Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

1001 işadamı Doğu’ya çıkarma yapıyor

Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON), Doğu Anadolu Kalkınma İşbirliği Köprüsü (DAKİK 2008) projesi kapsamında ülke genelinden 1001 işadamını Erzurum’da bir araya getirerek Doğu Anadolu Bölgesi’ne yeni yatırım ve istihdam alanlarını masaya yatırıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bölge milletvekilleri ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral’in katılımıyla gerçekleşecek DAKİK 2008 (Doğu Anadolu Kalkınma İşbirliği Köprüsü) 5-6 Nisan 2008 tarihlerinde gerçekleşecek.

/ ANKARA

03.04.2008


 

İkinci el otomobil piyasası hareketlendi

Uzun süredir yaprak kımıldamayan ikinci el otomobil piyasası, baharın gelmesiyle birlikte hareketleniyor. Havaların ısınmasıyla birlikte ikinci el otomobile talep artarken, sıfır araçlara Nisan ayında ‘zam geleceği’ yönündeki açıklamalar da ikince ele olan talebi daha da artıracağı bekleniyor.

Sert geçen kış koşulları ve uluslararası ekonomik dalgalanmalara satışlarının durmasından yakınan ikinci el otomobil galericileri, havaların ısınmasının ardından talebin az da olsa arttığını kaydetti. Bursa İkinci El Oto Galericileri Çarşısı (Oto-Koop) Başkanı Sebahattin Seyit, ikinci el otomobillerin eskisi gibi prim yapmaması sebebiyle müşterilerin, ihtiyacı olduğunda otomobil alıp, sonra da elden çıkarmayı tercih ettiklerini söyledi. Baharı gelmesiyle ikinci el otomobil piyasasının hareketlendiğini hatırlatan Seyit, ikinci el otomobil almayı planlayan vatandaşlara da ‘Sokak başlarından gelişi güzel insanlardan otomobil almayın, mağdur olursunuz’ uyarısında bulunuyor.

/ BURSA

03.04.2008


 

MB: Siyasî risk arttı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, son dönemlerde birtakım siyasî istikrarsızlıkların Türk finansal piyasalarını büyük sıkıntıya soktuğunu söyledi. Yılmaz, “Ben Türkiye’nin risk priminin, önümüzdeki yıllarda makro ekonomik koşullarda gelişme olmazsa ve kurumsal reformlar yapılmazsa daha da yüksek olmasını bekliyorum” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yaşanan dalgalanma sebebiyle Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkeler grubunun risk priminin arttığını söyledi. Yılmaz, ağır reform gündeminin takvime bağlanması gerektiğini belirtti. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Bilkent Üniversitesi’nin düzenlediği konferansta küresel piyasalardaki gelişmeler ve Türkiye’ye etkilerini değerlendirdi. Bütün dünyanın kötü zamanlar yaşadığını belirten Yılmaz, tünelin sonundaki ışığın beklendiğini kaydederek şunları söyledi: “Zaman içinde yatırımcılar finansal araçların değerlemeleri konusunda rahatsız olmaya başlamışlardır. Büyük finansal kuruluşlar, çok büyük zararlar bildirmektedir. Özellikle risk iştahında böyle bir düşüş yaşanması, karşı tarafın kredi riski ile ilgili endişeleri sonucunda kısa vadeli kredi ve para piyasalarında büyük bir bozulma yaşanmış ve bunun sonucunda da büyük bir likidite sıkışması ortaya çıkmıştır. Likidite sorunları, ödeme sorunlarıyla birleştiği zaman global finansal piyasaların direncini test eden bir durum ortaya çıkmaktadır. Biz hala tünelin sonundaki ışığı bekliyoruz.”

TÜRKİYE’NİN RİSK PRİMİ ARTIYOR

Yılmaz, makroekonomik düzenlemeler ve yapısal reformların tamamlanmaması halinde önümüzdeki dönemde Türkiye’nin risk priminin artabileceğine dikkat çekti. Merkez Bankası Başkanı, Türkiye’nin önünde ağır bir reform gündemi olduğunu belirterek, bu gündemin bir takvime bağlanması gerektiğini söyledi. Daha fazla sermaye hareketlerinin olduğu durumlarda ülkelerin, yatırımcıların bir takım negatif değerlendirmeleri ile karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, “Bugün finansal piyasalarda akut bir kriz yaşanmaktadır. Özellikle küreselleşmenin ortaya çıkmasından bu yana en akut kriz olarak adlandırılabilir” diye konuştu.

03.04.2008


 

Krizi Körfez’den sermaye çekerek aşabiliriz

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, “Tüm dünyayı ve bizi etkileyen krizden Körfez sermayesini Türkiye’ye çekerek aşabiliriz” dedi.

Kuveyt Türk’ün yüzde 62’sinin, yüzde 42,7’si Kuveyt Devletine ait olan Kuwait Finance House’ye ait olduğunu hatırlatan Uyan, ana hissedarılarının Türkiye’ye olan güveninin her zaman, iyi zamanda da kriz zamanlarında da devam ettiğini söyledi. Uyan, geçtiğimiz yıl net dönem kârının yüzde 109’luk artış ile 74,1 milyon YTL olarak gerçekleştiğini bildirdi. 2008 yılında toplam aktiflerde yüzde 59’luk artışla 6 milyar YTL’nin, kredilerde yüzde 63’lük artış ile 5 milyar YTL’nin üzerine çıkmayı öngördüklerini anlatan Uyan, toplanan fonlarda ise yüzde 59’luk artışla 4,6 milyar YTL’ye, öz kaynaklarda yüzde 85’lik artışla 717,3 milyon YTL’ye, net kâr payı gelirlerinde yüzde 26’lık artış ile yaklaşık 239,2 milyon YTL’ye, vergi öncesi kârda yüzde 104’lük artış ile 190,5 milyon YTL’ye ulaşmayı, net dönem kârının ise yüzde 74’lük artış ile 129 milyon YTL civarında gerçekleşmesini hedeflediklerini bildirdi. 2007 sonunda yaklaşık bin 800 olan personel sayısını bu yıl 2 bin 189’a çıkarmayı planladıklarını belirten Uyan, şube sayısında 25 yeni şube ile 113’e ulaşmayı öngördüklerini, 3 yıllık plan dahilinde 2010’a kadar 170’in üzerinde şubeye ulaşma hedefleri bulunduğunu aktardı. Dubai’de de şube açmayı planladıklarını bildiren Uyan, bireysel bankacılık alanında yeni ürünlere yönelik çalışmaları bulunduğunu anlattı.

Global piyasalardaki kriz sebebiyle halka arzı gerçekleştirmediklerini kaydeden Uyan, halka arz ile gelecek 200 milyon doların üzerinde bir sermaye girişini bekleyen yönetim kurulunun 200 milyon YTL’si nakit 40 milyon YTL’si iç kaynaklardan olmak üzere toplamda 240 milyon YTL arttırılarak 500 milyon YTL’ye yükseleceğini vurguladı. Bir soru üzerine Amerika ve Avrupa’nın global krizi aşmak için Körfeze büyük ilgi gösterdiğini, Türkiye’nin de ilgi göstermesi gerektiğini belirten Uyan, “Tüm dünyayı ve bizi etkileyen krizden Körfez sermayesini Türkiye’ye çekerek aşabiliriz” dedi. Uyan, Kuveyt’in Türkiye’de 4 milyar dolara yaklaşan yatırım planı olduğunu da dile getirdi.

ÜMİT KIZILTEPE / İSTANBUL

03.04.2008


 

Pepsi Cola'ya ayrımcılık cezası

Reklam Kurulu, Pepsi Cola’ya, kampanyasında ‘’türbanlı fotoğrafları onaylamama’’’ uygulamasının, ‘’kişilik haklarını zedelediği ve ayrımcılığı destekleyici nitelikte olduğu’’ gerekçesi ile 60 bin YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verdi.

Kurul’un 11 Mart’ta yaptığı toplantıda alınan kararlara ilişkin duyurusuna göre, Pepsi Cola Servis ve Dağıtım Ltd. Şti’ye ait www.duygularinigoster.com isimli internet sitesinde tanıtımı yapılan ‘’Duygularını Göster’’ adlı kampanyaya ilişkin katılım şartları arasında ‘’türbanlı fotoğrafların site moderasyonu tarafından onaylanmayacağı’’ yönünde ifadelerin kullanıldığı belirlendi. Yapılan değerlendirmede, bu ifadelerin ‘’kişilik haklarını zedeleyici ve ayrımcılığı destekleyici nitelikte olduğu’’ gerekçeleriyle Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik’e uygun olmadığı kaydedildi. Firmaya, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun da dikkate alınarak, ulusal düzeyde 60 bin YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verildi.

/ İSTANBUL

03.04.2008


 

ASKON’da yeni dönem

Beşinci Genel Kurulunu yapan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Yönetim Kurulu görev dağılımını yaparak yeni dönemine başladı.

Mustafa Koca’nın yeniden Genel Başkanlığa seçildiği toplantıda, Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına Abdullah Çınar, Ar-Ge den sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına Sıtkı Abdullahoğlu, Yeni Yatırımlar ve Projelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına Atilla Yılmaz, Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına ise, İ. Doğan Salman getirildi.

Önceki dönemlerden biraz farklı olarak çalışma planı hazırlayan ASKON, sektörel dağılım yanında ihtisas komisyonları da oluşturmaya karar verdi. Oluşturulan ihtisas komisyonları şunlar, Bankacılık ve Finans, Enerji, e-Ticaret, Sosyal İşler ve Müesseseleşme, KOBİ Gelişim, Tanıtım ve İç İletişim.

Yeni Asya / İSTANBUL

03.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri