Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Abbas, hayal kırıklığına uğradı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmelerinde herhangi bir ilerleme sağlayamadığını belirterek, ‘’ABD’den hayal kırıklığı içinde ayrılıyorum’’ dedi.

Abbas, AP’ye verdiği demeçte, ABD’nin 5 ay önce Annapolis’te yapılan Ortadoğu zirvesinden bu yana gösterdiği büyük çabaya rağmen, bu yıl İsrail’le bir anlaşma sağlanması konusunda kötümser olduğunu söyledi. Filistin Devlet Başkanı, anlaşmanın önündeki en büyük engelin, İsrail’in Filistinlilerin yaşadığı bölgelerde Yahudi yerleşim merkezlerini genişletmesi olduğunu belirtti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün ABD Başkanı George Bush ile bir araya gelmişti. ABD Başkanı George W. Bush, görev süresi dolmadan Filistin devletinin kurulacağı konusunda iyimser olduğunu söylemişti.

/ WASHİNGTON

27.04.2008


 

DEMOKRASİ DAHA İNCEYDİ VE TUZAKLAR VARDI

ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, 27 Nisan muhtırasının yıldönümünde dikkat çekici bir değerlendirme yaptı: “Daha önce demokrasi daha inceydi ve tuzaklar vardı. Şimdi çok daha derin bir demokrasi, daha özgür bir basın ve seçimler var. Askerî düzenin üzerinden çok uzun zaman, on yıllar geçti. Türkiye'deki tartışmalara aktif bir şekilde angaje olmamız gerektiğini önermek artık zor.”

ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Türkiye’de, ‘’laik ve anayasal cumhuriyet içinde dinin rolüyle ilgili’’ tartışmada ABD’nin taraf olamayacağını, ancak ‘’20 yıl öncesinden çok daha derin’’ olan Türk demokrasisine güvendiklerini kaydetti. ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Avrupa Alt Komitesinde düzenlenen bir oturumda, Bükreş’teki NATO zirvesi ve NATO’nun geleceğini değerlendiren Fried, komite üyesi milletvekillerinin, Türkiye’deki iç tartışmalar ve iktidar partisine yönelik kapatma dâvâsına ilişkin sorularıyla karşılaştı. Fried, ‘’şimdi Türkiye’nin kimlikle ilgili iç siyasi tartışmasında bir şekilde yeni bir dönem var. Türkiye’de demokrasi derinleşirken, laik, anayasal cumhuriyette dinin yerinin ne olduğu tartışılıyor. Türk kurumları şu sırada bu meseleyle ilgileniyorlar’’ dedi. Türk toplumu ve siyaseti içindeki tartışma için, ‘’bunun nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum. Ancak Türk demokrasisinin, 20 yıl önce olduğundan çok daha derin olduğunu biliyorum. Daha önce demokrasi daha inceydi ve tuzaklar vardı. Şimdi çok daha derin bir demokrasi, daha özgür bir basın ve seçimler var. Askeri düzenin üzerinden çok uzun zaman, onyıllar geçti’’ ifadelerini kullandı.

“İLİŞKİLERDE 5 AYDA KUVVETLİ İLERLEME”

Dan Fried, Türk-Amerikan ilişkilerinin, terör örgütü PKK’ya karşı yürütülen işbirliği sayesinde, son altı ayda çok kuvvetli bir ilerleme gösterdiğine de işaret etti. Bu çerçevede Fried, Türkiye’nin, ABD ile ilişkileri ve PKK meselesindeki istihbarat paylaşımından memnuniyet duyduğunu kaydetti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Amerikan-Türk Konseyi toplantısındaki konuşmasında söylediklerini hatırlatan Fried, ‘’bizim prensip olarak şunda açık olmamız gerek. Türk demokrasisini ve bu mevcut iç tartışmanın demokrasiyle ve Türkiye’nin anayasal laik sistemiyle tutarlı bir şekilde çözülmesini destekliyoruz’’ dedi. Dan Fried, dinin Türk kamu hayatındaki yerinin, hem Türkiye’de, hem de Türkiye’yi yakından izleyen ABD’deki gözlemciler arasında tartışıldığına işaret etti ve bazı gözlemcilerin, ‘’İslam’ın siyasi bir güç olarak’’ ortaya çıktığına inandığını, bazılarının ise bu görüşe katılmayarak durumu, ‘’katı bir laikliğin, dinin daha fazla rol oynadığı daha demokratik bir toplumla yer değiştirmesi’’ olarak tanımladığını anlattı. Fried, ‘’AK Parti liderleri, Türkiye’nin reformlarını derinleştirme, AB’ye girme hızını ve şansını artırma çabalarından bahsediyor ve dinin kamu hayatındaki yerine ilişkin bu tartışmayı farklı bir çerçeveye koyuyor. Türk demokrasisinin derinleştiği sorgu götürmez. Ve dinle ilgili bu tartışma, Türkiye’de ateşli bir şekilde önümüzdeki günlerde de çok tartışılacak’’ dedi.

/ WASHİNGTON

27.04.2008


 

Kıbrıslı Rumlar “barış suyu projesini” tartışıyor

Türkiye'den Kıbrıs’a denizaltına döşenecek borularla su getirilmesi yönünde yıllardır konuşulan ve Alarko şirketinin fizibilite çalışmasını da yaptığı ve ‘’barış suyu projesi’ olarak nitelenen, Türkiye’den adaya su getirme projesini Rumlar da tartışmaya başladı.

Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Alithia gazetesine göre, biri içme, öteki sulama amaçlı suyu taşıyacak iki paralel boru hattı inşa edilmesi yönündeki proje, Kıbrıs’ta 21 Mart mutabakatı uyarınca kurulan ve hafta başında çalışmalara başlayan teknik komitelerde görüşülmeye başlandı.

Alithia gazetesinin, ‘’Türkiye’den yarı fiyatına su’’ başlıklı haberine göre, teknik komite görüşmelerinde, Nikos Vasiliu, Stelios Orfanidis, Özay Mehmet ve Bernard Musyck isimli profesörler, hazırladıkları, Türkiye’den Kıbrıs’a, denizaltına döşenecek borularla su getirilmesi önerisini, Alarko şirketi de, Türkiye’den KKTC’nin Güzelyurt bölgesine, denizaltına döşenecek borularla su taşıma planını sundu. Habere göre, 4 gün önce de suyu taşıyacak ortaklık şirketi kurmaları amacıyla Kıbrıslı Türk ve Rumlarla temas yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu projeyi kabul ettiği, projenin uygulanması için, Rum yönetiminden ‘’yeşil ışık’’ beklendiği savunulan haberde, Türkiye ve KKTC’nin konudan haberdar olduğu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, kendisine Alarko Alsim şirketinin projesiyle ilgili bilgi verildikten sonra, ilgili teknik komite başkanına, konuyu görüşmeler sırasında gündeme getirmesi emrini verdiği kaydedildi.

/ LEFKOŞA

27.04.2008


 

Karzai’den, uluslar arası güce eleştiri

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD ve İngiltere’nin ülkesindeki savaşı idare etmesini eleştirerek, alınan kararlarda Afgan hükümetinin öncü olması gerektiğini söyledi.

Karzai, New York Times gazetesine verdiği demeçte, Amerikan güçlerinin Taliban üyeleri ve destekçilerini tutuklamaya son vermesi gerektiğini söyledi. Afgan lider geçmişte yapılan kötü muameleyle birlikte tutuklanma korkusunun Taliban üyelerinin uzlaşmaya yanaşmasına ve silâhlarını bırakmasına köstek olduğunu belirtti. Hamid Karzai, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin terörle mücadeleyi Afgan köylerinde sürdürmesini de eleştirerek, asıl tehdidin komşu Pakistan’daki El Kaide ve Taliban sığınakları olduğunu ifade etti. Geçen yıldaki önemli düşüşe rağmen, sivil kayıplarına son verilmesi gerektiğini de söyleyen Karzai, “Sivil kayıplarının azalması beni memnun etmiyor. Sivil ka-yıplarının sona ermesini istiyorum” dedi.

/ KABİL

27.04.2008


 

Lübnan, yeni cumhurbaşkanını seçecek

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, yeni cumhurbaşkanı seçimi için meclis oturumunun 13 Mayıs’ta yapılacağını bildirdi.

Emil Lahud’un görev süresinin Kasım ayında dolmasından bu yana meclisin yeni cumhurbaşkanını seçemediği Lübnan’da milletvekilleri 13 Mayıs’ta 19’uncu kez yeni cumhurbaşkanını seçmeye çalışacak. Muhalefet saflarında yer alan Berri ayrıca, meclisin 13 Mayıs’taki oturumdan önce ulusal bir diyalog için parlamento çoğunluğunun bir araya gelmesi çağrısında bulundu. Muhalefetle iktidar arasında derin ayrılık bulunan Lübnan’da, cumhurbaşkanı seçimi için 22 nisanda planlanan 18’inci oturum da üçte ikilik çoğunluk sağlanamaması üzerine yapılamamıştı.

/ BEYRUT

27.04.2008


 

Kıbrıs halkını çözüme hazırlamalıyız

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ‘’iki halkın da kabul edebileceği bir plan hazırlamakla yükümlü olduklarını’’ belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası’nın 48. Olağan Kurulunda yaptığını konuşmada, Güney Kıbrıs’taki Başkanlık seçiminin ardından kaydedilen gelişmeleri değerlendirdi. ‘’iki halkın da kabul edebileceği bir plan hazırlamakla yükümlü olduklarını’’ belirten Talat, ‘’Süreç içinde de halkı plana aşina etmek veya çözüme yöneltmek, çözümü kabul eder hale getirmek artık hepimizin boynunun borcudur’’ dedi. Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs sorununu çözmek için samimiyetle ve iyi niyetle çalışacaklarını ifade ederek, ‘’Yurdumuzu, bir an önce sorununu çözmüş dünya ile bütünleşmiş birleşik bir Avrupa Birliği (AB) üyesi yapmak için elimizden geleni yapacağız’’ diye konuştu.

/ LEFKOŞE

27.04.2008


 

Aileler: Blackwater delilleri imha etti

Irak'ta 17 sivilin öldürülmesiyle ilgili olarak özel güvenlik şirketi Blackwater’a karşı açılan davada, ölen sivillerin aileleri, şirketi belgeleri ve delilleri imha etmekle suçladı.

Ailelerin avukatları, şirketin Kuzey Carolina’daki merkezinde, yetkililerin soruşturmayla ilgili belgeleri imha ettikleri yönündeki suçlamalarını mahkemeye sundu. Şirketin avukatının suçlamalarla ilgili açıklama yapmadığı ancak Blackwater’ın, belgelerin imha edilmediğini ispatlamak için gerekli adımları attığı yönünde mahkemeye bilgi verdiği kaydedildi. Blackwater şirketinin elemanları, 16 Eylül’de Bağdat’ta 17 sivili öldürmekle suçlanıyor.

/ WASHİNGTON

27.04.2008


 

Irak’ta petrol boru hattına sabotaj

Irak'ın başşehri Bağdat’ın güneyinde petrol boru hattına sabotaj düzenlendiği, boru hattının alev aldığı bildirildi.

Polis, boru hattını koruyanlardan 10’unun yaralandığını belirtti. Bombanın Bağdat’ın Dura mahallesindeki rafineriye ve başşehri güneyindeki Musayib şehrinde bulunan elektrik santraline petrol naklinde kullanılan boru hattının altına yerleştirildiği, patlamanın etkisiyle yangın çıktığı, itfaiye ekiplerinin yangını söndürmeye çalıştığı duyuruldu. Yaralananlardan 4’ünün durumunun ağır olduğu açıklandı.

/ HİLLE

27.04.2008


 

İran’da ikinci tur seçimlere katılım az oldu

İran'da birinci turundan muhafazakârların galip çıktığı milletvekili seçimlerinin ikinci turu yapıldı. İran’da, meclis seçimlerinin ikinci turu için oy verme işlemi tamamlandı.

Devlet televizyonunun haberine göre, ülke genelinde seçim sandıkları, oy verme süresinin üç kez uzatılması sonucu, 3 saat geç kapandı.Ülke seçim merkezi, 82 milletvekilini belirleyecek ikinci tur seçimin kesin sonuçlarının iki gün içerisinde açıklanacağını bildirdi. Bugün yapılan ikinci turun, meclisteki durumu değiştirmesi beklenmezken, muhafazakârların meclisteki üstünlüğünün devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Halkın seçime pek ilgi göstermediğinin gözlendiği ikinci tura katılımın, ilkinden daha az olduğu belirtiliyor.

/ TAHRAN

27.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri