Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Aç kapa, aç kapa: Lokmacı

Kıbrıs Rum yönetiminin, dün karşılıklı yaya geçişine açılan Lefkoşa’daki Lokmacı Kapısı’nı, önce tek yanlı olarak geçişlere kapatması, 3 saat sonra da yeniden açmasının, ‘’beklenen bir olay’’ olduğu ve Rumlar’ın, Lokmacı’da ‘’taviz verdik’’ duygusunda oldukları bildirildi.

Rumlar’ın, Lefkoşa’daki Lokmacı Kapısı’nı tek taraflı geçişlere kapatmasının ardından BM Barış Gücü (UNFICYP) yetkilileri iki taraf arasında temaslarda bulundu. Yapılan temasların ardından Lokmacı Kapısı, 3 saat sonra yeniden karşılıklı yaya geçişine açıldı.

Kıbrıs Rum yönetiminin, dün karşılıklı yaya geçişine açılan Lefkoşa’daki Lokmacı Kapısı’nı, saat 21.00 dolaylarında tek yanlı olarak geçişlere kapatmasından sonra, Türk polisi de bir süre sonra geçişleri durdurmuştu. Konuyla ilgili olarak KKTC’den bir yetkili, Rumlar’ın ‘’taviz verdik’’ duygusuna kapıldığına işaret ederek, Rumlar’ın hedefinin, bölgede Türkler’e ait yerin kontrolünün de BM Barış Gücü’ne verilmesi olduğunu kaydetti. ‘’Bütün manevranın bunun üzerine’’ olduğuna vurgu yapan yetkili, ‘’Bu olmadığı takdirde, açsalar bile öbür gün yine kapatacaklar. Bunu sağlayamadıkları sürece de bu böyle devam edecek’’ dedi. Rumlar’ın böyle birşey yapmasının beklendiğine, bölgedeki sınır hattı ve kapının işletilmesi konusunda Rumlar’ın ‘’taviz verdik’’ duygusuna kapıldığına işaret eden yetkili, Rumlar’ın Ermu Caddesi’nden bir devriye aracının geçişini de bahane ederek kapıyı kapatabileceğini bildirdi. Rumlar’ın ‘’polis sınırı ihlâl etti’’ diye asılsız bir gerekçe ortaya attığını, sonra da kapının açıldığını kaydeden yetkili, Rumlar’ın amacının, 1974’deki KKTC sınırının 1963 sınırına çekilmesi olduğunu belirterek, ‘’Bunu sağlayamadıkları için taviz verdik duygusundalar’’ diye konuştu.

Öte yandan Lefkoşa’daki Lokmacı kapısında yaşanan kısa süreli krizin, KKTC’nin kontrolündeki bölgeyi ihlal eden Rum göstericilerin pankartlı eyleminden kaynaklandığı öğrenildi. KKTC İçişleri Bakanı Özkan Murat’ın, Türk Ajansı-Kıbrıs’a (TAK) yaptığı açıklamaya göre, saat 20.15 civarında 20 kadar Rum, ellerinde pankartlarla ve sloganlar atarak Rum barikatını geçerek, KKTC’nin kontrolündeki Cikkos’un kuzey tarafına geçti. KKTC polisinin, güvenli geçişin engellenmemesi için göstericilere müdahale ettiğini ve ellerindeki pankartları aldığını belirten Murat, ‘’KKTC polisi, BM ile varılan mutabakat uyarınca bu bölgede müdahale etme yetkisine sahiptir’’ dedi.

HRİSTOFYAS HEMEN DÖNDÜ

Bu arada Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın, Lokmacı Kapısıyla ilgili sorun üzerine, Londra gezisini kısa kestiği bildirildi. Rum hükümetinin sözcüsü Stefanos Stefanu, Hristofyas’ın Lokmacı Kapısıyla ilgili anlaşmazlık yüzünden Rum kesimine geri döndüğünü söyledi.

LEFKOŞA

05.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Aç kapa, aç kapa: Lokmacı

  İran nükleer programdan vazgeçmiyor

  Kuzey Kore, Çin’den yardım istedi

  Irak’ta intihar saldırısı

  El Maliki operasyonları dondurdu

  Pakistan’da 4 Türk tutuklandı

  Saraybosna halkı provokasyona kanmadı


 Son Dakika Haberleri