Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Eşarbın san'atla buluştuğu an: Batik

Batik tekniğini geleneksel uygulamalarla bağ kurarak geliştiren, tekstil tasarımcısı Muhittin Deniz, çağdaş tekstillerde günün modasına uygun sentezler yapıyor.

Batik tekniğini geleneksel uygulamalarla bağ kurarak geliştiren, tekstil tasarımcısı Muhittin Deniz, çağdaş tekstillerde günün modasına uygun sentezler yapıyor. Deniz, sanatsal tablo değerinde eşarplar tasarlayarak, eşarp sektöründe ilk ve tek olmayı sürdürme hedefinde. Muhittin Deniz Eşarp firması, sanatsal duyarlılıkla resimsel değerleri birleştirerek, insanların estetik görünümüne farklı bir tarz katıyor.

Muhittin Deniz, Hollanda Rotherdam’da 1-6 Mayıs tarihleri arasında san'atıyla ilgili bir gösteri sunacak.

BATİK NEDİR?

Elde, kapatarak kumaş boyama ve desenlendirme san'atıdır. Bağlama ve mumlama olmak üzere kabaca iki çeşide ayrılır.

Tarihî süreç içerisinde bütün dünyaya Endonezya’dan yayılmıştır. Batik kelimesi Endonezya dilinde, nokta, noktacık, damla, damlacık, yazmak, çizmek, resim yapmak anlamlarına gelir. Kelime olarak uluslar arası tekstil dilinde aynen yerini almıştır.

Batik ülkemizde, değişik adlarla bilinen özelikle Malatya yöresinde, ”Mumlu mavi bez” olarak bilinen kapatarak kumaş boyama ve süsleme san'atı (Batik), bizim geleneğimizde de bulunmasına rağmen, ülkemizde varlığı az bilinen estetik açıdan imkânları çok olan bir boyamacılıktır.

Renkler boyama tekniği dolayısıyla kumaşın yüzeyinde kalmayıp, içlerine derinlemesine işleyerek, cam gibi şeffaf görünüm sağlar.

NASIL YAPILIR?

Batik tekniğinin uygulanışı uzun bir işlemler sürecidir. İpekli, yünlü veya pamuklu kumaş (içinde sentetik olmayan tabiî lifli kumaşlar) üzerine desen çizilir. Özel mumlama kalemleri (Tjanting) veya mumlama kalıpları (Tjap) ile boya alması istenmeyen bölgeler sıcak, erimiş mumla kapatılır.

Mumlanmış kumaşlar, soğuk kumaş boyalarına daldırılarak veya fırça ile elde boyanırlar. Boyanan kumaşlar, 100 C‘de kaynamış suya daldırılıp çıkartılarak veya ütülenerek mum ve fazla boyalardan tamamen arındırılır. Sabunlu suyla yıkanıp durulanan, tersi ve düzü olmayan şeffaf batik kumaşlar istenen amaca uygun olarak ürün haline getirilir.

0 (212) 511 28 72

Yeni Asya / İstanbul

30.04.2008


 

Ankara her yerde okuyor

Ankara Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, vatandaşları kitap okumaya özendirmek için başta kahvehaneler olmak üzere piknik yerlerinde, metro ve diğer toplu taşıma araçlarında kitap okumayı özendirmek amacıyla çalışmalar planladıklarını belirtti.

Ulusoy, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde ‘’Türkiye Okuyor’’ kampanyası başlatıldığını hatırlatarak, bu çerçevede başşehirde kitap okuma alışkanlığının arttırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Çalışmalara, Ankara Valiliğinde mesai saatlerinin ilk ve son 20 dakikasını kitap okumaya ayırarak başladıklarını bildiren Ulusoy, diğer resmî kurumlara da aynı uygulamanın konulduğunu söyledi. Kampanya kapsamında çalışmaları yürütecek il yürütme kurulu oluşturulduğunu belirten Ulusoy, okullarda, kütüphanelerde ve resmî kurumlarda faaliyetler yürütüldüğünü belirtti. Okullarda ve resmî kurumlarda her gün 20 dakikanın ‘’okuma’’ için ayrıldığını kaydeden Ulusoy, böylece okullarda öğrencilerin kütüphanelerle iletişimlerinin güçlendirilmesine çalışıldığını ifade etti.

/ Ankara

30.04.2008


 

Girne’de Kısa Film Festivali

Girne Amerikan Üniversitesi Konferans Salonunda liseli öğrenciler arası 2. Kısa Film Festivali düzenlendi

54 kısa filmin katılımıyla gerçekleşen festival büyük beğeni topladı. Yarışmanın birinciliğini Ankara Yıldırım Beyazıt Anadolu Teknik lisesinde okuyan Emek Genç Yaklaşım okuyucularından Ozan Kutdemirel kazandı. Kutdemirel, konuyla ilgili olarak, "Bu yarışma için çok kısa bir kamera eğitimi aldım. Çekmiş olduğum filmin hem yönetmenliğini hem de oyunculuğunu yaptım. Filmde kendi öz yaşamımı ve yaşadığım çevreyi konu aldım. Birinci olduğum için çok mutluyum. Bu organizasyonu düzenleyen Girne Amerikan Üniversitesine teşekkür ediyorum” dedi.

Mesnevi Nursöz

30.04.2008


 

Fikrî Mülkiyet Günü kutlandı

Dünya Fikri Mülkiyet Günü, bu yıl kültür san'at camiasının duayen isimlerinin katıldığı, genç yeteneklerin ödüllendirildiği bir törenle kutlandı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün “korsanla mücadele” başta olmak üzere “esere ve emeğe saygı” konusunda bilinç oluşturma çalışmalarını yoğunlaştırdığı “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” faaliyetleri çerçevesinde bu yıl, “yaşamını kültür ve san'atın gelişimine adamış yazar, düşünür ve san'atçılarımıza”, “Kültür ve Sanat Hizmet Ödülleri” takdim edildi.

İlim-Edebiyat, Tezhip, Resim, Heykel, Tiyatro, Müzik, Fotoğraf, Sinema ve benzeri alanlardaki çalışmaları için Burhan Aklar, Gülten Akın, Selmi Andak, Çetin Altan, Hasan Çelebi, Ara Güler, Çolpan ilhan, Türker İnanoğlu, Safa Önal, Gazanfer Özcan, Halit Refiğ, Mustafa Sağyaşar, Sevgi Sanlı, Prof. Dr Sami Şekeroğlu ve Adnan Turani tören akşamında takdim edilen ödüller, geceye katılamayan Peride Celal, Haldun Dormen ve Suna Pekuysal’a ise kendi mekânlarında sunulacak.

Kültür Sanat Servisi / İstanbul

30.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler