Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kütahya’da geçmişe yolculuk

Kütahya Evlerinin topluca korunduğu Germiyan Sokak, Arnavut kaldırımlı yolu, elektrik ve telefon direkleri ile tellerinin bulunmadığı, Kütahya’daki tarihî şehir dokusunun en güzel örneği...

Merkez Pirler mahallesinde 18. yüzyıl Kütahya Evlerinin topluca korunduğu Germiyan Sokak, Arnavut kaldırımlı yolu, elektrik ve telefon direkleri ile tellerinin bulunmadığı, Kütahya’daki tarihi şehir dokusunun en güzel örneğidir. Germiyan Sokak’taki Kütahya Evleri iki veya üç katlı ahşap evlerdir. Payandalarla desteklenmiş çıkmaları, çiftli koca kapıları, kafesli pencereleri ile ahşap Anadolu mimarisinin en güzel örneklerini oluşturur. 17. ve 18. yüzyıl Kütahya evleri açık sofalıdır. Sofalar odalar arası bağlantıyı sağlar. Ayrıca sofalarda seki ya da köşk adı verilen dinlenme mekanları bulunur. Giriş katlarına taşlık denir. Evlerin ön kapıları dışında geniş arka bahçelere açılan arka kapıları da vardır. Depo, kiler samanlık hatta ahırlar buradadır. Birinci katta günlük hayata ait odalar vardır. Bunlar oturma odası, mutfak ve yatak odasıdır. İkinci katta ise misafir odaları ve gelin odaları bulunur. 19. ve 20. yüzyıl Kütahya Evleri kapalı sofalıdır. Önceki dönemlerin aksine, bu dönem evlerinin dışları, saçakları, pervazları ve payandaları süslenirken, iç mekânlar aksine sade tutulmuştur. Yine bütün Kütahya Evleri payanda destekli çıkartmalara sahiptir. Bu çıkartmalar yola uyum ve iç mekânı düzeltme amaçlı yapılmıştır. Kütahya Evlerinin topluca korunduğu Germiyan Sokak’taki tarihî evler, Kütahya Valiliğince satın alınarak “Kütahya Evlerini Yaşatma Projesi” çerçevesinde restore edilmektedir.

02.04.2008


 

“Tarihî Kentler” Çorum’da buluşuyor

Tarihi şehir dokularını ve kültürel mirası koruma amacıyla kurulan Tarihi Kentler Birliği, 4-6 Nisan’da Çorum’da toplanıyor.

Çorum Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenecek olan Tarihi Kentler Birliği buluşması için aylardır süren hazırlıklarda sona gelindi. Toplantıyı önemsediklerini açıklayan Belediye Başkanı Turan Atlamaz, tabiat, tarih ve kültür zengini Çorum’un tanıtılacak olmasının heyecan verici olduğunu söyledi. Atlamaz, birlik toplantılarında tarihî şehirlerin tarihî ve kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılması konusunda dünya çapında bilim adamlarıyla değerlendirmelerde bulunulduğunu ifade etti. Atlamaz, “Çorum, son yıllarda kültürel alanda yaptığı çalışmalarda adından söz ettirmeyi başardı. Birliğin kentimizde toplanması da bunun bir neticesidir. Dünya çapında bilim adamları Türkiye ve Çorum mirası hakkında önemli değerlendirmelerde bulunacaklar” dedi. Çorum, cihan

02.04.2008


 

Ümraniye’de yeni “bilgi evi”

Bugüne kadar Ümraniye’ye 12 Bilgi Evi kazandıran Ümraniye Belediyesi, yapımı tamamlanan 11 bilgi evinden biri olan Yahya Kemal Beyatlı Bilgi Evi’ni, hizmete açtı.

Geri kalan 10 bilgi evinin açılışı ise yakın zamanda yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2008 yılını ‘Yahya Kemal Beyatlı Yılı’ ilan etmesi münasebetiyle şairin adının verildiği bilgi evinin açılışını Ümraniye Kaymakamı M. Ali Yıldırım, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Ak Parti Ümraniye İlçe Başkanı Ahmet Poyraz ve Türk Telekom Anadolu Yakası Bölge Müdürü İsmail Derili birlikte yaptı. Başkanı Hasan Can, açılışta Yahya Kemal’in ‘Aziz İstanbul’ şiirini okudu. Bilgi evinde, çocukların güvenli bir ortamda ders çalışabilmeleri ve internetten yararlanabilmeleri için uzman yetkililer görev alıyor.

02.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri