Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

IMF, hükümetleri göreve çağırdı

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, kredi kriziyle mücadele etmek için hükümetlerin küresel çapta eyleme geçmesi gerektiğini kaydetti. Financial Times gazetesine konuşan Strauss-Kahn, özel sektörün bankaların sermaye yapısını düzeltememesi durumunda, kamu fonlarının devreye sokulmasının düşünülebileceğini belirtti.

Piyasalardaki karmaşanın küresel ekonomik büyüme hızını ciddî biçimde etkileyeceği uyarısında bulunan IMF Başkanı, şu an yaşanan krizin ABD’nin ötesine geçmiş bir sorun olduğunu ifade etti. Krizin küresel bir hal aldığını vurgulayan Strauss-Kahn, ayrışma teorisinin tamamen yanıltıcı bir yaklaşım olduğunu, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin de krizden etkilendiğini söyledi. Küresel ekonomiye ilişkin tahminlerin iyimser olmadığına dikkat çeken Strauss-Kahn, yüksek emtia fiyatlarının bankaların büyümeye yönelik risklerle mücadele etme gücünün azalmasına sebep olduğunu kaydetti. IMF, dünya ekonomisi için 2008 büyüme tahminini yüzde 4.1’den, yüzde 3.7’ye çekmişti.

/ LONDRA

08.04.2008


 

“Sosyal Güvenlik Sistemi kâr-zarar mantığı ile ele alınamaz”

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, sosyal güvenlik sisteminin kar-zarar mantığı ile ele alınmaması gerektiğini belirterek, ‘’Sosyal devlet olmanın gereği, milletin sosyal güvenlik ve sağlık yükünü karşılamaktır’’ dedi.

Yokuş, “Sosyol Güvenlik Haftası” sebebiyle yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: ‘’Sosyal Güvenlik sistemi kâr-zarar mantığı ile ele alınmamalıdır. Sırf aktüeryal ve malî açıdan sürdürülebilir olmak adına sisteme bakmak, sisteme devletin katkısını bir kara delik olarak sunmak, sosyal devlet olma iddiası ile çelişen bir ifadedir. Sosyal devlet olmanın gereği, milletin sosyal güvenlik ve sağlık yükünü karşılamaktır. Sosyal güvenliğe yapılan devlet katkısı, devlet olmanın bir gereğidir. Gelişmiş pek çok ülke, sosyal güvenlik sistemine katkılarda bulunmakta ancak hiçbir zaman bu katkı kara delik olarak adlandırılmamaktadır.’’

Yokuş, Meclis’te görüşülen Sosyal Güvenlik Tasarısının, sosyal kesimlerin ve onların temsilcileri olan sendikaların makul taleplerinin dikkate alınarak revize edilmesi çağrısında bulundu.

08.04.2008


 

Greenspan: Resesyon ihtimali yüzde 50’yi aştı

ABD Merkez Bankası eski başkanı Alan Greenspan, İspanya’nın El Pais gazetesinde önceki gün yayınlanan söyleşisinde, ABD’nin resesyona girme ihtimalinin yüzde 50’den fazla olduğunu söyledi.

Gazeteye göre Greenspan, ABD’nin, siparişlerde keskin düşüşler, işsizlik oranında güçlü yükselişler ve ekonomide yoğun zayıflamayla kendini gösteren resesyon durumuna henüz girmediğini belirtti. Greenspan, “Böyle bir yoğunlaşmanın işaretlerini görmemiz gerek. Bazı işaretler var ama henüz çok değil. Yani içinde bulunduğumuz durumu resesyon olarak tarif edemem; bununla birlikte resesyona girme ihtimali yüzde 50’den fazla” dedi.

/ MADRİD

08.04.2008


 

Bankaların likidite rasyosu yüzde 7’ye çıktı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu bankaların likidite yeterliliği kriterlerinde değişiklik yaptı ve likidite rasyosunu yüzde 5’ten yüzde 7’ye çıkardı.

Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmelikle, bankaların paraya çevrilebilecek aktif değerlerle kısa vadeli borçları arasındaki ilişkiyi gösteren likidite rasyosu oranı yüzde 5’ten yüzde 7’ye çıkarıldı. Oranda oluşabilecek uyumsuzluğu takip eden iki hafta içinde giderilecek ve bir takvim yılı içinde bu oranda giderilen uyumsuzluk dahil altı defadan fazla uyumsuzluk gerçekleştirilemeyecek. Öte yandan, Türkiye’de şube açma ve faaliyet izni almış olan yurt dışında kurulu bir bankanın, bu izinleri almamış olan yurt dışında kurulu diğer bir bankaya bütün hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle devrolması durumunda, şubenin faaliyetlerine devam edebilmesi için devralan bankanın BDDK’dan şube açma izni alması zorunluluğu olacak.

/ ANKARA

08.04.2008


 

Aygün: Kayıtlı mükellef hırsız gibi takip ediliyor

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonunun Amme Alacaklarının Tahsili Yasası çerçevesinde vergi borçlularının yapamayacağı işlemleri genişleten düzenlemelerini kabul edilemez bulduklarını söyledi.

Aygün, ‘’Bir yanda kayıtdışılık almış başını gidiyor, diğer yanda kayıtlı mükellef hırsız gibi takip ediliyor’’ dedi. Konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bazı işlemleri gerçekleştirmek için ‘’vergi borcu yoktur’’ belgesinin isteneceğini hatırlatan Aygün, bunlara ek olarak vergi borcu olanların çok geniş bir alanı içine alan ‘’yasaklar’’ listesinin muhatabı konumuna getirildiğini kaydederek, ‘’Vergi tahsilatı, kayıtlı mükellefler üzerinde sürek avına dönüştürülüyor’’ dedi. Aygün, özellikle vergi borcu olan mükelleflerin ev alıp satma işlemlerinin kısıtlanmasının yanı sıra, intikal vergisinin gelir vergisi kapsamına alınması sonucu, eş ve çocuklar üzerine alınan gayrimenkuller üzerinden yüzde 35 vergi alınması uygulamasının inşaat sektörünün temeline dinamit koyacağını ifade etti. Vergi tahsilatına faaliyet sağlamak için, amme alacaklarının kapsamını genişletmeden önce, bir vergi barışının devreye sokulmasının şart olduğunu dile getiren Aygün, Maliyenin tahakkuk etmiş ancak tahsil edilmemiş vergi, resim ve harç alacaklarının 16,7 milyar YTL’yi, bunlara ilişkin gecikme faizlerinin 5 milyar YTL’yi, henüz tahsil edilemeyen vergi cezalarının da 7,6 milyar YTL’yi bulduğunu hatırlattı. Aygün, ‘’Bu kambur esnafın üzerinden alınmadan getirilecek kısıtlamalar olsa olsa piyasayı kilitler’’ şeklinde konuştu.

KAYITDIŞILIKLA MÜCADELE NEREDE?

Hükümetin ne yapacağını şaşırmış bir şekilde akıl almaz vergi tahsil yöntemleri üretmek yerine kayıtdışılıkla, kaçakçılıkla mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Aygün, ‘’Bu ülke ekonomisinin yarısı kaçak. Kayıt altındaki mükelleflerin tamamı da Maliye Bakanlığının elinden kaçacak yer alıyor. Kayıtdışı olanlar elini kolunu sallayarak her türlü işlemi yapacak, kayıtlı mükelleften ‘borcu yoktur’ belgesi aranacak. Böyle şey olmaz’’ dedi.

/ ANKARA

08.04.2008


 

Pahalanan petrole 21.6 milyar dolar ek fatura

Ham petrol fiyatlarında ABD’nin Irak’ı işgal ettiği 2003 yılından itibaren yaşanan pahalanma, Türkiye’ye beş 21.6 milyar dolar ek fatura yükle-yerek cari işlemler açığını yüzde 22.4 büyüttü.

“Veri gizliliği” çerçevesinde petrol ithalatına ilişkin verileri üç ay geriden açıklayan TÜİK, 2007 sonu verilerini de açıkladı. TÜİK ve-rilerine dayanarak yapılan hesaplamaya göre, 2003-2007’yi kapsayan son beş yıllık dönemde Türkiye, toplam 142.3 milyon ton (1 milyar 50 milyon varil) ham petrol ithalatı gerçekleştirdi. Yapılan bu ithalat karşılığında toplam 46.1 milyar dolar döviz ödendi. İthalat miktarının azalmasına rağmen, fiyatlardaki artışlara bağlı olarak beş yıldaki toplam petrol ithalatının faturası bir kattan fazla büyüdü. Petrolün varil fiyatı 2002 düzeyinde kalsaydı, Türkiye dört yıldaki ithalatına 46.1 milyar dolar yerine 26.1 milyar dolar ödeyecekti.

/ ANKARA

08.04.2008


 

8 yıl içinde 5,5 milyon konuta ihtiyaç olacak

İstanbul Ticaret Odasının yayınlarından derlenen bilgiye göre, Türkiye’de konut sahipliği oranı yaklaşık yüzde 65 olmasına rağmen, her yıl 300-350 bin konut üretilmesi gereği bulunuyor.

Mevcut konutların yüzde 55’ini izinsiz ve ruhsatsız, yüzde 60’nı yirmi yaşını doldurmuş ve yüzde 40’nı da tadilata ihtiyaç duyulan konutlar oluşturuyor. Bu noktada konutların yenilenmesi ve nitelikli konutlarla değiştirilmesi gerekliliği de konut açığını doğuruyor. Türkiye’de 2008-2015 yıllarını kapsayan 8 yılda 5 milyon 542 bin konuta ihtiyaç olacağı düşünülüyor. Bu ihtiyacın 2 mil-yon 880 binin hane halkı artışından kaynaklanacağı, 760 binin göçlerden, 652 binin yenileme kaynaklı olacağı tahmin ediliyor. Kentsel dönüşüm sebebiyle de 1 milyon 250 bin konuta ihtiyaç olacağı öngörülüyor.

/ İSTANBUL

08.04.2008


 

Adese, 30 mağaza açıp, bin kişiyi istihdam edecek

Adese Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Ramazan Keser, bu yıl sonuna kadar 30 mağaza açmayı ve bin kişiyi daha istihdam etmeyi he-deflediklerini bildirdi.

Yirminci yılını kutlayan İttifak Holding çatısı altında hizmetlerine devam eden Adese, Nisan ayı içerisinde Kocaeli’nde mağaza açacak. Halen Türkiye’nin 6 ilinde toplam 105 şubesi bulunan Adese’nin hedefleri hakkında bilgi veren Genel Müdür Ramazan Keser, perakende sektöründe de Türkiye’de ilk 5 arasında yer almayı hedeflediklerini belirtti. Adese’nin halen 2 bin 500’e yakın kişiye iş imkânı sağladığını ve bu sayının bu yılsonu itibariyle 3 bin 500’lere ulaşacağını anlatan Keser, bu yılsonuna kadar otuz mağaza açmayı hedeflediklerini kaydetti.

/ KONYA

08.04.2008


 

Döviz, balık fiyatını arttırdı

Çiftliklerde kullanılan yemin ithal edilmesi ve son dönemde artan ihracatın, balık fiyatlarını yüzde 25 ile 33 arasında değişen oranlarda arttırdığı bildirildi.

Adanalı balıkçılardan alınan bilgiye göre, yem ihtiyacını tamamıyla ithalat yoluyla karşılayan balık çiftliklerinde dövizdeki yükseliş sonrası artan girdi maliyetleri, balık fiyatlarına da yansıdı. Yem maliyetlerinin yanı sıra, başta Yunanistan ve İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerine yapılan ihracattaki yükseliş de fiyat artışında etkili oldu. Adana’nın sahil ilçeleri Karataş ve Yumurtalık’tan getirilerek, kilogramı 7 YTL’den satılan 200-300 gramlık levrek ve çipura 9 YTL’ye, 400-600 gram arasındakiler 9’dan 12 YTL’ye, 600-800 gram arasındakiler ise 12’den 15 YTL’ye çıktı.

/ ADANA

08.04.2008


 

“Kredi borçları alarm veriyor”

Tüketici Hakları Uzmanı M. Bülent Deniz, kredi borçlarındaki artışın alarm verdiğini söyledi.

Yaptığı yazılı açıklamad kredi kartları ve bireysel kredi borcunu ödemeyen kişi sayısındaki artışı değerlendiren Bülent Deniz, Merkez Bankası verilerine göre, kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödemeyen kişi sayısının, 2007 yılının tamamında 266.472, 2008 yılının ilk iki ayında bireysel kredi borcunu ödemeyenlerin 24.916, kredi kart borcunu ödemeyenlerin sayısınin ise 96.685 olmak üzere toplam 121.601 olduğunu belirterek, 2008 yılının iki aylık toplamının 2007 yılın toplamının neredeyse yarısına ulaştığını vurguladı. 2008 yılının ilk iki ayında kredi kart borcunu ödemeyen 96.685 kişi bakımından Bankalararası Kredi Kartları Merkezi verileri dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ise ödenmeyen kredi kart borç stokunun 33.000.000 YTL civarında olduğunun görüldüğüne işaret eden Deniz, ekonominin genelindeki olumsuzluğun artarak devam etmesi halinde bu rakamların daha da artacağını kaydetti.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.04.2008


 

Güneydoğudan ihracat arttı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yapılan ihracat üç ayda, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44,8 arttı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, bölge illerinden Ocak-Mart 2008 döneminde toplam 875 milyon 804 bin 547 dolarlık ihracat yapıldı. Bölge ihracatı Ocak-Mart 2007 döneminde toplam 604 milyon 766 bin 16 dolar olarak gerçekleşmişti. Ocak-Mart 2008 döneminde ihracat gelirinin 567 milyon 864 bin 68 doları tekstil ve ham maddeleri, 197 milyon 587 bin 255 doları hububat ve bakliyat, 797 bin 132 doları canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleriyle kazanıldı.

/ GAZİANTEP

08.04.2008


 

Karaman rekora koşacak

Karaman Tarım Müdürü Hikmet Doğru, elma üretimiyle bilinen ve Türkiye’de elma üretiminde 3. sırada yer alan Karaman’da elma üreticiliğinin her yıl artarak yaygınlaştığını söyledi.

Geçen yıl 5 milyon 100 bin elma ağacından 400 bin ton elmanın üretildiği Karaman’da, meyve vermeye başlayan yeni elma ağaçlarıyla, gelecek yıllarda üretimin 500 bin tona çıkması bekleniyor. AROMA Yönetim Kurulu Başkanı Metin Duruk da, “Karaman Çöl Olmasın” projesi kapsamında 10 yılda, 12 milyon ücretsiz elma fidanı dağıtacaklarını söyledi.

/ KARAMAN

08.04.2008


 

Üretim arttı, patates ucuzladı

Türkiye'nin patates ambarı olarak bilinen Nevşehir’de patates fiyatlarının düştüğü bildirildi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, ‘’Üretim miktarı tüketim miktarından fazla olunca patates ucuzladı’’ dedi. Tunç, patates fiyatlarının geçen yıla oranla patates üreticilerinin de ürün planlaması yapmamasından dolayı düştüğü belirterek, üreticinin ürün planlamasını devletten beklemeden kendilerinin yapmasını istedi. Bugün patates fiyatının 18 ile 20 YKr arasında değişmekte olduğunu ifade eden Tunç, ancak normal şartlarda bu fiyatın 35 YKr olması gerektiğini belirtti.

/ NEVŞEHİR

08.04.2008


 

Armuttan ekonomiye 240 milyon dolar katkı

Meyve eti beyaz, sert, gevrek ve sulu olmasının yanı sıra iri görüntüsüyle dikkati çeken deveci armudunun yüzde 90’ı, Arap ülkeleri ile ABD ve İngiltere’ye ihraç ediliyor.

İç pazarda süpermarketlerde kilosu 5 YTL’den satılması sebebiyle tüketimi az olan Deveci Armudundan, yıllık 240 milyon dolar civarında ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

/ MERSİN

08.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri