Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’tan katil şirkete tepki

Irak'ta ABD'nin görünmez ordusu olarak da ün yapan ve sivilletin katliamından sonra sorumlu Blackwater'in görev süresinin uzatılması Iraklıları kızdırdı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD’nin özel güvenlik şirketi BlacKwater ile sözleşmesini uzatmasını kınayarak, şirketin Iraklılara “katliâm” yaptığını söyledi.

Maliki, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada “Iraklılara katliâm yaptılar ve şimdiye kadar bu mesele çözüme kavuşturulmadı. Hukuki işlem yapılmadı, tazminat ödenmedi” dedi. Bu şirketle ilgili meseleler çözüme kavuşturulmadan Amerikalıların sözleşmeyi yenilememesi gerektiğini belirten Irak Başbakanı, “Bu karar Irak hükümetinin onayı olmadan alınmıştır” diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü, Irak’taki Amerikan diplomatlarını korumakla görevli şirketin görev süresinin bir yıl uzatıldığını açıklamıştı. Blackwater şirketi korumaları, 16 Eylülde herhangi bir tehdit söz konusu olmadığı halde Iraklı sivillere ateş açmak ve 17 sivili öldürmekle suçlanıyor. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Blackwater elemanlarının yoğun trafikte otomobillere ateş açarken yasaları ihlâl edip etmediğini hâlâ soruşturuyor. Şirketin Irak’ta 800-900 kadar özel güvenlik elemanı bulunuyor.

/ BAĞDAT

08.04.2008


 

Fitne’ye yargı desteği geldi

Hollanda'da bir mahkeme, İslâm karşıtı filmiyle gündeme gelen Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’in, İslâm’ı eleştiren söylemlerde bulunabileceğine karar verdi.

Hollanda İslâm Federasyonunun (NIF), İslâm karşıtı filmin yapımcısı Geert Wilders’ın, İslâm’ı sürekli sert şekilde eleştiren ve basında da sıkça yer alan sözlerinin, toplumda düşmanlığa yol açtığını belirterek, bu ifadelerine son vermesi ve düzeltmesi istemiyle açtığı dâvâda mahkeme, milletvekilinin, İslâm hakkındaki görüşlerini dile getirmesinde sakınca olmadığına karar verdi. Fitne adıyla yaptığı 16 dakikalık kısa İslâm karşıtı filmiyle gündeme gelen Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, İslâm’ı faşist bir ideoloji olarak nitelendirmiş ve kutsal kitap Kur’ân-ı Kerim’i de Hitler’in Kavgam kitabıyla eş değerde gördüğünü bildirmişti. Geert Wilders, İslâm karşıtı filminde de bu görüşlere yer vermiş ve Kur’ân-ı Kerim’in teröre ve şiddete ilham kaynağı oluşturduğunu öne sürerek, Batı uygarlığını yıkmak istediğini savunmuştu. Mahkemeye göre, Wilders’in İslâm hakkındaki görüşleri kışkırtıcı bir muhteva taşımakla birlikte, doğrudan, toplumda düşmanlık tohumlarının atılması ve Müslümanlara karşı şiddet uygulanmasını öne çıkaran, bunu savunan gibi bir özellik taşımıyor. Dolayısıyla milletvekili olarak bu tür görüşler açıklayabilir.

/ AMSTERDAM

08.04.2008


 

Rice, başkan yardımcılığı için antreman yapıyor

Amerikan ABC televizyonu, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, bu yıl Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçiminde başkan yardımcılığı adaylığını almak için, Cumhuriyetçi Parti nezdinde aktif kampanya başlattığını ileri sürdü.

Televizyonun haberine göre, Cumhuriyetçi Parti’nin strateji planlama uzmanlarından Dan Senor, Rice’ın bu göreve talip olduğunu söyledi. Senor, katıldığı programda, ‘’Rice, aktif şekilde son haftalarda başkan yardımcılığını almak için kampanya yürütüyor’’ dedi. Rice’ın uzun yıllara dayanan kamu hizmetinin yanı sıra rakip Demokrat Partili başkan adaylarına bakılırsa hem kadın, hem de siyah olmasının Cumhuriyetçi Parti için avantaj olabileceği yorumları yapılıyor. Cumhuriyetçi Parti’den John McCain, partisinin başkan adaylığını seçimden aylar önce garantilemişken, rakip Demokrat Parti, Hillary Clinton ve Barack Obama arasında bölünmüş durumda.

/ WASHİNGTON

08.04.2008


 

Pakistan’da Fitne karşıtı protesto

Pakistan'ın Karaçi şehrinde toplanan 20 binden fazla kişi, Danimarka’da yayımlanan İslâm karşıtı karikatürlerle, Hollandalı aşırı sağcı bir siyasetçinin yaptığı ‘’Fitne’’ filmini protesto etti.

Polis yetkilileri, İslâmî Cemaat Partisi’nin çağrısıyla düzenlenen gösteriye 20 binden fazla kişinin katıldığını söylediler. Gösteride, Danimarka ve Hollanda bayraklarıyla, ABD Başkanı George W. Bush’un bir resminin yakıldığı belirtildi. Göstericiler, Pakistan hükümetinden, Danimarka ve Hollanda ile diplomatik ilişkinin kesilmesini ve bu ülkelerin diplomatlarının sınırdışı edilmesini istediler. İslâmî Cemaat partisi yetkililerinden Münever Hüseyin, gösterideki konuşmasında, ‘’amaçlarının İslâm Konferansı Teşkilâtı’nın 57 üyesine, Batı’da İslâm’a karşı kurulan komplolara tedbir alınması için mesaj yollamak olduğunu’’ söyledi.

/ KARAÇİ

08.04.2008


 

Müslüman Kardeşler seçimleri boykot ediyor

Mısır'ın en büyük muhalefet grubu Müslüman Kardeşler, bugün yapılacak yerel seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Müslüman Kardeşler, El Düstur gazetesine verdiği ilanda, hükümetin kendilerinin seçime girmesini engelleme çabaları karşısında halktan seçimleri boykot etmesini istediklerini bildirdi. Örgütün 7 bin civarındaki adayından 20-30 tanesi hariç hemen hemen hepsinin seçime girmesinin engellendiği belirtiliyor. İlanda, “Mısır rejimi, adaylıkları önleyerek, Müslüman Kardeşler’in 900’dan fazla mensubunu tutuklayarak ve adaylığı engellenenlerin lehine verilen bütün mahkeme kararlarını göz ardı ederek her türlü engeli getirmiştir” denildi. Müslüman Kardeşler, bağımsız olarak katıldıkları 2005 yılı genel seçiminde, meclisin alt kanadındaki sandalyelerin 5’te 1’ini elde etmişlerdi. 2006’daki yerel seçimler, Müslüman Kardeşler’in genel seçimdeki bu başarısı görülünce 2 yıl ertelenmişti. Mısır’da polis, seçim öncesi dönemde kampanya yapmalarını engellemek için muhalefetteki siyasileri sık sık gözaltına alıyor ve seçim bittiğinde bu kişileri genellikle serbest bırakıyor.

/ KAHİRE

08.04.2008


 

İran ve ABD: Kaldıkları yerden devam

İran yönetimi, Irak’taki güvenlik konusunda yeni müzakere için ABD’den resmî yazı aldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine, Irak’ın güvenliği için daha önce Washington yönetimiyle üç kez görüştüklerini, son görüşmenin de ‘’ABD heyetinin hazır olmaması nedeniyle’’ yapılamadığını hatırlattı. Sözcü Hüseyni, Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki’nin istifa edeceğine ilişkin basında çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine de bu yöndeki haberleri yalanladı. Mutteki’nin görevinin başında olduğunu belirten Hüseyni, yeni yılda birlikte yapacakları çok şey olduğunu söyledi. İran basınında çıkan haberlerde, aralarında Mutteki’nin de olduğu 4 bakanın Ahmedinejad’la görüş ayrılığı yüzünden istifa edeceği iddia edilmişti. Adı istifa edecekler arasında geçen Maliye Bakanı Davut Daniş Caferi, Ahmedinejad ile aralarında görüş ayrılığı olduğunu doğrulamış, ancak hükümet sözcüsü Gulam Hüseyin İlham, istifa iddialarını yalanlamıştı.

/ TAHRAN

08.04.2008


 

Almanya’da yeni bir kundaklama vak’ası

Almanya'nın Pforzheim şehrinde, çoğunlukla yabancıların oturduğu 6 katlı bina kundaklandı.

Polis, yaklaşık 50 bin Avro’luk maddi hasara sebep olan yangının nedeni kundaklama olarak tahmin ettiklerini, yangının bodrum katının birkaç yerinde aynı zamanda başladığının belirlendiğini, çok sayıda dairenin kapısının tekmelenerek kırılmış olduğunu belirtti. Yangının kısa süre içinde söndürüldüğü, binada bulunan 10 kişinin dışarıya çıkartıldığı ifade edildi. Polisin, yangında yaralanan bir kişi hakkında soruşturma başlattığı kaydedildi.

/ BERLİN

08.04.2008


 

Sadr’a iki seçenek: Ya siyaset, ya milisler

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Iraklı Şiî lideri Mukteda Sadr’ın, liderliğini yaptığı Mehdi ordusunu dağıtmadığı sürece siyasî süreçte rol alamayacağını söyledi.

Maliki, CNN’in internet sitesinde yayımlanan röportajında, ilgili kararın alındığını, “Sadr’a Mehdi ordusuna son vermediği sürece, siyasî süreçte ve yaklaşan seçimlerde rol alma hakkı verilmeyeceğini” belirtti. Maliki’nin Sadr’a yönelik ültimatomunun, Sadr hareketinde ve Mehdi ordusunda gerilimi artıracağı yorumu yapılıyor. Devlet Başkanı, Devlet Başkanı’nın iki yardımcısı, Maliki ve siyasî parti liderlerinin üzerinde uzlaştığı kararla daha çok fakir kesimlerde yaşayan Şiilerin destek verdiği Sadr’ın izole edilmesine çalışılıyor.

/ BAĞDAT

08.04.2008


 

2 Amerikan askeri öldürüldü

Irak'taki bombalı saldırılarda 2 Amerikan askerinin daha öldüğü bildirildi.

Ordudan yapılan açıklamada, Bağdat’taki Çok Uluslu Tümen’den bir askerin şehrin kuzeyindeki devriye görevi sırasındaki patlamada öldüğü bildirildi. Bir diğer askerin de Bağdat’ın kuzeyinde yol kenarına yerleştirilen bombanın patlamasıyla aldığı yaralardan öldüğü belirtildi.

/ BAĞDAT

08.04.2008


 

‘ABD giderse, kaos gelirmiş’

Amerikalı düşünce kuruluşu Barış Enstitüsü, ABD ordusunun Irak’tan ani çekilmesinin ‘’kaosa, hatta toplu katliâma’’ sebep olacağı uyarısında bulundu.

Enstitü tarafından yayınlanan raporda, ‘’ABD Irak’tan ayrılmaya, 1 yıl öncesinden daha yakın değil’’ denildi. Irak’ta kalıcı bir siyasî gelişmenin 5 ila 10 yılı alabileceği kaydedilen raporda, Irak’tan ani çekilmenin ‘’Irak devletinin başarısızlığına, toplu kaosa, hatta katliâm riskine’’ sebep olacağı ifade edildi. Raporda ayrıca 2007 yılında Amerikan askerlerinin artırılmasının Irak’ta güvenliği geliştirdiği, ancak El Kaide güçleriyle mücadele eden Sünnî savaşçılara da saygınlık kazandırdığı belirtildi. ABD’nin Irak’ta şu anda 158 bin askeri bulunuyor.

/ WASHİNGTON

08.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri