Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush yönetimi barış için takvim kesti

İsrailli ve Filistinlilerin, Kudüs ve mülteciler konuları dışarıda bırakılarak, bu yıl sonuna kadar geçici 5 yıllık bir anlaşma yapılmasına yönelik ABD önerisini değerlendirdikleri bildirildi.

İsrail’de yayımlanan Yedioth Ahranot gazetesi, Filistinli kaynaklara dayanarak, nihai statü görüşmeleriyle ilgili olarak, eski Filistin Başbakan Ahmed Kurey ile İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni’nin geçen haftalarda ABD tarafından sunulan öneriyi değerlendirdiklerini yazdı. Gazete, ABD’nin her iki tarafı söz konusu öneriyi kabul ettirmeye zorlayacağını da belirtti. Böylece, iki taraf arasında temel anlaşmazlık konularından olan Kudüs’ün durumu ile Filistinli mülteciler konusunun görüşülmesi ertelenmiş olacak. Filistin Yönetimi, Doğu Kudüs’ü müstakbel Filistin devletinin başkenti olarak görüyor. ABD tarafından sunulan öneriyle Kudüs’ün durumunun görüşülmesinin 5 yıl, mülteciler sorunu üzerinde bir düzenlemenin de birkaç yıl süreyle ertelenmesinin öngörüldüğü bildirildi. Öngörülen anlaşmanın geçici bir nitelik taşıyacağı ve 5 yıl geçerli olacak anlaşma süresince Filistin Yönetiminin Kudüs’te bazı belediyelerin yönetimine sahip olma ve buralardaki Filistinlilere hizmet götürme imkanının sağlanacağı belirtiliyor. İsrailli ve Filistinli tarafların öneri konusunda pek istekli olmadıkları kaydedilmekle birlikte, Amerika’nın zorlamasıyla öneriyi kabul edebilecekleri ifade ediliyor. Filistinli kaynaklar, önerinin Kudüs’ün statüsünün tartışılmasının 5 yıl süreyle geciktirilmesi, aynı zamanda mülteciler konusunun da birkaç yıl süreyle erteleniyor olmasının İsrail’in çıkarlarına hizmet edeceği görüşünde.

/ KUDÜS

11.04.2008


 

Yahudi düşmanı parti, Yahudi dostu oldu

İngiltere'deki ırkçı Milli İngiltere Partisi (BNP), geçmişindeki Yahudi düşmanlığını geri plana iterek Yahudi oylarının peşine düştü. İslam karşıtlığı ile Yahudilerden oy almaya çalışan partinin amacı Londra meclisinde sandalyeye sahip olmak.

İngiliz The Guardian gazetesi, ırkçı partinin, “Yahudiler ile Müslümanlar arasındaki tarihi husumet kullanarak” Yahudilerden oy almaya çalıştığını yazdı. Gazete, partinin tek Yahudi üyesi Pat Richardson’in, “Milli İngiltere Partisi dışında hiçbir parti, İngiltere’nin İslamlaşmasına ses çıkarmadığı için bu partiyi seçtim.” dedi. BNP’nin “Özgürlük” adlı gazetesinin editörü Martin Wingfield, internet sitesinde, “Yahudi toplumun üstdüzey temsilcileri ile BNP arasındaki diyalog artıyor. Artık pekçok Yahudi, BNP için kampanya yapıyor.” şeklinde yazdı. Ancak gazete, BNP’nin bu adımına tepkiler geldiğini yazdı.

Gazete, Yahudi organizasyonlarının “BNP hala ırkçı ve Yahudi düşmanı” dediklerini kaydetti. İngiltere Yahudileri Vekiller Kurulu, Londra Yahudi Forumu ve Toplum Güvenlik Vakfı diğer etnik grupları da yanına alarak BNP karşıtı kampanya başlattı. İngiltere Yahudileri Vekiller Kurulu Başkanı Henry Grunwald, kampanyanın amacının BNP’nin “Yahudi karşıtı” duruşunu hatırlatmak olduğunu söyledi. Aşırı sağdan hala endişe duyduklarını belirten Grunwald, “Ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar onların Yahudi karşıtı olduğunu biliyoruz.” diyerek duruşunu gösterdi. BNP lideri Nick Griffin, 1996’daki The Rune adlı dergisindeki yazısında soykırıma “masal” nitelendirmesinde bulunmuştu. Griffin, “İmha masalının, İttifak kuvvetlerinin propagandası ile yararlı bir yalan ve çağdaş bir büyünün ortak bir ürünü olarak düşünüyorum.” demişti. Ancak Griffin daha sonraki bir yazısında, İslam karşıtı bir duruşun daha fazla insanı çekeceğini ve basında daha fazla yer alacaklarını yazmıştı. Milli İngiltere Partisi, John Tyndall tarafından 1980’lerde kuruldu. Parti, Yahudi karşıtı bir tutumu sahip. Ancak Griffin’in liderliğe geçmesi ardından BNP, İslam karşıtı tutumunu daha fazla seslendirmeye başladı. Londra’da 52 kişinin ölümü ile sonuçlanan 7 Temmuz saldırısı ardından, “Artık BNP’yi dinleme zamanı gelmiştir” diyerek propaganda yapmıştı.

/ LONDRA

11.04.2008


 

Bush, İsrail’i yalnız bırakmayacak

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, ülkesinin 60. doğum günü kutlamalarına katılacak isimleri açıkladı.

ABD Başkanı George Bush’un 13 - 15 Mayıs tarihlerindeki konferansa iştirak edeceğini ifade eden Perez, “Aradan 60 yıl geçtikten sonra ayağa kalkarak ‘teşekkürler Amerika’ demek istiyoruz” diye konuştu. Konferansa İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, Sovyetler Birliği’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Endonezya eski Cumhurbaşkanı Abdurrahman Vahid’in de aralarında olduğu 16 eski ve yeni devlet ve hükümet başkanı katılacak. İsrail, 2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Yahudi soykırımından sonra 1948 yılında kurulmuştu.

TEL AVİV

11.04.2008


 

Belçikalı sahte Bin Ladin’e acımadılar

Beyaz Saray’a iki yıl önce Usame Bin Ladin imzasıyla tehdit e-postası gönderen ve FBI teşkilatını ayağa kaldıran Belçikalı genç, çıkarıldığı mahkemece hafif bir ceza ile kurtuldu.

Can sıkıntısından böyle bir şeye kalkıştığını belirten 22 yaşındaki Belçikalı, Ekim 2006 tarihinde Usame Bin Ladin adına Beyaz Saray’a bir tehdit e-postası göndermiş ve Amerika’ya kimyasal saldırı düzenleyeceğini iddia etmişti. Belçika’dan yapılan “şakaya” gülemeyen Amerikalı yetkililer, derhal bir araştırma başlatmış ve sözkonusu gencin kimliği tespit edilerek birkaç gün sonra geceyarısı operasyonu gözaltına alınmıştı. Çıkarıldığı Bruge Mahkemesinde ‘şakacı’ genç can sıkıntısından böyle birşey yaptığını ve pişman olduğunu belirtti. Hakim ise gencin iyi halini gözönünde bulundurarak tecilli bir ceza verdi. Beş yıl içinde benzer bir suç işlememesi ve derhal bir iş bulması şartı ile salıverilen Belçikalı gencin Amerika’yı tehdit eden elektronik postayı şehir kütüphanesinden gönderdiği belirtildi.

/ BRÜKSEL

11.04.2008


 

Anbar’da Kaide sorumlusu yakalandı

ABD, Pakistan’a, 1999’daki askeri darbeden sonra uyguladığı askeri yardım kısıtlamalarını resmen kaldırdı.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kongre’ye, Pakistan’da yapılan son seçimlerin bu ülkeye yönelik askeri yardım kısıtlamalarına artık devam edilmeyeceği anlamına geldiğine ilişkin bildirimde bulundu. Rice’ın bildirimi, Pakistan’ın demokratik düzene döndüğünü onaylayarak, bu ülkeye yönelik askeri yardımlarda, Pervez Müşerref’in 1999’daki askeri darbesinden sonra başlayan Kongre’nin kontrollerini fiilen sona erdiriyor. Kongre’nin, 11 Eylül saldırılarından aylar sonra 2002’de Başkan George Bush’a kısıtlamaları erteleme yetkisi vermesi ve Bush’un o dönemden bu yana da her yıl bu yetkiyi kullanması nedeniyle ABD’nin bu son adımının pratik bir etkisi olmayacağı belirtiliyor. Pakistan’da 18 Şubat’ta yapılan, muhalefet partilerinin kazandığı genel seçimlerin ardından Başbakan Yusuf Rıza Gilani’nin kurduğu yeni hükümet, 10 gün önce yemin ederek göreve başlamıştı.

/ WASHİNGTON

11.04.2008


 

Berlusconi Kaddafi gibi konuştu

İtalya'nın muhalefetteki lideri Silvio Berlusconi, sağ kanat kadın siyasetçilerin, sol kanattaki kadın muadillerinden daha “güzel” olduğunu ileri sürdü.

Bu sözleriyle sağcı kadınları memnun edecek gibi görünen Berlusconi, yerel basına yaptığı açıklamada, “solun kadınlar konusunda “zevk sahibi” olmadığını ifade etti. 71 yaşındaki siyaset adamı, şunları söyledi: “Parlamentoya şöyle bir baktığımda sağ kanattaki kadın siyasetçileri daha güzel buluyorum. Sol, kadın konusunda zevksiz.”

/ ANKARA

11.04.2008


 

Şin Bet’ten Hamas alarmı

İsrail'de faaliyet gösteren bir düşünce kuruluşu, Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukaya rağmen Hamas’ın askeri yığınağının arttığını öne sürdü.

“İstihbarat ve Terörizm Enformasyon Merkezi” adlı kuruluşun raporunda, Hamas’ın halen 20 bin kişilik silahlı gücü, uzun menzilli füzeleri ve gelişmiş tanksavar silahları olduğu belirtildi. Kuruluş, İran ve Suriye’nin silah, teknik bilgi ve eğitim alanlarında Hamas’a destek verdiği ve Hamas’ın Gazze Şeridi’nde denetimi ele geçirdiği Temmuz ayından bu yana bölgeye 80 bin ton patlayıcı soktuğu gibi iddialara da yer verdi.

/ KUDÜS

11.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri