Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Madencilik sektörü işsizliği azaltır

MÜSTAKİL Sanayici ve işadamları derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Akdağ, Türkiye’nin maden potansiyeli, madenciliğin sorunları ve agrega ocaklarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Betonun ve asfaltın hammaddesini üreten agrega ocaklarının (Avrupa yakasında Cendere ve Cebeci Anadolu yakasında Ömerli, Gebze bölgeleri) T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından izinlerinin 3 senedir verilmemesinin sektöre çok büyük zararları olmaktadır.

Kanunen hiçbir problemi olmayan bu işletmelerin hammadde ve tesis izinlerinin verilmeyişi, verilen izinlerin ise 31.07.2008 tarihiyle sınırlandırılmasının kanunen hiçbir geçerliliğinin olmayışı sektörü önünü göremez bir hale getirmiştir.

Dünyada bütün yapılan madencilik faaliyetlerinin yüzde 58’i agregadır. Yerin altından çıkan metalik ve endüstriyel madenlerin acilen ekonomiye kazandırılması açısından planlanması ve çevresel etkilerinin rehabilitasyon planlarıyla düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konuda yapılması gereken; dünyada gelişmiş ülkelerdeki madencilik faaliyetlerini örnek almak, ülkemizin madencilik potansiyelini çok daha güçlü hale getirmek ve yeraltındaki zenginliklerimizi yer üstüne çıkarıp ileri teknolojiyle sanayi hammaddesine dönüştürmektir.

Kendi doğal kaynaklarından çıkardığımız metalik ve endüstriyel madenlerimizi ekonomiye kazandırarak katma değeri çok daha yüksek ürünler haline dönüştürdüğümüzde ithalatımızı azaltacak, buna karşın ihracatımızı artıracağız.

Bu işlemleri yapmak için madencimizin ve sanayicimizin kanunen hiçbir sıkıntısı yoktur. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu konuda bütün bakanlıklarla konsensüs kurmuş, 2004 yılında 5177 sayılı maden kanununu çıkarmıştır. Ancak, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı bu kanunu uygulamakta halen zorluk çekmektedir. ÇED raporu ve orman izinleriyle ilgili uygulamalar konusunda izinlerin verilmeyişi madencilik ve sanayi sektörüne zaman kaybettirmekte, ülkemizin cari açık dengesini bozarak geleceğimizi karartmaktadır. Unutulmamalıdır ki, yeraltı doğal maden kaynaklarını verimli bir şekilde işletmeyen hiçbir ülke ekonomik zenginliğe kavuşamamıştır. Son yıllarda çok tartışılan çevre-maden ilişkisi açısından ‘günah keçisi’ haline getirilen agrega madenciliği makroekonomik dinamiklerin güçlenmesine ve işsizliğin azalmasına ciddi ölçekte katkıda bulunabilecek potansiyele sahiptir. Agrega ocaklarının çevreye duyarlı rehabilitasyon projeleriyle planlanıp gelişmiş ülkeler seviyelerine getirilmesinin önündeki bürokratik engeller daha fazla gecikilmeksizin kaldırılmalıdır.”

Yeni Asya / İstanbul

08.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  KEY’DE ÖDENECEK PARA BELLİ OLDU

  Madencilik sektörü işsizliği azaltır

  Suzuki Türkiye’ye güven verdi

  Ekmek zammına tepki

  TÜSİAD'dan ‘’Türkiyede tarım ve gıda’’ raporu