Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kocaeli, İstanbul tarihiyle buluştu

KOCAELİ’DE açılan sergide, İstanbul tarihi buluşturuldu. Sergi, alanında Türkiye’nin ilk gravür araştırma sergisi özelliğini de taşıyor. Araştırmacı Burak Yamaç ve Ressam Melikşah Soytürk bir araya gelerek sergi açtı. Türkiye’de benzeri olmayan “Medeniyetin Başkenti İstanbul Sergisi” 63 eserden oluşuyor.

Kocaeli Ncity Alışveriş Merkezi’nde açılan sergi yoğun ilgi görüyor.

Araştırmacı Yamaç, İstanbul’da bir yıl boyunca tarihî mekânlarda yaptığı araştırmayı detayları ile ortaya koydu. Araştırma bilgilerini alan Yamaç, 8.5 ay ince işçilikle çizim yaptı. Sergide, Türk medeniyetinin sahip olduğu mimarinin yapılarını sosyal olaylarla veriyor. Bu alanda da Türkiye’de ilk sergi olma özelliğini taşıyor. Bazı batılı ülkelerde kullanılan gravürler, ilk defa bir Türk tarafından sistemli bir şekilde toplandı. Dünyada bir çok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul’daki tarihi eserleri çizimle resme döken Soytürk, “Bu sergi ile medeniyetin başkenti İstanbul’u bütün dünyaya tanıtmak için maddî beklentiye girmeden yaptık” dedi. İlk defa Kocaeli’de açılan sergi 2 Nisan’a kadar açık kalacak. Sergi daha sonra İstanbul’un ardından da yurtdışında açılacak.

25.03.2008


 

Can Kardeşler Bediüzzaman Dede’yi rahmetle andılar

Vefatının 48. yıldönümünde Bediüzzaman Said Nursi’yi anmak üzere düzenlenen Can Kardeş Çocuk Programı, Ankara AKM'de geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Ankara Can Kardeş Dergisi Okuyucuları tarafından organize edilen vefatının 48. yıldönümünde Bediüzzaman Said Nursî’yi rahmetle anmak ve Onun arzuladığı bahar çiçeklerini, küçük Said’leri seyrettirmek üzere gerçekleştirilen Can Kardeş Çocuk Programı, AKM’de geniş bir katılımla düzenlendi. Program ilk okul öğrencisi Yavuz Selim Doğan Yiğit’in okuduğu Kur’ân-ı Kerim tilâveti ve ardından yaptığı dua ile başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Onur Turan, iman dersini çocukken almanın önemine değinerek, “Amacımız çocukları dinî ve fennî ilimlerle çift kanatlı olarak uçurmaktır.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Ankara Can Kardeş Faaliyetleri bir sinevizyon gösterisiyle izleyicilere sunuldu. Daha sonra Ramazan Kaya “Canım Üstadım Benim” isimli şiiri okurken, Beytullah Nurlu da “Medine’nin Yollarında” ilahisini seslendirdi. Ardından Ankara’nın her semtinden birer çocuk sahneye çıktı ve Cihan Canbaz’ın sorduğu “Risâle-i Nur hayatınıza ne kattı?” sorusuna birbirinden ilginç cevaplar verdiler. Ayrıca anne babalarına da gönderme yapan çocuklar, onları namazlarını aksatmamaya ve Risâle-i Nur’u daha fazla okumaya davet ettiler. Program, 11 yaşındaki Alperen Özler’in anne ve babasına yazdığı şiiri okumasının ardından izlettirilen kısa sinevizyon gösterisi ile son buldu.

Cemil Yüzer / ANKARA

25.03.2008


 

Mimar Sinan, vefatının 420. yılında köyünde anılıyor

VEFATININ 420. yılında anılan Mimar Sinan için memleketi Kayseri’nin Ağırnas beldesinde ‘Mimar Sinan Günleri’ düzenleniyor. Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, yaptığı açıklamada, 9 Nisan 1588 tarihinde vefat eden dünyaca ünlü mimar Mimar Sinan’ı ölümünün 420. yılında ‘Mimar Sinan Günleri’ isimli etkinlikle anacaklarını belirtti.

9 Nisan tarihinde Mimarlar Odası Kayseri Şubesi ile ortaklaşa düzenlenen faaliyeler kapsamında panel, seminer ve gezi düzenleneceğini belirten Osmanbaşoğlu, 4 gün sürecek Mimar Sinan Günleri’ne Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılacağını ifade etti. Mimar Sinan’a hakettiği değeri kazandırmayı amaçladıklarını belirten Belediye Başkanı Osmanbaşoğlu, “Onu bu güne kadar yeterince tanıtamadık ama her geçen gün daha da iyi tanıtma çabasındayız. Bu yüzden bu yılki faaliyetimizi 4 güne çıkardık” dedi.

/ KAYSERİ

25.03.2008


 

Türkçe ağızları 232 bin söz varlığıyla sanal ortamda

DİYARBAKIR’DAN Rumeli’ye, Gaziantep’ten İzmir’e değin Türkiye Türkçesi ağızlarına ait 232 bin söz varlığı, sanal ortamda kullanıma açılacak.

Türk Dil Kurumu (TDK) ve Harran Üniversitesi’nin iş birliğiyle 25-29 Mart tarihleri arasında Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı’na Türkiye Türkçesi ağızları üzerine bilimsel araştırmalar yürüten yerli yabancı 77 dil bilimci, 74 bildiriyle katılacak. Çalıştayda Azerbaycan, Kosova, Macaristan, Ukrayna ve Yunanistan’dan 12 dil bilimci bildiri sunacak. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde canlı bir biçimde konuşulan ve yaşayan Türkçe’nin ağızları ses, biçim, söz varlığı ve anlam açılarından çok yönlü olarak ele alınacak. Türkiye Türkçesi ağızlarının Türk dünyasındaki Türk lehçeleriyle bağlantılarının da inceleneceği toplantıda, ‘’Rumeli Ağızları’’, ‘’Eskişehir Alpu Ağzı’’, ‘’Erzurum Ağzında H Sesi’’, ‘’Kâhta Ağzı’’, ‘’Diyarbakır Ağzında Deyimler’’, ‘’Muş İli Terekeme Ağzı’’, ‘’Denizli İli Ağızlarında Zaman Ekleri’’, ‘’Ceyhan Yörük Ağzı’’, ‘’Niğde ve Yöresi Ağızları’’, ‘’İzmir ve Yöresi Ağızları Üzerine’’, ‘’Balıkesir Çepni Ağzı Dil Özellikleri’’, ‘’Kayseri ve Yöresi Ağızlarında Söz Varlığı’’, ‘’Gaziantep Ağzı’’, ‘’Elazığ Ağzı’’, ‘’Doğu Anadolu Ağızları ile Nahçıvan Ağızları Arasında Etkileşim’’, ‘’Dede Korkut Kitabı ve Türk Ağızları’’ gibi konularda bildiriler sunulacak.

/ ANKARA

25.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri