Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Fitne filmine öfke dinmiyor

Danimarka'da yayımlanan İslâm karşıtı karikatürlerle, Hollandalı aşırı sağcı bir siyasetçinin yaptığı “Fitne” filmini protestolar sürüyor. Afganistan’da onlarca kadın, Afganistan Enformasyon ve Kültür Bakanlığının önünde Hollanda ve Danimarka bayraklarını yakarak, iki ülke karşıtı sloganlar attı.

Çoğu burkalı 70 dolayında Afgan kadını, Danimarka ve Hollanda askerlerinin ülkeden çekilmesini de isteyerek, Afgan hükümetinden de bu ülkelerin büyükelçiliklerini kapatmasını, Hollanda ve Danimarka ile diplomatik ilişkileri kesmesini talep etti. Endonezya’da da İslam karşıtı filmi protesto eden 50 civarında medrese öğrencisi, Hollanda konsolosluğunun bahçesine girdi. Konsolosluk sözcüsü, ülkenin batısında Medan kentindeki konsolosluğa giren öğrencilerin, binadaki Hollanda bayrağını indirdiğini belirtti.

Öte yandan süt ürünleri üreticisi olan bir Malezya-Hollanda ortak şirketi, gazete ilanlarıyla filmi şiddetle kınadı.

Şirket, internet sayfasında ve Malezya’nın belli başlı gazetelerinde tam sayfa yer alan ilanlarında, İslam karşıtı filmi şiddetle kınadığını duyurdu. Şirket yöneticisi Kamarul Ariffin Muhammed Yasin, ilanda, “Biz Malezya toplumunun bir parçasıyız ve kültürlere olduğu gibi saygı duyuyoruz. Desteğinizin devamını bekliyoruz ve paylaştığımız değerleri her zaman yaşatacağız” ifadesini kullandı.

Şirketin bu girişimi, Müslümanlara ürünlerini boykot etmemesi çağrısı olarak değerlendirildi.

Bu arada, Özbekistan, İslâm karşıtı “Fitne” filmini kınadı ve “filmin, dinler arası anlaşmazlık yaratma girişimi olduğunu” bildirdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, filmin, İslamiyete karşı saldırı olarak değerlendirildiği kaydedildi.

/ KABİL, CAKARTA

03.04.2008


 

Hahambaşından Feth’e silâh vetosu

Yahudi yerleşimlerinin hahambaşı ve Batı Şeria’daki Filistin kentlerinden El Halil’in yakınındaki Yahudi yerleşimi Kiryat Arba’nın hahamı Dov Lior, İsrail’in Filistin yönetimine zırhlı araçlar ve silah sevkiyatına izin vermesinin “düşmanla işbirliği” anlamına geldiğini öne sürdü.

Bu konuda bir dini halaka (fetva) yayınlayan Lior, İsrailli subaylara da silahların teslimatıyla ilgili emirlere uymama çağrısında bulundu. İsrail, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın son ziyareti sırasında, Filistin yönetimine uygulanması öngörülen bazı iyi niyet jestleri kapsamında, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın güvenlik güçlerine zırhlı araç ve askeri malzeme sevkiyatına da imkân tanıyacağını açıklamıştı.

Filistin Yönetimi’ne verilecek zırhlı araçlar, Rusya’dan geliyor. Rusya ile Filistin Yönetimi arasında geçtiğimiz yıllarda imzalanan anlaşma doğrultusunda, Rusya 50 zırhlı araç teslimini öngörüyor. Araçların teslimi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçtiğimiz günlerdeki son bölge ziyaretinde de teyit edilmiş ve İsrail de zırhlı araçların 25’inin sevkiyatını gerçekleştireceğini taahhüt etmişti.

Hamam lior, halakada, Yahudiler’e yapılan son terör saldırılarının arkasında Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin bulunduğunun bilinmesine rağmen, hükümetin zırhlı araçlar ve diğer silahları Filistin yönetimine sevkini planladığını söyledi. Haham Dov Lior, “Araplar’a her türlü silah sevkiyatının kesinlikle günah” olduğunu öne sürerek, bunu yapan herkesin “düşmanla işbirliği” yapmış olacağını ve yapanların da “kan dökücüler” olarak tanımlanacağını belirtti.

Lior’un halakasına, eski Sefarad hahambaşı ve Şas partisinin ruhani lideri Haham Ovadya Yosef’in oğlu Yaakov Yosef ile birlikte, diğer bazı yerleşim hahamları da imza koydu. Dini fetva, önümüzdeki günlerde “Anayurdumuz İsrail” adlı örgüt tarafından, broşürler halinde bastırılarak dağıtılacak.

İsrail’in “Şimdi Barış” örgütü ise halakaya karşı çıktı ve aşırı sağ hahamların, kamuoyunu provoke etmek amacıyla dini kullanmaya devam ettiklerini belirtti. Örgüt, halakanın şiddet doğuracağını da vurguladı.

Yerleşimlerin Hahambaşı Dov Lior, geçtiğimiz günlerde, Kudüs’te Merkav Harav din okuluna bir Filistinli tarafından düzenlenen ve 8 kişinin öldüğü baskının ardından, Araplar’a iş verilmesinin ve ev kiralanmasının da günah olduğunu savunmuştu..

/ KUDÜS

03.04.2008


 

Tibet gösterileri Doğu Türkistan’a sıçradı

Çin makamları, Tibet’teki olaylarla bağlantılı olarak bir süre önce Sincan Uygur Özerk Bölgesinde bir protesto gösterisi olduğunu kabul etti.Hotan şehri yönetiminin internet sayfasında yayımlanan açıklamada, küçük çaplı protestonun 23 Martta bir pazar yerinde yapıldığı kaydedildi.

Yaralı olduğuna ilişkin bilgi yer almayan açıklamada, durumun normale döndüğü ifade edildi.

Daha önce, Amerikan yönetimi tarafından finanse edilen Özgür Asya Radyosu, 23 ve 24 Martta Hotan ve yakınındaki protestolara yüzlerce Uygur’un katıldığını ve bu kişilerin gözaltına alındığını ileri sürmüştü.

Radyonun haberinde, protestocuların “başörtüsünün yasaklanmamasını, Uygurlara yönelik işkencenin durdurulmasını ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istedikleri” iddia edilmişti. Hotan Bölgesel İdari Ofisi yetkililerinden Fu Çao, Assosiated Press’e yaptığı açıklamada, protestonun başörtüsü yasağıyla ilgisi olmadığını kaydetti. Çinli yetkili, protestoya katılanların esas olarak Uygurlar olduklarını ve bunun Tibet’teki ayaklanmaya bir cevap olduğunu ifade etti. Resmi açıklamada, protestoya, aralarında “karıştırıcı” unsurlar olan “terörist”, “ayrılıkçı” ve “aşırı dincilerin” de bulunduğu “az sayıda” kişinin katıldığı ve bunların engellendiği ifade edildi.

/ PEKİN

03.04.2008


 

Irak ordusundan Basra’da zafer gösterisi

Irak'ın güneyindeki Basra’da Şii milislerine karşı yürütülen operasyonun komutanının önderliğindeki bir askeri konvoy, Mehdi ordusunun kentteki karargahlarından birinde gövde gösterisi yaptı.

Operasyonu yöneten Korgeneral Muhan El Fayreci liderliğindeki askeri konvoy, trafiğe açılmasından önce Hayaniye bölgesine girdi. Askerler güç gösterisi olarak havaya ateş açtı. Irak ordusu, Amerikalı askerlerin desteğiyle başta Basra ve başkent Bağdat olmak üzere Irak’ın çeşitli kentlerinde Şii milislerine yönelik operasyonlar başlatmıştı. 25 Martta başlayan operasyon için bizzat Basra’ya giden Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Bağdat’a dönmeden önce yaptığa açıklamada, operasyonun başarılı olduğunu söylemişti. Öte yandan Irak polisinin başkentin iki ayrı bölgesinde dün 2 ceset bulduğu bildirildi. Polis, Bağdat’ın güneyindeki Mahmudiye’de ise silahlı kişilerin bir öğretmeni öldürdüğünü, saldırıda öğretmenin oğulunun da yaralandığını belirtti.

/ BASRA

03.04.2008


 

Bush’tan Afganistan baskısı

ABD Başkanı Bush, NATO üyelerine Afganistan’a asker katkılarını arttırmaları çağrısında bulunarak, “Baskıyı yumuşatırsak aşırı unsurlar yeniden ülke genelinde sığınaklar oluşturacak, bu bölgeleri Afgan halkını yıldırmak ve halkımızı tehdit için kullanacak” diye konuştu.

ABD Başkanı George Bush, bugün başlayacak NATO Bükreş Zirvesinde Gürcistan ve Ukrayna’nın Üyelik Eylem Planına kabul edilmeleri için müttefiklerini ikna etmeye çalışacak. Bush, basına dağıtılan zirve konuşmasında, Gürcistan ve Ukrayna’nın üyelik arzusunu NATO’nun memnuniyetle karşılamasını ve bu amacın gerçekleştirilmesi için yolu açmasını isteyerek, her iki ülkenin Üyelik Eylem Planına kabul edilmeleri gerektiğini belirtiyor. Bush, liderlere yapacağı konuşmada, ‘’NATO üyeliği, istekli ve üyelik sorumluluklarını paylaşmaya hazır tüm Avrupa demokrasilerine açık tutulmalıdır’’ görüşünü savunuyor. NATO müttefiklerini Afganistan’a daha fazla asker göndermeye çağıran Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin geçen hafta Londra ziyaretinde dile getirdiği ‘’Afganistan’ı kaybetmeyi kaldıramayız. Maliyeti ne kadar olursa olsun, ne kadar zor olursa olsun kazanmalıyız’’ şeklindeki ifadeye bütünüyle katıldığını vurguluyor. ‘’Baskıyı azaltmaları halinde köktencilerin ülke (Afganistan) genelinde güvenli limanlar oluşturarak bunları Afgan halkına ve dünyaya karşı terör amacıyla kullanacağını’’ ileri süren Bush, ‘’kararlılığın sürdürülerek savaşın (zaferle) bitirilmesi’’ çağrısında bulunuyor.

/ BÜKREŞ

03.04.2008


 

Kosovalı Sırplara ilk Rus yardımı

Rusya, Belgrad’a Kosova’daki Sırp azınlığa dağıtılacak insani yardım mallarını taşıyan bir uçak gönderdi. BBC’nin haberine göre, yardım taşıyan uçakların gönderilmesi talimatı Rus lider Vladimir Putin tarafından Sırbistan hükümetinin talebi üzerine verildi. Bebek maması dahil çok çeşitli yardım mallarını içeren 40 tonluk teslimatın dağıtımı Sırbistan Kızılhaçı yapacak. Rusya, yüzde 90’ını Arnavut azınlığın oluşturduğu Kosova’nın bağımsızlık ilanına karşı çıkan Sırbistan’ı güçlü şekilde destekliyor. Rusya Olağanüstü Hal Bakanı Veronika Smolskaya, toplamda 140 tonluk yardım göndermeyi planladıklarını belirtti. Putin, Sırbistan’ın gıda, ilaç ve tıbbi malzeme talebinde bulunması üzerine geçen Mart ayında yardımların gönderilmesi talimatını vermişti. ABD ve çoğu Avrupa Birliği ülkesi Kosova’nın bağımsızlığını tanırken, Rusya böyle bir tutuma şiddetle muhalefet ediyor.

Bebek maması dahil çok çeşitli yardım mallarını içeren 40 tonluk teslimatın dağıtımı Sırbistan Kızılhaçı yapacak. Rusya, yüzde 90’ını Arnavut azınlığın oluşturduğu Kosova’nın bağımsızlık ilanına karşı çıkan Sırbistan’ı güçlü şekilde destekliyor. Rusya Olağanüstü Hal Bakanı Veronika Smolskaya, toplamda 140 tonluk yardım göndermeyi planladıklarını belirtti. Putin, Sırbistan’ın gıda, ilaç ve tıbbi malzeme talebinde bulunması üzerine geçen Mart ayında yardımların gönderilmesi talimatını vermişti. ABD ve çoğu Avrupa Birliği ülkesi Kosova’nın bağımsızlığını tanırken, Rusya böyle bir tutuma şiddetle muhalefet ediyor.

/ BELGRAD

03.04.2008


 

Rusya NATO’ya misilleme arayışında

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’nun Gürcistan ve Ukrayna’nın üyelikleri ile genişleme çabasının cevapsız kalmayacağını söyledi.

Lavrov, “Elbette buna verecek cevabımız olacak. Bu okul çocuklarının cevabı gibi olmayacak. Onlar derste kızdıkları bir durum olduğunda kendilerini savunmaya çalışır, başarılı olamazsa kapıyı vurup çıkar, sonra da bir köşede ağlar. Biz çok daha pragmatik bir karşılık vereceğiz.” uyarısı yaptı. Lavrov ülke savunmasını garanti altına alacak şekilde ekonomik yapının gelişimi için çalışıldığını hatırlatarak, “Gelişmelerle ilgili her türlü senaryoya hazırlık yapıyoruz.” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ancak, Tiflis’e Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının tanınmaması konusunda da bir sözlerinin olmadığını söyledi.

03.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri