatıldı

  Gerçeker: Eleştirinin sınırları zorlanmamalı

  AKP, kapatmayı görüştü

  DTP'li Palangalı: Demokrasi adına parti kapatmalarına karşıyız

  Hüsrev Kutlu: İddianameye karşı savunma yapmaya gerek yok

  Şahin: Yargı mensupları vehimlerle hareket etmemeli

  Fırat: Anayasa Mahkemesi belki Türkiye’yi bir ayıptan kurtarır

  Tanrıverdi: Bu kadar yetki fazla

  Malatya’da yeni suç duyuruları

  Kâğıthane’de 4 araç kundaklandı

  Kazalarda yeni dönem

  Bilinçli medya dersi verilecek

  Suç sitelerine sıkı takip

  Çocukları reklâmlardan koruyalım


 Son Dakika Haberleri