Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

9 dünya mirasımız masaya yatırılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ile akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler, Türkiye’nin 9 dünya mirasının durumunu tartışacak, sorunlar ve çözüm teklifleri bir raporda toplanacak. Türkiye’nin 9 dünya miras alanıyla ilgili, 18-20 Nisan günleri arasında İstanbul’da çalıştay düzenlenecek.

İstanbul şehri tarihî alanları, Kapadokya Peri Bacaları ve Göreme Millî Parkı, Divriği Büyük Cami ve hastanesi, Hattuşaş, Nemrut Dağı taş kral başları, Pamukkale-Hierapolis, Xanthos-Letoon, Safranbolu evleri ve Truva Antik Kenti’nin masaya yatırılacağı çalıştay, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nca oluşturulan keşif heyetinin miraslarla ilgili iki yıllık sürede hazırladığı raporların okunmasıyla başlayacak. Daha sonra, bakanlık bürokratları, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu üyeleri, akademisyenler ile o yörenin sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerden temsilcilerden oluşan çalışma grupları, raporlarda vurgulanan sorunlar, eksiklikler, halkın alanlar hakkındaki bilgisi, idarelerin bu alanlara katkılarını ile alanların korunması ve daha iyi tanıtılabilmesi için neler yapılabileceği tartışacak. Her çalışma grubunda raporlar tutulacak ve toplantılar sonucunda bu raporlar değerlendirilecek.

“9 MİRAS AMELİYAT MASASINDA’’

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Arsın Aydınuraz, çalıştayın 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 9 dünya miras alanının mevcut durumu, sorunları ve çözüm tekliflerini katılımcı bir anlayışla ortaya koymak için 2006 yılında bakanlığa teklif götürdüklerini belirten Aydınuraz, bakanlığın kendilerine olumlu yaklaşarak çalışmaya teknik ve lojistik destek verdiğini, kendilerinin de çalışmaları organize ettiğini bildirdi.

Aydınuraz, iki yıllık süre boyunca, ilgili ihtisas komitesinin oluşturduğu keşif heyetinin 9 mirasın bulunduğu yörelere giderek, ayrıntılı inceleme yaptığını anlattı. İncelemelerde bölgelerdeki yerel yönetim, STK, halk ve turistlerle de görüşmelerde bulunulduğunu, kültürel mirasa dair algının ortaya çıkarılmaya çalışıldığını belirten Aydınuraz, çalışmanın teknik bir incelemeden çok ‘’sosyal sorgulama’’ niteliğinde olduğunu dile getirdi. İstanbul’da yapılacak toplantıda 9 mirası ‘’ameliyat masasına yatıracaklarını’’ belirten Aydınuraz, ‘’Toplantıda, ortak akıl olarak bakanlıkla bir araya geleceğiz. Bazı yerlerde sancılı bir süreç olabilir ama bunu yapmamız gerektiğini tüm taraflar biliyoruz. Bu kültürel miras bizim. Sonuçta, ortak akıl doğrultusunda bir sonuç belgesine ulaşacağız’’ dedi.

UNESCO’YA RAPOR SUNULDU

Öte yandan, Dünya Miras Listesin de yer alan İstanbul’un durumu ve yapılan düzenlemelere ilişkin 1 Şubat itibariyle UNESCO’ya rapor sunulduğu kaydedildi.

Raporda, UNESCO’nun İstanbul’da yaptığı incelemelerle ile ilgili 2006 yılı raporunda önerdiği hususlara ilişkin gelişmeler de verildi. Buna göre, raporda değinilen konular ve sağlanan gelişmeler şöyle:

*İstanbul Alan Yönetim Planının hazırlanması: UNESCO’nun önerdiği Alan Yönetim Birimi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca oluşturulduğu belirtildi.

*İstanbul’da kurumlar arasında koordinasyon sağlanması: İstanbul Valiliği bünyesinde şehrin ‘’Tarihî Alanları Yürütme Komitesi’’ oluşturulduğu ifade edildi.

*Süleymaniye ve Zeyrek’deki geleneksel Osmanlı ahşap evleri korunması: UNESCO’nun Süleymaniye’de geleneksel ahşap Osmanlı eserleriyle ilgili istediği çalışmalara ilişkin, 150’ye yakın yapının restorasyon projesi hazırlandığı kaydedildi. Yakın bir zamanda belediyenin onarımla ilgili ihaleye çıkacağı ve ahşaplarla ilgili konservasyon analiz laboratuvarı oluşturulduğu bildirildi.

*Haydarpaşa, Marmaray, metro gibi büyük yatırımların etkileri incelenmesi gerektiği belirtiliyor. Haydarpaşa Garı için koruma amaçlı planının, Devlet Demiryolları adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin koruma amaçlı *plan hazırlayacağı kaydediliyor.

UNESCO’nun metroya ilişkin istediği, Haliç geçişiyle ilgili projelerin hazırlandığı, metronun Beyoğlu ve Eminönü ayaklarıyla ilgili projelerin de koruma kuruluna İstanbul 2 Numaralı Koruma Kuruluna sunulduğu belirtiliyor.

/ ANKARA

09.04.2008


 

İlahilerle 40 yılı devirdiler

“Tekkeden Sahneye İlahilerle 40 Yıl” konseri ile Nezih Uzel ile Kudsi Erguner’in yorumlarıyla CRR’de dinleyicilerin beğenisine sunuldu.

Tekke ve dergâhların kapatılmasının ardından, tasavvuf kültürünün toplumumuzdan şiddetle si-linmeye başlandığı yıllarda, İstanbul’da eski dergâhların yadigârı insanlar, Üsküdar Sultan Tepesi’ndeki Özbekler Tekkesi’nde bir araya gelerek ayinleri, ilahileri, nefesleri, gözleri yaşlı, hûşû içinde mırıldanmaya devam ettiler. Nezih Uzel ve Kudsi Erguner ikilisi, dergâhın son Şeyhi Necmeddin Efendi’nin 1971 yılında vefatına kadar devam eden bu meclislerde yetiştiler. Mevlevî Müziği ve Ayinini 1970 yılından bu yana dünyanın en önemli sanat festivalleri ve en prestijli konser salonlarında tanıttılar. 1974 yılında Fransız Radyosu’nun yayınladığı 33 devirlik plaklarında ilk kez “Sufi muziği” adını kullanarak tasavvuf müziği ve edebiyatının tüm dünyada gündeme gelmesine önemli katkıda bulundular. Tuhaftır ki tasavvuf müziğini toplumumuza hatırlatan, uluslar arası şöhret sahibi bu ikili, Türkiye’de hiç konser vermemişti. 40 yıl sonra ilk kez CRR Konser Salonu’nda dinleyicileriyle buluştular.

Yeni Asya / İSTANBUL

09.04.2008


 

Ne kadar iman, o kadar mutluluk

Şanlıurfa'da Bediüzzaman haftası faaliyetleri çerçevesinde, “Risâle-i Nur’a Göre Mutlu Aile Modeli” konferansını slaytlar eşliğinde sunan Eğitimci-Yazar Yasemin Yaşar; “Hayatınızda ne kadar iman, ne kadar sünnet-i seniye varsa, o kadar mutlusunuz” dedi.

Şanlıurfalı hanımların düzenlediği beş gün süren kermes, fakir öğrencilere katkı sağlayacak maddi gelirin yanında, asıl olarak pek çok hanımın tanışmasına, kaynaşmasına ve Risâle-i Nur sohbetlerine katılımlara vesile oldu. Şair Nabi Kültür Merkezinde gerçekleşen konferans yoğun ilgi ile karşılandı. Konuşmacı Yasemin Yaşar, mutlu aile modeli adındaki konuşmasında, “Risâle-i Nur terminolojisine göre aile, Müslümanın tahassüngahı ve bir nevi cenneti ve küçük bir dünyasıdır.” ifadelerini kullandı.

Yeni Asya / ŞANLIURFA

09.04.2008


 

Bu “Bağlar ve Diyalog” devam etsin

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Slovakya’nın Ankara Büyükelçiliğinin işbirliği ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün himayelerinde, Pavol Demes ve Martin Cako’nun “Bağlar ve Diyalog” sergisi, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde açıldı.

Gül, serginin açılışında yaptığı konuşmada, kültürler arası ilişkiler ve ortak bağların günümüzde çok büyük önem kazandığını belirterek, “medeniyetler beşiği” Türkiye’nin 2005 yılında “Medeniyetler İttifakı” projesine öncülük ettiğini hatırlattı. Bu projenin hedefinin kültürler arası hoşgörü ve işbirliğinin geliştirilmesi olduğunu ifade eden Gül, Avrupa Komisyonu’nun da bu yılı “Çeşitliliği Birlikte Yaşamak” sloganıyla “Avrupa Kültürler Arası Diyalog Yılı” olarak ilan ettiğini hatırlattı.

Gül, Slovak sanatçılar Demes ve Cako’nun objektifinden yansıyan karelerin Türkiye ve Slovakya arasındaki tarihî bağları ve ortak kültür mirasını belgelediğini dile getirerek, sanatçıları tebrik etti.

/ ANKARA

09.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri