Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Abbas, Hamas-El Fetih diyaloğuna gölge düşürdü

Fİlİstİnlİ gruplar Yemen’de süren görüşmelerde diyalog anlaşmasına vardı. Ancak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih örgütü Yemen’in başşehri Sana’da Hamas’la vardıkları anlaşmanın ‘yanlışlıkla’ imzalandığını savundu.

Filistinli grupların Yemen’de önceki gün imzaladıkları ve Filistin hükümetinin birleştirilmesini öngören taslak El Fetih içerisinde tartışmalara sebep oldu. Görüşmelerde El Fetih’i temsil eden Azzam el Ahmed’i ‘acelecilik ve yetkisini aşmak’la suçlayan parti yöneticileri, anlaşmanın imzalanmaması gerektiğini savundu. İsrail’le yapılan görüşmelere başkanlık eden Ahmed Kurey, Azzam el Ahmed’in Mahmud’ın imzayı atmadan önce Abbas’ı aradığını, fakat ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’i ağırlayan devlet başkanının çok meşgul olduğunu ifade etti. Kurey, imzanın yanlış anlama sonucu atıldığını söyledi.

Abbas’ın siyasi danışmanı Nemr Hammad ise Azzam el Ahmed’in yanlış yaptığını, Sana bildirisine imza atmadan önce Mahmut Abbas’a gerekli bilgilendirmeyi yapmak için dönmediğini iddia etti. Suçlamalara cevap veren Ahmed ise Abbas’ın siyasi danışmanı Hammad’ı bir şey bilmemekle ve cahil olmakla suçladı. Ahmet, “Ben yetkilerimin sınırlarını biliyorum. Hiçbir zaman yetkilerimin sınırları dışına çıkmadım. Bütün taktiksel konularda yetkilerim vardı. Ben, anlaşma imzalamış değilim, bizim vazgeçilmez şartlarımızı da tartışmaya açmış değilim.” şeklinde konuştu.

Yemen görüşmeleri diyalog

anlaşmasıyla sonuçlanmıştı

Filistin’deki El Fetih ve Hamas yetkilileri, Yemen’in uzlaştırma girişimi temelinde diyaloğu kabul ettiklerine dair anlaşma imzalamışlardı. Yemen Dışişleri Bakanı Ebubekir el Kurbi, Gazze ve Batı Şeria’nın geleceğine ilişkin uzlaşma çabaları için, başşehir Sana’da bir araya gelen tarafların “Sana Bildirisi”ni imzaladığını belirtmiş ve bildirinin üst düzey El Fetih yetkilisi Azzam El Ahmed ve Hamaslı ara bulucu Musa Ebu Marzuk arasında imzalandığı kaydedilmişti.

/ SANA

25.03.2008


 

Fitne’ye internette de geçit verilmedi

HollandalI aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders’in Kur’ân-ı Kerim karşıtı “Fitne” adlı filminin yayınlanması beklenen sitenin yayını durduruldu.

Aşırı sağcı Wilders, İslâm karşıtı söylemleri ile popülerlik kazanmıştı. Wilders, Kur’ân karşıtı 15 dakikalık kısa bir film hazırlayarak televizyonlarda yayınlatmak istemişti. Ancak Hollanda televizyonları, Wilders’in filmini yayınlamamayı tercih etti. Wilders, filmi, internet üzerinden yayınlamayı planlıyordu. Hosting hizmeti veren Amerikalı şirket Network Solutions, şikâyetler sebebiyle, sitenin hizmet tüzüğünü çiğneyip çiğnemediğini araştırmak için yayınını durduklarını açıkladı.

/ AMSTERDAM

25.03.2008


 

ABD’nin Irak’ta kaybı 4 bine ulaştı

Irak’In başşehri Bağdat’ta yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu 4 ABD askeri daha öldü, 1’i ise yaralandı.

Ölen son ABD askerleriyle birlikte, Irak’ın işgalinin üzerinden geçen 6 yıl içinde toplam 4 bin ABD askeri öldü. ABD ordusundan yapılan açıklamada, askerlerin Bağdat’ın güneyinde devriye görevini yerine getirdikleri sırada, araçlarının yol kenarına yerleştirilmiş bir bombaya çarpması sonucu öldükleri, olayda bir askerin de yaralandığı belirtildi. Bağdat’a ABD tanklarının girdiği 20 Mart 2003’ten beri 4 bin Amerikalı askerin yanı sıra 175 İngiliz, 133 de diğer ülkelerden asker öldürüldü.

/ BAĞDAT

25.03.2008


 

Zevahiri’den Gazze için intikam çağrısı

El Kaİde’nİn iki numaralı ismi Eymen el Zevahiri, İsrail’in Gazze Şeridi’nde geçtiğimiz ay düzenlediği saldırıların intikamının alınması çağrısı yaptı. Zevahiri, internet üzerinden dün yayınlanan ses kaydında Batı ve Yahudi çıkarlarının hedef alınmasını istedi.

İsrail güçleri, geçtiğimiz ay Gazze Şeridi’nde çoğu sivil 120’den fazla Filistinliyi öldürmüştü. Ses mesajında açık bir hedef belirtmeyen Zevahiri, ‘protesto gösterileri sadece gazımızı alıyor’ diyerek, iyi planlanmış saldırılar düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Gazze’deki Filistinlilerin tecrit edilmesinde ABD’yle birlikte hareket eden Arap ülkelerini suçlayan Zevahiri; Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün liderlerini ‘şeytanî ittifakın parçası’ şeklinde nitelendirdi.

/ DUBAİ

25.03.2008


 

Alman istihbaratını cihad korkusu sardı

Alman İstihbarat Teşkilâtı Başkanı Ernst Uhrlau, Kuzey Afrika ülkelerinde El Kaide’yi destekleyen yeni radikal dinci terör grupları oluştuğunu belirterek, “Cihat kapımızın önünde büyüyor” dedi.

Uhrlau, bugün yayımlanacak “Spiegel Special” adlı aylık dergiye yaptığı açıklamada, Mağrip ülkelerinde gizlice El Kaide’yi desteklemek amacıyla yeni gruplar oluştuğunu, Alman İstihbarat Teşkilâtı’nın buradaki gelişmeleri büyük endişeyle izlediğini kaydetti. Almanya’da doğup büyüyen bazı Müslümanların Afganistan-Pakistan sınırındaki terör eğitim kamplarına gittiğine işaret eden Uhrlau, Alman güvenlik makamlarının ülkedeki şiddet yanlısı radikal dincilerin sayısını “birkaç yüzle” ifade ettiğini ve yaklaşık 700 kişinin izlendiğini söyledi.

/ BERLİN

25.03.2008


 

Türk Kızılayı'ndan Kosova'ya anlamlı yardım

Türk Kızılay Derneği Kosova’da ihtiyaç sahibi 3 bin aileye gıda yardımında bulundu.

Üç TIR dolusu yardımla Kosova’ya gelen Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Necdet Aygün, Kosova’nın bağımsızlığını ilanı ardından Türk Kızılay Derneği olarak 2008 yılı çerçevesinde bu ülkeye dört parçadan oluşan gıda yardımında bulunma kararı aldıklarını ifade etti. Türk Kızılayı Kosova’daki faaliyetlerini 8 yıldır aralıksız sürdürüyor.

/ PRİZREN

25.03.2008


 

Makedonya’da koalisyona devam kararı

Makedonya’dakİ Arnavut Demokratik Partisi, iktidar partisi Makedon Milli Birliği ile koalisyon hükümetine devam kararı aldı.

Arnavut Demokratik Partisi, iktidar partisinin Kosova’nın bağımsızlığını tanıma yolunda gerekli adımı atmaması üzerine, koalisyon hükümetinden ayrıldığını açıklamıştı. Tarafların, Kosova’nın tanınması konusunda uzlaşıp uzlaşmadığı yolunda bir açıklama yapılmadı.

/ ÜSKÜP

25.03.2008


 

Butto’nun eşi Zerdari beraat etti

Pakİstan’In Aralık ayında suikasta kurban giden eski başbakanlarından Benazir Butto’nun dul eşi Asıf Ali Zerdari, 1996 yılında emekli bir yargıcın öldürülmesi davasında beraat etti.

Savcı Naytullah Randhava, emekli yargıç Nizam Din ile oğlunun 1996’da Karaçi’de vurularak öldürülmesinde rolü bulunmaktan 2002 yılında suçlanan Zerdari’nin aklandığını bildirdi.

/ KARAÇİ

25.03.2008


 

Kayıp Türk mühendis Moskova’da bulundu

Kendİsİnden 2 Mart’tan bu yana haber alınamayan Türk mühendis Orçun Aydın’ın bulunduğu ifade edildi.

Yetkililer, Rusya’nın Perm şehrinde faaliyette bulunan Sucu İnşaat’ta mühendis olarak çalışan Aydın’ın bulunduğu söyledi. Orçun Aydın’ın resmî işlemlerin devam ettiği belirtiliyor.

/ MOSKOVA

25.03.2008


 

İran, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne başvurdu

İran Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) tam üyelik için başvuruda bulundu. İran ŞİÖ toplantılarına gözlemci statüsünde katılıyor.

Tacikistan’ın başşehri Duşanbe’de bulunan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ülkesinin ŞİÖ tam üyeliği için örgüt sekreterliğine resmî başvuru yaptığını bildirdi. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile görüşmesi sonrası gazetecilere açıklama yapan Mutteki, “Biz ŞİÖ’nün tam üyesi olmak istiyoruz ve Tacikistan da İran’ın ŞİÖ üyeliğini destekliyor” diye konuştu.

/ DUŞANBE

25.03.2008


 

AB, Kıbrıslı Türklere verdiği sözleri yerine getirmeli

İTALYAN Radikal Parti Genel Başkan Yardımcısı Marco Perduca, AB’nin Kıbrıslı Türklere verdiği sözleri yerine getirmesi çağrısında bulundu.

ABHaber’e konuşan Perduca, Kıbrıs sorununun dışardan iyi algılanmadığını ve anlaşılmadığını belireterek, “Kıbrıslı Türkler sorunlarını Avrupa’ya daha iyi anlatma yollarını bulmalı” dedi.

AB’nin bir Kıbrıs sorunu olduğunu sorununda kendisinden kaynaklandığının altını çizen Perduca, “AB bir taraftan Kıbrıs’ta bir tarafı ödüllendirip Birliğe üye yaparken diğer tarafıda ambargo ve izolasyonlar altında tutulmasına seyirci kalamaz” diye konuştu.

Kıbrıslı Türklerin kendilerine yapılan haksız ambargoları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, AB Ombudsmanı, ve AB Adalet Divanı’na taşımaları çağrısında da bulunan Perduca, ambargoların devam etmesi kabul edilemez açıklamasında bulundu. Perduca, “Kıbrıslı Türklerin temsiclileri özgür bir şeklide Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilmesi lazım. Kıbrıslı Türklerin AB platformlarında seslerini kısmaya çalışmak 21.yüzyılda kabul edilebilecek bir yaklalşm değildir” açıklamasında bulundu.

/ BRÜKSEL

25.03.2008


 

İngiltere sigaraya vitrinde görünme yasağı getirecek

İngİltere’de sigaraların market ve bakkallarda vitrine ya da görünür raflara konulup sergilenmesinin yasaklanması düşünülüyor.

Hükümet tarafından bu konuda bir çalışma başlatıldığı belirtildi. Sigara kullanımını azaltmak ve özellikle de çocukların sigaraya başlamasının önüne geçmek için yapılan planlamayla pub ve restoranlarda sigara satılan makinalar üzerinde de daha sıkı kontrol uygulanması öngörülüyor. Hükümetin uygulamayı başlatmaya yönelik karar öncesinde anketler yoluyla halkın görüşüne de başvurmayı düşündüğü belirtiliyor.

/ LONDRA

25.03.2008


 

Danimarkalı rahipler cehennemi tartışıyor

Danİmarka’da rahipler, İncilde cehennem ile ilgili bir açıklamanın yer almadığını belirterek, dinle ilgili yeni açıklamalarda bu konuya yer verip vermemeyi tartışıyor.

Danimarka’da artan cehennem ile ilgili tartışmaların, Norveç’te bu konuyla ilgili olarak yapılan ve 2010 yılına kadar bitirilmesi planlanan yeni İncil çevirilerinden kaynaklandığı bildirildi. Danimarka’da cehennem ile ilgili yaşanan tartışmalara İsveç gazeteleri de yer verdi. Nüfusun büyük çoğunluğunun Protestan olduğu Danimarka’da bu tartışmaların İncilin yeni çevirisi çerçevesinde yürütüldüğü ve cehennem kavramının bu çevirilerde yer almayacağı kaydedildi.

/ DANİMARKA

25.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri