Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Hangar, Avrupa’nın da ayakkabıcısı olacak

Yılda 2,5 milyon ayakkabı üreten Hangar Ayakkabı, 2008 sonunda ilk olarak Almanya ve Fransa, daha sonra da bütün Avrupa ülkelerinde distribütörlükler verecek.

“Yoksul vatandaş da kaliteli ayakkabı giyebilsin” düşüncesiyle üretime başlayan Hangar Ayakkabı’nın sahibi Alpaslan Selçuk, senede 2.5 milyon çift ayakkabı üretiklerini söyledi. Asıl mesleği torna tesfiye olan ve daha sonra tekstil sektörüne adım atan Trabzon’un Maçka İlçesi doğumlu girişimci Alpaslan Selçuk, 2004 yılında Hangar Ayakkabı’yı kurduklarını, düşük kârlarla çok üretim yapıp, sattıktan sonra da imalattan perakendeye geçtiklerini anlattı. Pazarcıya, marketçiye, işportacıya, kendi aracıyla köy yerlerine giden pazarlamacılara kadar ürünlerini sattıklarını ifade eden Selçuk şunları söyledi: “Şu anda 200 adet tabelalı Hangar mağazası var. 35 tanesi shop, diğer 165’i bizim markamızı da satıyor. Eğer pazar ekonomisine sattığımız yerleri sayarsak, bu rakam 500’ü geçer. Bayilerimizin ayakkabı başına 3.25 YTL kârı var. Bir bayiimiz, ayda ortalama 5 bin çift ayakkabı satıyor. Vatandaşa 9.25 YTL’den 33 YTL’ye kadar ayakkabı satıyoruz. Alın hesaplayın, nasıl kârlı bir iş olduğunu. Bayilerimiz bizden fazla kazanıyor. Biz 50 Ykr bile kazanmıyoruz desem yeridir. Ama az kazanıp, çok üretiyoruz. Türkiye’nin en fazla ayakkabı üreten firmasıyız. Üstelik bayiimiz olmak isteyenlerden hiçbir şekilde hava parası almıyoruz. Sadece sattığımız ayakkabının parasını alıyoruz. Hatta nakit satış yaptığımız için indirim yaptığımızda bayilerimizin zararını da (zararı kadar ürün veriyoruz) telâfi ediyoruz.”

Diğer ayakkabı firmaları ile aynı kalitede ürünü, aynı işçilik kalitesinde sunduklarını belirten Selçuk ucuz olmalarını ise şöyle açıkladı: “Benim 6 YTL’ye mal ettiğim ürünü, onlar 12 YTL’ye mal ediyor. Çünkü ben yüzbinlerce üretiyorum. Fakat onlar 4-5 kat fazla fiyata satıyorlar. Örneğin; benim en pahalı ayakkabım 33 YTL. Benim ayakkabımın aynısını bu firmalar 140-150 YTL’ye satıyorlar.”

Üretimlerinin yerli olduğunu ve ürünlerinde de yüzde 100 yerli ürün kullandıklarını dile getiren Selçuk, Çin’in ayakkabı sektörüne etkisiyle ilgili olarak şunları kaydetti: "Uluslararası pazarlarda tabiî ki Çin bizi de etkiliyor. Onların 2 dolara mal ettiğini biz 6 dolara mal edebiliyoruz. Fakat bizim kalitemizde yapamıyorlar. Şu anda Türkiye’de bulunan Çin malı ayakkabılar orta üreticiyi ya iflâs ettirdi, ya da çok zor duruma soktu. Ama beni çok da etkilemiyor. Çünkü benim kalitemde ürününü benim fiyatıma satamıyor. Hep şu sloganı söylüyoruz: “Bedavadan daha ucuz satıyoruz.”

Merkezde 19 kişilik profesyonel bir ekip çalıştıklarını ve yurt çapındaki bayilerle beraber 500 kişiye yakın istihdam sağladıklarını dile getiren Selçuk, bu sayıyı 2-3 kat daha arttıracaklarını söyledi. Bundan sonraki hedeflerinin de yurtdışına açılmak olduğunu vurgulayan Selçuk, “Türkiye’deki yapılanmamızı tamamlamak üzereyiz. 2008 sonunda ilk olarak Almanya ve Fransa daha sonra da tüm Avrupa ülkelerinde distribütörlükler vereceğiz. Tüm Avrupa’da yüzde 100 Türk malı ürünler satacağız” dedi.

İNTERNETTEN BİRE BİR SATIŞ

Genel merkezlerinde bir kişinin sadece internetten satışla ilgilendiğini ifade eden Selçuk, “Mağazanın ortasında bir bilgisayarımız var. MSN’de webcam kamera açık ve müşteriye bire bir satış yapıyoruz. Müşteri tüm modelleri ekrandan görüyor. Hatta beğendiği ürünün farklı renklerini bile görme imkânına sahip. Türkiye’nin neresinden olursa olsun en az 2 çift ayakkabı siparişi verenlerin de kargo ücretini biz ödüyoruz” diye konuştu.

ÜMİT KIZILTEPE / İSTANBUL

27.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Döviz ve TL’de yine vurgun

  KGS ve OGS dönemi başladı

  ABD, ekonomisini canlandıracak

  Şener: Ekonomide göstergeler 6 aydır bozuk

  KOSGEB’den KOBİ’lere kredi desteği

  Hangar, Avrupa’nın da ayakkabıcısı olacak

  Her 100 YTL verginin 64 YTL’si dolaylı


 Son Dakika Haberleri