Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

RAHİPLERİ DAĞITAN ASKERLER ŞİMDİ NEREDE?

Kasırga sebebiyle on binlerce kişinin öldüğü veya kaybolduğu ülkede askerî yönetimin yardım çalışmalarındaki hantallığına halkın tepkisi giderek artıyor. İnsanlar “Geçen yıl sokaklarda protesto gösterileri varken çok hızlı ve saldırgandılar” dedikleri asker ve polislerin felâket sonrası nerede olduklarını soruyorlar.

Askeri yönetimin Dışişleri Bakanı Nyan Win, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, tek bir kentte ölenlerin sayısının 20 bini aştığı, kayıpların da 40 bini bulduğunu belirterek ulusalararası camiadan yardım istedi.

Yetkililerin en fazla hasar gören bölgelerle iletişime geçmeye başladığını ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini belirten Win, sadece Bogalay şehrinde ölü sayısının 20 bini geçtiğini, kayıp sayısının da yaklaşık 40 bin civarında olduğunu söyledi.

Nyan Win, hükümetin kasırganın en şiddetli vurduğu Irravaddi deltasındaki uzak köylerde hasar tesbpit çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. BM yardım yetkililerinin verilerine göre, Myanmar’ı cumartesi günü saatteki hızı 190 kilometreyi bulan rüzgârla vuran kasırgada, yüzbinlerce kişi de evsiz kaldı.

Güneydoğu Asya ülkesi, 46 yıldır askerî yönetim altındaki Myanmar’daki kasırga felâketi kurbanlarına, BM ve Myanmar’ın komşuları tarafından acil gıda, temiz su ve barınma yardımları gönderiliyor. Myanmar’ın en büyük şehri olan ve kasırgadan en fazla etkilenen delta içinde yer alan 5 milyon nüfuslu Yangon’da 4 gündür elektrik olmadığı halkın şişe suyu almak için sıraya girdiği bildiriliyor.

Felâket, tsunami’nin boyutlarını aşabilir

Myanmar’ı vuran ve şimdiye dek en az 20 bini aşkın kişinin öldüğü kasırga felâketindeki yıkımın 2004’te Hint Okyanusu’nda meydana gelen ve bölge ülkelerini vuran tsunamininkinden daha büyük olabileceği bildirildi. Uluslararası yardım kuruluşu World Vision’dan Kyi Minn, sınırlı yardımların ulaştırılmasındaki zorluklar sebebiyle felâketin sonuçlarının tsunamininkinden daha büyük olabileceğini belirtti. Minn, ülkede faaliyet göstermesine izin verilen ender kuruluşlardan biri olan World Vision’a ait helikopterlerin kasırganın vurduğu bölgeler üzerinde uçtuğunu ve bu yükseklikten bile cesetlerin ve yıkımın büyüklüğünün görülebildiğini söyledi. Endonezya’nın Sumatra adasının batı sahili açıklarında, 26 Aralık 2004’te meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve meydana getirdiği dev dalgalar sebebiyle 168 bini Endonezya’da olmak üzere yaklaşık 220 bin kişi ölmüştü.

/ Yangon

07.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Etiyopya askerlerinin vahşeti tescillendi

  RAHİPLERİ DAĞITAN ASKERLER ŞİMDİ NEREDE?

  Türkiye, füze savunma sistemi alıyor

  ABD, Irak’tan asker çekecek

  Schröder: “Kosova’nın bağımsızlık ilân etmesi hataydı”

  Kapalı devre kamera, suçu önlemiyor

  Kiliseden sanal âlemde duâ hizmeti