Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Avrupa’nın başşehri Müslüman olacak

Fransız Le Figaro gazetesi, “Avrupa’nın başşehri “ olarak adlandırılan Brüksel’de Müslümanların nüfusunun üçte birini oluşturduğuna dikkat çekti. Gazete, geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırmaya dayanarak “Avrupa’nın başşehri, 20 yıl içinde Müslüman olacak” diye yazdı.

Fransa’nın büyük gazetelerinden Le Figaro, “20 yıl içinde Brüksel’de birinci din İslâm olacak” başlıklı Brüksel kaynaklı uzun haberinde “Bugün Brüksel nüfusunun üçte biri Müslüman ve de genç kuşaklar daha çok ibadet ediyor. Avrupa’nın başşehri 20 yıl içerisinde Müslüman olacak” diye yazdı. Geçen hafta Belçika’da yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına dikkat çeken Le Figaro, Belçika’daki Louvain Katolik Üniversitesi’nden sosyolog Olivier Servais’in Müslümanların, yüksek doğum oranı sebebiyle “15-20 yıl içerisinde çoğunluk” olması beklendiği görüşünü de aktardı.

EN ÇOK MUHAMMED İSMİ VERİLİYOR

2001 yılından bu yana Brüksel’de doğan erkek çocuklarına en çok verilen adın “Muhammed” olduğunu yazan gazete, genç Müslümanların “giderek daha dindar” olduğu bilgisine de yer verdi. Le Figaro, Brüksel’de Faslıların yoğun biçimde yaşadığı Molenbeek’te “kadınların hemen hemen tümünün tesettürlü” olduğuna, esnafın da Arapça konuştuğuna dikkat çekti.

/ PARİS

23.03.2008


 

Bir Avrupa Birliği projesi: Kültürler arası diyalog

Kültürler arası diyalog konusunda sekiz tema belirlendi bunlar: Kültür ve medya, öğrenim/bilim, azınlıklar, çok dillilik, dinler, iş yeri ve gençlik. AB 2008 yılını kültürler arası diyalog yılı olarak ilân etti.

4 Aralık 2007 tarihinde ilân edilen organizasyonun alt başlığının “Farklılıklarımızla Birlikte Yaşamak” olduğu belirtiliyor. Bu arada 27 AB ülkesi içinde 15 yaş ve üstü 27.000 denek üzerinde yapılan ankete göre, AB yurttaşlarının önemli bir çoğunluğu farklı olanın kendi ülkelerinin kültürel yaşantısını zenginleştirdiğini düşünüyor. Bu oran Lüksemburg’ta, İsveç’te, İrlanda’da, Hollanda’da ve İngiltere’de yüksek ancak tersini düşünen ülkelerin başında Malta, Bulgaristan ve Romanya geliyor. 2008’in “Kültürler arası diyalog” yılı olarak belirlenmesi AB yurttaşlarınca olumlu bulanların oranının yüzde 72 olduğu belirtiliyor. Kültürler arası diyalog konusunda bir de sekiz tema belirlenmiş. Bunlar: Kültür ve medya, öğrenim/bilim, azınlıklar, çok dillilik, dinler, iş yeri ve gençlik. Daha fazla bilgi için organizasyonun www.dialogue2008.eu sitesinde detaylı bilgiler sunuluyor.

23.03.2008


 

Kıbrıs’taki gelişmelerden herkes memnun

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın adada çözüme yönelik başlattıkları müzakere girişimleri dünyadan övgü ve olumlu tepkiler alıyor.

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, liderlerin 3 ay sonra BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatma konusunda uzlaşmalarını övgüye değer buldu. Rehn, en kısa zamanda “Lokmacı Caddesi’nden geçen Yeşil Hat’ta yürümeyi arzuladığını” ifade etti. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, Talat ile Hristofyas arasındaki ‘’olumlu görüşme haberlerini’’ memnuniyetle karşıladığını duyurdu. AB Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel ise iki liderin bir araya gelmelerini memnuniyetle karşıladığını belirterek, Lokmacı Geçidi’nin yeniden açılması kararının “onyıllardır bölünmüş durumdaki adada yeniden birleşme umutlarını canlandırdığını” ifade etti.

/ BRÜKSEL-WASHİNGTON

23.03.2008


 

Makedonya ve Bosna teröre karşı ortak çalışacak

Pekin Bosna Hersek İçişleri Bakanı Tarık Sadoviç, Makedonya’ya ziyarette bulundu. İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska ile bir araya gelen Sadoviç, temasları sırasında iki ülkenin içişleri alanında işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için atılacak adımları değerlendirdi.

Bakanlar, resmî görüşmelerinin ardından, terörizm, organize suç, rüşvet, insan ticaretine karşı mücadele konularında ikili anlaşmalara imza attı. Kosova olayları ile karışan Balkanlarda iki ülkenin teröre karşı ortak adımlar atması önem taşıyor.

/ ÜSKÜP

23.03.2008


 

Satürn’ün uydusu Titan’da gizli okyanus iddiası

Satün'ün uydusu Titan’ı kaplayan kalın buz tabakasının altında gizli kalmış, derin bir okyanus olabileceği bildirildi.

BBC’nin haberine göre, Science dergisinde yayınlanan bir araştırma, Cassini - Huygens uzay aracının gönderdiği radar kayıtları, bu tahminleri güçlendiriyor. Uzmanlar, Titan’ın yüzeyinde belirlenen bazı oluşumların, hareket hâlinde olduğunun anlaşılması üzerine uyduda su olabileceğini düşündüklerini söylüyorlar.

/ HONGKONG

23.03.2008


 

Bulgarlar, Lizbon sözleşmesini onayladı

Bulgaristan parlamentosu, AB’nin taslak anayasasının yerine geçecek Lizbon Sözleşmesi’ni onayladı. Parlamentoda önceki gün yapılan oturumda, 240 milletvekilinin 195’i sözleşmenin kabul edilmesinden yana oy kullanırken, 15 milletvekili aleyhte karar verdi.

30 milletvekili ise oylamaya katılmadı. Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev, oylamadan önce yaptığı konuşmada, Lizbon Sözleşmesi’nin, AB’yi daha etkin, daha şeffaf ve daha erişilebilir kılacağını söyledi. Avrupa Komisyonu da Bulgaristan’ın Sözleşmeyi kabul etmesinden memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

/ SOFYA

23.03.2008


 

ABD’de pasaport skandalı işçileri kovdurttu

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde aday olan Barack Obama’nın yanı sıra, diğer adaylar Hillary Clinton ile John McCain’in de pasaport bilgilerine yasa dışı yoldan bakıldığı ortaya çıktıktan sonra, söz konusu fiili işleyen işçilerin işlerinden kovulduğu bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Obama’nın pasaport bilgilerine bakan sözleşmeli personelin, McCain’in ve Hillary Clinton’un da pasaport bilgilerini de incelediği bildirilmiş ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da sözkonusu skandaldan dolayı başkan adaylarından özür dilemişti.

/ WASHİNGTON

23.03.2008


 

Tayvan, cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gitti

Tayvan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için 17 milyon 300 bin seçmen ülke genelindeki 14 bin 403 noktada oy verdi.

Seçimlerde iki favori aday Frank Hsieh ile Ma Ying-jeou, iktidar için yarışıyor. Seçimlerde iki referandum da oylamaya sunuldu. Referandumlar Tayvan’ın Birleşmiş Milletler ve diğer uluslar arası organizasyonlara hangi isimle üye olacağıyla ilgili. Seçimlere katılma oranının yüzde 75 civarında olduğu tahmin ediliyor. Resmi sonuçların daha sonra açıklanacağı seçimlerde ilk gelen haberlere göre Ma oyların yüzde 53’ünü alırken, Hsieh ise yüzde 15’lerde seyrediyor.

/ TAİPEİ

23.03.2008


 

Sincan Özerk bölgesi 7.3 ile sallandı, binlerce ev yıkıldı

Çin'in kuzeydoğundaki Sincan Özerk Bölgesi’nde önceki gece meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremde 2 bin 200 ev ha sar gördü, 44 bin insan geceyi sokaklarda geçirdi.

Resmî Xinhua ajansının haberine göre, büyük depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı gerçekleştiği, binalardan bazılarının oturulamayacak hâle geldiği kaydedildi. Sincan’ın batısını 2003’te vuran 6.8 büyüklüğündeki depremde 268 kişi ölmüştü. 1976’da kuzeydoğudaki Tangshan şehrinde meydana gelen 8.2 büyüklüğündeki deprem, Çin’in en ölümcül sarsıntısı olarak tarihe geçmiş, 240 bin’den fazla insan ölmüştü.

/ PEKİN

23.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri