Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Nisan yağmurları sevindirecek

Sıcaklık değerlerinin baharda normallerin üzerinde seyredecek olması Türkiye’nin iç kesimlerinde topografik özelliklere bağlı olarak görülecek şiddetli sağanak yağış ihtimalini daha da arttırıyor.

Bahardöneminde, ortalama sıcaklık değerleri, Akdeniz havzası ve Türkiye’de normallerin 12 derece üzerinde seyredecek.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Nisan, Mayıs, Haziran dönemine ait mevsimsel tahmin raporu hazırladı. Raporda, Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz kuşağı dahil olmak üzere özellikle kuzey yarım kürede, geçen yıl yaşanan ılık kış mevsimi, sıcak ve kurak ilkbahar, yaz mevsiminin getirdiği yağış azlığına bağlı hidrolojik ve tarımsal kuraklık, orman yangınlarında artış trendi gibi olumsuz şartların bütün sektörleri etkilediği ifade edildi.

Geçen yıl Sonbahar mevsiminde normallerin üzerinde gerçekleşen yağışların, 2007-2008 yılı tarımsal üretimin başlangıcı ve ekim döneminde oldukça yararlı sonuçlar ortaya çıkardığı vurgulanan raporda, ‘’Ayrıca, Büyükşehirlerde görülen içme suyu baraj havzalarında su açığına bu yağışların pozitif etkileri yansımıştır’’ denildi. Raporda, 2007 Aralık- 2008 Şubat döneminde, ortalama hava sıcaklığı değerlerinde ülke genelinde normallerin 0.5 ila 1.5 derece altında, yağış değerinde ise yüzde 23’lük bir azalma meydana geldiği belirtildi.

Türkiye’nin, bulunduğu coğrafi ve iklimsel bölge göz önüne alındığında mevsimsel yağışlarda yıllar itibarı ile yaşanan bu farklılığın, anormal karşılanmaması gerektiği bildirilen raporda, şöyle denildi: ‘’Yağış rejimi açısından oldukça düzensiz bir özellik gösteren ülkemizde yağış normallerinde dönemsel kaymalar yaşanmaktadır. Ülke genelinde 5 aylık yağış normalinde ise sadece yüzde 7’lik bir azlık söz konusudur.

Bu oran, bölgelere göre farklılık göstermektedir. Batı bölgelerde Ege, doğuda ise Güneydoğu Anadolu en fazla yağış azlığının olduğu bölgelerdir. 2007 yılı ile 2008 yılları arasında en önemli meteorolojik fark ise geçen yıl kar yağışlarının iç ve batı bölgelerde yok denecek kadar az düşmesi (yükseltisi 1500-2500 metreler dahil), 2008 yılında ise özellikle Kuzey Anadolu Dağları başta olmak üzere havzalarda yeterli düzeyde ( 1.525 metre) örtü oluşturacak kar yağışlarının görülmüş olmasıdır. 2008 yılı Mart başından itibaren batılı akışlar ile birlikte hava sıcaklığında erken görülen artış ve kar erimeleri kuzey ve iç bölgelerimizde havzalara su takviyesini artırmıştır.’’

Raporda, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait meteorolojik tahminlere de yer verildi. Buna göre, ortalama sıcaklık değerleri Nisan- Mayıs- Haziran döneminde Akdeniz havzası ve Türkiye’de normallerin 12 derece üzerinde seyredecek. Ortalama basınç değerleri bu dönemde normallerin 23 milibar altında gerçekleşecek.

Yağış ortalamalarının ise Nisan ayında batı kesimlerde normalleri seviyesinde, MayısHaziran döneminde normallerin biraz altında gerçekleşecek.

/ ANKARA

05.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lagendijk: Kapatma dâvâsını Avrupa’ya anlatamazsınız

  Olli Rehn: Demokrasiyi savunuyoruz

  Demokratik, sivil, özgürlükçü bir anayasa

  Erdoğan: 301, sosyal güvenlikten sonra

  Sarkozy’den Gül’e: Müzakere faslı açılabilir

  Baydarol: Karar siyasî değil teknik

  CHP’nin Rehn rahatsızlığı

  AB Konseyi: PKK terör örgütü

  Dışişleri: AP’nin kararı esastan değil, usulden

  FSM’den de kartlı geçilecek

  Doğalgazlı otobüsler kendini 2.5 yılda amorti ediyor

  Demokrat Hukukçular Derneği'nden panel

  ‘Türkiye’de mahkeme draması yaşanıyor’

  100 bin gönül bu projeyle birleşiyor

  Siyaset dışı müdahaleler istikrar getirmez

  Nisan yağmurları sevindirecek

  Çocuklar HIV kurbanı

  Erzurumlulara kar sürprizi

  ‘Sağlıklı sünnet, sağlıklı ortamda olur’

  Çok fazla ekmek tüketiyoruz

  Mevlânâ’ya ziyaretçi rekoru


 Son Dakika Haberleri