Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Avrupa’dan ABD’ye nükleer çağrı

NATO devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek Bükreş zirvesi sırasında bazı müttefiklerin, Avrupa’daki nükleer stoklar dosyasını kulislere ve gizli gündeme taşımaları bekleniyor.

Belçika Savunma Bakanı Pieter De Crem’in, ülkede nükleer silah stokları bulunduğunu açıklamasının ardından Avrupa’daki Amerikan üslerine ilişkin tartışmalar artıyor. De Crem, geçen ay, Flaman kesimindeki Limburg bölgesinde yaptığı açıklamada, aynı bölgedeki ABD üssü Kleine-Brogel’de “nükleer yetenek” bulundurulduğunu söyledi, ancak nükleer başlıklı füzelerin varlığını teyit etmeyeceğini veya yalanlamayacağını belirtti.

“Savunma Bakanlığı doğrulamaz veya yalanlamaz ama Kleine-Brogel’de nükleer yetenek bulundurulduğunu herkes biliyor” diyen Bakan, her şeyin NATO çerçevesinde gerçekleştiğini, anahtarların NATO müttefiklerinde olduğunu anlattı. Kleine-Brogel Komutanı Albay Claude Van de Voorde’un, Belçika’nın yeni Savunma Bakanı Pieter De Crem’i “bilgilendirdiği”, ABD üssündeki F-16 uçaklarına “nükleer yetenek” kazandıran bir altyapının varlığını bildirdiği, üsteki Amerikalı ve Belçikalı personelin “nükleer görevler” için eğitim aldığını anlattığı ifade edildi.

Belçika’daki ABD üssünde nükleer silahlar bulunduğu ilk olarak 1988’de, zamanın Savunma Bakanı Guy Coeme tarafından açıklanmış, bu açıklama Washington’un, “askeri sırların söz konusu olması” nedeniyle sert tepkilerine yol açmıştı. Belçika Hava Kuvvetleri Komutanı General Guido Vanhecke de 1995 yılında yaptığı bir açıklamada, Kleine-Brogel’de nükleer başlıklı silahlar bulunduğunu bildirmiş, “askeri sır” gerekçesiyle bunların sayısını açıklayamayacağını söylemişti. Belçika Silahlı Kuvvetlerinin dergisi “Vox”, 1997’de, üste Amerikalılara ait nükleer başlıklı füzeler bulunduğunu yazmıştı.

Söz konusu nükleer silahların 1963 yılında Belçika’ya konuşlandırıldığı bildiriliyor. NATO, Avrupa’daki bazı üslerde “çift yetenek” (konvansiyonel ve nükleer) olduğunu kabul ediyor, ancak nükleer silahlara ilişkin ayrıntılı açıklamalarda, doğrulama veya yalanlamada bulunmuyor. Savunma Bakanı De Crem’in son açıklamalarının ardından siyasi çevrelerde ve basında nükleer silah tartışmaları canlandı. Bazı siyasi partiler, Soğuk Savaş döneminden kalma bu silahların ülkeden çekilmesini isterken, bu silahların bulunduğu üssün terörist saldırılara hedef teşkil etmesinden duyulan endişe yansıtılıyor. Siyasi partiler, son dönemde Almanya ve Norveç’in yaptığı gibi, Belçika’nın da Avrupa’daki nükleer silah stoklarının geri çekilmesi talebini NATO gündemine taşımasını istiyor.

Konunun, Bükreş zirvesindeki temaslarda, “nabız yoklama” boyutuyla gündeme geleceği ifade ediliyor.

/ BRÜKSEL

02.04.2008


 

Çin’i Tibet korkusu sardı

Çin polisinin, Tibet’in bağımsızlığından yana güçlerin intihar saldırısı düzenlemesinden endişe ettiği bildirildi. Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı sözcüsü Vu Heping, “aldıkları son istihbarata göre Tibet’in bağımsızlığı yanlısı güçlerin yeni planının şiddet olayları başlatmak için intihar saldırıları düzenlemek olduğunu” ileri sürdü.

Çinli yetkili, “Bu kişiler kan dökmekten de, kurban olmaktan da korkmadıklarını iddia ediyor” diye konuştu. Resmi Şinhua haber ajansı, Tibet’in başkenti Lasa’daki kundaklamalarda 14 kişinin öldüğünü, iki kişinin ölüm nedeninin belirlenemediğini ve dört cesedin kimliklerinin tespit edilemediğini bildirmişti. Polis makamları da 241’i polis 623 kişinin yaralandığını açıkladı. 14 Marttaki olaylarla ilgili olarak 414 şüpheli gözaltına alındı, 298 kişi teslim oldu.

/ PEKİN

02.04.2008


 

NATO ile Rusya arasına Ukrayna girdi

Rusya Ukrayna’nın NATO üyeliğine kabulünün iki ülke ilişkilerinde “derin krize” neden olabileceği uyarısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesi halinde Rusya’nın batı dünyasıyla ilişkilerinin de çok zarar göreceğini söyledi.

Karasin’in açıklaması, ABD Başkanı George Bush’un Kiev ziyaretinde Ukrayna’nın NATO üyeliğini destekledikleri açıklamasının hemen ardından geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, Bush ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kiev’in NATO üyeliği sürecinin başlatılması konusunda ABD’nin tam desteğini aldığını açıklamıştı.

Bush da yaptığı açıklamada, bu desteği teyit ederek, Ukrayna’nın üyeliğine karşı çıkan Rusya’nın sürece yönelik bir vetosunun olmadığını söylemişti. Kiev ziyaretinin ardından Ukrayna ve Gürcistan’ın üyelik yol haritasının değerlendirileceği NATO zirvesine katılmak için Romanya’nın başkenti Bükreş’e geçecek olan Bush, “Bükreş’te yapılacak toplantıda ABD’nin pozisyonunu netleştirmeye devam edeceğim. Ukrayna ve Gürcistan için (üyelik) yol haritasını destekliyoruz. Buradaki ziyaretim herkes için net bir sinyal olmalı. Bu da Ukrayna’nın katılımının bizim çıkarımıza olduğunu söylüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

/ MOSKOVA

02.04.2008


 

Taliban’a karşı kanal kurulacak

NATO, özellikle Afganistan konusunda basını ve kamuoyunu daha iyi bilgilendirmek amacıyla özel bir televizyon kanalını hizmete açacağını bildirdi. İttifak sözcüsü James Appathurai, “Natochannel.tv” adı verilecek kanalın, Bükreş zirvesi sırasında yayınlara başlayacağını duyurdu.

Ana hedefi Afganistan’da Taliban propagandasına karşı mücadele olarak belirlenen kanalda, her hafta 10 kadar konu işlenecek. Danimarka’nın maddi desteğiyle oluşturulacak 5 çekim ekibi, Afganistan’da ve Uluslararası Destek Gücü (ISAF) bünyesinde görüntülü röportajlar yapacak. Kanalın NATO’nun internet sitesi üzerinden yayın yapacağı, gazetecilerin ve basın organlarının bu kanaldan görüntü aktarabileceği bildirildi. NATO’nun bu girişimde, “Afganistan’daki basın savaşını kaybetmemek için” bulunduğu üzerinde duruluyor.

/ BRÜKSEL

02.04.2008


 

Hizbullah kendisini İsrail’le sınamasın

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Lübnan’daki Şii örgüt Hizbullah’a İsrail ile silahlı çatışmadan kaçınması tavsiyesinde bulundu.

Barak, İsrail devlet radyosuna yaptığı açıklamada, “İsrail ordusunun askerleri, Lübnan ile sınırın öteki tarafında olan bitenleri gözlüyor. Hiç kimsenin, bölgedeki hangi ülkenin en güçlü ülke olduğunu İsrail ile test etmesini tavsiye etmem” dedi. İsrail-Lübnan sınırında teftişlerde bulunan Barak’ın, parlamentonun savunma ve dış ilişkiler komisyonunda basına kapalı olarak yaptığı açıklamada ise, Hizbullah’ın İran’ın yardımıyla silahlanmaya devam ettiğini söylediği kaydedildi. Barak’ın komisyondaki konuşmasında, Hizbullah’ın 2006 yazında Lübnan’daki İsrail-Hizbullah savaşından ders aldığını, bu yüzden de provokasyonlardan kaçındığını söylediği belirtildi.

/ KUDÜS

02.04.2008


 

Rice, Barak’ı yumuşattı

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınır geçişlerinin Filistin Yönetimi temsilcilerine bırakılması konusunda bir süredir tartışılan önerilere karşı tavrını yumuşattı.

Barak’ın tavrındaki değişiklik, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’dan da aynı yönde gelen talep doğrultusunda gerçekleşti. Bunun, İsrail’in konuyla ilgili politikasında büyük bir değişiklik anlamına geldiği belirtiliyor. Barak’ın makamından yapılan açıklamada, Kassam saldırılarının sonlanması, eylemlerin ve Sına’dan Gazze Şeridi’ne silah kaçakçılığının azalması gibi şartların olgunlaşması durumunda, (Filistin Yönetimi Başbakanı Selam) Feyyad’ın temsilcileriyle işbirliği halinde, Gazze’ye girişlerdeki geçiş noktalarında durumunun iyileştirilmesi üzerinde düşünüleceği bildirildi.

/ KUDÜS

02.04.2008


 

‘Vatikan Kosova’yı Katolikleştirmek istiyor’

Rus basınına göre Vatikan, Kosova’daki Müslümanları Katolikleştirme planını uygulamaya başladı.

Kosova medyasının aktardığı Rusya’nın “Profil” dergisinde yayınlanan haberde, Vatikan misyonerlerinin, Kosova’da Müslümanları Katolikleştirmek için çeşitli etkinlikler yürüttüğü belirtiliyor. Haberde ayrıca, geçen hafta Katolik dünyasının “Yeniden Diriliş” gününde Kosova Katolik Kilisesi Piskoposu Dode Gjergji’nin “Kosova Müslümanlarının, İslamlaştırılmış Katolikler olduklarını ve zamanında zorla dinlerinin değiştirildiğini” iddia ettiği kaydedildi.

/ PRİŞTİNE

02.04.2008


 

Irak’ta 2.8 milyon kişi iç göç mağduru

Uluslararası yardım kuruluşları, Irak’ta yerlerinden edilmiş yaklaşık 2,8 milyon kişinin bulunduğunu bildirdi.

Iraklı yetkililer, Irak’ta faaliyet gösteren Kızılhaç ve BM yardım grupları, bu yıl içinde şimdiye kadar yerlerinden edilen Iraklıların sayısında 300 bin kadar artış saptandığını kaydetti. Uluslararası Göç Örgütü de yerlerinden edilmiş Iraklılardan bir milyondan fazlasının barınak ve yiyecekten yoksun olduğunu açıkladı. Aynı sayıda Iraklının da düzenli bir gelirinin ya da işinin olmadığı belirtildi.

/ CENEVRE

02.04.2008


 

Almanya’da yeni bir kundaklama vakası

Almanya'nın Böttingen kasabasında Türk ailenin kiracı olarak oturduğu 3 katlı müstakil ev önceki sabah şüpheli bir biçimde yandı.

Böttingen daha önce Türklerin evinin kundaklandığı Aldingen’e 10 km uzaklıkta. Almanya’nın Tuttlingen kenti yakınlarındaki Böttingen kasabasında Avcı ailesinin kiracı olarak ikamet ettiği 3 katlı müstakil ev şüpheli bir yangın sonrası hasar gördü. Yangında can kaybı yaşanmazken sadece maddi hasarlar oluştuğu bildirildi.

/ TUTTLİNGEN

02.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri