Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak ordusundan ültimatom

Irak ordusu, başşehir Bağdat’taki Şiî mahallesi Kazımiye’de silâhların teslim edilmesi için 3 gün süre verdi. Ordu sözcülerinden Kasım Atta, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Nuri El Maliki’nin talimatı üzerine tüm kutsal şehirleri silâhsızlandırmayı planladıklarını belirtti.

Atta, “Kazımiye’yi silâhsız bir bölge hâline getirmeye karar verdik. Silâhı olanları 3 gün içinde silâhlarını teslim etmeye çağırıyoruz” dedi. Bu sürenin sona ermesinin ardından silâh bulunduranların sonuçlara katlanması gerekeceği uyarısında bulunan Atta, başbakanlık bürosuyla işbirliği içine Bağdat Komutanlığının, bireylerin veya siyasî grupların yasadışı olarak bulundurduğu silâhları toplayacağını ifade etti. Bağdat’ın kuzeybatısında bulunan Kazımiye, Şii lideri Mukteda Sadr yandaşlarının kalelerinden biri konumunda.

/ BAĞDAT

09.04.2008


 

Filipinler darbe girişimcilerini affetmedi

Filipinler'de 2003'te darbe girişiminde bulunan 9 subay, 12 ile 30 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo'yu devirmek amacıyla, ülkenin finans bölgesi sayılan Makati'de bir otel ile bir alışveriş merkezini ele geçirerek yapılan darbe girişimini yönetmek suçundan yargılanan subaylardan ikisi 30, diğerleri 12'şer yıl hapse mahkûm edildi.

İKİNCİ KADIN BAŞBAKAN

Gloria Macapagal-Arroyo (d. 5 Nisan, 1947), “G.M.A.” olarak adının ilk harfleri ile de bilinmektedir, Filipinler’in 14. ve bugünkü devlet başkanı. Corazon Aquino sonra Ülkenin ikinci kadın devlet başkanıdır. Eski başkan Diosdado Macapagal’ın kızıdır. Başkan olmadan önce, Arroyo ülkenin ilk kadın başkan yardımcısıydı. 2001’de halk devrimi ile başkan Joseph Ejercito-Estrada yaygın yolsuzluk suçlamalarının tesiri ile başkanlıktan indirildi ve başkanlığa başkan yardımcısı Arroyo getirildi. Arroyo 2004 genel seçimlerinde Filipinler’in ünlü aktörü Fernando Poe Jr.’ı geçerek altı yıllık dönemde yeniden başkanlığa getirildi. 2005’te, Arroyo Forbes dergisince yapılan Dünyanın En Güçlü Kadınları anketinde dördüncü oldu. Bir sonraki yıl, ankette 45. sırada yer aldı.

/ FİLİPİNLER

09.04.2008


 

Filistinliler barışa hazır

İsrail hapishanelerinde ömür boyu hapis cezasını çeken El Fetih liderlerinden Mervan Barguti, “Çocuklarımızın savaş ve katliamların olmadığı bir hayat yaşamasını sağlayacak uzlaşmaya hazırız” dedi.

Barguti, İsrailli insan hakları örgütü “Şimdi Barış” kuruluşunun 30. yıldönümü dolayısıyla gönderdiği mesajda, kendisinin de aralarında bulunduğu birçok Filistinlinin tarihî barışa hazır olduğunu belirtti. Barguti, uzlaşmanın İsrail’le yan yana barış ve güven içinde yaşayacak bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacağını ifade etti. Mervan Barguti, barış için Filistin topraklarının işgaline son verilmesi, Kudüs’teki Filistin kurumlarının yeniden açılması ve Gazze’deki ablukaya son verilmesini şart koştu.

/ TEL AVİV

09.04.2008


 

Irak'ta Saddam gösterilerine engelleme

Irak'taki radikal Şii lideri Mukteda Sadr’a bağlı milislerin, başkent Bağdat’ta bugün yapılması planlanan geniş çaplı Amerikan karşıtı gösteriye katılmaları engelleniyor.

Sadr hareketinin sözcüsü Salih El Ubeydi, AFP’ye yaptığı açıklamada, Iraklı yetkililerin Irak’ın ABD tarafından devrilen ve Duceyl davasında aldığı idam cezasıyla asılan eski devlet başkanı Saddam Hüseyin’in devrildiği 9 Nisan 2003’ün yıl dönümünde Bağdat’ta düzenlenecek gösteriye katılmalarını engellemek için Sadr yanlılarının şehre sokulmadığını söyledi. Öte yandan Iraklı Şii lideri Mukteda Sadr, bugün yapılacak Amerikan karşıtı gösterilerin saldırı ihtimali üzerine ertelendiğini açıkladı.

/ BAĞDAT

09.04.2008


 

Kırgızlar Bayram namazını meydanda kılacak

Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, bayram namazlarının meydanlarda kılınmasında bir sakınca görmediğini söyledi.

Bakiyev, Kırgızistan Müslümanlar Din İdaresi Başkanı Müftü Muratali Cumanov’u makamında kabul etti. Müftü Cumanov, başkent Bişkek’te 10 hektar alanda ve 10 bin kişinin sığabileceği cami inşaatının önümüzdeki ay başlayacağını kaydetti. Kırgızistan İçişleri Bakanlığı artık bayram namazlarının sokaklarda kılınmasına yasak getirildiğini duyurmuştu.

/ BİŞKEK

09.04.2008


 

ABD, Priştine’de büyükelçilik açıyor

Kosova'nın 17 Şubat’ta ilan ettiği bağımsızlığı tanıyan ABD, Priştine’de bulunan ofisini törenle büyükelçiliğe çevirecek

riştine’deki Amerikan ofisi ABD Büyükelçiliği’ne dönüşecek. Törenle gerçekleşecek açılışa Kosovalı üstdüzey devlet yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı üst düzey davetli katılacak. Kosova 17 Şubat’ta bağımsızlığını ilan etmesi ardından bugüne kadar 36 ülke Kosova’yı bağımsız olarak tanıdı. Bağımsızlığın ilanı ardından Arnavutluk, İngiltere, Almanya ve İsviçre Kosova’da büyükelçiliklerini açtı.

/ PİRİŞTİNE

09.04.2008


 

Kosova NATO üyesi olmak istiyor

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Çokuluslu Güney Tugayı çerçevesinde görev alan Alman Tabur Komutanlığı devir teslim törenine katıldı.

Seydiu törende yaptığı konuşmasında Kosova’nın bağımsızlığını kazanmasında NATO’nun rolünün tartışmasız olduğunu ifade ederken, bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti. Kosova’nın istikrarlı olduğunu ve bu konuda KFOR’a mütteşekir olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, Kosova kurumlarının her zaman NATO ile işbirliği içerisinde olacağını söyledi. Kosova’nın NATO’ya üye olması için de çalışacağını ifade eden Seydiu, bu konuda uluslararası toplumdan destek beklediklerini söyledi.

/ PRİZREN

09.04.2008


 

İsrail-Suriye gizlice görüşüyor iddiası

Kuveyt'in El Ceride gazetesi, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin önümüzdeki hafta Katar’da üst düzey Suriyeli yetkililerle görüşebileceğini yazdı.

Gazete, iki ülke arasındaki gizli görüşmelerin Katar’da tamamlanacağını öne sürdü. Kudüs’teki kaynaklara dayandırılan haberde iki ülkenin barış anlaşmasının çerçevesini belirlemek için iki yıldır görüştüğünü belirtti. İsrail basını, Tel Aviv’in Şam’a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla barış mesajları gönderdiğini yazmıştı. Suriye’nin gizli pazarlıklara sıcak bakmaması sebebiyle görüşmelerin kesildiği öne sürülmüştü.

/ KUVEYT

09.04.2008


 

Kuş gribi insandan insana geçiyor

Çin, kuş gribi hastalığının insandan insana geçtiğini doğrulayan bir rapor yayımladı.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin Lancet dergisinde yayımlanan raporunda, geçen Aralık ayında kuş gribi hastalığını, H5N1 virüsünü taşıyan oğlundan kapan bir babadan söz ediliyor. Jiangsu bölgesinde yaşayan 52 yaşındaki babayla 24 yaşındaki oğluna, geçen Aralık ayında peş peşe kuş gribi teşhisi konulduğu, babanın ilaç ve aşıyla tedavi edildiği, ancak oğlunun öldüğü belirtiliyor.

/ PEKİN

09.04.2008


 

Pulitzer ödülleri açıklandı

2008 yılı Pulitzer ödüllerini kazananlar belli oldu. ABD’nin saygın gazetelerinden ‘’The Washington Post’’ gazetesi 6 ödül birden kazandı.

Pulitzer ödüllerinin yöneticisi Sig Gissler tarafından düzenlenen basın toplantısında, ABD’nin saygın gazetelerinden The Washington Post’un 6, New York Times gazetesinin 2 ve Chicago Tribune gazetesinin de 2 ödül kazandığını açıklandı. 1917 yılından beri bu yana verilen Pulitzer ödülleri ABD’de gazeteciliğin en şerefli ödülü olarak kabul ediliyor.

/ NEW YORK

09.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri