Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush-Putin arasında son zirve

YAKINDA görev süreleri dolacak ABD Başkanı George Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i son kez bir araya getiren toplantı başladı. Rusya’nın Karadeniz’deki tatil yöresi Soçi’de düzenlenen Bush-Putin zirvesinin başında karşılıklı iyi niyet açıklamaları yapıldı.

Bush, övdüğü Putin’in “aklındakini söylemekten çekinmeyen güçlü bir lider” olduğunu söyledi. Putin de görüşmelerinin ortak çalışma tarzında olacağını kaydetti. ABD Başkanı Bush ve Rusya Devlet Başkanı Putin, başta ABD’nin “füze kalkanı” projesi olmak üzere ikili, bölgesel ve uluslar arası konuları ele alacaklar. George Bush, gelecek ay Putin’den devlet başkanlığını devralacak Dimitriy Medvedev ile de görüşecek.

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve Rusya’nın ABD’nin ‘’füze kalkanı’’ projesi üzerinde olası anlaşması için ‘’temkinli iyimserlik’’ ifadesini kullandı. Putin, ABD Başkanı George Bush ile Rusya’nın sayfiye kenti Soçi’deki rezidansında yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ‘’Ortaklarımız sadece kaygılarımızı anlamakla kalmadı, aynı zamanda bunları gidermeye çalışıyorlar’’ dedi."Füze kalkanı’’ ile ilgili sorunun çözümü hakkında ‘’kat etmeleri gereken çok yol olduğunu’’ belirten Putin, ülkeleri arasında belirli sorunlar üzerinde hala ‘’ciddî anlaşmazlıklar’’ bulunduğunu ifade etti. Putin, ‘’Bu konuda temkinli bir iyimserliğe sahibim. Şeytan genelde olduğu gibi ayrıntıda gizli. Önemli olan uzmanlarımızın güven artırıcı tedbirlerin ne olacağı ve bunların nasıl hayata geçirileceği konusunda uzlaşmış olmaları’’ diye konuştu. Bush da, yaptığı konuşmada, Putin ile görüşmesinde, Moskova-Washington ilişkilerinin geliştirilmesi çalışmalarına bundan sonra da devam edeceklerini söylediğini belirtti ve Putin’den sonra görevi devralacak Dimitriy Medvedev ile de çalışmalarını sürdürme umudunu dile getirdi.

Doğu Avrupa’da kurmayı planladıkları ‘’füze kalkanı’’nın Rusya’ya karşı olmadığını ifade eden Bush, ‘’İnsanların soğuk savaş döneminin sona erdiğini kabul etmeleri gerekiyor’’ dedi. Bush, ABD ve Rusya’nın eşit ortaklar olacağı bir ‘’füze kalkanı’’ sistemi oluşturmayı umduklarını belirterek, ‘’Görüşmelerde ‘füze kalkanı’ konusunu değerlendirdik ve ABD ile Rusya’nın iki eşit ortak olarak katılabileceği bir ‘füze kalkanı’ sistemi oluturmak istiyoruz’’ dedi.

Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütüne üye olma çabalarına destek veren Bush, Rusya ile ticareti insan hakları sicili sebebiyle sınırlayan Soğuk Savaş dönemine ait olan Jackson-Vanik Anlaşmasının da iptalinden yana olduğunu söyledi.

/ SOÇİ

07.04.2008


 

Gates: İran’la sorunlarımızı diplomasi çözecek

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Washington yönetiminin, İran ile olan anlaşmazlığını diplomasi yoluyla çözmek istediğini bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Umman’daki temaslarını tamamlayan Gates’i Washington’a götüren uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Savunma Bakanının, Umman Sultanı Kabus Bin Said’e, Washington’un İran konusundaki niyetini iletiğini söyledi. Yetkili, Gates’in, Sultan’a ayrıca, İran ile ilgili tüm seçeneklerin masada olduğunu da belirttiğini kaydetti. ABD ve 3 milyon nüfuslu Umman’ın, İran’ın faaliyetleriyle ilgili endişelerinin bulunduğunu belirten aynı yetkili, ancak iki ülkenin, İran’a karşı, başta yaptırımlar olmak üzere, alınacak önlemler konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de geçen ay çıktığı Ortadoğu gezisi kapsamında Umman’ı ziyaret etmişti. Rice ve Gates İran'la savaş yerine baştan beri diplomatik çözümü yeğliyorlar.

/ MUSKAT

07.04.2008


 

Gün ortasında Londra’da KGB operasyonu

ingiltere polis teşkilâtı özel biriminin, soğuk savaş döneminde İngilizler hesabına çalışan eski KGB ajanına suikast girişiminde bulunulduğu iddiaları üzerine kapsamlı bir soruşturma başlattı.

1985 yılında ülkesinden kaçarak İngiltere’ye iltica eden Oleg Gordievsky, kendisini Londra’nın güneyindeki Surrey bölgesinde bulunan ‘güvenli bir evde’’ ziyaret eden bir Rus tarafından zehirlenerek öldürülmek istendiğini öne sürdü. Gordievsky, bu girişimin, kendisinin de Rus İstihbaratının ‘’hainler’’ olarak adlandırdığı Litvinenko gibi bir dizi isme yönelik olarak başlattığı intikam saldırılarının hedefinde bulunduğunun delili olduğunu öne sürdü. Geçen Kasım ayında Kraliçe II. Elizabeth tarafından üstün hizmet madalyasıyla ödüllendirilen Gordievsky, girişimin ardından hastaneye kaldırıldığını, bilincinin tümüyle kapandığını ve 34 saat süreyle komada kalıp hayat mücadelesi verdiğini açıkladı. Gordievsky’nin komadan çıktıktan sonra da iki haftayı özel bir klinikte geçirdiği ve bütün masraflarının MI6’deki eski patronları tarafından ödendiği bildirildi. Halen kısmî felçli olarak yaşadığı belirtilen ve elinde önemli bir his kaybı bulunan Gordievsky’ye yönelik girişimle ilgili soruşturmanın genişletilerek sürdürüleceği belirtiliyor.

/ LONDRA

07.04.2008


 

Taliban’dan Fransa’ya uyarı

TALİBAN, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Afganistan’ın doğusuna 700 takviye asker gönderileceği açıklamasını eleştirdi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mujahed’in telefonda okuduğu mesajda, Sarkozy devlet başkanlığı seçimi döneminde Fransız birliklerinin, Afganistan’dan çekilmesi konusunu inceleyeceği yönündeki taahhüdünü yerine getirmemekle eleştirildi. “NATO üyesi ülkelerin yalnızca Afgan halkına değil kendi ülkelerine de yanlış vaadler verdikleri” savunulan Mesajda “Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki kampanya döneminde Afganistan’dan Fransız birliklerinin çekilmesi konusuna eğilme taahhüdünde bulunmuş olmasının buna iyi bir örnek olduğu” ifade edildi.

/ KABİL

07.04.2008


 

Hamas: Olmert, Şalit’in hayatıyla oynuyor

HAMAS, birkaç gün önce “iyi muamele edildiğini ve hayatta” olduğunu açıkladığı, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’le ilgili ilk kez “ölümcül” bir tehditte bulundu ve “Eğer İsrail tutuklu bulunan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılmasıyla ilgili Hamas’ın taleplerini kabul etmezse grup, görüşmeleri onun (Şalit’in) kemikleri üzerinden yürütecek” dedi.

Hamas’ın Şam’da yerleşik liderlerinden Musa Ebu Marzuk, Kuveyt’te yayımlanan El Kabas gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail’in cezaevlerinde bulunan 350 Filistinli tutukluyu serbest bırakmadan, Hamas’ın Şalit’ı salıvermeyi kabul etmediğini vurguladı ve “Tutukluların serbest bırakılmaması halinde, Şalit Hamas’la birlikte kalacak” diye konuştu. İsrail basını, Şalit’in ele geçirildiği 2006 yılı Haziran ayından bu yana geçen 2 yıla yakın sürede, Hamas’ın ilk kez İsrailli askeri ölümle tehdit ettiğinde birleşti. Hamas lideri Ebu Marzuk, İsrail’in, Mısır’ın arabuluculuğunda, Batı Şeria’da ve Gazze Şeridi’nde bir ateşkese varılması yönünde örgütün teklifini de reddettiğini belirtti.

07.04.2008


 

Hollanda mallarına boykot çağrısı

İRAN Meclis Başkanı Gulamali Haddad Adil, Hollanda’da bir parti liderinin çektiği İslâm karşıtı ‘’Fitne’’ filmine tepki için bu ülkenin ürünlerine boykot çağrısı yaptı.

Meclisin oturumunda konuşan Haddad Adil, son zamanlarda bazı Avrupa ülkelerinde İslam’ın kutsal değerlerine karşı girişimlerin ve medya aracılığıyla Müslümanların inançlarına saldırıların arttığını söyledi. Hollandalı parti liderinin hazırladığı ‘’Fitne’’ filminin de bu saldırılardan biri olduğunu kaydeden Haddad Adil, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bunlar, dünyadaki İslâmî uyanış dalgasından korktukları için böyle yapıyorlar. İslâm dünyasının bu iğrenç ve çirkin davranışlara tepkisi, bu ülkelerin mallarını boykot etmek olmalıdır. Müslümanların haklarına saldıranlara verilecek en büyük ceza budur. Batılılar paranın kölesidir. Eğer ekonomilerini tehlikede görürlerse bu gibi davranışlardan vazgeçerler.’’

Bu arada, İslâm ülkelerinde filme tepkiler sürerken, Hollanda’nın Tahran’daki büyükelçiliği önünde İran’ın Gönüllü Milis Teşkilâtı (Besic) üyesi öğrencilerce protesto gösterisi düzenlendi. ‘’Siyonist sefir sınır dışı edilsin’’ sloganının atıldığı gösteride, büyükelçilik binasına taş ve yumurta atıldı. İran’da bir sivil toplum örgütü de, ‘’Fitne’’ filmine karşı ‘’Hristiyanlıktaki şiddeti göz önüne sermek için’’, ‘’Fitneden Öte’’ adlı bir film çekeceğini açıklamıştı.

/ TAHRAN

07.04.2008


 

Irak’ta Kaide ve Mehdi Ordusu operasyonları

IRAK'IN başşehri Bağdat’ta Şiî milislerin kalesi Sadr semtinde çıkan çatışmalarda 5 kişinin öldüğü bildirildi. Polis ve hastane kaynaklarına göre, çatışmalarda 17 kişi de yaralandı. Yaralananlar arasında 4 çocuk ve 2 kadın bulunuyor.

Adı açıklanmayan polis yetkilileri, gece başlayan ve sabaha kadar süren çatışmalarda, Amerikan Stryker tipi bir zırhlı personel taşıyıcısı aracın da tahrip edildiğini kaydetti. ABD askeri yetkilileri tarafından ise çatışmalarla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Sadr’daki çatışmalardan bir gün önce Irak hükümeti, radikal Şiî lider Mukteda Sadr’ın Mehdi Ordusu milislerinin karargâhı olan Sadr ve Şula mahallelerinde güvenlik tedbirlerini yumuşattığı bildirilmişti. Bu arada, Bağdat’ın kuzeyine düşen Selahaddin vilayetinin Samarra şehri yakınında El Kaide militanlarına dün mahallelerde oluşturulan yerel güvenlik güçlerinin düzenlediği baskın sırasında çatışma çıktığı bildirildi. Polis, çatışmada yerel güçlerden 7 kişinin El Kaide militanları tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Bir polis yetkilisi, Samarra’daki çatışmada öldürülen mahalle güvenlik güçleri arasında yerel bir aşiret liderinin de bulunduğunu söyledi.

/ BAĞDAT

07.04.2008


 

Mehdi Ordusu’nu dağıtma planı

IRAK siyasî liderliği, bütün siyasî oluşumlara, ekim ayında yapılacak yerel seçimlerden önce milis güçlerini dağıtmaları çağrısında bulundu.

Irak Devlet Başkanı, Başbakan ve meclisteki siyasî oluşumların liderlerinden kurulu ‘’Siyasî Ulusal Güvenlik Konseyi’’, dün geç saatlerde düzenlenen ve Devlet Başkanı Celal Talabani’nin başkanlık ettiği basın toplantısında, 15 maddelik bir bildiriyi kamuoyuna duyurdu. Bildirideki ana talep, bütün partilerin ve siyasî oluşumların, kendilerine bağlı milisleri derhal dağıtmaları ve silâhlarını teslim etmeleri oldu.

Bildiride, herhangi bir milis gücünün adı yer almadıysa da bunun radikal Şiî Lider Mukteda El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu’nu hedeflediği belirtiliyor. Bildiride, ayrıca milis güçlerin feshedilmesi ile şartsız olarak sivil faaliyetlere dönmeleri, siyasî sürece ve seçimlere katılmaları talebi yer alıyor. Bu arada Talabani, meclisteki Sadr yanlıları dışındaki bütün siyasî oluşumların bildiride yer alan 15 maddeyi kabul ettiklerini söyledi. Irak meclisinde 275 sandalyenin 30’u Mukteda El Sadr yanlılarına ait.

/ BAĞDAT

07.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri