Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

En kıymetli duâ taneleri

İslâm âleminde ayrı bir yeri, önemi bulunan ve yapımında kıymetli madenler, özel taş ve maddeler kullanılan bazı tespihlerin fiyatının 2 bin YTL’yi bulduğu bildirildi. Ulucami bölgesinde tespih satışı yapan Hasan Yılmaz, Türklerin İslâm dünyası ile tanışmalarının ardından, tespihin hem aksesuar hem de ibadet için yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

Yılmaz, tespihlerin Allah’ın sıfatlarını sayarken kullanılması sebebiyle İslâm dünyasında ayrı bir yerinin bulunduğunu ifade ederek, bunların bir sanat eseri sayılabilecek derecede güzel olanlarının da bulunduğunu kaydetti.

El sanatlarının büyük önem taşıdığı Osmanlı döneminde, tespihlerin kıymetli maddeler kullanılarak, ince işçiliklerle elde edildiğini anlatan Hasan Yılmaz, tespihlerin o dönemlerde de bir sanat olarak kabul gördüğünü belirtti.

ALTIN SET FİYATINA TESPİH

Tespih yapımında bir sınırlama olmadığını, akla gelebilecek her türlü malzemeden yapılabileceğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

‘’Tespih fiyatları, kullanılan malzeme ve el işine göre değişiyor. Plastikten yapılmış ve el emeği bulunmayan bir tespihi 5 YTL’ye satın alabilirsiniz. Ancak tespihlerin de meraklıları var. Özel müşterilerin taleplerine ve zevklerine göre yapılan ve çok pahalı olan tespihler mevcut. Yani altın set fiyatına satılan tespihler bulunuyor. Mesela, birçok kişinin, yanlışlıkla taş ya da kaya diye nitelediği kehribar, fosilleşmiş çam reçinesidir. Kehribar oluşumu 200-300 senede gerçekleştiği için bu malzemeden yapılan tespihler çok değerlidir. Kaplumbağanın kısaltması olan ‘bağa’ tespihlerin değeri de nesilleri tükenmekte olan caretta caretta cinsi kaplumbağalarının kabuğundan yapılmalarından kaynaklanıyor. Bu sebeple de ‘bağa’ cinsi tespihler pahalıdır. Ancak, böyle pahalı tespihlerin de meraklıları çok. Kehribar gibi Oltu taşı, kuka, fildişi, abanoz, yüsürü ve deve kemiğinden imal edilenler tespihlerin de değerleri yüksek ve oldukça fazla meraklıları var.’’

19.03.2008


 

Özel tiyatrolara 2008’de 3 milyon YTL

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakan Ertuğrul Günay’ın talimatıyla, 2007 yılında değerlendirilemeyen projeleri için özel tiyatrolara, 1 milyon 500 bin YTL tutarında özel ödenek sağladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, ilgili yönetmelik hükümleri gereğince, özel tiyatroların projelerine yardımlar yapılarak destek olunduğu hatırlatıldı. 2007-2008 sanat sezonunda gerçekleştirecekleri projeler için yardım talebinde bulunan özel tiyatroların 15 Ağustos 2007 tarihine kadar yaptıkları başvuruların, 2007 yılı içerisinde bütçeden veya bütçe dışı kaynaklardan ödenek sağlanamaması sebebiyle değerlendirilemediği kaydedilen açıklamada, geçen yıl değerlendirilemeyen bu projeler için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatlarıyla 1 milyon 500 bin YTL özel ödenek sağlandığı belirtildi. Açıklamaya göre, yardım talep edilen projelerin değerlendirilmesi için ilgili yönetmelik gereğince bir komisyon oluşturuldu. Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Güzel Sanatlar Genel Müdür Vekili Mustafa Atalar, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, oyun yazarları Refik Erduran, Turgay Nar ve Raşit Çelikezer’den oluşan komisyon, Müsteşar İsmet Yılmaz’ın başkanlığında 13 Mart 2008’de Ankara’da toplanarak talepleri değerlendirdi.

Değerlendirme Komisyonu’nun çalışmaları sonucunda, toplam 1 milyon 500 bin YTL tutarındaki ödeneğin dağıtılmasına karar verildiği bildirilen açıklamada, ‘’Bakanlığımızca özel tiyatroların 20082009 sanat sezonunda yardım talep edecekleri projeler için yapacakları başvurular, 15 Ağustos 2008 tarihine kadar kabul edilecek ve sanat sezonu başında toplam 2 milyon YTL ödenek dağıtılacaktır. Böylece, 2008 yılı içerisinde toplam 3 milyon 500 bin YTL ödenek dağıtılmış olacaktır’’ denildi.

19.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri