Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

5 yılda ithalat ve dış ticaret açığı rekor kırdı

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, ihracat rekorları her ay basın toplantısıyla açıklanan Türkiye’de, ithalat rekorlarının görmezden gelindiğini savundu.

Aygün, Türkiye’nin dış ticaret gelişmeleriyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin hemen her ay düzenlediği basın toplantılarıyla ihracat rakamlarını açıkladığını hatırlattı. Aygün, “İhracatın ay biter bitmez hemen açıklanması Türkiye açısından çok önemli bir gelişme. Ancak, ihracat rakamları açıklanırken ithalat rakamlarının görmezden gelinerek gizlenmesi, erken açıklanan ihracat rakamlarının yararını ortadan kaldırıyor” dedi. Son yıllarda sürekli ihracat rekorlarından söz edildiğini ve ithalatın kırdığı rekorların görmezden gelindiğini öne süren Aygün, açıklamasına şöyle devam etti: “Sürekli ihracat rekorları konuşulan Türkiye, hemen hemen her ay ithalat ve dış ticaret açığı rekoru da kırıyor. Ayrıca, 2001 yılından sonra Türkiye, her yıl bir önceki yıldan daha fazla ithalat yaptı. Yani ithalat beş yıl arka arkaya rekor kırdı. Yine aynı dönemde Türkiye’nin dış ticaret açığı da bir önceki yılın açığının üzerine çıktı. Yani beş yıl arka arkaya dış ticaret açığı rekoru kırdık. Biz ihracat rekorlarına dalıp gittiğimiz için, dış ticaret açığımızın dolayısıyla cari işlemler açığımızın ucunu adeta kaçırdık.”

BEŞ YILDA 242 MİLYAR DOLARLIK AÇIK

Aygün, ihracat rekorlarıyla övünülen son beş yıllık dönemde Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 197.2 oranında artarken, ithalattaki artışın yüzde 230’u, dış ticaret açığındaki artışın da yüzde 306’yı bulduğunu belirtti. 2002 yılında ihracatıyla, ithalatının yüzde 70’ini karşılayan Türkiye’nin, 2007 yılında 100 birimlik ithalata karşılık sadece 63 birimlik ihracat yapabildiğini kaydeden Aygün, “Türkiye ekonomisi artık giderek daha fazla dış ticaret açığı veriyor. Türkiye, 1923-2002 yıllarını kapsayan dönemde 231 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermişti. 2003 yılı başından bu yıl şubat ayı sonuna kadar verilen açık ise 242 milyar doları aştı. 5 yıl 2 ayda, 79 yıldan daha fazla dış ticaret açığı verildi” dedi.

Şubat 2007 sonu itibarıyla Türkiye’nin yıllık ithalatının 180.4 milyar dolara, yıllık dış ticaret açığının ise 65.7 milyar dolara kadar yükseldiğini ifade eden Aygün, “Bana göre, 114.6 milyar dolarlık ihracatı öne sürerek, arkadaki 180 milyar dolarlık ithalatı görmezden gelmek, Türkiye’nin diğer ekonomik sorunlarını görmezden gelmekle eşdeğerdir” dedi.

/ ANKARA

02.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  5 yılda ithalat ve dış ticaret açığı rekor kırdı

  Mart ayı ihracatı yüzde 22.86 arttı

  Türkiye Finans’ın yüzde 60’lık hissesi devredildi

  BTC, şimdiye kadar 1,5 milyar dolar kazandırdı

  Nakliyeciler: 5.5 milyar dolar zarara uğradık

  153 bin 496 ton fındıktan 1,2 milyar dolar geldi

  İstanbul’da perakende fiyatları yüzde 2.12 arttı

  Hayal Dünyası Oyuncak 13. şubesini Sefaköy'de açtı

  Keşke biz yanılsaydık da İzmir kazansaydı


 Son Dakika Haberleri