Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Putin ve Medvedev halef selef oldu

Rusya’da yemin ederek görevine başlayan yeni Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ilk konuşmasında ekonomik kalkınma ve insan haklarının geliştirilmesi sözü verdi.

Medvedev, Kremlin’deki altın renginin hakim olduğu Andreyevskiy Salonu’nda düzenlenen törende yemin ederek görevine başlarken, eski Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 8 yıllık görev süresi de sona erdi.

Putin, başkanlığı bırakmasından sonra da Rus siyasi yaşamı üzerindeki etkisini kullanmaya devam edeceğini çeşitli vesilelerle açıklarken, Medvedev’in de başkanlığının ilk icraatının Putin’in başbakanlığa atanması olması bekleniyor. Medvedev, Devlet Başkanı olarak yaptığı ilk konuşmada, en önemli görevinin “ekonomik ve sivil özgürlüklerin geliştirilmesi” olduğunu belirterek, “İnsan hakları ve özgürlükler toplumumuzun en büyük değerleri olarak addedilmekte. Bu değerler tüm devlet faaliyetlerinin anlamını ve içeriğini belirlemektedir” dedi. Konuşmasında yolsuzlukla mücadele sözü de veren Medvedev, “Hukukun temel ilkelerinin rolüne özel önem vereceğim. Çağdaş gelişimi önleyen yasal nihilizmi ortadan kaldırabilmek için hukuka gerçek saygıyı, saygınlığı kazandırmayı başarmalıyız” ifadelerini kullandı.

Medvedev, Rus vatandaşları için hayatı “daha rahat ve güvenilir” yapmaya yardım edeceğini belirterek, sanayi ve tarımın modernize edileceğini, yeni teknolojilerin geliştirileceğini ve yatırımcıların çekilmeye çalışacağını kaydetti. Putin de salondaki davetlilere yönelik yaptığı kısa konuşmada, “Ben halk ve devlet için açık ve dürüst şekilde çalışacağıma dair taahhütte bulunmuştum. Ve bu sözümü ihlal etmedim” dedi.

/ Moskova

08.05.2008


 

CESETLER SULAR İÇİNDE YÜZÜYOR, ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR

Komşu Tayland'daki BM İnsanî Yardım Koordinasyon Bürosu yetkilisi Richard Horsey, Myanmar'da Nargis kasırgasının silip süpürdüğü İrravaddi deltasındaki durum için "Büyük felâket" dedi. Horsey, cesetlerin sular içinde yüzdüğü, felâketzedelere ulaşmakta büyük güçlüklerin çekildiği deltanın su altında kaldığını, ölü sayısının dramatik biçimde artabileceğini ifade etti.

1 MİLYON KİŞİ EVSİZ KALDI, BAZI KÖYLER

HARİTADAN SİLİNDİ

BM Dünya Gıda Programı da kasırga yüzünden 1 milyon kişinin evsiz kaldığını, bazı köylerin haritadan silindiğini, pirinç ekili alanların çoğunun yok olduğunu bildirdi. Budist rahip ve Katolik rahibeler yıkılan yolları temizleyen halka yardımcı olurken, felâketin üzerinden beş gün geçmesine rağmen ortalıkta gözükmeyen askerlerin dün ilk kez sokaklara çıktığı belirtildi.

BBC Myanmar’a sokulmadı

Nargis kasırgasının yol açtığı felaketi izlemek üzere Myanmar’a giden İngiliz BBC’nin muhabiri Andrew Harding, bu ülkeye alınmadı. New Light of Myanmar gazetesindeki haberde, Myanmar’daki askeri rejimin İngiliz gazetecinin ülkeye turist vizesiyle girmeye çalıştığını ve pazartesi günü başkent Yangon’a Thai Airways ile gelen muhabirin aynı uçakla ülkesine gönderildiği belirtildi. Myanmar’da cumartesi günü etkili olan Nargis kasırgasında ölenlerin sayısının 22 bini geçtiği, 41 bin kişinin de kayıp olduğu bildirilmişti. Yetkililer, felaketin yolları tahrip etmesi ve iletişim kanallarının kesilmesi nedeniyle rakımı düşük İrravaddi Deltası’nda yardım ve kurtarma çalışmalarının çok zor sürdürüldüğünü söylemiş, dünya bu ülkeye yardım için seferber olmuştu.

/ Yangon

08.05.2008


 

Londra’da içki yasağı

İngiltere’nİn başkenti Londra’da geçen hafta yapılan seçimleri kazanarak başkanlık koltuğuna oturan Boris Johnson, toplu taşıma araçlarında içki içilmesini yasaklamaya hazırlanıyor.

Boris Johnson’un, toplum düzenini bozan davranışlara ve suça karşı alınacak önlemler hakkında seçimden önce seçmenlere verdiği sözler arasında bulunan bu yasağı en kısa zamanda yürürlüğe sokacağı bildirildi. Yasakla birlikte metro, banliyö trenleri ve otobüslerde içki içenlere ağır cezalar uygulanacak. Johnson’ın, yasağın zamanlamasına, belediyenin ilgili biriminin yöneticileriyle görüştükten sonra karar vereceği belirtildi.

08.05.2008


 

Saddam’ın anıları kitap oluyor

Saddam Hüseyin’in anılarının ilk cildi, yıl sonuna doğru yayımlanacak.

Müteveffa diktatörün avukatı Halil Edduleymi, “Merhum Reis’in anılarını toplamak için gece gündüz çalışıyoruz. Üç cilt olacak anıların ilkini yıl sonundan önce yayımlamayı düşünüyoruz” dedi. Avukatın açıklamasına göre, Saddam Hüseyin’in anıları 2 bin sayfadan fazla olacak. 400 sayfası Saddam tarafından bizzat kaleme alındı. Saddam’ı Amerikalıların elindeyken cezaevinde 144 defa ziyaret ettiğini belirten avukat, Saddam’ın anlattıklarını derlemeye çalıştıklarını söyledi.

08.05.2008


 

Gorbaçov, yeni bir soğuk savaş bekliyor

Dağılan SSCB’nin son devlet başkanı Mihail Gorbaçov, ABD’nin, Orta ve Doğu Avrupa’ya füzeler yerleştirerek yeni bir soğuk başlatmasından endişe ettiğini açıkladı.

İngiltere’de yayımlanan Daily Telegraph gazetesine röportaj veren son Gorbaçov, ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne füze kalkanı yerleştirmesinin, ‘’İran gibi haydut devletlerden gelen tehditlere yönelik olduğu’’ açıklamasını kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, aksine geleneksel olarak Rusya’nın nüfuzundaki bu etki bölgesindeki Amerikan askeri varlığının, yeniden doğan Rusya’yı durdurmaya yönelik olduğunu kaydetti.

Gorbaçov, ABD’nin Rusya ya da Çin ile bir savaş hali durumunda konvansiyonel kuvvetlerini güçlendirmeye dönük bir savunma ve askeri bütçe kabul ettiğini gördüklerini de belirterek, “Bazen ABD’nin bütün dünyaya savaş açacağı hissine sahip oluyorum. (Avrupa’nın doğusuna) füze kalkanı sistemi yerleştirmek, silahlanma yarışında bir üst aşamaya geçmektir. Bu çok tehlikeli bir oyundur” ifadesini kullandı.

Amerikalıların soğuk savaştan sonra NATO’nun Almanya’nın sınırlarını geçmeyeceğine söz verdiğini hatırlatan Gorbaçov, “ama şimdi Orta ve Doğu Avrupa’nın yarısı bu ittifaka dahildir, Amerikalıların verdiği sözler nerede kaldı? Bu, onlara güvenilmeyeceğini kanıtlıyor” dedi. Gorbaçov, Amerikan hükümetinin siyasetinin askerler ve sanayiciler tarafından belirlendiğini savundu.

/ Londra

08.05.2008


 

Köhne silahlarını teşhir ediyorlar’

ABD’den, SSCB’nin dağılmasından beri yapılmayan, bu yıl ise 9 Mayısta düzenlenmesi beklenen Rus askeri geçit törenine alaycı bir değerlendirme geldi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Geoff Morrell, 9 Mayısta yapılması beklenen ve bir zamanlar bir güç gösterisi olarak algılanan askeri geçit töreniyle ilgili olarak, “eski püskü teçhizatlarını ortaya çıkarıp sergilemek, göstermek istiyorlarsa, hiç durmasınlar” ifadesini kullandı. 18 yıl aradan sonra başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da füzeler, tanklar ve diğer zırhlı araçlar sergilenecek. Görevini bugün devredecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu askeri geçit töreninin “bir tehdit olarak değil Rusların artan savunma potansiyelinin göstergesi” olarak algılanması gerektiğini söylemişti. Putin başkanlığındaki Rusya, ordusunu yeniden yapılandırmak için milyarlarca dolar harcadı, ancak analizciler Rusların hala katedecek çok yolu olduğu görüşünde.

/ Washington

08.05.2008


 

Demokratların yarışması yine kıran kırana

ABD’de Demokrat Partinin başkan adayının belirlenmesi sürecinde North Carolina’yı senatör Barack Obama rahat şekilde kazanırken, İndiana’da senator Hillary Clinton önde gidiyor.

Ancak İndiana’daki sonuç henüz kesinleşmedi. North Carolina’daki yarışı Obama, yüzde 42’ye karşı yüzde 56 oyla açık farkla kazandı. İndiana’da ise bir bölgedeki sayımın çok uzamasından dolayı ön seçim sonuçlarının açıklanması gecikti. Oyların şimdiye kadar yüzde 91’inin sayıldığı bu eyalette Clinton, halen yüzde 49’a karşı yüzde 51 ile önde gidiyor. Bu gelişmelerin ardından Obama, Demokrat Parti’nin başkan adayı seçilmesi için gereken delege sayısı yarışında Clinton ile arasındaki farkı daha da açarak gecenin kazanan ismi oldu.

/ Washington

08.05.2008


 

‘Irak’ta kadın intiharcılar artacak’

Amerikalı terör uzmanı Farhana Ali, Irak’ta kadınlar tarafından düzenlenen intihar saldırılarının daha da artacağını düşünüyor.

Pakistan kökenli uzman Ali, daha önceki yıllara nazaran 2008’de kadınlar tarafından düzenlenen intihar saldırılarına dikkat çektiği açıklamasında, kadınların saldırılarının gelecek aylarda daha da artacağı yönünde görüş bildirdi ve bunu, Irak’taki durumun giderek kötüleşmesine bağladı. Ali, AFP’ye yaptığı değerlendirmede, durumu “Kadınlar protesto etmek için saldırı düzenliyor. Irak’ta kadınlar kocalarının, toplumlarının, ülkelerinin kaybını protesto ediyor” diye özetleyerek, bu yıl ocak ve nisan arasında Irak’ta kadınların 12 intihar saldırısı düzenlediğini hatırlattı. “Bu önemli bir artış” diyen Ali, işgalin başladığı 2003’den 2007’ye kadar 11 kadının intihar saldırı düzenlediğine dikkat çekti ve “Çatışmalar sürdükçe Irak’ta daha fazla istikrarsızlık görülecek ve terörden yana tavır koyan kadınların da sayısı artacak, göreceksiniz” ifadesini kullandı.

/ Washington

08.05.2008


 

Hizbullah’dan hükümete karşı gösteri

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah öncülüğündeki muhalefetin önderliğinde sabah saatlerinde başlayan gösteriler devam ediyor.

Beyrut’ta, şehrin özellikle Müslüman kesiminde bulunan mahallelerde ana yollarda göstericilerin lastik ve eski araçları yakmasıyla başlayan gösteriler sürüyor. Göstericiler özellikle Hizbullah’ın güçlü olduğu banliyö bölgesinde ve havalimanına giden eski yol üzerinde trafik akışını engellerken, asker ve polislerin gösterileri izlediği, yanan araçları kum dökerek söndürmeye çalıştığı görüldü. Lübnan televizyonlarında gösteriler canlı olarak verilirken, yapılan açıklamalarda, havalimanının kapalı olması nedeniyle uçak seferlerinin saat 18.00’e kadar iptal edildiği belirtildi. Havalimanında bulunan özel uçakların da güvenlik nedeniyle yakın ülkelerdeki havalimanlarına aktarıldığı belirtiliyor.

/ Beyrut

08.05.2008


 

Çin’e göre Japonya ehlileşmiş

Çin, Japonya’yı artık “barışçı” ülke olarak görüyor.

Çin lideri Hu Jintao’nun Tokyo ziyaretinde dün sabah imzalanan belgede, 30 ve 40’lı yıllarda Japon sömürgeciliğinden çok çeken ve bu yüzden Japonya’ya hep şüpheyle bakan Çin’in, “Japonya’nın bu geçen süre zarfında barıştan yana bir ülke haline geldiğini düşündüğü” belirtiliyor. Belge, Hu ve Japon Başbakanı Yasuo Fukuda tarafından imzalandı. Belgede, “Çin, savaşı takip eden yaklaşık 60 yılı olumlu değerlendirmektedir. Bu süre zarfında Japonya barışçıl bir ülke olmuş, bölgede ve dünyada barış ve istikrara katkıda bulunmuştur” ifadesine yer verildi.

/ Tokyo

08.05.2008


 

İran-ABD arasında dördüncü tur yapılamadı

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran ile ABD arasındaki Irak konulu görüşmelerin dördüncü turunun ertelendiğini doğruladı.

Zebari, düzenlediği basın toplantısında, “İran ile ABD arasındaki görüşmelerin dördüncü turu belirsiz bir tarihe ertelendi” dedi ve erteleme kararının nedenini bölgedeki gerginlik ortamıyla açıkladı. İran, pazartesi günü Irak’ın başkenti Bağdat’taki Şii milislere yönelik operasyonlarını sürdürmesi halinde ABD ile yeni görüşmelerde bulunmayacağını açıklamıştı.

/ Bağdat

08.05.2008


 

İsrail askerleri Gazze Şeridi’ne girdi

İsrail askerlerinin, önceki gece geç saatlerde Gazze Şeridi’ne girdiği bildirildi.

Filistinli hastane kaynakları, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusuna giren askerlerin silahlı Filistinlilere ateş açması sonucu 5’inin yaralandığını açıkladı. Görgü tanıkları da, askerlere bir insansız uçakla buldozerler ve zırhlı araçların eşlik ettiğini aktardı. İsrail askeri kaynakları ise, askerlerin Han Yunus’taki silahlı unsurlara ateş açtığını doğruladı ve ateş açılanlardan bazılarının isabet aldığını kaydetti.

/ Gazze

08.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler